Dollores Benezic

Manual-uțele alternative și apărătorii lor, intelectualii

Am văzut că moare intelectualitatea țărișoarei de grija acestor manuale alternative, pe care infamul ministru Pop vrea să le interzică.

Exemplu de exercițiu alternativ, dintr-un manual asemenea

Mi-a atras cineva atenția asupra acestei pagini care promovează o campanie de strângere de semnături pentru salvarea dreptului la educație și implicit a manualelor alternative. Cică e semnată de peste 200 de intelectuali de calibru și profesori (nu știu cine sunt, nu am găsit lista). E un text alambicat, pompos, care abundă de cuvinte prețioase, dar nu transmite clar ce vor de fapt semnatarii. Orice manual de comunicare, ca să nu mai zic de logică, spune că un apel la ceva trebuie să expună pe scurt chestiunea – se întâmplă cutare lucru – și să arate apoi calea de urmat, cerută de cei care cheamă lumea să susțină respectivul demers – noi vrem ca lucrul ăla să înceteze sau să se petreacă altfel, de aia îi cerem ministrului asta, iată cum poți să ne susții, semnează aici, bla,bla.

E posibil ca textul să fi fost scris inițial de cineva, apoi ca urmare a procesului de consultare cu intelectualii de calibru care l-au semnat să fi suferit modificări. Așa se fac demersurile astea colective. Poate și-o fi băgat condeiul chiar vreun mare nume căruia nu a îndrăznit nimeni să-i spună că scrie prea bombastic și nu va pricepe nimeni. Oricum, ce a ieșit este complet nedigerabil ca scriitură, fără cap, coadă, logică și mai ales sens. La ora la care scriu asta, petiție se îndreaptă spre 4000 de semnături, încă o dovadă că lumea nu citește nici ce distribuie pe Facebook, dar și mai grav, nici ce semnează.

Se strigă acolo (da, cu majuscule) CENZURĂ, DREPTURI, LIBERTATE DE EXPRIMARE etc, și e avansată și o cifră: 10.000 de potențiali autori de manuale alternative. 10.000! Adică dacă luăm de bună cifra de 19.000 de școli câte ar mai exista în România, la fiecare a doua școală din țara asta găsim un autor de manual. Presupun că autorii sunt și profesori, nu doar Sandre Brown ale pedagogiei alternative. N-o fi cam mult?

Nu vreau să diminuez cu nimic nemernicia de care trebuie să dea dovadă ministrul Pop și desigur PSD-ul în acest caz, însă dacă aș fi părinte mi-aș pune niște întrebări cu privire la capacitatea acestor 200 de intelectuali și profesori semnatari, care plâng de mila celorlalți 10.000 de autori de manuale rămași fără pâine la copilași. Dacă ei așa știu să se exprime public, într-un demers prin care vor să convingă audiența și politicienii că au dreptate și că trebuie urmată calea arătată de ei, oare cum scriu manualele alea și mai ales cum le predau copiilor la cursuri?

Pe urmă, nu pot să nu remarc că în apelul ăla primează grija față de biznisul editurilor care publică manualele astea alternative și prin ricoșeu grija pentru veniturile autorilor (din ce zice domnul ăsta aici ar fi cam o treime din piața totală de carte din România, în jur de 35 de milioane de euro). Nicăieri în cele 15 puncte de NU VREM nu am găsit grija față de prostovanul din bancă. Treaba lui e oricum să memoreze ce scriu ăia 10.000 de autori și să reproducă suficient de fidel la examen cât să treacă mai departe. Sau nu.

Așadar, lumea bună, academică, se bate zilele astea pentru dreptul la educație, care stă nici mai mult nici mai puțin în ăia 10.000 de autori de manuale alternative. Tot așa cum a stat și credința strămoșească, predată cu de-a sila în școli, în ciuda deciziei Curții Constituționale, întru salvarea salariilor celor peste 6000 de profesori de religie.

Elevii, dă-i încolo că și așa sunt niște loaze, nu vor să învețe și nu sunt interesați de ce se predă la cursuri.

Citește integral articolul pe dollo.ro


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Manual-uțele alternative și apărătorii lor, intelectualii

 1. Adrian

  Manual meseriaș. Cum o fi ora mai mică, poate de cincizeci de minute!?

  Îmi place mult și modul de lucru à la moș Ion Roată, lucrăm deci denumește.

  În fine, impecabilă caligrafie.

  Reply
 2. K

  Dollo, dacă vrei să te distrezi, ia lista titlurilor tezelor de doctorat susținute după 1990. Unele au titluri mortale (la propriu, pentru cercetarea românească). Altele sunt niște frecții care se trădează din titlu că nu aduc nici o minicontribuție la dezvoltarea cunoașterii. Spre exemplu, teza lui Tudose: Protectia infrastructurii critice – element strategic dinamic in sectorul de securitate. Până să cerceteze el, infrastructura critică nu era element strategic (și dinamic, sic!) în sectorul de securitate? Trebuie să devină cineva docteur es sciences ca să-și explice legătura dintre ceva CRITIC și STRATEGIC? Câte ore a studiat Tudose ? Că pe noi ne pune să ne înregistrăm când venim și când plecăm de la serviciu. Să ne dea un exemplu de cum se lucrează la o teză, să ne-arate fișele, eventual un jurnal de lucru.
  Pe-ăștia cu manualele, lăsați-i în plata Domnului. Nu de copii este vorba, nici de manualul perfect și unic (într-o lume ultra-dinamică!), ci de bani. Să publice ministerul oarece standarde de abilități și competențe și să-i lase pe profesori să-și facă fiecare supa. Eventual, să se susțină examene publice cu inspecție și să se valideze sau nu trecerea clasei. Atunci aș vrea să-i văd pe profesori cum mai dau ochii cu părinți!!! Pân-atunci, nu facem școală de calitate (mici excepții) pentru că nu avem manuale. Dacă le-am avea, am răsturna Pământul (ca cei de la școlile private, spre exemplu) !!!

  Reply
 3. Mares

  Manualele alternative cred ca ar fi foarte bune la Sport, Dirigentie, Romana, dar nu prea vad cum ar putea arata la Aritmetica. Poate alternativa la 1 + 1 sa o fi descoperit ministrul Genunche? S-o fi referit la sistemul binar, zecimal? Nu imi dau seama, dar manuale alternative la Sport si Dirigentie trebuie.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *