Roxana Damian

Întrebări pentru Guvernul Cioloș. Pe administrație

În ceea ce privește măsurile din programul de guvernare legate de administrația publică, este de remarcat faptul că nu este nominalizată nicio lege ce urmează a fi modificată și nici ținte specifice nu sunt asumate. Drept urmare nu vom putea urmări dacă ceea ce promite acest guvern se și livrează. O interpretare ar fi că nu dorește să schimbe ceva din ceea ce își urmează cursul în sectorul administrației, la fel de bine cum putem interpreta că se dorește o reformă radicală. Este însă de remarcat că o serie dintre măsurile propuse sunt deja în lucru, cel puțin la nivel declarativ și se regăsesc în documente strategice.

Comentarii punctuale.

 • Se dorește ”simplificarea și armonizarea legislației administrației publice. Transparentizarea activității acesteia prin îmbunătățirea accesului la informațiile de interes public și transparență decizională„. Recomandăm pentru atingerea acestui efect publicarea online a tuturor contractelor pe care administrația publică centrală și locală le semnează;
 • O altă măsură este ”profesionalizarea administrației publice prin recrutare și evaluare pe bază de competențe și performanță”. Recomandăm atunci concedierea tuturor funcționarilor publici și a personalului contractual din administrația publică care are legătură cu politicul. Ești city manager și ești înscris în PSD sau PNL, atunci zbori din partid sau din administrația publică pentru că ocupi o funcție nepolitică;
 • Cu privire la ”crearea unei școli superioare de administrație publică”: avem școli de administrație publică, dar mai avem nevoie și de politicieni care să meargă la școlile astea;
 • Cu privire la „Derularea unui proiect de profesionalizare a Secretariatului General al Guvernului si extinderea lui si in alte zone ale administratiei publice”, vă comunicăm că asta face și Programul Operațional Capacitate Administrativă, așadar nu propuneți nimic nou;
 • Despre următoarea măsură ”Crearea unor programe de evaluare a transparenței și testare a profesionalismului și integrității personalului angajat în cadrul administrației publice, inclusiv prin parteneriate cu organizații ale societății civile” putem recomanda ca și activități practice realizarea de parteneriate pentru derularea de audituri de către societatea civilă pentru activitatea administrației publice, găzduirea de voluntari în cadrul instituțiilor care să ”raporteze” cu privire la transparența acestora și utilizarea instrumentului ”bugetul cetățeanului”;
 • Cu privire la descentralizarea administrativă, avem următoarele întrebări: în ce măsură aceasta este în spriritul legii promovate de d-nul Dragnea care a fost considerată neconstituțională în 2014? Cum veți realiza descentralizarea și creșterea nivelului resurselor financiare la nivel local? Va renunța guvernul central la o parte din atribuții în timp ce va direcționa mai multe fonduri în teritoriu? Veți promova utilizarea OUG privind insolventa unitatilor administrativ teritoriale (uat)? Veti promova criterii mai dure pentru evaluarea sustenabilitatii financiare a proiectelor uat astfel încât să fie evitate situațiile în care banii sunt directionați către nevoi inexistente ale comunităților? Veți recomanda uat-urilor să-și dezvolte servicii în comun pentru utilizarea mai eficientă a fondurilor publice?

La final aș vrea să adaug o nelămurire și în același timp o întrebare cu privire la reforma companiilor de stat, respectiv la paragraful următor din programul de guvernare: ”Continuarea procesului de restructurare și eficientizare a activității companiilor în care statul deține controlul și implementarea principiilor de guvernanță corporativă. Gestionarea integrată a companiilor de stat prin intermediul unei singure structuri administrative”. Este guvernul la curent cu legea ce transformă OUG 109/2011 în lege unde gestionrea companiilor de stat nu este deloc ”gestionată integrat”, ci procesul este unul descentralizat de-a lungul mai multor ministere, în niciun caz prin intermediul unei singure structuri administrative. În aceste condiții ce are de gând noul guvern?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Întrebări pentru Guvernul Cioloș. Pe administrație

 1. paul

  cateva observatii, profesionalizarea administratiei publice nu se poate face cu salarii de mizerie, sustin de multa vreme stabilirea salariilor bugetarilor in functie de performantele individuale pe baza unei grile de 10-15 indicatori, oricum ele trebuie majorate sensibil,chestia cu derularea de audituri de către societatea civilă pentru activitatea administrației publice pleaca de la premisa ca exista ONG competente sa evalueze activitatea din toate domeniile adminitratiei, ma indoiesc de treaba asta, in multe institutii publice exista profesionisti de clasa, pe care nu-i pot evalua niste ONG-isti care habar nu au de specificul si de complexitatea muncii lor, in urma cu cateva saptamani m-am intalnit cu toate cadrele de conducere dintr-un minister, unul greu, oamenii mi-au facut o impresie buna, pareau seriosi si competenti, am discutat mult lucruri concrete cu ei, sa-i dai afara pe motiv ca PSD sau PNL i-a pus acolo este o dovada de iresponsabilitate, nici legea nu te lasa, au statut de functionari publici nu au voie sa faca parte din partide, au experienta, studii de specialitate, multi si doctorate de profil, poate nu stiti dvs dar pilosii au joburi usoare de consilieri, secretare sau de comunicatori, sunt joburi de umplutura pe bani publici cu nemiluita, astea trebuie sa dispara, si inca ceva nimeni sa nu poate lua din bani publici mai mult de un salariu , sunt unii care iau cate 4-5 lunar, asta chiar ca e o sinistra bataie de joc (ca si pensiile speciale de altfel) inca ceva descentralizarea este buna, dar nu va aduce performanta atat timp cat salarizarea personalului din primarii va fi sub orice critica!!

  Reply
 2. daniela nicolescu

  Ideea legarii profesionalizarii de salarii mai mari este complet gresita. Esti profesionist daca performezi la cele mai inalte standarde indiferent de salariu primit. Si sunt atatea exemple care dovedesc . Odata ce ai acceptat o pozitie intr-o structura, ai acceptat sa muncesti pe salariul acordat. Nu stai la fumat sau pe net pana ce salariul ti se mareste! muncesti! nu-ti convine, pleaca!Dar nu! Nu se pleaca! Se sta in asteptarea unui salariu mai mare, cat mai mare, ca in Vest.In intre timp, in lc sa te profesionalizezi, te deprofesinalizezi si ti se mareste ego-ul profesuional ca , vezi Doamne, tu esti functionar public sau consilier sau inspector la Guvern sau Ministerul….

  In administratia publica e f. greu (imposibil!) sa stabilesti criterii de performanta. Nu avem de -a face cu productivitate, inovatie sau reducerea costurilor. Faci ce ti se spune in termenii specificati de catre sef si sa te fereasca sfantu’ sa ai initiative sau sa inovezi. Manualul de proceduri te leaga de maini si de picioare, iar seful decide cine si de ce e mai bun decat altul. De putine ori evaluarea sefului e obiectiva sau coincide cu cea a colegilor.
  Cel mai potrivit mod de management al personalului este acela care asigura o atmosfera de lucru colegiala, transparenta si care masoara performanta in functie de complexitatea sarcinii primite si de respectarea termenului de livrare.
  Nici o legatura cu banii! Performanta are legatura cu vocatia (rara in administratie!) si cu constiinta! Salariile sa fie unitare si sa creasca cand bugetul o permite. Cine vrea bani multi, sa mearga in sectorul privat! da’n-ai sa vezi! Toti vor la SGG sau la Minister! vine cu prestigiul si aerele de rigoare! munca e dusa pe umerii celor care performeaza in conditiile salariale pe care si le-au asumat prin semnarea contractului de angajare.

  Si daca s-ar porni o campanie de depolitizare a administratiei, asta nu ar putea fi facutsa de un guvern intr-un an! daramite de un guvern technocrat! Abordarile astea maximaliste (hairupiste mai bine zis!) ne-adus de multe ori in pragul dezastrului (vezi privatizarile, suspendarile, arestarile, motiunile,)
  Nu mai starniti furtuni care nu duc decat la perturbarea atmosferei de lucru, la intarzieri ale proiectelor in derulare si la inlocuirea unor structuri cu altele din care lenesii si pilosii oricum isi vor gasi locul caldut.

  Reply
 3. Ștefan Brăgărea

  Dnă Damian, comentariile precedente spun cam tot ce era de spus. Materialul dvs este incomplet, subiectiv și descurajant.
  Ar fi minunat să discutați ceva concret nu idei în stilul Sandra Brown. Dl Goțiu mă va dezaproba și va tăia comentariul – imenă tragedie națională.

  Reply
 4. daniela nicolescu

  Azi, 22 nov.2015, in interviul acordat Radio Actualitati, premierul Ciolos a explicat foarte clar ce si cum are de gand sa abordeze subiectul reformei administratiei. Mi s-a parut rezonabil. realist si clar planul unui om care cunoaste din interior pacatele administratiei publice.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *