Romania Curată

Nașii fotbalului românesc, Sandu și Mitică, au fost condamnați pentru dezafilierea ilegală a Universității Craiova. Despăgubiri uriașe

Suporterii Universității Craiova au motive să se simtă răzbunați: Tribunalul București i-a condamnat pe Mircea Sandu și Dumitru Dragomir la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru dezafilierea ilegală a Universității Craiova, scrie Mediafax.

De asemenea, instanța i-a condamnat pe Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Liga Profesionistă de Fotbal şi FRF la plata, ca despăgubiri, a “sumei de 1 miliard 84 milioane 592 mii lei către partea civilă, plus dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii la achitarea debitului şi la 10.527.634 lei, plus dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii la achitarea debitului către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice – ANAF”

1.084.592.000 lei + dobânzi și ”mărunțișuri” – suma despăgubirilor stabilite de prima instanță, dacă rămâne valabilă și după recurs, suma asta bagă în faliment fotbalul românesc

În plus, potrivit deciziei Tribunalului, Mitică Dragomir și Mircea Sandu trebuie să plătească și câte o amendă de 80.000 de lei. FRF și Liga Profesionistă au fost și ele condamnate la plata a 370.000 de lei.

Magistrații au stabilit că, la 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club „U” Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor.

Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţin procurorii.

Ulterior, au arătat procurorii, la 25 iunie 2012, printr-o sentinţă civilă, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu „un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetuează în timp”.

În rechizitoriul procurorilor se mai precizează că urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club „U” Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar aceştia au fost legitimaţi la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, susţine DNA, în condiţiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului.

„Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. şi totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei”, mai precizează procurorii anticorupţie.

Suma de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, mai arată DNA. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor Sandu Mircea, Dragomir Dumitru şi ale Ligii Profesioniste de Fotbal.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Nașii fotbalului românesc, Sandu și Mitică, au fost condamnați pentru dezafilierea ilegală a Universității Craiova. Despăgubiri uriașe

  1. marks

    „1.084.592.000 lei + dobânzi și ”mărunțișuri”Chiar as fi curios daca sar plati acest prejudiciu.Nu cred.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *