Mihai Goțiu

Colegilor din presă. O ultimă șansă să scăpați de lesă! (Înfrângerea lui Gabriel)

Comunicatul de mai jos, transmis de Asociația Alburnus Maior, este dedicat (așa cum e normal) cititorilor, dar și colegilor din presă (să nu spună că nu au știut de el). Mai exact, comunicatul reprezintă reacția Asociației Alburnus Maior față de notificarea adresată autorităților române (președintelui și premierului, deopotrivă) de către Gabriel Resources, prin care amenință cu arbitrajul internațional și daune consistente dacă nu aprobă proiectul de la Roșia Montană. Notificarea a fost preluată masiv de instituțiile de media din România. Cea mai mare parte a lor, nu au preluat însă, săptămâna trecută, declarația oficială a comisarului european pentru Comerț (așadar poziția Comisiei Europene), în care arată, într-un caz similar cu cel de la Roșia Montană, că pretențiile de acest fel ale companiilor miniere canadiene nu sunt justificate. Colegilor din presă care au considerat că notificarea unei companii private e o știre, dar declarația unui comisar european pe aceeași temă nu e știre, le acord o ultimă prezumție de bună-credință. Mâine voi monitoriza câte dintre instituțiile media care au preluat și au difuzat știri despre notificarea celor de la Gabriel Resources au preluat și prezentat și răspunsul celor de la Alburnus Maior.

***

Citește și: TUPEU MAXIM: Iohannis, notificat cu procesul Gabriel Resources! Doamnelor și domnilor de la DNA, voi când vă ”consultați” cu cei de la Gabriel?

***

Gabriel Resources își recunoaște înfrângerea și demarează pașii formali pentru arbitrajul internațional

(comunicat Alburnus Maior – aici)

Notificarea formală a companiei miniere Gabriel Resources la ‘rezolvarea amiabilă a diferendului privind proiectul minier’ reprezintă o recunoaștere oficială a imposibilității continuării proiectului Roșia Montană în fața investitorilor.

La 15 ani după începerea demersurilor, managementul companiei caută soluții legale prin care să evite recunoașterea insuccesului. Scrisoarea de conciliere amiabilă deschide calea către arbitrajul internațional, ultima instanță de șantaj și amenințare disponibilă companiei în fața statului român. În același timp, notificarea transmisă Guvernului și Președintelui României reprezintă un ultim efort de relații publice în crearea imaginii investitorului victimă a contextului socio-politic românesc.

Totodată, în relatările din presă, manipulări grosolane prezintă deja potența industriei miniere, prin relatarea unor arbitraje internaționale câștigate ca urmare a amenințărilor formulate și negocierilor derulate cu ușile închise. Gabriel Resources, companie junior, fără experiență în domeniul minier s-ar afla la prima acțiune de acest gen, iar principala cale de acțiune ar putea fi co-interesarea factorilor de decizie. Această suspiciune este generată și de numeroasele eșecuri fulminante ce au marcat activitatea companiei Gabriel Resources și a subsidiarelor sale, ce s-au încăpățânat în risipirea banilor investitorilor de-a lungul anilor. Această practică a continuat, deși li s-a refuzat finanțarea de către instituții precum Banca Mondială (2002) sau asigurarea pentru risc de accident de către grupul Allianz (2013). Mai mult, înainte ca Gabriel să preia proiectul în 1997, zăcământul Roșia Montană a fost analizat și imediat abandonat de numeroase alte companii miniere, tocmai datorită riscului mare asociat și imposibilității de îndeplinire a condițiilor de legalitate. Gabriel Resources nu a evaluat corect riscurile aferente deschiderii celei mai mari mine de aur din Europa peste un sat locuit, ce găzduiește importante vestigii arheologice, unice în lume.

“Proiectul de minerit a fost respins irevocabil de societatea românească în ciuda tentativelor companiei de a cosmetiza efectele sale dezastruoase pentru mediu, patrimoniu și sănătatea oamenilor. Campaniile manipulative lansate în presă au fost considerate de mulți cetățeni drept o insultă la adresa inteligenței. Nu mare mi-ar fi mirarea dacă prin același tip de manipulări vor încerca să demonstreze soliditatea cazului lor în timp de cointeresează oficiali români la o slabă reprezentare și implicit la o cotă parte din daune”

Ștefania Simion, consilierul juridic al Asociației Alburnus Maior.

“Dacă investitorii vor să dea în judecată pe cineva, atunci să își dea în judecată propriii angajați care i-au dus cu zăhărelul ani de zile, alimentându-le speranțe deșarte de îmbogățire de pe urma distrugerii Roșiei Montane. Orice tentativă de mituire a oficialilor români predispuși la acte de corupție și blat cu compania minieră în procesul de arbitraj va fi aspru pedepsită de toți cetățenii români. Forțele politice care continuă să bată palma cu acești procesomani vor pierde pentru totdeauna sprijinul cetățenilor, care deja le-au dat un semnal foarte clar în toamna lui 2013”

Eugen David, președintele Alburnus Maior”.

***
Informații generale

Riscurile financiare, politice, legale și sociale ale proiectului propus la Roșia Montană au fost comunicate investorilor și manangementului companiei Gabriel Resources de către organizații ale societății civile începând cu 2004. Raportul “Anticiparea Surprizei – Evaluarea riscului” detaliază aceste riscuri concluzionând că lucrările legate de proiect se desfășoară în lipsa unor aprobări necesare precum acordul de mediu. Mai mult, raportul mai arăta că “investitorii ar trebui să fie conștienți că este puțin probabil ca acest proiect sa fie aprobat de către autoritățile române. Însă, atât timp cât investitorii vor fi dispuși să sprijine acest proiect, oficiali fără scrupule vor profita și vor insista pe mai multe condiții și aspecte birocratice”.

Un alt raport – “Analiză Actualizată a Riscurilor” destinat investitorilor Gabriel Resources, realizat în noiembrie 2007, subliniază că orice investitor care face analize de risc ar trebui să ia în considerare cu foarte mare atenţie multiplele acţiuni în instanţă şi alte obstacole legale care s-au acumulat de-a lungul anilor şi care continuă să ‘scoată’ proiectul Roşia Montană ‘de pe linia dreaptă’. Raportul concluziona că “orice investitor care speră că riscurile asociate cu acest proiect se vor evapora de la sine o dată cu eliberarea eventuală a Acordului de mediu a ales în mod deliberat să nu înţeleagă toată miza jocului”.

***

Citește și: TUPEU MAXIM: Iohannis, notificat cu procesul Gabriel Resources! Doamnelor și domnilor de la DNA, voi când vă ”consultați” cu cei de la Gabriel?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Colegilor din presă. O ultimă șansă să scăpați de lesă! (Înfrângerea lui Gabriel)

 1. maria bacila

  „ROMANIA E MURDARA” !! Ne-am murdarit prin „NOI”, prin fiecare din noi, in trecut si prezent, atat „FIZIC” cat si „MORAL” toata ROMANIA. Politicienii din prezent, dupa cum ii vedem, plimbandu-se pe la D.N.A., ne-au adus in acesta stare, de saracie si mizerie morala. Cum de au ajuns sa-i manipuleze, cu atata dibacie, pe romani??
  Ne-au furat pamanturile si bogatiile tarii! Ne-au poluat apele, aerul si solul. Padurile le-au sacrificat! Sunt localitati infestate cu noxe periculoase! (locuiesc in o astfel de localitate). SA NU-I MAI LASAM SA NE MINTA SI SA NE MANIPULEZE!!
  CE FACE PONTA, CA PRIM-MINISTRU CU PROIECTUL ROSIA MONTANA??
  CE FACE PONTA CA PRIM-MINISTRU???(minciunile, aroganta, infrangerea in alegeri, etc….), nu-i dau de gandit???
  DACA NU ARE ONOARE, SA-SI DEA DEMISIA, NU POATE FI SCHIMBAT CU UN PROFESIONIST, UN OM RESPONSABIL?? POATE MOTIUNEA VA REZOLVA….
  ROMANIA TREBUIE SA O FACEM CURATA,!!
  CU RESPECT!
  MARIA

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *