Romania Curată

ANRE îl acuză pe ministrul Energiei de politizare și manipularea pieţei

Declaraţiile ministrului Energiei, Toma Petcu, privind funcţionarea pieţei reprezintă manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranţă o procedură de infringement asupra României din partea Comisiei Europene, a declarat Florin Tobescu, şef serviciu în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul conferinţei „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

 El s-a referit la declaraţiile ministrului Energiei, Toma Petcu, făcute anterior, în aceeaşi conferinţă, potrivit căruia o comisie parlamentară analizează posibilitatea de a transfera în subordinea Guvernului o parte din activitatea ANRE.

„În 2007 ne-am asumat calitatea de membri ai UE, am acceptat aceste reguli pe care totuşi dorim să le schimbăm. Nu putem să spunem – îmi pare rău că domnul ministrul nu mai este aici, dar probabil i se va aduce la cunoştinţă – că dorim ca ANRE, acest arbitru al pieţei de energie, să fie în subordinea Guvernului sau al altei entităţi de natură politică. Înseamnă să ne întoarcem la anii 1990. După anii 1990, s-a considerat că rolul acelui minister-mamut să fie diminuat, că fie create autorităţi independente, iar coordonarea politică a ANRE ar însemna un uriaş pas înapoi care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate să fie supus niciunui partid politic, atât în fapt, cât şi în teorie”, a spus oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, noul pachet legislativ european, aşa-numitul pachet de iarnă, prevede chiar şi mai mult decât atât în ceea ce priveşte independenţa autorităţilor de reglementare, mergând până la prelungirea mandatelor conducătorilor autorităţilor de reglementare.

„În acest moment avem toate şansele ca primul mandat din istoria reglementatorului să fie dus la sfârşit (în această toamnă expiră mandatul de cinci ani al actualului preşedintele al ANRE, Niculae Havrileţ – n.r.), pentru că, până acum, începând din anii 2000, şefi instituţiei erau mereu schimbaţi pe criterii politice şi fără prea multe comentarii”, a subliniat Tobescu.

Citiți articolul integral în Capital

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “ANRE îl acuză pe ministrul Energiei de politizare și manipularea pieţei

  1. Vasile Tivadar

    Și totuși printre reglementările ANRE a le excelenței sale N. Havrileț român din Valea Vișeului , Maramureș se găsesc anomalii. Astfel pentru alimentarea unei investiții sau viitoare case sau cartier,se pretind autorizații complete, certificate de urbanism ,de parcă furnizarea de energie electrică este gratuită și se prevede în normele europene că această trebuie dusă pe cheltuiala furnizorilor de energie până în pragul viitorului consumator. La ce bună atâta birocrație Nicule! Și așa energia este scumpă și avem excedent. de unde până unde astfele de găselnițe. Dacă instituția ta are rol de arbitru și nu este supusă politicianismului, atunci lasă jocul economiei să meargă după regulile sale nu placa. Știm că arbitrul face parte din joc dar numai când este lovit de minge .

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *