Romania Curată

ANSA despre noul pachet legislativ privind achizițiile publice: ”Ne îndreptăm către un blocaj total”

Asociația Națională a Specialiștilor în Achiziții (ANSA) a transmis astăzi un comunicat prin care dorește să atragă atenția asupra vitezei reduse cu care se transpune noul pachet legislativ pe achiziții publice. Iată conținutul comunicatului:

”Noul pachet legislativ pe achiziții publice – transpunerea dâmbovițeană a prevederilor europene

Asociația Națională a Specialiștilor în Achiziții (ANSA) dorește să atragă atenția asupra unor aspecte îngrijorătoare vizavi de lentoarea procesului de transpunere a noului pachet legislativ pe achiziții publice în România.

România și-a asumat ca până la data de 18 aprilie 2016 să aibă traspuse directivele europene privind achizițiile publice. La momentul actual, pachetul legislativ se află în dezbatere parlamentară în cadrul a două comisii de specialitate, urmând ca pe ultima sută de metri să ajungă la votul final. În opinia reprezentanţilor societăţii civile, funcţionarii care vor fi obligaţi să aplice noile prevederi nu vor cunoaște dispoziţiile normei juridice şi normele de aplicare (acestea fiind încă în faza de redactare la iniţiator). Astfel, se prefigurează un blocaj iminent în privinţa absorţiei fondurilor europene.

Precizăm că termenul limită de 18 aprilie este cunoscut de aproximativ doi ani. Prin urmare, această asumare a fost făcută nu azi, nu ieri, ci cu suficient timp în urmă astfel încât să avem timp să planificăm, să organizăm și să avem o transpunere cu succes.

Cum s-a întamplat? Ca la noi, suntem în martie 2016  şi încă discutăm în comisii pe unele amendamente făcute de unii reprezentanți ai partidelor politice. Totodată facem să pară că acoperim nevoia de transparență a procesului decizional prin organizarea de consultări publice, dar deputaţii și reprezentanții Agenției Naționale pentru Achiziții Publice nu țin seama în nici un fel de observațiile venite din partea societăţii civile, deşi materialele şi observaţiile transmise secretariatului comisiilor însumau multe ore de analiză şi identificarea posibilelor neclarităţi/incongruențe ale textului în aşa-zisa dezbatere publică.

La şedinţele pe comisii, organizatorii şi Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) nici nu se obosesc să explice de ce pe materialul pus în dezbatere nu apar amendamentele şi observaţiile făcute de reprezentanţii operatorilor economici şi cei ai autorităţilor contractante. Alminteri, aleşii sunt foarte buni să mimeze dezbaterea:  organizează întâlniri cu ONG-urile şi sindicatele de care știm doar unii, cei aleși, și trecem la aprobarea în regim de urgență a unei legi care nu va putea fi aplicată.

Blocajul punerii în aplicare este cauzat, în primul rând, de lipsa unei platforme informatice (precum SEAP) care să susțină toate tipurile de informaţii şi documente specificate în legea care va intra în vigoare, așa cum specificau chiar reprezentanții ANAP în cadrul întâlnirii avute la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din data de 29 martie 2016. De asemenea, reiterăm lipsa unui interval de timp suficient în vederea pregătirii personalului.

Pare absolut anormal pentru noi și normal pentru legiuitor și pentru instituțiile responsabile de reglementarea și monitorizarea procesului de achiziție din România, însă realitatea tristă este aceea că, începând cu 18 aprilie, vom avea o lege a achizițiilor publice publicată în Monitorul Oficial, aceasta urmând să fie de imediată aplicare. În plan practic, legea este total inaplicabilă, întrucât deşi în conţinutul acesteia se fac numeroase referiri la textul normelor de aplicare, aceste norme încă nu există. Cel mai probabil, nu vor exista nici la momentul de referinţă 18 aprilie.

Aşadar, totul se transpune într-o negaţie: NU vom avea legislaţie secundară, NU vom avea nici acele promise instrucţiuni care să detalieze situaţiile critice (legislație terțiară), NU vom avea sistem informatic care să suporte cele specificate în lege până în septembrie, NU vom avea personal pregătit.

În concluzie, ştim că ne îndreptăm către un blocaj total, iar guvernanţii nu au o proiecţie în ceea ce priveşte alternativa la situaţia creată.

Deşi preconizăm o degringoladă totală, așteptăm cu interes să vedem ce motive externe vor găsi autoritățile care gestionează procesul achizițiilor publice pentru blocajul investițiilor din România. Putem paria pe câteva motivații și deschidem lista pentru completarea acesteia:

  1. frica autorităților contractante,
  2. incompetența personalului,
  3. reaua credință a operatorilor privați care blochează fără motiv achizițiile.

Aşadar, o manieră departe de profesionalism în ce priveşte gestionarea unor proceduri de adoptare a normelor legale, în pofida implicării societăţii civile.

Or dacă o bătrână nu vrea să treacă strada, de ce să te oferi să o ajuţi? Răspuns: pentru că ne pasă, iar statul ne ține în loc pe trotuar și împiedică fluxul normal al desfăşurării activităţilor care ne privesc pe toţi.

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L94 din 28 martie 2014 este detaliat noul pachet legislativ de modernizare a normelor europene privind achizițiile publice, compus din trei directive, respectiv:

  1. Directiva 2014/23/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind atribuirea contractelor de concesiune,
  2. Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE,
  3. Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale și de abrogare a Directivei 2004/17/CΕ.”

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *