Romania Curată

100.000 de protestatari în Piața Taksim din Istanbul (FOTO & VIDEO) și presiuni la nivelul NATO pentru democrație în Turcia. Răspunsul lui Erdogan: zeci de jurnaliști arestați!

Zeci de mi de manifestanți (conform unor estimări 100.000) au ieșit duminică seara în Piața Taksim, din Istanbul, pentru a protesta atât împotriva puciului eșuat, cât și a măsurilor totalitare luate de regimul Erdogan ulterior acestuia. Mitingul a fost convocat de Partidul Republican al Poporului din Turcia (CHP, partid social-democrat și laic, fost de opoziție, dar partener de guvernare de anul trecut alături de Erdogan și partidul lui AKP), Piața Taksim fiind una simbol pentru activismul din această țară, după protestele ample din 2013.

”Nici dictatură, nici dictat – democrație!” a fost sloganul principal al protestelor, care au readus în prim-plan și steaguri și portrete cu Mustafa Kemal Ataturk, cel acre a pus bazele Turciei laice și moderne în urmă cu aproape 100 de ani. ”Turcia va fi laică și va rămâne așa” a fost unul dintre sloganele participanților, pe pancarte mai fiind văzute mesaje ca „Apărăm republica şi democraţia”, „Suveranitatea aparţine poporului”, „Nu loviturii de stat, Da democraţiei” ori „Noi suntem soldaţii lui Mustafa Kemal”.

taksim piata

***

Citește și:

Alina Mungiu-Pippidi: În Turcia nu a câștigat democrația. Cel puțin nu deocamdată

Mihai Goțiu: De ce viitorul nostru european e afectat mai mult de Erdogan decât de Brexit

***

În acest timp, s-au intensificat și mesajele și presiunile internaționale care îi solicită lui Erdogan să respecte democrația, statul de drept și drepturile și libertățile civile. Astfel, conform unui comunicat transmis redacției de UNJR, magistratii europeni au solicitat NATO să ceară Turciei să elibereze miile de judecători și procurori arestați.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a fost solicitat de catre MEDEL (Magistrati europeni pentru democratie si libertate) sa ceara Turiciei „sa respecte tratatul si intelegerile NATO si sa elibereze judecatorii si procurorii care au fost arestati fara respectarea drepturilor procesuale si prin incalcarea principiilor statului de drept”, se arata intr-o scrisoare trimisa pe data de 22 iulie 2016.

Reactia MEDEL vine dupa ce peste 2.700 de judecatori si procurori au fost demisi si arestati de guvernul turc in noaptea de 16 iulie, in urma unei lovituri de stat esuate in tara. Magistratii europeni au facut referire in scrisoare la ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertaş, care a dezvaluit intr-un interviu ca „vina acestor magistrati, care au fost demisi in miezul noptii si retinuti, este ca ar impartasi o credinta care nu este acceptata de catre guvern”.

Scrisoarea catre NATO mai arata ca acelasi ambassador a dezvaluit ca „inca din 2014 guvernul turc, folosindu-se de serviciile secrete, a lucrat laborious pentru a identifica in fiecare institutie persoane care impartasesc aceasta credinta”. „Desigur, serviciile noastre secrete au depus cel mai mare efort in aceasta actiune” de identificare, a spus ambasadorul Ertaş. „Este socant sa aflam ca, intr-o tara membra NATO, un sfert din magistratii din Turcia au fost demisi in mijlocul noptii pe baza unor «investigatii» facute de servicii secrete, fara a fi inca judecati si condamnati pentru ca au facut ceva ilegal”, afirma magistratii europeni in scrisoare.

Magistratii europeni au facut referire la afirmatia secretarului general NATO din data de 18 iulie 2016, cand acesta a spus ca, „facand parte dintr-o comunitate unica de valori, este esential pentru Turcia, la fel ca pentru toți ceilalți aliati, sa asigure respectarea deplina a democrației si a instituțiilor sale, ordinea constitutionala, statul de drept si a libertatilor fundamentale”. Presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a aratat ca ar impartasi aceste principii democratice, din moment ce a semnat declaratia comuna NATO la Varsovia, pe data de 9 iulie 2016, unde, printre altele, s-a spus: „Suntem impreuna si actionam impreuna pentru a asigura apararea teritoriului si a populatiei noastre, precum si a valorilor noastre comune. Uniti de legatura noastra transatlantica de durata si de angajamentul nostru fata de democratie, libertatea individuala, drepturile omului si statul de drept, NATO va continua sa militeze pentru pace, securitate si stabilitate in intreaga zona euro-atlantica, in conformitate cu principiile Cartei ONU.”

In lumina principiilor enuntate la Varsovia, „nici o democratie, libertate individuala, respect pentru drepturile omului sau stat drept nu poate exista daca judecatorii sunt demisi si arestati in mod arbitrar”, au spus magistratii europeni. „Va solicitam de aceea, in calitate de secret general NATO, sa cereti Turciei sa respecte principiile democratice cu care a fost de acord la Varsovia, sa elibereze judecatorii si procurorii arestati in mod arbitrar si sa intoarca tara pe directia democratica, singura care poate aduce pace si prosperitate cetatenilor turci”, si-au concluzionat scrisoarea magistratii europeni.

MEDEL – (Magistrats européens pour la démocratie et les libertés) – este o organizatie a judecatorilor si procurorilor europeni avand ca si scop principal apararea independentei justitiei, a democratiei si drepturilor omului. Organizatia are 22 de asociatii nationale din 15 tari europene, inclusiv Turcia.

***

În ciuda protestelor și a presiunilor internaționale, Regimul Erdogan continuă însă represiunea. Le Figaro și Reuters anunță, citând postul de televiziune NTV, că autoritățile turce au emis mandate de arestare pentru 42 de jurnaliști pe care îi acuză că ar avea legătură cu tentativa de lovitură de stat.

Aproximativ 60.000 de persoane au fost suspendate din funcţii sau arestate după tentativa de lovitură de stat din Turcia, în contextul în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor adversarului său, clericul musulman Fehtullah Gulen.

***

Citește și:

Alina Mungiu-Pippidi: În Turcia nu a câștigat democrația. Cel puțin nu deocamdată

Mihai Goțiu: De ce viitorul nostru european e afectat mai mult de Erdogan decât de Brexit


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *