Primenirea corpului diplomatic national si conflictul de interese

Dl. Ministru Baconschi a lansat in urma cu cateva luni, cu mare pompa, un program de formare diplomatica pentru tineri in parteneriat Ministerul Afacerilor Externe – Institutul Diplomatic Roman. Aceasta initiativa, numita „Program de formare diplomatica initiala„, presupune 6 luni de cursuri la IDR si de stagii de practica in MAE (centrala si reprezentante) – http://www.idr.ro/Program-formare-diplomatica-initiala.html.

Multi tineri din generatia mea au fost atrasi de aceasta poveste, si implicit de promisiunea primenirii corpului diplomatic national. Citind pe site despre conducerea IDR-ului, m-a mirat faptul ca o tanara de numai 26 de ani, total lipsita de experienta in zona de diplomatie/ afaceri internationale (experienta dumneaei profesionala este alcatuita din scurte popasuri ca asistent manager in SRL-ul propriei familii, ca referent la o camera de comert si ca ofiter de relatii publice la un post de televiziune), este directorul directiei de formare profesionala a IDR-ului avand drept sarcini, conform CV-ului, elaborarea curriculei institutului, intocmirea planurilor anuale de pregatire a diplomatilor, samd. Numele ei este Alexandra Laura Benea – http://www.idr.ro/CV_Alexandra_Benea_ro.pdf.

Ieri, cand am citit lista celor 90 de candidati admisi in faza de preselectie in respectivul program, nu mica mi-a fost mirarea ca numele ei se gaseste pe lista, desi este greu de crezut ca acest fapt este compatibil cu functia ocupata in prezent. Tot dumneaei era cea care oferea participantilor informatii telefonice despre program, si care organiza logistica intregului concurs.

Mi-am dat seama de motivul cel mai probabil pentru care aceasta tanara a ajuns la varsta ei sa ocupe functia respectiva si isi permite in momentul de fata acest „fin” abuz (care, evident, rapeste din sansele altora). Este fiica unui prosper om de afaceri din Cluj, Gheorghe Benea, membru PDL, denuntat de presa pentru varii conflicte de interes pe vremea cand conducea fabrica de celuloza Somesul Dej (http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-5426756-cine-este-noul-director-loteriei-romane-gheorghe-benea-omul-care-vedea-ministru-industrii.htm), si uns recent in functia de director general al Loteriei Romane.

Arina Matei, Bucuresti
cititor, sustinator al Romaniei Curate


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Primenirea corpului diplomatic national si conflictul de interese

 1. ilici

  Tu te speli de pacate cu aghiazma de la bolsevicii din Soseaua Kiseleff.
  Nu te-a interesat cum au ajuns in MAE fii generalilor rosii_Nastase, Gioana,…,acum te dai peste cap ca a ajuns director de program si nu director in MAE, u tanar nepatat de comunism.

  Reply
 2. maria grigore

  cred ca dv nu cunoasteti bine…tot ce se spune e ADEVARAT…si slariul e real…in mae nu s au dim salariile…sunt enorme////

  Reply
 3. madalina

  Domnisoara Branzei in loc sa scrieti la blog, veniti si anul viitor la concurs, mai puneti mana pe carte. Unchiul nu mai poate sa va ajute!

  Reply
 4. sorin

  De ce Romania curata pastreaza aceasta delatiune venita din partea unui respins la admiterea in diplomatie? De ce nu luati marturia unui admis? Am regasit pe lista numai copii exceptionali, cu diplome in strainatate, cu studii serioase. In sfarsit, vom avea si altceva decat dinozaurii comunisti! Bravo Baconschi.

  Reply
 5. venetianca

  ce delatiuni, ma pitigoiule?!
  La cate nereguli au fost in ceea ce priveste concursul si cum au fost ele sustinute de cei din MAE, cum au pus ei umarul sa bage la Pedelei in minister, ca sa politizeze diplomatia romaneasca, nu iti este asa un pic, rusine?
  Au fost respinsi aprox. 200 candidati, pe baza unor criterii secretizate, de catre o comisie mixta, secretizata si ea dar care stia prea bine ce face.
  Si a intrat fiul lui Florin Diaconu, director IDR, fiu care a terminat anul asta facultatea de istorie (in timp ce alti candidati , cu studii in strainatate si cu masterate grele, au fost respinsi de sistemul nostru securistic care se respecta).
  Nu mai vorbi daca nu stii, cazurile de nepotism sunt doua si cer demisia directorilor IDR care au organizat aceasta mascarada dar si a lui Baconschi, ca presedinte IDR. Rusine! Demisia, baietzi! Demisia, fetito! (ma refer la Benea). Nu reprezentati voi, ma, diplomatia romaneasca!
  Parca suntem in perioada stalinista, cu pedelistii astia la putere. Au depasit orice urma de bun simt, nu doar ca sunt impostori si sprijina la greu impostorii dar mai vin si in agora sa strige cu tupeu ca ei sunt valorile adevarate si ca noi ar trebui sa le respectam dreptul la fals, dreptul la sinecura!
  Rusine MAE!

  Reply
 6. dan andrei

  citat din venetianca – Nu reprezentati voi, ma, diplomatia romaneasca! – o exprimare cu adevarat diplomatica. eh.. multi tampiti in tara asta! dar cu fitze!
  oare de ce unii comentatori de pe aici, care se cred geniali, isi ascund numele real? hai sa vorbim de la egal la egal. asa mi se pare corect si sanatos, pentru o romanie curata. altfel… mocirla peste mocirla. blamam, murdarim, urlam aiurea. dar ne credem importanti. deh, orice excrement cu un master se crede geniul geniilor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *