Romania Curată

Un fost șef al Cancelariei Prezidențiale propune desființarea SRI și SIE

Cătălin Avramescu, fost șef al Cancelariei Prezidențiale între 2008 și 2011, în timpul lui Traian Băsescu, propune, într-un editorial publicat de ziare.com, desființarea SRI și SIE și crearea unui nou serviciu secret mult mai performant. Avramescu povestește că în cei 3 ani și jumătate în care a ocupat funcția de la Administrația prezidențială precum și în cei aproape 5 ani cât a fost ambasador al României în Finlanda și Estonia nu a primit niciodată o informare utilă, ”nici măcar un rând”, de la cele două servicii.

”Mai grav: în cei peste 8 ani în care am ocupat funcțiile de consilier de stat și de ambasador, am cunoscut mulți alți oficiali cu funcții importante (miniștri, secretari de stat, etc). Nici unul dintre aceștia nu primea informație relevantă, utilă, de la SRI sau SIE. Mulți, în discuții private, si-au exprimat frustrarea și îndoielile cu privire la activitățile acestora.

Într-un stat normal, democratic, serviciile secrete adună informații și le prezintă autorităților. Propun analize și formulează recomandări. Informează despre măsurile specifice. Creează un cadru de dezbatere.

SRI și SIE nu au făcut nimic din toate acestea.

Ceea ce întotdeauna m-a frapat la reprezentanții acestor institutii pe care i-am întalnit pe parcursul a aproape 9 ani de serviciu public a fost totala lor inadecvare la rolul pe care ar fi trebuit să și-l asume.

SRI si SIE ar fi trebuit să permită să raspundem, cu un grad rezonabil de probabilitate, dacă nu cumva cu certitudine, la unele întrebari esentiale.

Ce activităti au serviciile secrete ruse în Romania? Care este nivelul lor de penetrare, care sunt țintele specifice și obiectivele? Niciodată, în acești ani, SRI si SIE nu mi-au furnizat nici un gram de informație despre acest subiect. Nici mie și nici oficialilor cu care am interacționat.

Care sunt vulnerabilitătile României în materie de terorism? Cine si ce face pentru sporirea securității reale în spatiul public? Iarăși, nimic. Zero.

Am dat doar doua exemple dintr-o lista lunga de probleme specifice. Ideea este clară. Ca oficial al statului roman, de la aceste servicii (SRI si SIE), nu am primit nimic, niciodata, cat de cat folositor. Indiferent ce”, scrie Cătălin Avramescu care invocă și declarația șefei DNA, Laura Codruța Kovesi referitoare la faptul că nu a primit nici o informare de la SIE.

„In 2013, 2014 si 2015, de fapt, de cand am inceput mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate acestea, vedem ca tot mai multi inculpati isi deschid afaceri in strainatate. Se isca intrebarea de ce niciodata nu am primit astfel de informari despre aceste activitati. Nu am primit sesizari nici despre conturile din strainatate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux” (26 aprilie 2016). Citește mai multe pe acest subiect aici.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Un fost șef al Cancelariei Prezidențiale propune desființarea SRI și SIE

 1. marius

  cre’ ca glumesti!! nu intelegi ca fara NOI nu se poate.
  si daca tot vreti sa ne „reinfiintati”, atunci lasati-ne pe noi sa ne ocupam de chestia asta ca avem experienta (ne-am „reinfiintat” in primavara lui ’90, ne-am „reeficientizat” pe vremea lui Maior, etc).

  Reply
 2. Eva

  DEORECE NR SECURISTILOR ESTE DE 6 ORI MAI MARE FATA DE 1989 SE IMPUNE O ANALIZA EXIGENTA PENTRU FUNDAMENTAREA NR NECESAR DE SECURISTI.

  Reply
 3. John Morris

  Cit a fost si cum a fost, Securitatea isi facea meseria (bine sau rau). Acum, SRI, SIE si mai toti sunt „democrati” si le ciugulesc ciorile in palme, adica pling pe la morminte straine, cum zice un „fost”.

  Reply
 4. Vocea Negustorului

  Din discutiile avute cu un prieten al unui ofiter SRI privind marile excrocherii de pe domeniul public ale rechinilor imobiliari (la randul lor cu legaturi in camarila comunista) am aflat cu stupoare ca astfel de afaceri se cunosc in detaliu. Nu exista nici o reactie pentru ca sefii SRI sunt implicati in astfel de afaceri. Ei trebuiesc schimbati sau controlati, mai ales pentru ca au legaturi cu fosta camarila securisto-comunista.
  Mai mult rolul lor nu este decorativ sau de expectativa. Ei isi indreapta cu preponderenta activitatile spre o contraofensiva la adresa societatii civile. Rolul lor este deosebit de toxic si periculos. Asa au fost posibile aparitia/dezvoltarea Rosiei Montana, defrisarea padurilor, privatizarea pietelor publice, inmultirea doctoratelor, demolarea cladirilor si a monumentelor istorice, etc.

  Reply
 5. Barbulescu

  Pai SIE este subordonat direct lui Steinbetz, ungurilor, OMV si la alti hoti de talie internationala, astora le da informatii nu statului roman.

  Reply
 6. Liliana

  Si sa nu uitam ca in afara de SRI si SIE mai sunt si alte servicii de informatii si contrainformatii – DIPI, UTAI,etc. numai ca si astia din MAI se ocupa tot de mafiile din randul cadrelor, sa le protejeze, desigur, iar pe cei care sunt corecti, le gasescei ceva sa-i inlature din sistem. Time is money. Nici acolo nu mai conteaza competenta profesionala si nici rezultatele.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *