Romania Curată

Lansare Raport SAR. De ce este încă România pe unul din ultimele locuri în UE la corupție și integritatea publică

Sunt suficiente arestările, condamnările și acțiunile DNA din ultima perioadă pentru a scăpa de corupție pe termen lung? Datele și studiile realizate în acest sens arată că, în ciuda eforturilor lăudabile ale justiției, România este încă departe de media europeană în ceea ce privește integritatea publică și rămâne una dintre cele mai corupte țări din UE.

Acest lucru reiese din Raportul anual al Societății Academice din România care prezintă rezultatele cercetării realizate în cadrul programului ANTICORRP: Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption precum și Indicele de Integritate Publică realizat pentru Consiliul Uniunii Europene de către Hertie School of Governance din Berlin. (raportul integral aici

Raportul va fi prezentat la Conferința cu numele ”2016, anul decisiv pentru reforma integrității publice” care va avea loc astăzi, începând cu ora 9,30, la Hotelul Athenee Palace Hilton, sala Regina Maria. Evenimentul este organizat de Societatea Academică din România în parteneriat cu Cancelaria Primului Ministru, Ministerul Justiției și Consiliul Concurenței.

Conferința va debuta printr-o masă rotundă publică cu prezentarea datelor, fiind urmată de un atelier de lucru cu experți, cu scopul definirii pașilor necesari pentru îmbunătățirea indicatorilor.

”România a realizat o serie de progrese importante, atât în lupta împotriva corupției (eforturile și arestările spectaculoase sunt date ca exemple pozitive) cât și în privința integrității publice ( a urcat de pe ultimul loc din UE până pe penultimul). Cu toate acestea există mituri care riscă să compromită aceste succese pe termen lung: mitul că se poate reduce corupția numai prin măsuri punitive (cum ar fi cele întreprinse de DNA), mitul că reglementarea excesivă a finanțării politice elimină corupția politică sau mitul că instituțiile publice vor deveni eficiente fără transparentizare și publicarea datelor deschise”, Se arată în raportul SAR.

Corupția afectează toate domeniile de activitate iar efectele pe termen lung sunt catastrofale. Iată spre exemplu care este  relația dintre corupție și cheltuielile de infrastructură: România și Croația, ambele printre cele mai corupte cinci țări din UE-28, cheltuie de aproape două ori peste media europeană pentru infrastructura de transport. România spre exemplu este acum pe locul 121 mondial în ceea ce privește calitatea drumurilor, fiind în coborâre cu 21 de locuri față de anii 2006-2007.

Grafic care arată relația dintre corupție și sumele investite în infrastructură

Grafic care arată relația dintre corupție și sumele investite în infrastructură

Mai multe date, studii și grafice despre corupție se regăsesc în raportul SAR.

România Curată transmite video live Conferința ”2016, anul decisiv pentru reformarea integrității publice”.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Lansare Raport SAR. De ce este încă România pe unul din ultimele locuri în UE la corupție și integritatea publică

 1. tranzitia

  Includerea testelor cu poligraful pentru procurori si judecatori din trei in trei luni, cu intrebari legate de spaga, favoruri, santaj si in primul rand daca sunt sau nu colaboratori sau agenti ai serviciilor secrete, iar cine nu trece curat la proba cu poligraful sa fie urgent suspendat si eventual inceputa anchetarea.

  Abrogarea pedepselor cu suspendare ce au devenit apanajul principal pentru a fi scapati mafioti gen Gruia Stoica si o multime de alti corupti.

  Cresterea urgenta a pedepselor pentru coruptie si crime astfel incat sa nu mai vedem cum mafioti ne rad in fata dupa ce au facut cateva luni sau maxim doi-trei ani de puscarie foarte usoara si raman cu toti banii furati intacti. Mai grav, criminalii sunt eliberati dupa ce fac mai putin de 10 de inchisoare si comit alte crime. In acest timp avem amarati bagati la puscarie pentru ani intregi care nu mai ies vii din inchisoare pentru furturi ca sa nu moara de foame sau tarani ce si-au incalcat proprietatile din cauza mafiei locale administrative.

  Cu tot efortul DNA din ultimul an, justitia nu functioneaza si este in realitate o extensie a mafiei securist-politice ce a capusat si distrus tara in ultimii 26 de ani!

  Reply
 2. Tempor

  Felicitări doamnei Alina M.P.
  A rămas fermă și nu s-a lăsat înduioșată de poeziile domnilor Chirițoiu și Tudorache cu vagile idei în privința lobby-ului.

  Reply
 3. Tempor

  Ideea standardelor de cost expusă de cel de la ANAF trebuie pusă în balanță cu ideile din ultima intervenție. Analizată și reanalizată, căci standardele de cost au mai multă greutate atunci când trebuie luate anumite decizii în privința risipirii banului public dar și celelalte idei pot să cântări atunci când vine vorba de investiții suprarealiste care apar din lobby-uri și care se încadrează în standardele de cost, sunt de productivitate maximă și aduc anumite beneficii limitate într-o singură zonă dar dezechilibrează complet celelalte zone din foarte multe puncte de vedere. Exemplul Schweighofer.

  Reply
  • Tempor

   Standardele de cost sunt un reper important în stabilirea abaterilor masive de la un preț mai apropiat de realitate în cazul drumurilor și autostrăzilor. Noi nu prevenim, ci numai constatăm ingineriile financiare abia după ce ne raportăm la prețul unei autostrăzi executate pe la vecini.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *