Romania Curată

Scrisoare deschisă către Guvern: retrageți ordonanța de urgență care afectează drepturile elevilor la transport!

Federația Elevilor din România, organizație neguvernamentală în curs de constituire cu scopul asumat de a reprezenta în mod independent elevii din întreaga țară, alături de mai multe organizații neguvernamentale din educație printre care și Societatea Academică din România, solicită Guvernului României retragerea Proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale nr. 92/2007 şi a Legii nr. 328/2018 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007din cauza efectelor nocive pe care le va avea asupra transportului elevilor care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și, implicit, asupra ratei abandonului școlar.

Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, art. 84, alin. (1), elevii beneficiază de ”tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic”. Acest drept al elevilor, de a beneficia de tarif redus, vine cu obligația corelativă a autorităților locale (Consilii Locale sau Județene, după caz, în funcție de tipul transportului) de a acorda subvenții transportatorilor, reducerile constituind o obligație de serviciu public, în sensul Regulamentului (UE) 1370/2007. La momentul actual, subvenționarea transportului se face prin compensațiile de serviciu public oferite de către autoritățile locale transportatorilor, în baza contractelor de delegare a gestiunii serviciului public, nefiind alt mod de a  acorda aceste compensații fără a se intra sub incidența ajutorului de stat, așa cum prevede același regulament la nivel european.

Prin proiectul de ordonanță se dorește eliminarea transportului județean din Legea 92/2007 și astfel scoaterea lui din sfera serviciilor publice, astfel încât el să se desfășoare în regim de concurență. Acest fapt ar duce la dispariția obligațiilor de serviciu public și imposibilitatea acordării compensațiilor către transportatori, deci implicit ar face imposibilă respectarea dreptului elevilor la tarif redus.

Totodată, în momentul de față, pentru decontarea navetei elevilor, Guvernul României a impus, prin Ordonanța Guvernului nr. 69/2016, obligația de serviciu public a transportatorilor de a emite abonamente pentru elevi respectând un tarif maximal, în limitele căruia abonamentele elevilor să poată fi decontate. Or, în ipoteza eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, nu vor mai exista tarife maximale, iar decontarea navetei elevilor va fi irealizabilă.

Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că principalul motiv pentru care elevii abandonează școala în România este situația materială deficitară. La momentul actual, statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare: 32,2% din persoanele între 0-17 ani trăind sub pragul sărăciei, iar aprox. 20% din copii trăind în stare de deprivare materială severă, conform Institutului Național de Statistică. Totodată, 40% din copiii țării se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Corelând acest fapt cu rata ridicată de părăsire timpurie a școlii (18,1%) din România, mult mai mare decât ținta asumată de țara noastră până în anul 2020 (11,3%), putem afirma într-un mod fundamentat că România are nevoie de măsuri care să remedieze situația și să faciliteze accesul liber la educație al elevilor.

În acest context, adoptarea unor măsuri care, contrar nevoilor sistemului, au menirea să afecteze mii de elevi, lăsându-i fără posibilitatea de a ajunge la cursuri și determinându-i să abandoneze școala, contribuind,astfel, la inechitatea sistemului educațional din România, este de o gravitate ireparabilă. Solicităm pe această cale inițiatorilor, Ministerului Transporturilor și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, să retragă proiectul ordonanței de urgență și să înceapă demersurile pentru asigurarea unui cadru legal clar, necontradictoriu și care să faciliteze protecția socială a elevilor.

Inițiator: Federația Elevilor din România (FER), formată din Asociațiile de elevi din: Constanța, Maramureș, Călărași, Bacău, Vâlcea și București și Ilfov.

Semnatari:
Organizația Salvați Copiii,
Agenția Împreună
Societatea Academică din România
Asociația Human Catalyst
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar
Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ

Dacă doriți să semnați această scrisoare deschisă ca simple persoane fizice sau cu asociația din care faceți parte, vă rugăm să ne lăsați într-un comentariu numele voastre!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Scrisoare deschisă către Guvern: retrageți ordonanța de urgență care afectează drepturile elevilor la transport!

  1. emil

    Conform legii lui Laplace, in compensatie a mai dat o alta ordonanta ce elimina obligativitatea autorizatiei ISU in scolile de stat.

    Reply
  2. Cristian Oancea

    Transportul elevilor trebuie sa fie gratuit pentru a-i incuraja sa mearga la scoala, sa devina educati si astfel tara sa progreseze odata cu ei. Investitia in educatie este o masura pe protectie sociala si asigura viitorul tari si pensiile celor care acum voteaza..legi.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *