Romania Curată

”Toamna românească” la grade cu minus. ”DNA fii tare, vrem deratizare”

Este a treia seară de proteste pe străzile României. Din nou, cei mai mulți manifestanți s-au aflat în capitală.

BUCUREȘTI

Circa 3.000 de oameni s-au adunat  în Piaţa Universităţii, unde bulevardul Nicolae Bălcescu este blocat. Protestatarii scandează ”Plecaţi, plecaţi şi nu mai candidaţi!”. De asemenea, se mai strigă „Nu daţi afară tinerii din ţară!”, ”Hoţii”, ”Corupţia ucide!”, ”Parlament penal, marş la tribunal!”. Oamenii au cântat imnul naţional, agită steaguri şi suflă în vuvuzele.

În jurul orei 20, la București erau deja 10.000 de oameni. ”DNA fii tare, vrem deratizare”, și-a scris pe pancartă unul dintre protestatari.

Este ora 22 și bucureștenii scandează „Indignaţi, nu manipulaţi“ şi „Nu ne vindem pentru două demisii“. Mulţimea se uneşte mai ales atunci când se scandează „Hoţii, hoţii!“. Fondul sonor este, însă, dominat de protestatarii care au venit în piaţă „înarmaţi“ ca pentru un meci de fotbal: se suflă mult în vuvuzele, se ţine ritmul cu pet-urile şi se strigă „România, România“ şi „Ole, ole“.

CLUJ

La Cluj sunt circa 1500 de oameni care s-au strâns în jurul orei 19 în Piața Unirii. ”Vrem dreptate, nu imunitate”, ”Vrem spitale, nu catedrale”, ”România, trezește-te”, ”Colectiv”, au fost câteva dintre scandările manifestanților. Un mic grup de persoane a avut propriu repertoriu. ”Regele în țară, comuniștii afară”, au cerut ei.

În jurul orei 20, clujenii au plecat în marș spre cartierul Mărăști. În dreptul școlii pentru persoane cu deficiențe de auz, mai mulți copii au ieșit la gard și i-au aplaudat pe manifestanți.

12207968_1074291379261512_1266795027_n 12202144_1074291325928184_1362810850_n 12202278_1074291332594850_1834859369_n

TIMIŞOARA

La Timișoara s-au strâns circa 300 de oameni. Ei au formulat şi revendicări după căderea Guvernului Ponta, pe care le-au citit în faţa manifestanţilor, printre acestea numărându-se: Parlament unicameral, ridicarea imunităii parlamentarilor şi demnitarilor, schimbarea lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului, dizolvarea CNA şi refacerea instituţiei cu ”oameni credibili”, închiderea TVR, dar şi formarea unui guvern de tehnocraţi sau anchetarea marilor averi.

SIBIU

Şi la Sibiu, circa 300 de persoane s-au strâns, joi seară, în Piaţa Mare, iar din toate colţurile pieţei centrale continuă să sosească persoane care se alătură protestului.

Oamenii flutură steaguri tricolore şi poartă un banner pe care scrie: „Voi n-aţi murit, voi ne-aţi trezit”, dar şi pancarte pe care scrie „Demisia”, „Parlamentarii, demisia”. Un copil pe care tatăl său îl poartă pe umeri are o pancartă pe care se poate citi: „Ce faceţi cu viitorul meu?”. Oamenii au lumânări în mâini şi, deocamdată, păstrează tăcerea, în semn de solidaritate cu victimele din Clubul Colectiv.

ARAD

Şi în Arad, aproximativ 200 de persoane s-au adunat, la fel ca miercuri seară, în Piaţa Revoluţiei, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, cu steaguri tricolore şi mesaje anticorupţie.

BRAȘOV

Peste 1.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a treia zi consecutive și în Brașov. De această dată, studenţii sunt cei care şi-au făcut simţită prezenţa, venind bine organizaţi în grupuri şi cu pancarde cu mesaje.

Oamenii au ieşit în stradă la ora 20:00, şi au mărşăluit pe străzile din centrul orașului. În faţa bisericii de la Parcul  Titulescu, tinerii s-au oprit, au ţinut un moment de reculegere şi s-au aşezat în genunchi pentru o rugăciune.

Printre scandările serii au fost deja cunoscutele „Vrem spotale, nu catedrale”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Singura soluţie, încă o revoluţie”.

La un moment-dat, conducerea coloanei a  fost preluată de o maşină din care s-a auzit în mai multe rânduri, imnul naţional. Printre protestatarii de la Braşov s-a aflat şi un domn din Turda, care a spus că a venit aici pentru a protesta împotriva sistemului corupt de care s-a săturat până peste cap. Turdeanul, îmbrăcat în haine tradiţionale şi înarmat cu un tricolor, a mărturisit că a ales să vină până la Braşov pentru că în oraşul său nu a avut unde şi cu cine să participe la o astfel de manifestaţie.

Braşovenii vor ieşi din nou în stradă, mâine, la ora 19.00.

unnamed unnamed (1) unnamed (2) unnamed (3) unnamed (6) unnamed (8) unnamed (9)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *