Senatorul PD-L care curenteaza bugetul Electrica

Un ordin controversat al ministrului Adriean Videanu alimentează conturile avocaţilor de partid. Deşi are jurişti proprii, compania naţională Electrica, condusă de vicepreşedintele PDL Dâmboviţa Ioan Folescu, a încheiat un contract fără licitaţie cu casa de avocatură a senatorului PDL Mircea Andrei.

Preţul: 200.000 €. Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice a fost dată în judecată în urmă cu un an de patru foşti directori care solicită daune de 800.000 € pe motiv că au fost concediaţi abuziv, din ordinul direct al lui Videanu.

Chiar dacă, iniţial, interesele Electrica au fost reprezentate în faţa judecătorilor de juriştii companiei, câteva luni mai târziu a intrat pe fir casa de avocatură „Mircea Andrei şi Asociaţii”.

Înfiinţat de senatorul PDL Mircea Andrei, cabinetul juriştilor este remunerat de Electrica pentru fiecare oră în care îşi oferă serviciile. Sursele EVZ susţin că cele patru dosare au fost amânate de mai multe ori, până acum chiar la cererea casei „Mircea Andrei şi Asociaţii”, ceea ce a dus la creşterea numărului de ore plătite de compania de stat. În paralel, Electrica plăteşte şi salariile angajaţilor propriii din departamentul juridic.

Ioan Folescu, director al Electrica şi coleg de partid cu Mircea Andrei, spune că societatea a apelat la serviciile casei de avocatură pentru că juriştii din subordinea sa sunt depăşiţi de situaţie. Oficial, Electrica a comunicat EVZ: „Având în vedere că, în prima instanţă, soluţia a fost favorabilă pentru trei dintre cei patru directori revocaţi, conducerea a considerat oportun să fie reprezentată în aceste litigii de o societate de avocaţi cu experienţă în domeniu”.

Andrei: „Nicio legătură”

Contractul de asistenţă dintre Electrica şi cabinetul senatorului PDL a fost semnat pe 13 mai 2009. Mircea Andrei susţine că la data la care a fost parafat contractul cu Electrica renunţase la orice implicare în activitatea casei sale de avocatură.

„N-am nicio legătură cu acest litigiu. Am cesionat acţiunile pe care le aveam la cabinetul de avocatură foştilor mei parteneri. Singurul lucru care mă mai leagă de ei este numele casei de avo catură. I-am lăsat să-l folosească în continuare pentru că e vorba de notorietatea pe care o are în domeniu. Ei îşi văd de treaba lor, au contracte de asistenţă cu diferite companii – de stat sau private – fără ca asta să mă implice pe mine în vreun fel. De altfel, eu nu mi-am mai exercitat calitatea de avocat de când am devenit senator”, susţine Andrei.

LITIGIU SCUMP

Contract de „200.000 de euro, parcă”

Directorul Electrica, Ioan Folescu, admite că nu e străin de avocatul-senator, dar susţine că „acest detaliu e nesemnificativ”: „Da, îl ştiu şi pe domnul Mircea Andrei, aşa cum îl ştiu şi pe domnul Şova (n.r. – senator PSD), a cărui casă de avo catură are de asemenea contract cu Electrica. Nu are nicio re levanţă, avem avocaţi şi de la un partid, şi de la altul. Nu eu decid pe cine să luăm sau câţi bani să le dăm”.

Folescu arată că externalizarea serviciilor de asistenţă juridică e o practică des întâlnită în companiile mari. El explică situaţia prin gradul major de complexitate a litigiilor. „Electrica are şapte societăţi în subordine, peste 15.000 de angajaţi şi, implicit, fel de fel de probleme de natură juridică. Sunt chestiuni foarte importante care depăşesc capacitatea celor doi jurişti pe care îi am eu aici. Avem mai multe case de avocatură pentru că nu ne jucăm aici, avem nevoie de profesionişti”, a adăugat directorul Electrica.

Când vine vorba despre suma plătită casei de avocatură „Mircea Andrei şi Asociaţii”, Folescu devine ezitant: „Nici nu mai ştiu cât e contractul. 200.000 de euro parcă, dar nu sunt sigur”.

Biroul de presă al Electrica răspunde vag: „Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de un an. În funcţie de serviciile juridice solictitate de societate, valoarea fiecărui serviciu este calculată prin produsul dintre valoarea tarifului orar înmulţit cu numărul efectiv de ore prestate” .

PARTENERUL SENATORULUI

Avocaţii invocă „secretul profesional”

Tudor Pop, avocatul directorilor care au dat în judecată Electrica, susţine că adversarii şi-au schimbat „garda” pe parcursul procesului, după ce în trei dintre cazuri instanţa a dat dreptate „demişilor”. „Iniţial, Electrica a fost reprezentată de juriştii companiei, apoi s-a prezentat cineva de la Mircea Andrei”, ne-a declarat avocatul Tudor Pop de la „Gorghiu şi Asociaţii” – casa de avocatură a deputatei PNL Alina Gorghiu.

Liviu Togan de la „Mircea Andrei şi Asociaţii” supervizează apărarea Electrica. Invocând „secretul profesional”, Togan nu detaliază modul prin care cabinetul de avocatură a ajuns să apere interesele companiei de stat, dar susţine că „Mircea Andrei şi Asociaţii” au preluat cele patru cazuri în decembrie 2009. Togan e unul dintre oamenii de bază ai cabinetului „Mircea Andrei şi Asociaţii” şi colaboratorul cel mai apropiat al actualului senator.

În octombrie 2004, Andrei i-a cesionat lui Togan o parte din acţiunile pe care le avea la firma Bo-Na Co ’95, în care îi avusese ca asociaţi pe controversatul Sorin Roşca Stănescu, fost director al ziarului „Ziua”, pe fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu (acuzat că şi-a înscenat furtul propriei maşini), şi pe fiul primarului din Snagov.

CLIENŢII LUI ANDREI

Angajat de Vîntu

Mircea Andrei i-a apărat în faţa judecătorilor pe foştii ofiţeri SRI Prahova Ovidiu Soare şi Gheorghe Dumitrache, acuzaţi de luare de mită, dar şi pe evazionistul Paul Petre Ţârdea. A prestat şi pentru firmele tandemului Sorin Ovidiu Vîntu – sindicalistul Liviu Luca: Petromservice (PSV Company), Giurgiu Nav şi Geoasset.

„Nu-s prieten cu Vîntu. Pe Liviu Luca îl ştiu de mai mult timp, cu el am o relaţie mai apropiată şi aşa am ajuns să ofer asistenţă juridică Petromservice”, susţine senatorul PDL. Andrei a reprezentat şi grupul UTI – campion al contractelor pe bani publici.

CLIENTELA LIBERALĂ

Şi casa de avocatură a deputatului PNL Alina Gorghiu câştigă bani din litigiul cu Electrica

Actualii „adversarii” ai Electrica, Dan Brătean – fost director de resurse umane, Mihai Gorghiu – fost director pentru control şi relaţii publice, Petre Rainof – fost director de comunicare şi marketing, şi Bogdan Badea – ex-director de dezvoltare au fost numiţi în toamna anului 2008, cu două luni înainte ca PNL să piardă guvernarea.

Oamenii lui Teodor Atanasiu

Atunci, societatea naţională se afla sub umbrela Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), condusă de liberalul Teodor Atanasiu, personaj cu care au legături toţi cei patru directori.

Dan Brătean, care înainte să ajungă la Electrica îşi lua salariul de la Casa de Asigurări de Sănătate Alba, i-a fost coleg lui Atanasiu în organizaţia PNL Alba Iulia, unde acum e membru în conducerea filialei. La rândul său, Bogdan Badea, vicepreşedintele PNL Vâlcea, a venit în compania de distribuţie a en

ergiei din poziţia de consilier municipal în Râmnicu- Vâlcea.

Liberali, tată şi fiică

Mihai Gorghiu e tatăl deputatei liberale Alina Gorghiu şi, înainte de a fi director la Electrica, a fost angajat al societăţii REBU, din subordinea Primăriei Capitalei. Atunci când Gorghiu-senior şi-a schimbat locul de muncă, fiica sa era consiliera lui Atanasiu, la AVAS.

Totodată, când Petre Rainof a fost uns director la Electrica, soţia acestuia era subordonata lui Teodor Atanasiu la AVAS, unde conducea Departamentul Valorificare Pachete Minoritare.

REVOCAŢI DIN ORDIN POLITIC

Decizia care ne poate costa aproape 1.000.000 €

În octombrie 2008, în timpul guvernării Tăriceanu, foştii directori din Electrica – Rainof, Gorghiu, Brătean şi Badea – au încheiat cu societatea de stat contracte de mandat pentru o perioadă de patru ani.

La două luni după ce şi-au luat posturile în primire, PNL-ul a trecut în opoziţie, iar Electrica a intrat, printr-o hotărâre de guvern, în portofoliul Ministerului Economiei, în directa coordonare a ministrului PDL Adriean Videanu. Acesta a dispus schimbarea „gărzii liberale” din fruntea companiei.

Ordinul ministrului a generat litigiul

Pe 3 februarie 2009, Videanu a cerut verificarea activităţii tuturor directorilor. În funcţie de rezultat, aceştia trebuiau fie concediaţi, fie convinşi să renunţe de bună voie la post.

Verificarea a condus la o concluzie potrivnică dorinţei ministrului: în cele patru luni de la preluarea mandatului, cei patru directori şi-au îndeplinit corect sarcinile de serviciu şi, potrivit raportului întocmit, „nu pot fi revocaţi din funcţie din culpa acestora”. Cu alte cuvinte, singura modalitatea de a îndeplini directiva lui Videanu rămânea concedierea. Membrii Consiliului de Administraţie (CA) al Electrica au avertizat însă că această variantă vulnerabiliza societatea în cazul unui proces.

„CA a constat că denunţarea unilaterală a contractelor de mandat poate angrena un efort financiar greu de justificat pentru societate, pe care Consiliul nu şi-l poate asuma în condiţiile economice actuale”, precizează un raport intern, obţinut de EVZ.

Aceeaşi situaţie, concluzii diferite

Oamenii lui Videanu au fost nemulţumiţi de concluziile Consiliului de Administraţie, iar componenţa acestuia a fost schimbată imediat: unii membrii au demisionat, alţii au fost demişi.

La câteva zile, cei care i-au înlocuit au evaluat din nou activitatea celor patru directori. Din cei opt vizaţi de verificările interne, patru au acceptat trocul propus de minister – să rămână în Electrica, dar pe nişte posturi inferioare. Ceilalţi patru, Badea, Rainof, Gorghiu şi Brătean, au fost demişi. Motivul oficial: nu au prezentat CA al Electrica, lunar, un raport de activitate.

Despăgubiri: 200.000 de euro de persoană

Cei patru directori demişi au atacat decizia de concediere în instanţă. Care, până acum, le-a dat dreptate. Ceea ce, aşa cum anticipa primul raport al CA, poate angaja Electrica la „un efort financiar greu de justificat”: foştii directori cer peste 700.000 de lei (aproape 200.000 de euro) de persoană. Altfel spus: cuantumul salariilor pe care le-ar fi încasat în cei patru ani de mandat.

„Hotărârea de revocare a mandatelor a fost abuzivă. Nu cerem posturile înapoi, niciunul nu vrea să se întoarcă director în Electrica. Vrem doar să arătăm că revocarea s-a făcut exclusiv pentru a îndeplini dorinţa domnului ministru. Potrivit legii, nu e de competenţa ministrului să mandateze membri AGA să verifice activitatea directorilor”, a declarat, pentru EVZ, Bogdan Badea, director de dezvoltare demis în februarie 2009.

Fără limită

Din decembrie, când a preluat procesul, până acum, biroul de avocatură „Mircea Andrei şi Asociaţii” a încasat 3.500 de euro de la Electrica. Suma creşte direct proporţional cu durata procesului, potrivit biroului de presă al Electrica. Nu există un plafon maximal.


FALSA ECONOMIE

Statul angajează jurişti nepregătiţi

Situaţia de la Electrica unde se plătesc atât jurişti proprii, cât şi case de avocatură private reprezintă un fenomen generalizat.

Avocatul Ion Dănilă, expert în administraţie publică, explică pentru EVZ: „În general nu se organizează o licitaţie pentru a desemna un câştigător. Unele instituţii ale statului alocă la începutul anului o sumă de bani destinată serviciilor de asistenţă juridică şi cabinetele interesate propun nişte oferte, care se încadrează în suma respectivă. Sunt alese trei-patru cabinete, dar asta nu înseamnă că ele şi încasează vreun ban. Abia când intervine un litigiu pe care juriştii instituţiei nu îl pot duce, se apelează la serviciile lor, plătite cu ora”.

Dănilă susţine că majoritatea instituţiilor mari îşi externalizează acest gen de servicii când e vorba despre procese cu mize mari, pentru că juriştii din ograda internă sunt mediocri. „Dacă ştiu carte, dau examen şi intră în Barou.

Pentru cei mai slab pregătiţi e mai simplu să se facă jurişti: scapă de examen şi, chiar dacă au un venit mai mic, e stabil şi nici nu trebuie să alerge după clienţi”, conchide Ioan Dănilă.


Articol publicat in Evenimentul zilei


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *