Mihai Goțiu

Un adevăr indubitabil enunțat de Elena Udrea. O declarație bombă de la Cocoș în Dosarul Microsoft. Și imaginea unui ditamai buboiul sistemic

„Nu este un secret, aşa se finanţează campaniile electorale, de ce vă faceţi toţi că nu ştiţi. Toată clasa politică, toată presa şi toată lumea se preface că nu ştie cum se finanţează campaniile”, a declarat Elena Udrea astăzi presei după ce mai afirmase că „știam că Dorin Cocoş finanţa campaniile PDL, asta ştiam, dar nu ştiam exact ce şi cu ce sumă”.

Cu prima parte, Elena Udrea are perfectă dreptate: nu, nu e un secret. Partea cu banii dați de Dorin Cocoș PDL-ului rămâne de demonstrat. Deocamdată, Dorin Cocoș a declarat și el la DNA că a sponsorizat campania electorală din 2009 pentru a ”unge” contractul Microsoft. Dar dincolo de asta, așa cum spune Elena Udrea, e o ipocrizie să afirmi că nu știi cum se finanțează campaniile electorale. La fel cum fie e născut în preistorie, fie e de o ipocrizie extremă cel care ar susține că donațiile făcute partidelor politice se fac din altruism și civism, pentru ca politicienii să aibă resurse să facă bine țării. E simplu și știe toată lumea: banii ăia se dau pentru ca mai știu eu ce funcționar public să-și mențină funcția, pentru a avea acces ulterior alegerilor acces la contractele și fondurile publice ori pentru a obține legi favorabile unei afaceri sau alteia.

E de dorit (și de așteptat) ca la un moment dat DNA să intre mult mai adânc în problema finanțării campaniilor electorale și a partidelor politice. Pe ici, pe colo, deja au făcut-o. Ceea ce au declarat astăzi Udrea și Cocoș îi obligă să sape mai adânc. Cu atât mai mult cu cât declarațiile lui Udrea și Cocoș, deși coincid pe fond, par a fi făcute mai degrabă pentr a se îngropa unul pe altul. Iar ăsta e un semn bun, de care DNA poate profita pentru a afla întreaga poveste. Vorba aia: capătă acces privilegiat la șampon și feon, cel care toarnă mai mult  și mai repede ;) . Și cu cât dau mai mult din (fosta) casă, cu atât poate înțelege lumea mai repede cât de mare e buba sistemică. Că nu de Udrea ori de Cocoș e vorba aici. Nici măcar de Blaga, Boc ori chiar Băsescu. Ci de un sistem întreg cancerat până la ultima celulă.

Soluția este, însă, mult mai simplă și n-are legătură cu DNA. Ea constă în modificarea legii finanțării partidelor politice. E suficientă interzicerea finanțării partidelor de către firme/persoane juridice (de stat sau private) și limitarea/plafonarea celor făcute de persoane fizice. Se poate discuta care e limita superioară a acestor donații (cea de la care e de presupus că cel care donează nu o face pentru a susține un set de valori și principii susținute de partidul/candidatul care primește donația, ci pentru a-și cumpăra avantaje ulterioare). La care se pot adăuga sancțiuni civile și penale drastice pentru cei care încearcă să fenteze această limită (ca exemplu de posibilă fraudare: o persoană împarte o sumă la mai multe persoane, care să o doneze apoi în nume personal).

Și cu asta s-a încheiat discuția. Că, până la urmă, scopul final e să trimitem procurorii DNA în șomaj tehnic. Momentan, pe ce s-a adunat până acum, măcar pe 10 ani înainte au de lucru. Dar dacă vrem ca peste 10 ani să-i lăsăm la vatră, să-și scrie memoriile, trebuie să schimbăm regulile jocului acum.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Un adevăr indubitabil enunțat de Elena Udrea. O declarație bombă de la Cocoș în Dosarul Microsoft. Și imaginea unui ditamai buboiul sistemic

 1. Miron

  Base ,,n-a stiut nimic”…alta zicere de ,,cuc”…,,Sunt cel mai informat om din stat „….Adevarul ? ..doua minciuni…

  Reply
  • florin manea

   nu mai miroane, ala care voia sa se puna bine cu cineva de la pd-l, ca sa aiba acces la banii publici, nu se ducea la basescu..avea de unde alege…crezi ca pe vremea lui iliescu, care e vinovat si de ce s-a intamplat la ,,revolutie” dupa 21 decembrie 1989 si de mineriade si de multe altele, cine voia sa fure ceva, il anunta pe iliescu???

   Reply
 2. Ion

  Domnule Gotiu, nu numai legile finantarii campaniilor electorale, TOATE LEGILE. Toata adiminstratia publica, de stat, se bazeaza pe vechiul princiupiu „pcr”. Atata vreme cat orice post se obtine prin relatii la nivel politic, ce mai vreti? Toate legile sunt prost facute, de la constitutie si pana la invatamant sau sanatate, pentru fie nu au vrut, fie au fost incompetenti legiutorii, fie ambele.

  Reply
 3. ionica.oltean

  Pana acum nu exista DOVADA , a produs-o blonda , cu stiinta sau fara , acum se poate trece la intocmirea rechizitoriului , concesinta : desfiintarea partidelor dovedite ca au folosit bani negri . mita , tranzactii ileale in campanii electorale , anularea mandatelor beneficiarilor acestor metode . Ramane de vazut daca parchetul general are sange in instalatie , sau DNA care mi se pare competenta in solutionarea cauzei .

  Reply
 4. silicon_v

  ” E suficientă interzicerea finanțării partidelor de către firme/persoane juridice (de stat sau private)…Și cu asta s-a încheiat discuția”

  Dumneavoastra chiar credeti ca o sa gasiti vreo firma a lui Cocos pe listele de finantare ale PDL? Sau o poti gasi altfel decat cu sume insignifiante? Cum poate modificarea de mai sus sa blocheze circuitul banilor negri?

  Pentru ca cea mai mare parte din finantare se face cu bani negri. Incercati sa faceti o evaluare chiar grosiera intre pretul real al unei campanii electorale la nivel national si ce declara partidele.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ silicon_v: când ai 4-5 milioane de euro declarați pentru o campanie, găsești modalități prin care să maschezi alte 4-5 milioane; când nu mai ai suma ”de pornire” e cam greu să ascunzi ce nu e declarat; nu mai poți tăia facturi pe sume mici, restul sumei fiind plătită din altă sursă, că se vede când suma facturată e extrem de mică (se vede și acuma, dar nu poți să-i iei gâtul cuiva care îți dă discount de 50%, că are dreptul, când trebe să-ți dea discount de 90% se intră deja în alertă, și agenția/firma care îți dă discountul ăstă poate scăpa la o adică de penal, dar poate intra la concurență neloială/discriminare, că discountul ăla trebe să-l dea tuturor clienților, nu doar unor partide politice etc.)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *