Marius Diaconescu

Jaf cu dedicație în bugetul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice în favoarea unui ONG adoptat de stat– Academia Oamenilor de Știință din România

Parlamentarii ahtiați după titluri științifice jefuiesc bugetul amărât al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice și alocă o parte unei foste organizații nonguvernamentale, Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR). Nu ajung bani pentru dotarea școlilor sau pentru burse de studii, dar se găsesc bani pentru a finanța activitatea unui ONG cu pretenții de academie.

Comisiile reunite pentru buget din Parlamentul României au adoptat duminică, 13 decembrie 2015, bugetul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Față de varianta inițială a bugetului, a fost adoptat un amendament, inițiat de Ecaterina Andronescu, prin care Academia Oamenilor de Știință din România devine ordonator de credite și banii, 6,4 milioane lei, vor fi virați direct în conturile ONG-ului, fără să mai fie gestionați prin intermediul MENCS.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a afirmat în susținerea amendamentului său că Academia Oamenilor de Știință din România este o instituție nou creată, ceea ce este un FALS.

AOSR pretinde că este succesoarea Academiei de Știință din România înființată în 1935. De fapt, în 1935, mai mulți cercetători frustrați de organizarea Academiei Române au creat o alternativă. În 1938 a fost botezată Institutul de Științe din România, revendicând în continuare titulatura de Academie. De remarcat că printre membrii de onoare ai acestei instituții s-au numărat numeroși oameni de știință naziști din Germania, cu care se mândrește și azi AOSR.

În 1948, în condițiile reformei bolșevice a mediului academic din România, Institutul de Științe a fost integrat Academiei Române, așa că membrii ASR/ISR au ajuns academicieni.

În 1956 s-a înființat Asociația Oamenilor de Știință din România care a funcționat sub oblăduirea Partidului Comunist din România până în 1989. În 1996 s-a adoptat numele de Academia Oamenilor de Știință din România, funcționând ca ONG până în 2007, când a devenit instituție de interes public și de când primește bani de la buget prin intermediul Ministerului Educației.

Academia Oamenilor de Știință din România este însă o instituție de casă a PSD, aripa Ecaterina Andronescu (inițiatoarea amendamentului), cărora li se asigură sinecuri. Câteva exemple:

 • PREŞEDINTE AOSR: General (r) prof. univ. Dr. Vasile Cândea – fost deputat PDSR 1996-2000
 • VICEPREŞEDINTE: Prof. Dr. Ing. Ion Basgan – fost deputat și apoi senator PNL ante 2008, dar cu încrengături de afaceri la PSD
 • VICEPREŞEDINTE: Prof. univ. Dr. Ing. Alexandru-Adrian Badea – fost prorector al Politehnicii sub Ecaterina Andronescu
 • Președinte secţia III – Ştiinţe chimice – Prof. univ. Dr. Ing. Ecaterina Andronescu
 • Președinte secţia XI – Ştiinţe istorice şi arheologice – Prof. univ. Dr. Ioan Scurtu – fost consilier al lui Ion Iliescu, prorector al Universității Spiru Haret etc.
 • Președinte secţia XIII – Ştiinţe militare – General prof. univ. Dr. Teodor Frunzeti – fost președinte al comisiei de doctorat a ministrului Petre Tobă
 • Președinte Filiala Braşov- Prof. univ. Dr. Ivan Cismaru – fost senator PD (PDL) ante 2008
 • Președinte Filiala Iaşi – Prof. univ. Dr. Ing. Anghel Stanciu – fost parlamentar PRM, apoi PSD, condamnat definitiv pentru conflict de interese
 • Președinte Filiala Timişoara – Prof. univ. Dr. Ing. Petru Andea – deputat PSD, fost membru al Comisiei Naționale de Etică, care i-aa albit pe plagiatorii Victor Ponta, Lia-Olguța Vasilescu, Gabriel Oprea.

Printre membri mai sunt destule surprize, pe lângă personalități științifice apar personalități de tipul Teodor Meleșcanu sau Ion Cristoiu, dar și fostul președinte al României Ion Iliescu. În 2010, AOSR a încercat ”să se pună bine” și cu Puterea de atunci și l-a desemnat ca academician și pe Traian Băsescu. În urma scandalului mediatic, Băsescu a refuzat titlul.

Nu cunosc detaliile juridice, însă pot să întreb, ca simplu cetățean, dacă nu cumva Ecaterina Andronescu este în conflict de interese deoarece este direct beneficiară a acestor fonduri pe care le votează, în calitate de președinte de secție al acestui ONG adoptat de statul roman? Bașca argumentația că este o instituție nouă pentru a se crea o filă nouă de buget cu noul ordonator de credite.

Este clar că miroase a aranjamente de culise a PSD-ului.

Domnule ministru Adrian Curaj, câte școli pot fi reparate cu cei 6,4 milioane de lei dați cadou unei pretinse Academii?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “Jaf cu dedicație în bugetul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice în favoarea unui ONG adoptat de stat– Academia Oamenilor de Știință din România

 1. Moisi Petruta

  Din pacate, moda ONG-urilor infiintate pe langa un partid sau/si institutii guvernamentale ( consilii judetene, primarii, etc) a devenit o adevarata plaga care a contaminat mediuul neguvernamental din Romania incat nu mai stim cine cu cine dezvolta parteneriate, cine pe cine critica, la o adica. Se impune recunoasterea si rezolvarea acestui flagel, iar mutarea banilor dintr-un buzunar guvernamental intr-altul sa inceteze. Pentru realizarea acestui lucru este nevoie si de o mobilizarea a acelor ONG-uri independente si cu adevarat apolitice si non-profit, iar asta inseamna proiect la nivel de tara. Deja nu ii cunoastem pe cei care ne reprezinta, chipurile, ca ‘ambasadori’ pe langa diverse institutii europene, in tara fiind complet anonimi. Acel cod deontologic al ONG-urilor, inceput prin ’94-’96, se pare ca a devenit inutil.

  In p[rivinta subiectului prezentat mai sus, ma altur solicitarii adresate domnului ministru de a revoca acel amendament. Rusine, domnilor!

  Reply
 2. TROMPETA MIHAI

  Academia Oamenilor de Știință din România, Institutul de Economie Nationala, Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale , sunt niste structuri de tocat bani publici si de facut pe unii TAMPITI sa aiba titluri de ACADEMICIENI.

  Reply
 3. Mihai Dragos

  Acest ONG primește de două ori și jumatate suma prevăzută în bugetul Ministerului Tineretului și Sportului pentru acțiuni pentru tineret. Dacă adunăm și toată suma prevăzută în bugetul MTS pentru alte activități sociale și culturale tot nu ajungem la bugetul ONG-ului. Vorbim, așadar, de un raport între un ONG oarecare și banii alocați de Guvernul României pentru toate proiectele proprii și în parteneriat și concursurile de proiecte pentru tineret – atât de la nivel național, organizate direct de Ministerul Tineretului și Sportului, cât și la nivel județean, organizate de Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret, direcții aflate în subordinea MTS. UAU!!!! Incredibil!!!

  Reply
  • Vasi

   6,4 milioane lei = 266*12*2000. Acest ONG primeste din fonduri publice echivalentul salariului mediu ANUAL, cu tot cu contributiile angajatului si angajatorului, aferent la 266 de profesori din preuniversitar. Sau la 266 de asistenti universitari (cam cat are o universitate foarte mare). Groaznic. Si monstrul acesta academic, care a distrus o parte din invatamantul romanesc si a distrus prestigiul unei universitati, impunand un doctorand pe functia de rector si apoi ministru (Costoiu), apare pe la televiziuni si pozeaza in exemplu de moralitate. Du-te acasa doamna Andronescu. Sa va fie rusine.
   Tot invatamantul romanesc este controlat de oamenii Politehnicii Bucuresti.

   Reply
 4. ionita ion

  Oare doamna aceasta – Ecaterina Andronescu, nu se mai retrage din viata politica. De 25 de ani este tot in fata, ministru, presedinte, vicepresedinte etc in diverse organisme politice ale PSD. Mai stai cucoana acasa si lasa loc si tinerilor. DNA te are in vedere .

  Reply
  • Nicusor Nicolae Popa

   Ioane,

   Te rog, inlocuieste adresarea cu d-na, cu „Academician de renume mondial”.
   Marturisesc, pentru mine, este continuatoarea rusinii, incompetentei si minciunii anilor trecuti.

   Reply
   • Jalobeanu Mihai Stanislav

    Pardon, „distinsa” persoană, prof.dr.ing., este și președinta Senatului din Politehnica București. Iar despre frauda științifică grosolană de acum câțiva ani, cu cele 3 articole publicate în tandem cu o studentă-doctorandă nu mai pomenește nimeni (că doar nu era plagiat). În fond
    i-a fost și colegă și șefă actualului ministru.

    Reply
    • tiberiu socaciu

     Domnule profesor, din pacate, prea putine sanse de reanalizare a subiectelor. Mai zambim cand citim prin presa sau pe graur.ro sau in alte locuri despre „cine si ce” a mai furat. Totusi, o mica observatie: se face confuzie intentionat intre furtul ordinar de continut (pentru care e suficienta o comisie formata din femei de serviciu conduse de un portar) si plagiat (care este furtul de idei, concepte, notiuni etc). In primul caz, verdictul se poate da in 3 minute, cu tot cu intocmirea rezolutiei. In al doilea caz, este de discutat in INTERIORUL comunitatii academice. Ca sa ne reamintim ce inseamna eventualul plagiat, cateva exemple: a) Eminescu-La steaua; b) Caragiale-Napasta; c) teorema Cardano-Tartaglia etc. Deciziile care se iau sau nu (Eminescu NU a publicat in timpul vietii La steaua) tine de lupta de finete pentru meritele stiintifice/academice/literare/etc.

     T.S.

     Reply
 5. Pamant si Lemn

  La fel si Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) – o adunatura de pseudo-oameni de stiinta, alesi pe baza de recomandari tovarasesti si interese obscure, indeasa indemnizatii babane in buzunarele robelor fara a produce nimic. In timp ce doctoranzilor, asistentilor, sefilor de lucrari, tinerilor cercetatori li se cer publicatii peste publicatii, in reviste cu factor de impact cat mai mare, li se cer proiecte/ granturi, intr-o tara unde nu se aloca bani pentru astfel de proiecte, pentru a putea promova in cariera, banii se scurg cu nemiluita la academicieni fara sa ii intrebe cineva daca au publicat vreun articol intr-o revista stiintifica internationala sau daca au scris si coordonat vreun proiect de cercetare. Si nu ii intreaba nimeni ce fac/produc pentru a merita aceste indemnizatii. Pana cand? Asta in timp ce presedintele ASAS, dl. Gheorghe Sin, este implicat in tot felul de matrapazlacuri cu patrimoniul experimental.

  Reply
 6. dan grigorescu

  Putinii bani alocati Educatiei si Cercetarii nu trebuie irositi,cu atat mai putin favorizand un ONG constituit pe principiul P&R (Pile si Relatii) . Ar fi un dezastru sa se incurajeze veleitatile academice ale unora pentru care apropierea de cercurile puterii i-a departat de cercetarea stiintifica. Sunt cu siguranta si merituosi cercetatori in AOSR ,dar modul discret in care se manifesta Asociatia ,fara realizari notabile (daca sunt as vrea sa stiu de unde le pot afla) ma indreptaresc sa sustin ca nu trebuie rupt nimic din bugetul Educatiei si Cercetarii. ASOR sa demonstreze prin calitatea Academicienilor sai ca poate genera fonduri si creste reputatia cercetarii in Romania.

  Reply
 7. marcks

  Ecaterina Andronescu e inca in libertate ? Si inca este ordonatoare de credite,deci inca poate sa-si vada de interesele meschine ale ei si nici intr-un caz de invatamant.Oameni buni,vedeti de ce nu merge inspre bine romania ? Acuma intelegeti de ce nu va merge nici in viitorul apropiat ?Deoarece „oameni”ce qcesia sunt in structurile de conducere si vad ca nimeni nu-i poate da jos,nici miscarile de strada ,nici schimbarile de guvern,nici macar dosarele penale pe care le au,SA NU MAI VORBIM DE ONOAREA LOR PERSONALA.
  Pacat ca se poate asa ceva.

  Reply
 8. Romeo

  Dar cate „Academii” exista in Romania ? Daca nu aveti calitatile si nu intruniti caracteristicile de a fi primiti membrii ai Academiei Romane, va trageti voi o academie pentru voi netrebnicilor ? Dar nerusinarea chiar nu are limite in tarisoara asta ? Dar unde ne gasim ? Cine naiba va tine in viata ca sa faceti numai rau ? Dispareti si ascundeti-va in pesteri si scorburi jivine taratoare.

  Reply
 9. ilidia

  Asta da surpriza ! „Maestrul de la Gagesti” academician, coleg cu Abramburica ! Ofi dat din coada in nadragi la cand a fost uns academician? Sa mai spuna cineva ca nu-i adevarat ca cine seamana se-aduna.

  Reply
 10. Doru

  Normal ar fi fost sa spuna ca face parte din respectivul ONG deci nu s-ar cuveni sa voteze respectivul amendament.
  Dar dansa l-a propus de-a dreptul, ceea ce face conflictul de interese si mai acut.
  Si vorbim de un potential candidat la Primaria Bucuresti. Ce o va impiedica din pozitia de primar sa nu faca acelasi lucru cu bugetul orasului?
  Frustrarea mea cea mai mare in momentul asta este ca, chiar are sanse la vot (conform unor sondaje prietenoase) si ca nu e multa lume sa stie invartelile facute de onorabila doamna.

  Reply
 11. Ionel LUPU

  Cat timp trebuie sa-i mai vad mutra la Tv lui Abramburica ?????????… M-am saturat si de ea si de mutra indezirabila a lui Valeriu Pop, cei care au incercat sa mascheze PLAGIATUL LUI PONTA !!!!!!!!!… Nu va este rusine ? Nu aveti deloc bun simt ?????????…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *