Mihai Goțiu

TUPEU MAXIM: Iohannis, notificat cu procesul Gabriel Resources! Doamnelor și domnilor de la DNA, voi când vă ”consultați” cu cei de la Gabriel?

Gabriel Resources, compania care prin intermediul RMGC intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană, a trimis o scrisoare oficială de notificare reprezentanților statului român, inclusiv președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta, care se încheie cu amenințarea unui proces de arbitraj internațional ”pentru a obţine compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul”.

Notificarea este plină însă de minciuni flagrante: ”Proiectul a fost analizat în detaliu de autorităţile române competente, precum şi de un mare număr de experţi internaţionali iar concluzia a fost că, aşa cum este propus, respectă în totalitate sau chiar depăşeşte cerinţele legislaţiei româneşti şi europene, precum şi cele mai înalte standarde mondiale din industrie. Prin autorizarea Proiectului, autorităţile române ar contribui la dezvoltarea unei industrii miniere noi, moderne şi responsabile, ar echilibra dezvoltarea industrială şi economică cu protecţia mediului, ar conserva patrimoniul cultural şi ar permite dezvoltarea responsabilă, care aduce beneficii atât locuitorilor ţării, cât şi economiei”, se arată în document.

În realitate, opinia cvasi-majoritară a experților naționali și internaționali care au analizat proiectul este că acesta este extrem de nociv pentru mediu și total distructiv pentru comunitățile locale și patrimoniul cultural de o valoare excepțională. Mai mult, în privința proiectului depus de către RMGC spre avizare există suspiciuni grave privind falsificarea și denaturarea studiilor legate de patrimoniul cultural și a celor geologice, aspecte prezentate inclusiv în cadrul Comisiei Speciale a Parlamentului pentru Roșia Montană, constituită în toamna anului 2013. Însuși proiectele de legi speciale pentru Roșia Montană inițiate în ultimii ani (începând cu proiectul legii de expropriere în interes privat Greblă-Rușeț din 2010, și continuând cu cele promovate de Guvernele Ponta) demonstrează că proiectul este departe de a respecta legislația din România, fiind nevoie schimbarea sau neaplicarea legilor pentru ca proiectul să poată pretinde că ar fi legal!

Legat de pretențiile companiei, enunțate în document:

”Având în vedere pierderile substanţiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanţă cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluţie decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor. Grupul Gabriel prin reprezentanţii săi la cel mai înalt nivel îşi menţine disponibilitatea de a se angaja în consultări cu autorităţile române în vederea rezolvării pe cale amiabilă a tuturor punctelor care fac obiectul unor dezacorduri, cât mai curând posibil, în beneficiul tuturor părţilor implicate. În caz contrar, dacă grupul Gabriel nu va putea obţine o soluţie satisfăcătoare pentru un parcurs clar şi solid de progres în autorizarea şi construcţia Proiectului, sau dacă România nu ia măsuri concrete pentru a ajunge la o astfel de înţelegere amiabilă, Grupul Gabriel este pregătit să-şi prezinte pretenţiile în cadrul arbitrajului internaţional, pentru a obţine compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor din către România. De asemenea, Grupul Gabriel îşi rezervă dreptul de a urma alte căi de remediere disponibile”

Jonathan Henry, Preşedinte şi CEO Gabriel Resources, în notificarea către Klaus Iohannis

După cum am arătat deja, dezvoltarea proiectului ”în concordanță cu toate legile aplicabile” este imposibilă, altfel nu ar fi nevoie de schimbarea sau neaplicarea legilor acum în vigoare. În privința ”despăgubirilor”, antecedentele privind arbitrajele internaționale în cazul României, dar și declarațiile oficiale recente ale Comisarului european pentru Comerț, Cecilia Malmström, arată că șansele ca Gabriel Resources să câștige un arbitraj internațional sunt cât se poate de infime. România a pierdut până în acest moment un singur arbitraj internațional, cel deschis de grupul de firme al fraților Micula, și în acest caz pretențiile fiind recunoscute doar parțial. Comparația cu cazul fraților Micula operează, oricum, tot în defavoarea lui Gabriel Resources. Frații Micula au câștigat arbitrajul pentru că statul român a schimbat o legislație care avantaja companiile lor cu legislații mai puțin favorabile. În cazul Roșia Montană, situația e taman pe dos: actuala legislație, căreia compania trebuie să i se conformeze, nu este respectată de proiectul minier, și ar fi nevoie să fie schimbată cu una favorabilă companiei, cum a încercat (și sunt semne că va mai încerca) să facă Guvernul Ponta. (mai multe detalii despre ”amenințarea” cu arbitrajul internațional aici).

Recent, Comisarul european pentru Comerț, doamna Cecilia Malmström, a arătat: ”Acorduri de liber schimb, precum CETA, nu schimbă dreptul statelor membre ale UE de a-și urmări obiectivele de politici publice legitime, inclusiv stabilirea unor standarde pentru protejarea mediului. CETA menține faptul că UE și Canada își vor păstra dreptul de a reglementa în domenii precum sănătatea publică, siguranța alimentară, protecția mediului, morala publică, promovarea și protejarea diversității culturale. Aceast lucru înseamnă că un investitor nu poate primi despăgubiri doar pentru că a suferit pierderi economice”. Declarația reprezintă un răspuns oficial, după ce în Spania, Guvernul Regiunii Galicia a refuzat avizarea unui proiect de exploatare a aurului, iar compania canadiană care dorea să-l dezvolte a amenințat, la fel ca și Gabriel Resources, cu arbitrajul internațional (detalii aici).

La final, dați-mi voie să adresez și eu câteva întrebări:

 1. Doamnelor și domnilor de la DNA, când îi veți chema la ”consultări” oficiale pe reprezentanții companiei, dar, mai ales, pe toți politicienii – de la cei locali, la parlamentari și miniștri – care au susținut proiectul de la Roșia Montană? Acuzațiile de falsificare a unor studii depuse la Guvern, nerespectarea hotărârilor judecătorești definitive de către autorități publice și centrale, deplasările ”de informare” pentru diferiți funcționari publici și politicieni, afacerile pe care membrii familiilor unor politicieni cu decizie în acest caz și a unor funcționari de a căror avize depinde proiectul nu fac obiectul d-voastră de activitate?
 2. Domnule președinte Klaus Iohannis, cu cine vă veți consulta în privința acestei notificări primite de la Gabriel Resources: cu Mihai Răzvan Ungureanu sau cu societatea civilă? Ce veți face pentru respectarea legii în cazul Roșia Montană (dar și în cazul Certej și altele asemenea)?
 3. Două întrebări pentru voi, cititorii (dar și pentru jurnaliștii interesați de breasla lor): câte dintre instituțiile de presă care au prezentat (și vor prezenta) astăzi notificarea celor de la Gabriel Resources credeți că au publicat comunicatul de săptămâna trecută a celor de la Mining Watch România cu declarațiile Ceciliei Malmström? De ce un comunicat al unei companii private este o știre, iar o declarație a unui comisar european pe fix aceeași temă nu este o știre?

***

UPDATE: Din reacția Asociației Alburnus Maior:  “Dacă investitorii vor să dea în judecată pe cineva, atunci să își dea în judecată propriii angajați care i-au dus cu zăhărelul ani de zile, alimentându-le speranțe deșarte de îmbogățire de pe urma distrugerii Roșiei Montane. Orice tentativă de mituire a oficialilor români predispuși la acte de corupție și blat cu compania minieră în procesul de arbitraj va fi aspru pedepsită de toți cetățenii români. Forțele politice care continuă să bată palma cu acești procesomani vor pierde pentru totdeauna sprijinul cetățenilor, care deja le-au dat un semnal foarte clar în toamna lui 2013”, Eugen David, președintele Alburnus Maior”.

Citește integral comunicatul Alburnus Maior aici:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “TUPEU MAXIM: Iohannis, notificat cu procesul Gabriel Resources! Doamnelor și domnilor de la DNA, voi când vă ”consultați” cu cei de la Gabriel?

  • Stef

   DNA deja ancheteaza 3 persoane de la Mininvest Deva, care au dat autorizatii incorecte lui Gabriel Resources. Asa ca mai incetati cu campania anti-DNA! Mai bine te-ai informa inainte de a lansa acuzatii! Stefan Marincea, fostul director al Inst. Geologic Roman a fost demis in 2013, dupa ce a fost audiat in parlament in problema proiectului RM. A aratat parlamentarilor ca Gabriel Resources a falsificat documentatia privind hartile geologice, ca sa nu se vada va iazul de decantare a apei cianurate are fisuri in structura. Deci, stimabile, cine are actiuni la RMGC??????

   Reply
 1. bela pasztor

  valoarea aurului de la Rosia Montana, nu scoata tara din criza si datorii. In consecinta, nu merita sa poluam mediul, iar acele persoane care au incheiat precontractul sa plateasca!!!

  Reply
 2. pov

  RMGC trebuie să plătească despăgubiri statului român!!!
  .
  Una dintre clauzele contractului (despre care ştim) era ca RMGC să respecte legislaţia de mediu. Faptul că guvernul Ponta (şi majoritatea Parlamentului) a încercat să treacă o lege prin care să absolve RMGC de aceste obligaţii (practic să le acorde statut special) ne arată clar că RMGC nu îndeplinea condiţiile, căci dacă le îndeplinea nu mai avea nevoie de legea specială. Conform contractului, extracţia putea începe imediat după obţinerea avizului, pe care însă RMGC nu l-a obţinut şi urma să îl obţină pe baza legii speciale.
  .
  Bun. În aceste condiţii, în care RMGC era obligat să respecte legea şi să demareze lucrările (la standardele prevăzute şi la termenele care au expirat deja) însă nu a reuşit, din PROPRIA LOR VINĂ, consider că este necesar ca statul român să solicite arbitraj internaţional şi anularea contractului, precum şi despăgubiri corespunzătorare prejudiciului adus statului român care nu a putut exploata zăcămintele pe perioada pe care RMGC le-a ţinut blocate, tergiversând lucrurile cu speranţa schimbării legii şi refuzând să demareze proiectul pe legislaţia în vigoare.
  .
  Lucrurile sunt exact pe dos faţă de cum le prezintă RMGC.

  Reply
 3. marius skolka

  Ceea ce vor sa faca cei de la Gabriel Resources este un atentat asupra mediului. Numai ca termenul de „delict de mediu” nu a fsot inventat inca.

  Reply
  • Petra Irina

   Felicitari lui M. Gotiu. Cred ca problema ar trebui transata fara intarziere. Este la fel de importanta ca si problema votului electoral. I.P.

   Reply
 4. Ion

  Nu va faceti griji cat timp e acolo MR Unguent, totul va „iesi” OK. A primit o oferta mai buna pentru sotia sa, nu 90000 pe an de la OMV, ci un milion de la …

  Reply
 5. Liber Cugetator

  Felicitari Mihai Gotiu!
  Cum reflecta presa scrisa, dar mai ales televiziunile, dezvaluirile legate de Rosia Montana? Incercarea de-a se mobiliza o cat mai mare parte a opiniei publice este fundamentala! Altfel, cei care citesc aceste articole, sunt deja sensibilizati…

  Reply
 6. Paul

  Proiectul Rosia Montana a demonstrat inca o data,daca mai era necesr,ca banul este ochiul dracului si ca la acest proiect au pus umarul toate institutiile statului,mai putin Academia Romana care a dezaprobat categoric aceasta afacere tenebroasa,precum si o serie de specialisti,organizatii civile si jurnalisti cu capetele pe umeri,care s-au exprimat categoric impotriva acestei megaescrocherii,cu efecte dezastruase asupra mediului si economiei nationale.DNA,daca se simte indreptatit moral,este obligat legal sa ancheteze pe toti zurbagiii si pungasii din politica si din guvernele Romaniei care au atentat la siguranta economica a tarii.Totusi,se va gasi cineva indreptatit sa arunce cu piatra in hoti? Ca un blestem,Romania a fost talharita de turci,austrieci,unguri,polonezi,banci straine,casele regale, politicieni de la 1848 pana in prezent si …in continuare…

  Reply
 7. boby

  Toti talharii zburda prin Romania ! Eu cred ca DNA ar trebui sa se ocupe putin si de specialistii in evaziune cunoscuti sub numele de Fratii Micula, urmariti se fiscul suedez tot pentru evaziune, dar aciuiati in tara de bastina unde isi fac de cap pentru ca nimeni nu vrea sa-i controleze! Simai vor si vreo 100 de milioane de dolari despagubiri de la statul roman – tupeu si obraznicie ce intrece orice masura!

  Reply
 8. Emil

  DNA tocmai l-a adus cu mandat pe Grebla initiatoru’ de legi. (Acum, cand datorita proptelelor pesediste, a fost proptit la CCR, pe post de judecator). In alta cauza, dar e un prim pas, nu credeti, domnule Gotiu?

  Reply
 9. Stefan Marincea

  Domnul Toni Grebla este deja la DNA. Poate ca in viitorul nu prea indepartat memoriile dumnealui vor contribui la inlaturarea multor dileme. Citind stenograma audierii mele in cadrul Comisiei Parlamentare, veti vedea care sunt afinitatile diferitilor membri. Unul se straduia de zor sa ma „incuie”. Oare de ce, domnule Gotiu?

  Reply
 10. boby

  Am avut emotii mari cand am citit titlul! Credeam ca se refera la fratii Micula, clienti vechi ai fisculmui suedez!

  Reply
 11. Mihai1

  Sper ca aceasta companie miniera Gabriel Resources sa dispara si persoanele cheie sa fie investigate: o adunatura de excroci.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *