Romania Curată

”Universităţile nu sunt de vină că profesorii lor girează lucrările ”savanţilor” pușcăriilor”. Raportul rectorilor

Consiliul Naţional al Rectorilor a finalizat raportul privind lucrările puşcăriaşilor girate de profesori universitari, analizând situaţia în cazul a 43 de universităţi şi propunând găsirea unei soluţii legislative care să permită evaluarea lucrărilor deţinuţilor de instituţii de învăţământ superior.

Una dintre cele mai interesante concluzii la care au ajuns rectorii este aceea că universităţile nu ar trebui trase la răspundere pentru ceea ce fac profesorii în afara orelor de program. Aceştia „au asumat o activitate personală extracontractuală, în afara raportului juridic cu universităţile în care sunt angajaţi”, se arată în raport. Practic, din punct de vedere legal, profesorii care au girat lucrările ştiinţifice ale puşcăriaşilor nu se află în ilegalitate, „exercitarea acestei competenţe în afara raportului juridic cu instituţia de învăţământ superior angajatoare nefiind interzisă prin nicio normă juridică sau administrativă”. Universităţile nu-i pot sancţiona pe profesori pentru nerespectarea normelor de etică decât în baza contractului de muncă şi în legătură cu executarea acestuia, se mai arată în raport.

Consiliul Naţional al Rectorilor propune să se găsească o soluţie legislativă astfel încât, pe viitor, universităţile să poată evalua caracterul şi calitatea lucrărilor ştiinţifice realizate de puşcăriaşi, potrivit raportului finalizat privind situaţia profesorilor universitari implicaţi în scandalul „savanţilor din puşcărie”.

„Evaluarea în vederea stabilirii caracterului şi calităţii lucrărilor ştiinţifice elaborate de către persoanele private de libertate necesită, pe de-o parte, reglementarea legală a unei astfel de competenţe în sarcina instituţiilor de învăţământ superior, iar, pe de altă parte, asigurarea resurselor financiare aferente, având în vedere faptul că în prezent activităţile cuprinse în norma didactică a cadrelor didactice sunt stabilite la nivel de lege. Ne exprimăm disponibilitatea de a contribui cu propuneri la elaborarea unor prevederi legale care, pe de-o parte, să nu aducă atingere integrităţii şi prestigiului instituţiilor de învăţământ superior, iar pe de altă parte, să asigure dreptul persoanelor private de libertate de a beneficia de reducerea pedepselor pentru efectuarea de activităţi cu caracter ştiinţific”, se arată în raportul Consiliului Naţional al Rectorilor, realizat la cererea Ministerului Educaţiei.

Totodată, reprezentanţii universităţilor spun că ar fi benefică implicarea în acest proces a Institutului Naţional al Magistraturii, prin intermediul Consiliului Ştiinţific propriu.

Reprezentanţii universităţilor apreciază că „nu ar trebui să existe niciun fel de relaţie între persoanele private de libertate şi cadrele didactice din instituţiile de învăţământ superior, activitatea de evaluare a caracterului ştiinţific al lucrărilor putându-se efectua fără evidenţierea autorului lucrării şi cu asigurarea finanţării aferente acestei activităţi”.

Majoritatea universităților care au girat lucrările pușcăriașilor sunt instituții de stat (38 de stat și 24 private). Din cele 426 de titluri, la care există numele universității sau centrul de cercetare din care proveneau coordonatorii, 293 au fost susţinute de profesori din cadrul unor universităţi de stat, respectiv 133 din universităţi private, potrivit unui studiu realizat de profesorul Marius Diaconescu, de la Universitatea din Bucureşti.

Topul rușinii este condus de departe de Universitatea din Craiova, ai cărei profesori au girat 59 de lucrări. La distanță mare, cu 33 de lucrări coordonate, se situează pe locul 2 al clasamentului Academia de Studii Economice din București. Pe locul 3 se află foarte aproape, cu 31 de lucrări coordonate,Universitatea Hyperion din București, prima clasată într-un top al universităților private.

Citeşte şi: Topul Rușinii. Clasamentul universităților care i-au girat pe pușcăriașii ”academicieni”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “”Universităţile nu sunt de vină că profesorii lor girează lucrările ”savanţilor” pușcăriilor”. Raportul rectorilor

  1. Alexander leg a V a Macedonoca

    Universitatile n-au chemat la ordine conducatorii si comisiile de doctorat care au acordat titul de doctor in stiinte la o multime de plagiatori si la alte multe persoane complet incapabile si merituoase in a obtine astfel de titluri .Si unii din acesti”doctori”au ajuns in frunte si conduc universitatile de mai sus precum si institutii ale statului.

    Reply
  2. Jalobeanu Mihai Stanislav

    Cred că ar fi cazul să aflăm componența acestui consiliu național al rectorilor. Oare cei care i-au ales – votat pe acei rectori acceptă o asemenea argumentare/decizie ? Cum poți să spui că cei care au girat/coordonat lucrările știintifice din penitenciare au făcut-o ca persoane private, în afara contractului cu universitatea? Nu poziția lor academică a fost cea care a girat și la nivelul conducerii penitenciarului și la editură „seriozitatea și originalitatea lucrării, a demersului de cercetare”, pentru reducerea detenției?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *