Daniel Befu

Ofițerii care au demascat public furturile de motorină de la UM Lipova, pedepsiți de superiori

Dispariția unor cantități însemnate de motorină din cadrul UM Lipova, semnalată public într-o investigație a României Curate, nu a rămas fără ecou. Autoritățile militare au fost prompte, izolând nucleul disturbator și pedepsindu-l imediat. Nu pe cei care au fost implicați în dispariția motorinei, ci pe cei care au răspuns întrebărilor presei legat de acest caz. E vorba de maiorul Marin Oprea, șeful logisticii de la UM 01221 Lipova (AICI) și de fostul locțiitor al comandantului unității, lt.col. Marin Mitru (AICI). Ambii au fost convocați la brigadă și interogați, după care li s-au transmis prin poștă măsurile sancționatorii, care constau în ”avertismente” pentru că au vorbit cu România Curată.

În mod ironic, unul din personajele cheie ale dispariției de motorină de la UM 01221 Lipova, maistrul militar Viorel Bordea, care a fost administrator al cazărmii în toți anii când s-au înregistrat lipsuri majore de combustibil, fiind implicat inclusiv într-un act de șantaj la adresa comandantului unității (conform declarațiilor lt.col Daniel Novac), nu a împărtășit aceeași soartă cu tovarășii săi de arme, el refuzând să ”dea din casă”.

De la UM 01221 Lipova au dispărut cantități imense de combustibil tip M, folosit de centrala termică a unității. Șeful logisticii, la scurt timp de la întoarcerea de pe front, din Afganistan, a anchetat cazul unui furt de motorină în care a fost implicat locțiitorul său, maiorul Adrian Mănăilă. În cursul acestei anchete, maiorul Marin Oprea a avut ideea să verifice cantitatea de combustibil lichid inventariată, pentru a vedea dacă e aceeași cu cea ”din scriptele” ultimei luni calendaristice, dar a studiat și documentele de pe anii anteriori. Astfel a constatat că în registrele de temperaturi ale UM 01221 Lipova erau declarate temperaturi medii zilnice mai mici decât cele estimate de INMH pentru localitatea respectivă. Temperaturi mai reduse înseamnă un consum de combustibil mai mare. Din socotelile șefului logisticii, a reieșit o pagubă de cel puțin 90 tone de motorină tip M din ”diferența de temperatură”. Maiorul Marin Oprea a declarat pentru România Curată la acel moment că una din justificările conducerii unității, imediat după descoperirea lipsurilor de motorină, e că s-au încălzit și corpuri de clădire pe care în realitate unitatea nu le avea în folosință activă. Procurorii militari s-au blocat pe acest caz, declarând pentru România Curată că nu există specialiști care să determine dacă temperaturile exterioare declarate oficial diferă de cele reale.

Ulterior declanșării scandalului ”dispariției motorinei”, s-a pornit un război de gherilă între ofițeri, fiecare dând vina pe celălalt, cu elemente de șantaj practicate de maistrul militar Bordea (conform declarațiilor comandantului unității, locțiitorului comandantului și șefului logisticii), cel care a cărat cu mașina personală parchet la comandantul UM 01221 Lipova. Așa s-a aflat că gestionarul UM și soldați ai UM au fost folosiți la renovarea apartamentului lui Daniel Novac. Ofițerii au acuzat chiar că parchetul transportat de administratorul unității e similar celui achiziționat de UM și care ar fi trebuit să fie montat în biroul comandantului. Imediat după ce comandantul UM a fost acuzat de furt de parchet din UM, a apărut subit în unitate cantitatea lipsă, fiind băgată în depozit, într-un weekend, de comandant însuși. Problema e că parchetul introdus în depozit avea (conform unor filmări video ale stocului de parchet din UM) etichete pe care era scrisă ”Clasa B” de calitate, în timp ce parchetul dispărut avusese etichete pe care scria ”Clasa A” de calitate. Imediat după ce comandantul UM 01221 Lipova a fost acuzat de subalternii săi că a furat parchetul, celor doi li s-au deschis dosare pentru matrapazlâcuri cu chiria. Unul dintre ei, Mr. Ionică Mitrică, care a fost șef al comisiei respnsabile ”cu dosarele de chirie” a fost acuzat că a falsificat dosarul de chirie al unui militar mort, care avea număr de înregistrare la ANAF, pentru a da impresia, în mod fals, că și-a declarat contractul de chirie, fapt care i-a permis să încaseze sume necuvenite. Maiorul Mitrică Ionică și maiorul Marin Oprea susțin însă că, în momentul când ei au descoperit furtul de parchet al comandantului unității Daniel Novac, au fost șantajați de acesta în biroul său că va da drumul la ”dosarul de chirie” al maiorului Mitrică. Comandantul Daniel Novac a negat că l-ar fi șantajat vreodată pe maiorul Mitrică și că nici n-a știut că acesta are probleme cu ”dosarul de chirie”.

Maiorul Marin Oprea e acuzat că a încasat pe nedrept bani de chirie, deși acesta susține că e o practică comună a angajaților din Armata Română care fac naveta să încaseze bani de chirie cu care de fapt să-și deconteze ”motorina” zilnică, în contextul în care regulamentele militare descurajează militarii navetiști, obligându-i să meargă cu mijloace de transport în comun, deși pe ruta Timișoara-Lipova nu există autobuze, iar trenul e un melc care circulă doar de două ori pe zi, încât o banală navetă de 60 km ajunge să mănânce tot timpul liber al navetistului. Mai mult, Oprea susține că acest artificiu al decontării navetei cu ”bani pentru chirie” a fost o soluție încurajată de superiorii săi verbal.

Oprea a luat decizia de a face publice ticăloşiile de la UM după ce și-a pierdut încrederea în obiectivitatea și buna credință a sistemului militar românesc, care în opinia sa a trenat aproape doi ani ancheta în cazul furtului de motorină. Dăm doar două exemple de situații absurde ulterioare raportării rezultatelor investigației sale asupra stocurilor de combustibil. După izbucnirea scandalului, cei care au descoperit combustibilul lipsă au fost mutați ”disciplinar” (deși nu oficial)  din unitate, în timp ce administratorul cazărmii, Viorel Bordea, cel care a avut ca responsabilitate încălzirii UM, a fost lăsat să meargă pe mai departe la lucru în unitate pentru a-și pune în ordine diverse hârtii, motivându-se că e unul din specialiștii rari din armată. În același timp, în 2014, calificativul de la final de an pe care-l primește fiecare ofițer, în cazul maiorului Marin Oprea, a fost dat de comandantul Daniel Novac, adică cel despre care în același an 2014 maiorul Oprea a prezentat un raport în care arăta că a folosit soldații din unitate pentru a-i renova locuința în timpul serviciului, precum și indicii ale legăturile sale cu dispariția unei cantități de stejar clasa A din unitate. Deși superiorii ierarhici știau că Daniel Novac a fost raportat de subalternul său ca ocupându-se cu matrapazlâcuri, decizia a fost de a-l lăsa pe să î idea calificativ lui Oprea, care, desigur, a fost unul inferior.

În intervalul 2010-2014 au fost mai multe incidente cu furturi de motorină, însă principalii responsabili ai ”robinetului” au rămas pe poziții până în 2015. O parte din santinelele care i-au prins sau văzut pe colegii lor furând n-au mai rezistat presiunii și au demisionat din sistem conform declarațiilor unora dintre angajații UM 01221. Chiar și locțiitorul comandantului și-a pierdut funcția după ce a sigilat robineții de motorină ai administratorului UM 01221,  Aurel Bordea. Cel din urmă l-a reclamat pe cel care i-a închis robinetul că ar fi furat fier vechi și locțiitorul comandantului și-a pierdut funcția. În schimb, în perioada în care robineții prin care s-ar fi putut sustrage motorină au fost sigilați, s-a observat o bizară ”realiniere” a temperaturilor exterioare măsurate de echipa administratorului Bordea, la temperaturile  estimate de INMH.

E treaba procurorilor militari să vrea să găsească metoda prin care să afle câte grade Celsius au fost în curte la UM01221 Lipova. Ea există, după cum a aflat România Curată.

***

Citește articolul care a dus la acțiunile descrise mai sus:

EXCLUSIV/ANCHETĂ. ”Temperatura” furtului de motorină din rezervele Armatei. Într-o unitate militară, ofiţerii nu se războiesc cu arme, ci cu fapte penale


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Ofițerii care au demascat public furturile de motorină de la UM Lipova, pedepsiți de superiori

 1. andru

  De râs și de plâns. Ăștia sunt dintre cei responsabili cu securitatea teritoriului național iar ei fură parchet, motorină, bani de chirie.

  Găinari.

  Asta e imaginea armatei române, burtoși corupți și mărginiți.

  Reply
 2. Vlad

  Halucinant si mai ales tragic, cand te gandesti ca s-a marit bugetul de la aparare… ca deh, nu avem bani de avioane moderne sa ne batem cu rusii. In principiu nu sunt impotriva modernizarii, nici macar la radare nu stam Ok, dar toata armata este o mafie uriasa, toata dominata de pile, nepotisme… de incompetenti!!! In alte locuri mai poti razbate daca esti inteligent, educat, in armata nu ai nicio sansa. Fereasca-ne sfantul de vreun razboi

  Reply
  • Ioan

   bugetul s-a marit pt a putea fura mai mult! pt a plati tarile mai puternice care ne vand ruginituri la pret de tehnica noua!…nimic nou! statele au creat si razboaie chiar doar ca sa aiba justificare sa mareasca bugetul armatei….In aceasta industrie se vehiculeaza sume imense, nu toate informatiile au voie sa ajunga in presa, asa ca e cea mai grasa vaca….rrestul e ceata

   Reply
 3. Paul

  Ofiteri fara onoare=o rusine a armatei romane.Dar superiorii acestora sunt ofiteri de onoare? Daca „DA”,atunci sa curete armata de cei care o dezonoreaza,adica de gainarii cu epoleti.

  Reply
 4. radu

  Sunt binecunoscute in toate unitatile militare din toate orasele si zonele tarii. Am avut chiar un conducator al armatei gabriel Izmenaru oprea(cu litera mica ca-i un nesimtit mafiot) care le-a dat un exemplu de conduita si onoare. Si cazuri sunt si in politie, jandarmerie,isu,posta,cfr etc.etc. Toti veniti din vechiul regim au carat cu ei nesimtirea,escrocheria,mizeria sufleteasca astfel incat nu mai poti pune baza pe nimeni…si cel mai trist chiar in cei care trebuie sa te apere. Lipsa reactiei din partea societatii civile le da putere, nepasarea celor care platesc salariile si pensiile nesimtitilor le da curajul sa ne batjocoreasca. Nesimtitul ,ticalosul a invatat sa se hraneasca cu felul nostru de a reactiona,pasiv,rabdator asteptand dreptatea divina. Sanatate si bucurii celor care mai lupta pentru tara.

  Reply
 5. misu

  Sunt peste 10 ani de cand am plecat din institutia asta si de cate ori vad stiri de felul asta ma intristez, dar le cred in totalitate, pentru ca descriu exact ce am trait si eu.
  Admitere in scola militara: unu cu belciug de pe la Pitesti baga cate un pluton pe spaga; sa fi vazut ce semihandicapati urmau cursurile scolii militare, te apuca plansul.
  Mutarile in garnizoanele de domiciliu: erau niste colonei prin comandamentul de la Cluj care cautau comenzi de mutare de ziceai ca lucrau in vanzari nu in armata. 500 euro mutarea in Moldova si Bucuresti, 1000 euro Pitesti, Rm Valcea ori alta garnizoana cu scola militara.
  Plecarile in misiunile din Bosnia: te costa o solda lunara din cele sase solde aferente celor sase luni de misiune. Tare as vrea sa stiu daca aia de au murit prin Bosnia au dat spaga ori doar au avut vreun neam prin armata. Or fi avut cosmaruri aia de au luat banii? Dupa cum spune un bun prieten care a fost in detasamentul romano-olandez „puteai sa vorbesti engleza ca Shakespeare ori sa conduci masina ca Shumacher, daca nu marcai banul nu plecai”
  Iesirea cu ordonanta: Asta mi se pare cea mai mare marsavie facuta de statul mafiot roman: sa scoti la pensie barbati sanatosi de 38 de ani si sa-i platesti din bugetul la care contribuie oameni de 60 de ani aflati in campul muncii. He he he, ce mai spagi s-au invartit si pentru treaba asta.
  Credeti ca sefii de prin minister nu stiau ce am scris eu mai sus? Va inselati. Am aflat niste povesti cu sedintele in care se stabileau detasamentele pentru Bosnia de iti venea sa te dai cu capul de pereti. Se negocia cam asa: -plutonier cutare; -al cui e? generalul cutare.- pai il mai avu si pe capitanul cutare?! ….puneti-l rezerva, pleaca peste trei luni. sergent cutare? e cumnatul generalului……. OK, urmatorul!
  ….. dar asta era acum 14 ani :)

  Reply
 6. piticu5

  e o cloaca protejata de un scut impenetrabil,orice tentativa de a demasca ceva , va fi zadarnicita de alti nemernici sus-pusi.incearca sa faci vreo sesizare, si va veni…..corpul de control al ministrului, sau vreo secretara de stat, a carei vizite va fi anuntata cu 3-4 zile, inainte, timp arhisuficient sa ingropi cadavrele, incat sa fi totul in ordine, la momentul controlului..desi despre cadavre stiu atat cei vizitati, cat si vizitatorii…stati linistiti, pe astia ii puteti linisti, doar desfiintandu-i..nelasandu-le sansa sa se regrupeze sub alta forma…ARMATA RISIPESTE BANUL PUBLIC SI DEFRISEAZA PADURI , PRODUCAND DOCUMENTE CU CARE SA-SI JUSTIFICE JEFUL

  Reply
 7. piticu5

  IN 80% dintre unitatile din tara, activitatea principala e , intocmirea de documente…atat…doar hartii..

  Reply
 8. Raționalul

  Oare numai simpla acuzație formulată de o persoană poate fi considerată axiomă? Revin cu îndemnul de bun simț, de a nu denigra fără dovezi, de a nu accepta ca adevăr orice lucru vehiculat și de a avea încredere în autoritățile competente în a face lumină.

  Reply
 9. profesorul de gradinita

  Sincer!! Deja sistemul asta a inceput sa ma plictiseasca: frigul trece, ciorile raman!!
  Am vazut in cariera mea tot felul de scursuri: patrioti, dar corupti! Curajosi, dar hoti! Drepti, dar mincinosi! Meditatori de aritmetica laudorosi, dar agramati si lenesi! Si uite astia ne apara pe noi, care au facut meditatii de colorat rosu si albastru pe bani negri sa intre la UNAP sau alti la Stefan Gheorghiu(draq daca am vazut vreo diferenta intre institutiile respective).
  Si unde nu mai pui, ca anumite scursuri nu au inteles ca poti manifesta in P-ta Universitatii in tinuta militara pt. cel mult amanarea in grad pt. doi ani (adica 6 lei/luna).
  Si stau ei asa muistii, unde draq e Ceasca,cand mai tare avem nevoie de el???
  Pai cand eram loctienent osugeam la toti si acum o venit niscai nimeni in papura sa mi-ie la rost pi mini!!
  Asta e gandirea domnilor pe care o mai poarta unii tovarasi!!

  Reply
 10. Anca

  Astăzi li s—au adus la cunoştinţă celor doi ofiţeri care au discutat cu dumneavoastră şi calificativele.Amândoi au fost pedepsiti din nou,cu calificative proaste pentru avertismentele primite şi publicate de dumneavoastră.Abuz după abuz asupra lor iar Ministerul Apărării tace mâlc!Nimeni nu îl i—a la întrebări pe comandantul brigăzii col.Dinulică.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *