Romania Curată

UPDATE. VIDEO. Cel mai amplu protest din 1990. Zeci de mii de români au manifestat contra modificării codurilor penale, în București, în țară și în străinătate

UPDATE 2 – Peste 50.000 de oameni s-au adunat în fața sediului Guvernului din Capitală pentru a protesta față de ordonanțele de urgență pentru grațiere și modificarea codurilor penale. Potrivit estimărilor presei, numărul protestatarilor din toată țara a depășit 80.000. Sunt cele mai ample manifestații de stradă din 1990 încoace, atunci când dictatura comunistă a lui Nicolae Ceaușescu s-a încheiat. În noiembrie 2015, după o manifestație de circa 30.000 de persoane, generată de tragedia de la clubul Colectiv, Cabinetul Ponta a căzut, actualul șef al PSD, Liviu Dragnea, fiind cel care a anunțat demisia executivului. Potrivit Digi 24, la Timișoara, Cluj și Sibiu numărul protestatarilor a ajuns sau chiar depășit 10.000. Protestul s-a încheiat în jurul orei 21:30.

UPDATE – Zeci de mii de români protestează față de intenția Guvernului de a modifica codurile penale la București, în marile orașe ale țării și în străinătate, în fața ambasadelor României. În Capitală, cei 25-30.000 de manifestanți s-au adunat la Piața Universității, de unde au plecat în marș spre Piața Unirii. Apoi au protestat în fața Ministerului Justiției, cerând demisia ministrului Florin Iordache, la sediul Avocatului Poporului, unde au cerut ca Victor Ciorbea să renunțe la funcție, în fața Consiliului Național al Audiovizualului, căruia i-au cerut socoteală pentru nesancționarea posturilor TV care manipulează și au scandat „Ați mințit poporul, cu televizorul”.

Coloana de manifestanți bucureșteni se îndreaptă spre Piața Victoriei, unde vor protesta în fața sediului Guvernului. Oamenii scandează „Ţara cere/Fără graţiere!”, „DNA să vină să vă ia!”, „PSD, ciuma roşie”, „Jos Iordache!” şi poartă pancarte pe care scrie: „Dragnea distruge democraţia”, „Acasă e cald şi bine/Dar eu strig şi pentru tine”.

Proteste de amploare se desfășoară și în marile orașe. La Cluj, numărul manifestanților este de circa 10.000 potrivit televiziunilor de știri. Protestatarii s-au adunat în Piața Unirii, după care au mărșăluit prin oraș.

Pe pancartele celor ce protestau se putea citi: „Amnistie pentru voi doar în viața de apoi”, „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „Respect pentru statul de drept”, „Fără grațiere, fără amnistie, Clujul n-are amnezie”. Protestatarii au scandat „Demisia”, „DNA să vină să vă ia”, „Dragnea, nu uita, țara asta nu-i a ta”.

La Craiova, potrivit Mediafax, aproximativ 200 de oameni au protestat cu pancarte pe care scria „Literatura română, mai săracă fără cărţile lui Dragnea”, sau „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”.

La Suceava au fost circa 20 de persoane, în fața Palatului Administrativ. Protestatarii aveau mesaje cu textul „Şi eu sunt miner”, explicând că dacă liderul PSD, Liviu Dragnea a catalogat protestul de săptămâna trecută ca o mineriadă, atunci ei sunt mineri.

La Sibiu s-au adunat 5.000 de protestatari, cu pancarte pe care scria „Voi cu suta-n plus în buzunar, ei scapă de penitenciar”, „Aţi făcut numai mizerie şi propuneţi graţiere” sau „În democraţie, hoţii stau la puşcărie” și au scandat „Veniţi cu noi , că vă fură şi pe voi”, „La închisoare, nu la guvernare” sau „PSD – ciuma roşie”. Sibienii au protestat și față de Avocatului Poporului, căruia i-au cerut demisia și au scandat „Avocatul nostru, căţeluşul vostru”.

Și la Arad, protestatarii s-au adunat în fața Palatului Administrativ, cu mesaje precum „Fără legi cu dedicaţie”, „Nu vrem ca furtul și prostia să devină sporturi naţionale”.

La Galați, circa 200 de persoane au protestat în fața prefecturii. Manifestanții purtau pancarte cu mesaje precum „Legi pentru cetățeni/Nu pentru politicieni!”, „Respect pentru statul de drept” și au scandat „La închisoare, nu la guvernare”, „Nu vrem legislație cu dedicație”, „Dragnea, nu modifica/legea în favoarea ta”.

Proteste au existat și la Alexandria, reședința județului Teleorman, fieful liderului PSD Liviu Dragnea, considerat de demonstranți principalul beneficiar al legilor privitoare la amnistie și grațiere, având în vedere că a fost condamnat cu suspendare în dosarul referendumului. Aproximativ 50 de persoane au demonstrat în fața casei de cultură din localitate, potrivit Agerpres, cu tricolorul și mesaje precum „Ieșiți din casă dacă vă pasă!” sau „În democrație hoții stau în pușcărie”.

La Satu Mare, circa 100 de persoane au protestat, duminică seară, în pasajul pietonal Corneliu Coposu. Ei au purtat pancarte și au strigat mesaje precum „Nu amnistiei!”, „Nu grațierii!”, „Nu mai vrem pe noi căpușe/Duceți hoții în cătușe”, „Protestez pentru că îmi pasă”, „Jos labele de pe Justiție”, „Rușine PSD”.

În Maramureș, circa 400 de locuitori din Baia Mare s-au adunat la protest în fața Prefecturii. Protestatarii au mărșăluit pe mai multe bulevarde din centru, cu mesajele: „Fără amnistie, fără grațiere” , „Libertate pentru justiție” și „Hoții la închisoare”.

La Târgu Mureș, câteva sute de persoane s-au strâns la Ceasul cu Flori, pentru a manifesta în favoarea justiției și contra intenției PSD de a modifica legislația penală în favoarea politicienilor cu probleme penale. Manifestanții au scandat  „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta!” și „Justiție, nu corupție.

La Alba Iulia, circa 200 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii strigând „Rușine, rușine, rușine să vă fie!”, „DNA să vină să vă ia!”, „Jos corupția!”, „Nu amnistiei!”, „Nu grațierii!”, „România-i pentru toți, nu e țară pentru hoți!”, „Nu corupție, justiție!”, „Dacă vă pasă, ieșiți din casă!” și „Jos Ciorbea!”. Pe pancarte aveau scris „Reformă în CNA”, „Uniți suntem mai puternici”, „Vă vedem”, „Transparență în Parlament”. După ce au strigat în fața Prefecturii, menifestanții au plecat către Cetate.

La Constanța, câteva mii de oameni au protestat în centrul orașului și în fața sediului PSD. „Stop Mafiei!”, „Susțin Democrația!”, „Susțin DNA!”, „În democrație, hoții stau la pușcărie” sau „Afară, afară cu mafia din țară!” au fost câteva dintre mesajele transmise de constănțeni guvernanților.

Și la Tulcea au existat câteva zeci de manifestanți contra amnistiei și grațierii.

La Pitești, circa 50 de protestatari au scandat „Vrem program de guvernare, nu penali cu suspendare!”, „Piteştiul cere/fără graţiere!”, „Fără educaţie moare orice naţie”, „Legea Graţierii e ruşinea ţării!” sau „Vrem sistem de sănătate, nu hoţi în libertate!”

la Iași au fost peste 1.500 de manifestanți contra intențiilor Guvernului de a modifica legislația penală. „Jos legea graţierii” sau „Până la referendum jos mâna de pe justiţie” au fost câteva dintre revendicările scandate de oamenii din capitala Moldovei. Ieşenii au cerut şi demisia Avocatului Poporului.

La Brașov au fost peste 2.000 de oameni la proteste. Demonstranții s-au adunat în fața Prefecturii, apoi au mărșăluit pe strada Republicii spre Piața Sfatului, unde se află sediul PSD. „Drepturi pentru toţi, nu doar pentru hoţi!” şi „Informare, nu manipulare!” se putea citi pe pancartele purtate de brașoveni.

La Ploiești au fost peste 1.000 de manifestanți. „Ploieştiul cere, fără graţiere!” a fost principalul mesaj al manifestanților, care s-au adunat în fața Palatului Administrativ, apoi au mărșăluit prin oraș către Piața Mihai Viteazul. Oamenii au scandat contra liderului PSD Liviu Dragnea, dar și împotriva fostului lider local Mircea Cosma.

În Timișoara, 5-6.000 de oameni au strigat „Grindene, cu trupa ta faci de râs Timişoara”. Ei s-au adunat în Piaţa Victoriei, apoi au mers spre Tribunalul Timiş, apoi în faţa sediului DNA, de unde au mers spre Prefectură, apoi s-au întors la Piaţa Victoriei.  Oamenii au avut pancarte pe care au scris mesaje ca „Spunem nu graţierii”, „Corupţia ucide, dar şi sărăcia ucide”, „CNA, fă-ţi datoria” şi au strigat lozinci precum „Fără ordonanţe!”, „Timişoara cere fără graţiere!”, „Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!” şi „Ole, ole, du-te Ciorbea, lasă-ne!”

Proteste s-au mai desfășurat și la Buzău, Turda și Hunedoara.


***

Proteste de amploare faţă ordonanțele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale sunt anunţate, duminică, în Capitală şi 19 localităţi din ţară, precum şi în şapte oraşe din străinătate. Manifestațiile au loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor. Demonstranții și-au anunțat intenția de a „vizita”, în timpul protestului din Capitală, Guvernul, Ministerul Justiţiei, Consiliul Național al Audiovizualului şi sediul Avocatului Poporului.

Peste 10.000 de oameni şi-au anunţat intenţia de a protesta în Capitală, Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Alexandria, Turda şi Râmnicu Vâlcea. De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Londra, Paris, Bruxelles, Bordeaux, Copenhaga, Hamburg şi Zurich.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ. Pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Proteste au mai avut loc şi duminică trecută, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar și unul de mai mică amploare, pe 18 ianuarie, când au fost lansate public aceste proiecte de ordonanțe.

La protestul din Bucureşti au participat peste 20.000 de oameni, care au mers în marş din Piaţa Universităţii în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff. În Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *