O ”societate civilă” este mai egală decât alta?

Citesc stupefiat că Inițiativa România, un grup de inițiativă constituit de o lună, a fost primit la Cotroceni de către consilierul Andrei Muraru pentru a discuta despre alegerile locale din București și legislația electorală. La fel ca în cazul pseudo-consultărilor de după carnagiul de la clubul Colectiv, trasparența și criteriile lipsesc cu desăvârșire. Și acest obicei se repetă, iritant…

În tot acest timp, Basarabia așteaptă la ușă, rănită, ignorată. Deși o întrevedere în care subiectul viitorului celor două state românești să fie abordat temeinic este solicitată încontinuu de FIX ȘASE LUNI de către societate civilă cu expertiză pe domeniu. Este solicitată Administrația Prezidențială, cea care trebuie să coordoneze acțiunile primului om în stat. Și administrația prezidențială nu răspunde, TACE, DOARME…

Nu mă înțelegeți greșit. Nu am nimic împotriva grupului Inițiativa România. Este un grup format din circa 100 de persoane după tragedia Colectiv care se definește ca fiind “o mișcare civică pentru coagularea cetățenilor și a societății civile în România în vederea schimbării clasei politice corupte actuale”. Chiar am depus o adeziune pentru a-i ajuta în momentul când grupul s-a format.

Nu am nimic nici împotriva celor care au fost la Cotroceni. Mulți îmi sunt prieteni.

Nu se cade să fac comparație, dar Platforma Unionistă Acțiunea 2012 este o organizație constituită legal care are peste 1.500 de membri, cuprinde zeci de asociații și grupuri de inițiativă din România, Republica Moldova și Diaspora și la manifestațiile organizate în ultimii ani a adunat zeci de mii de oameni la manifestații în stradă (de exemplu circa 12.000 în București și 25.000 în Chișinău). Suntem printre puținii care au reușit să strangă conform legii complicate (cu date personale precum CNP) peste 117.000 de semnături PE HÂRTIE în stradă pentru un proiect legislativ venit pe cale de inițiativă cetățenească. Reprezentăm un curent de opinie care înglobează opțiunile a trei sferturi dintre români, niciodată mai jos în toate sondajele de opinie realizate pe acest subiect.

Asta și multe altele, înseamnă reprezentativitate. Este acesta un considerent pentru a fi un partener de dialog? Sau diferența nu se face la nivel de reprezentativitate, ci  pe criterii de culoare a ochilor și prietenii din copilărie?

Sau e nevoie ca manifestațiile să le relocăm de acum încolo la Palatul Cotroceni, să se vadă „strada”din noi?

Sau poate că însuși dialogul nu este dorit. Poate că alegerile locale din București reprezintă un domeniu de responsabilitate mai mare pentru Președinte și Administrația Prezidențială decât românii din Basarabia! Totuși, fișa postului arată altceva…

Ceva e putred în Danemarca. Sau în Germania, sau în dealul Cotrocenilor.

Și trebuie să cerem ca să existe transparență din partea celor care invocând transparența, democrația, anti-corupția, societatea civilă și câte și mai câte, au ajuns la putere. Dialogul nu trebuie mimat (vedeți cazul consultărilor privind bugetul când bugetul era daja adoptat) sau nu trebuie evitat când sunt la mijloc subiecte considerate ca fiind delicate.

40 de organizații civice au depus pe 1 Decembrie un apel pentru constituirea Fondului Moldova. Expunerea publică a propunerii din partea inițiatorilor are loc joi, 17 decembrie, 11:00 în București. Va veni președintele Iohannis pentru a asculta ce vrea societatea civilă cu expertiză pe Basarabia? Sau, dacă iarăși e la Bruxelles, va trimite un reprezentant al cancelariei prezidențiale?

Lucrurile nu trebuie să rămână așa!

Tinerii din Chișinău la Palatul Cotroceni, 12 iulie 2015. Președintele Iohannis era plecat. Foto: Nicolae Petrov

Tinerii din Chișinău la Palatul Cotroceni, 12 iulie 2015. Președintele Iohannis era plecat. Foto: Nicolae Petrov


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “O ”societate civilă” este mai egală decât alta?

  1. cristi

    Am fost ieri sa cumpar niste vin din Basarabia si spre surprinderea mea,in toate magazinele mari,aceste vinuri au fost retrase de la raft.Se pare ca fratii nostri au fost abandonati .Curios este ca in bugetul pentru 2016 ,pentru partea romaneasca a Moldovei,a fost alocata suma zero pentru infrastructura.Semn ca partea aceasta de tara nu exista pentru guvernul ,,strada”.Ultimul guvern care a facut ceva in aceasta zona a fost guvernul Nastase. In acest moment il consider reabilitat complet in ochii mei.Puteti sa ma injurati cit vreti.Este o realitate .Din 2005 pina astazi populatia din zona Moldovei a scazut cu 30-35%.Altadata eram coloana vertebrala a tarii,acum santem abandonatii de servici.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *