Dollores Benezic

Năstase se mai jertfește un pic pentru țară

După ce a văruit cu humă toate ambasadele României din lume, ca ministru de externe, Adrian Năstase se mai jertfește un pic pentru patrie, ca să-i dea sfaturi diplomatice ministrului Bogdan Aurescu.

E ceva în aerul rarefiat al puterii care dă halucinații. Și tendințe cleptomane. Că nu poți explica altfel cum niște oameni care nu au vreo calitate specială, care să-i recomande a fi liderii unei națiuni mărețe ca a noastră, ajung ori la pușcărie, ori să facă declarații ridicol de tupeiste. Ori și una și alta.

Azi am avut parte de două astfel de mostre, care se înscriu de altfel în corul mai vechi al bocitoarelor lui Adrian Năstase, încă de când a fost condamnat pe nedrept pentru delictul de a se fi sacrificat prea mult pentru patrie.

Așadar: „Fostul premier si ministru de Externe Adrian Nastase, care are doua condamnari la inchisoare cu executare, a revenit la Guvern, mai exact la Ministerul Afacerilor Externe. El si alti zece fosti ministri de Externe au participat vineri, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la Consiliul Consultativ al MAE la nivelul fostilor ministri ai afacerilor externe ai Romaniei, reunit la invitatia ministrului in exercitiu, Bogdan Aurescu” Aceeași sursă nu-l trece cu vederea nici pe celălalt ministru condamnat pentru corupție (de data asta de anvergură europeană), Adrian Severin, care a stat la aceeași masă cu Năstase și cu distinșii foști sau actuali reprezentanți ai diplomației românești.

În același timp, la altă masă, premierul Victor Ponta cântă despre cum „Miniştrii nu vor salarii, ci se jertfesc pentru binele public”, exemplificând, din pură modestie, desigur, nu cu propria persoană, ci cu a ministrului Nica, devenit printr-un ghinion al sorții ministru al fondurilor europene, când ar fi putut câștiga triplu ca „șef de autoritate de management”.

Dar domnia sa, dorind să lucreze pentru binele ţării şi jertfindu-se, ca toţi cei de faţă, pentru binele public, noi nu vrem salarii, noi vrem doar să lucrăm”, a adăugat premierul.

Este, desigur, un cabotinism cu care Ponta ne-a obișnuit deja în ani-i de domnie, dar trebuie să-i recunoaștem și dascălii de la care a știut să fure meseria. Nu mai departe de anul trecut, sora mentorului micului Titulescu, marele Adrian Năstase, spunea la ieșirea din blocul din Zambaccian:

I-am spus: să-ţi vezi de tine, de familia ta, de viaţa ta, de interesele tale, nu să lupţi pentru România. Cine luptă pentru România în clipa de faţă e pedepsit (…) N-a vorbit, dar ştiu cum gândeşte. El totdeauna s-a sacrificat pentru ceilalţi”, le-a spus jurnaliştilor Dana Barb, sora lui Adrian Năstase.

Și el ce-o fi răspuns, vă veți întreba. Păi i-a zis că are dreptate. Acuma, e drept că nimeni nu ia aminte când e învățat de bine în familie, dar chiar așa, nici din propriile greșeli să nu te înveți minte și să nu te mai sacrifici pentru țara asta nerecunoscătoare? Zău, domnu Năstase, mai lăsați domle și pe alții să se mai sacrifice!

Treaba asta cu Consiliul Consultativ al MAE are desigur o explicație logică, dacă-l asculți pe ministrul Aurescu – i-a chemat pe toți foștii miniștri. Dacă ar fi murit sau ar fi fost în pușcărie, probabil din motive evidente acela nu ar fi putut să participe, dar așa practic numai cei care n-au fost fizic prin preajmă nu au venit la consultări. Dacă nu scrie nicăieri că un fost condamnat pentru corupție nu are căderea morală să facă parte dintr-un organ onorific consultativ, ce l-ar putea împiedica pe Năstase să dea sfaturi diplomatice? Nimic, în afara propriei onoare. Dar și onoarea, ce mai e atunci când îți dă ghes dorința fierbinte de a te sacrifica pentru țară? Zău, unii pur și simplu nu se pot abține.

P.S. Citind știrile astea azi mi-am amintit de, probabil primul tun dat de Năstase în viața lui, exact în perioada când era ministru de externe (90-92), când a văruit toate ambasadele României din lume cu humă neaoșă, românească. Am scris aici despre asta, dar probabil va rămâne doar o găinărie anonimă în analele istorice ale corupției românești. 

 

sursa: dollo.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Năstase se mai jertfește un pic pentru țară

 1. Dorisa

  Nu ei corupții corupților, au vreo vină că au participat la această întrunire ( dacă aveau onoare nu mergeau, clar), ci mai degrabă cei care-i invită să-și dea cu părerea, pe toți acești mari hoți ai neamului. Ei se simt extraordinar de curați și nepătați, puși să dea socoteală în fața legii pe nedrept, zic ei, și din păcate, li se confirmă „valoarea” tocmai prin aceste greșite fapte făcute de actualii miniștrii. Cum să ceri expertiza unui condamnat pentru corupție sau înaltă trădare?. Chiar nu mai sunt oameni curați în țara asta, care pot fi consultați în diferite domenii ?.

  Reply
  • gabriel

   Chiar nu pricepi ? s-au întîlnit pentru punerea la punct a noilor strategii la jongleriile financiare , cele vechi sînt perimate , sînt depâșite . telefoanele sînt ascultate , nu puteau sâ se întîlneascâ oricum , sînt acoperiți .

   Reply
 2. busuioc

  Toata ,,elita”-ori asa zisa elita,e corupta,e penala pana-n maduva oaselor!Despre noul ministru de externe auzisem numai vorbe bune.Si ce vad acum?Omul si-a dat arama pe fata.Sau,voba ceia,cum e turcul,si pistolul!Pai,daca un Plagiator ramane bun in grad ca prim ministru,cu neamuri sub anchete penale,soacra,cumnat,si inca distui de ,,grad” 2,3,4,,atunci omul de rand,care trage mata de coada,ce sa faca?Fura si el pe unde apuca,nu?
  Ma intreb, o lovitura de stat,o revolutie ar putea schimba ceva?Nici pe departe,daca astia sunt dati jos,vin altii,poate si mai ,,flamanzi”,asa incat nu vad nici o soilutie.O sa ne inghita Putin,care isi va pune oamemnii lui,garda veche va ramane in posturi,ca si in ’89,iar romanul,revoltat mereu,dar tot mereu alegand ce avem in parlamentul actual in .Si un alt Ponta,va face iar la fel ca si cei de fusesera la putere…Vorba slaganului ,,pleaca ai nostri,vin ai nostri…”.Acesta este mecanismul istoric dela noi.

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Osmoza social-democrată nu poate să scoată din cutia Pandorei prea multe fețe curate, de vină fiind numai tranziția originală, care a stimulat, prin lipsa unui referendum în anii 1990-1991, crearea capitalului autohton pe calea privatizărilor frauduloase și tergiversărilor sine die ale reformelor economice. Cât despre lecții, până și de morală…maimulte și în Primenirea.România, altfel.

  Reply
 4. laurentia

  Nu- mi vine sa cred ce fel de om e Bogdan Aurescu! Pe zi ce trece constat cu tristete ca si el e o poama acra… e vreun politician normal la cap??

  Reply
  • gabriel

   Se furä în continuare fârâ probleme , ascultam stirile radio și spunea despre numârul mare de mașini speciale cumpârate de romani anul acesta , depâșește numârul din anul trecut aceiași perioadâ . acum EI sînt interesați cum sâ ne mai soatâ banii din buzunare cu ajutorul legii si tot cu ajutorul legii sâ – și umfle buzunarele lor . dacâ impozitarea ciubucului este o prioritate înseamnâ câ este mare nevoie de parale . NOI postâm , adevârul este câ sîntem buni la capitolul vorbire .

   Reply
 5. yehudy

  sa nu uitam ca nastase ba semnat, impreuna cu iliescu, tratatul de prietenie cu urss, la anul 1991.
  noroc ca nu a foswt ratificat de parlament, altfel acum vorbeam ruseste

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *