Adrian Popescu

30 de milioane de euro pentru Dosarul Electronic de Sanatate CNAS lanseaza un costisitor proiect: cazierul pacientului

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a lansat o licitatie pentru atribuirea unui contract in valoare de 130 milioane lei (30 milioane euro), in vederea dezvoltarii unui sistem informatic integrat, intitulat „Dosarul Electronic de Sanatate (DES)” – ce va avea rolul de a consemna si monitoriza traseul medical al pacientilor. Concret, acesta va urmari cazierul medical al pacientului, respectiv istoricul bolilor, retetele primite, internarile in spital, vizitele la diversi medici, rezultatul analizelor.

CNAS sustine ca acest program contribuie la adoptarea unor decizii optime privind diagnosticarea pacientilor si prescrierea retetelor medicale.
„Traditionalul registru medical pe hartie, care functioneaza ca un depozit static al datelor ce reflecta starea de sanatate a pacientului in mod fractionat si care se afla intr-un singur loc, ingradind astfel accesul la aceste date, nu mai este in masura sa satisfaca cerintele noi din domeniul ingrijirii sanatatii”, se arata in caietul de sarcini al licitatiei, postat pe SEAP.

„Dosarul Electronic de Sanatate” va reprezenta un instrument de comunicare intre toate partile implicate (pacienti, prestatorii de servicii medicale, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate), avand rolul de evitare a suprapunerii prescrierilor si investigatiilor si de crestere a calitatii serviciilor medicale.

„Sistemul actual al serviciilor de sanatate din Romania utilizeaza foarte multe circuite de informatii pe hartie si semi-standardizate cu interoperabilitate semantica scazuta, ceea ce implica munca laborioasa de introducere a datelor, calitate scazuta a acestora si conduce la o rata potentiala mare de producere a erorilor. Acest lucru determina intarzieri in finalizarea rapoartelor si costuri mari de operare ale unui astfel de sistem”, se mai arata in caietul de sarcini.

CNAS declara ca spitalele mari au un nivel de informatizare satisfacator, dar spitalele mici si cabinetele ambulatorii nu dispun de calculatoare (reteaua transfuziilor de sange este un bun exemplu in acest sens).

Mai mult, personalul angajat in sanatate se caracterizeaza printr-un nivel scazut de cunostinte IT, situatie care poate fi depasita prin programe de instruire pentru utilizatori. Exista, totodata, si un numar insuficient de specialisti TIC la nivelul furnizorilor de servicii de sanatate si la nivelul autoritatilor centrale.

Care credeti ca va fi eficienta cheltuirii imensei sume de 30 milioane de euro, care va fi beneficiul direct pentru pacient, in conditiile in care, in prezent, spitalele, de pilda, nu mai au banii necesari in buget care sa le asigure o buna si eficienta functionare?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “30 de milioane de euro pentru Dosarul Electronic de Sanatate CNAS lanseaza un costisitor proiect: cazierul pacientului

  1. Corina

    Vom vedea cine va castiga licitatia! Interesant subiect, ma astept ca oricine sa aiba acces la orice dosar medical al oricui. Dupa cum merg treburile in Ro, nici n-ar fi de mirare…

    Reply
  2. Constantin Neagoe

    Informatizarea in Romania are o traditie trista si foarte costisitoare. Preturile sunt exorbitante si rezultatele se tot asteapta. O data cu informatizarea, consumul de hirtie a crescut proportional.

    Iar a stii totul despre toti, parca nu este OK!

    Constantin Neagoe

    Reply
  3. Cato

    „cui prodest?” CNAS a avut si are tone de date la dispozitie. CNAS nu are capacitatea de a le prelucra si mai ales nu a luat niciodata decizii pe baza interpretarii datelor ci pe baza dictatului politic. Asa ca urmarirea pacientilor pe cale electronica e un moft platit de contribuabili. iar datele vor fi folosite sau vandute de cei care fac sistemul si au chei de acces celor care platesc sau vor sa stie ce fac toti actorii din sistem

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *