Romania Curată

Am cerut Olguței Vasilescu studiul de impact privitor la impozitul pe venitul global pe gospodărie

Societatea Academică din România (SAR) și România Curată au solicitat astăzi, oficial, ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, studiul de impact care stă la baza proiectului de lege privind impozitul pe venitul global pe gospodărie.

***

Doamnei Lia-Olguța Vasilescu,

Ministrul Muncii și Justiției Sociale

Stimată Doamnă Ministru,

Prin prezenta, formulăm o cerere în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Vă rugăm să ne transmiteți studiile de impact privind legea de modificare a Codului Fiscal, prin introducerea Impozitului pe Venitul Global pe Gospodărie.

Un studiu de impact la un proiect atât de ambițios trebuie să aibă la bază niște proiecții bazate pe un model matematic, sau măcar o analiză calificată pe bază de analogii cu țări similare care au întreprins asemenea reforme. Conform Legii 544 un asemenea studiu nu poate fi decât public și trebuie pus în discuție odată cu proiectul în sine.

Vă reamintim că în conformitate cu Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată în 2010 și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 6 aprilie 2010, art 6, alineatele 3 și 4, proiectul de lege trebuie să aibă un studiu de impact atașat notei de fundamentare.

Vă rugăm  ca informațiile solicitate să ne fie furnizate  în format electronic, la următoarea adresă de e-mail: cereri544@sar.org.ro. În cazul în care furnizarea acestor informații implică acoperirea unor costuri de către solicitant, vă rugăm  să ne anunțați în avans.

Vă mulțumim pentru solicitudine.

***

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Am cerut Olguței Vasilescu studiul de impact privitor la impozitul pe venitul global pe gospodărie

 1. Adrian

  Acesti consultanti fiscali vor avea si asigurare de raspundere profesionala, in mod normal. Se vor stabili plafoane ale accesarii asigurarii pentru diverse nereguli eronat trecute cu vederea? De pilda, o insolventa aiurea (ca tot se plange primul-ministru ca ar fi devenit sport national) va antrena din asigurarea consultantului suplimentarea masei credale cu un plafon maxim, sau fara plafon? Chemarea asiguratorului sa suplimenteze masa credala se va face din oficiu, sau nu?

  In prezent pentru situatia aceasta concreta a insolventelor (cazul cel mai neplacut pentru creditori, nici faliment direct, nici incercare de evitare prin concordat) administratorii judiciari (care incaseaza onorariu, in definitiv tot de la creditori) au asigurare profesionala, iar daca cei care intra/cer sa intre in insolventa au, la randul lor, asigurare profesionala, in practica ar fi util de dat exemple cum (daca) administratorul judiciar a cerut sau nu suplimentarea masei credale de la asiguratorul celui ce intra in insolventa – de pilda pentru operatiuni defectuoase sau neefectuate-, iar, daca nu a cerut, s-a suplimentat sau nu masa credala si in ce masura si cum (din oficiu de judecatorul sindic sau la cererea creditorilor) de la asigurarea de raspundere profesionala a administratorului.

  Ca sa nu mai insistam prea mult asupra institutiilor de control devenite necesare, de pilda instante specializate in toata tara, cu cel putin doua grade de jurisdictie, plus (de ce nu) instante facultative (arbitrale), acelea din urma avand, de asemenea, profesionisti, deci si ei asigurati de raspundere profesionala, etc. Daca nu cumva apare intre timp si vreo lege a raspunderii magistratilor, in care asiguratorul sa fie declarat statul.

  Reply
 2. Tempor

  Denumirea impozitului ar trebui sa fie scrisa cu caractere chirilice in toate titlurile articolelor de prin ziare, pe ușile birourile fiscal gospodaresti și pe unde mai apare ea, …. проводник Господарии

  Reply
 3. Sebastian Olaru

  La ce adresă de email ati trimis? Ca vreau și eu sa trimit. Poate, dacă sunt câteva mii, înțelege despre ce este vorba…

  Reply
 4. Bogdan

  Am primit acest raspuns

  „Buna ziua,

  Cu parere de rau va informam ca solicitarea dumneavoastra excede sfera de competenta a institutiei noastre. Va sugeram sa va adresati Ministerului Finantelor Publice, institutie abilitata sa raspunda solicitarilor dvs.

  Va multumim pentru intelegere,

  Serviciul Comunicare si Mass-Media

  Str. Dem.I.Dobrescu nr. 2 – 4, sector 1, București
  Tel:021 315 85 56, int 744
  E-mail:relatiicupublicul@mmuncii.gov.ro”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *