Mihai Goțiu

Fraierilor, n-ați priceput nimic! Cine ”manipulează” protestatarii

Fereastra mea din dormitor e înspre răsărit și aseară am uitat să trag draperia. Cum de un an, niște vecini ”cu majoritate decizională” au hotărât să taie cireșul sălbatic din fața geamului meu (nu de tot, că n-aveau documente, ci doar crengile, adică ”toaletare”, dar de-aia barbară, până la ciot, fără nicio rămurea rămasă), nu e de mirare că nu se făcuse încă ora 7.00 când m-am ridicat din pat, orbit de soarele dimineții. Cu cafeaua la purtător, m-am așezat în fața calculatorului. După jumătate de oră de zapat prin site-uri, m-am uitat încă o dată pe geam. La mine e primăvară. Sunt sigur. Dar pentru mulți dintre cei care dau cu subsemnatul prin ziare (mă rog, cu suprasemnatul, în online) ori pozează ca mari analiști pe la televiziuni e încă iarnă. Și nici măcar iarna lui 2015, ci a lui 2012. Că atunci a început povestea asta cu ”cine manipulează protestatarii”. Atunci antenele și beunu (și toți ceilalți care gravitează în jurul celor două tabere) și-au dat mâna pentru a susține aceeași tâmpenie. Antenele aveau toate motivele să pretindă că oamenii au ieșit în stradă de dragul USL-ului. Beunii au căzut în capcană și au spus același lucru – că protestatarii ar fi manipulați de USL. Pentru cei care nu au fost în piață (și nu făceau distincția între cele câteva zeci de persoane care, într-adevăr, constituiau decorul pentru emisiunile antenelor și restul manifestanților), fie că se uitau la antene, fie la beunu, mesajul transmis a fost același, de asociere a revendicărilor din stradă cu USL-ul. Te-ai fi așteptat ca printre responsabilii editoriali și printre acoperiții de prin redacții să mai fie și unii care să știe cum stă treaba cu prelucrarea inconștientă de informație. Vezi să nu! Scorul din toamna lui 2012 i-a exasperat pe unii, dar cel mai tare i-a exasperat pe fraierii care n-au înțeles cât de mult au contribuit ei înșiși la procentele devastatoare ale USL-ului.

Au trecut mai bine de trei ani de la acele proteste, am mai avut între timp două toamne cu proteste majore, și într-o dimineață de primăvară (care bate deja înspre vară) de 2015, îmi e dat să citesc aceleași tâmpenii. Care vin dinspre aceleași surse și personaje. Cum că Ponta s-ar afla în spatele protestelor cu păduri, ori că acestea îl vizează exclusiv pe Iohannis. De parcă mesajul ”TOATE partidele, taie prin rotație!” nu ar fi suficient de clar, pe cât de clar era în ianuarie 2012 ”PDL și USL, aceeași mizerie!”. Antenelor (și nu mă refer aici la emisiunile ”În premieră” despre păduri – oamenii de acolo își fac cât se poate de onest munca – ci la show-urile adiacente) le convine de minune asta, și măcar pentru atât beunilor ar trebui să li se aprindă luminițele de alarmă. Și să înțeleagă că repetă prostia din 2012, generând, la rândul lor, ideea că Ponta ar fi pro (revendicările străzii), iar Iohannis contra. De la mesajele și discuțiile de pe grupurile de socializare și până la petiția adresată deputaților (aici) atenționările sunt exprese: Codul Silvic este departe de a fi perfect, însă articolul cu limitarea la 30% a cantității de lemn dintr-un sortiment care poate fi procesată de o singură firmă reprezintă o necesitate de urgență (iar petiția a fost semnată deja de aproape 19.000 de oameni, mai mulți decât cei care au fost în stradă, așa că nu spuneți că cei din stradă nu știu ce vor)! Măi fraților, dacă vă doare așa de tare că Ponta și PSD ar avea de câștigat de pe urma protestelor, de ce nu vă concentrați pe celelalte probleme din Codul Silvic, susținute de PSD?! Aaa… pentru că nu pădurile vă interesează, ci ce partid ar putea să câștige sau să piardă în urma revoltei publice? Sau că articolul în discuție lovește în credințele voastre intime în Sfânta Piață (când de fapt chiar piața și libera concurență e cea care e ucisă de monopoluri)? Iar dacă vă sperie exacerbarea naționalismului, e așa greu de înțeles că acest lucru se datorează tocmai ”argumentelor” conform cărora UE ar fi cea care impune tăierea la ras a pădurilor României (când, de fapt, și UE și țările din UE, au și legislație anti-monopol, și legislație restrictivă când e vorba de protecția mediului, și legislație care recunoaște drepturile comunităților locale de a avea acces prioritar la resursele zonei în care locuiesc, iar țările UE au permisiunea UE de a-și face propriile politici publice în aceste domenii – concurența urmând să fie liberă doar cu respectarea limitelor impuse de aceste politici publice)?

Iar celor din gașca asta, pe care vă nedumerește faptul că nu se manifestă aceeași mobilizare civică și în alte cazuri, în special în cele legate de corupție, ar trebui, din nou să vă uitați în oglindă. Și să pricepeți odată ce rău ați făcut, că în cea mai mare măsură vi se datorează politizarea partinică a acestei teme, de unde și neîncrederea oamenilor într-o parte consistentă a celor care fluturați acest steag. Că dacă v-ar preocupa cu adevărat problemele generate de corupție (și nu folosirea luptei anti-corupție în folosul unor grupuri restrânse), nu ați fi putut ignora uriașele sume de bani care finanțează corupția și în cazul Roșia Montană, și al gazelor de șist ori al pădurilor (citiți aici câte sute de milioane de euro se învârt anual doar din lemnul tăiat ilegal; suma în discuție nu reprezintă pierderile pentru România – acestea sunt mult mai mari – ci estimarea, cât se poate de minimală, a șpăgii din domeniu). Păi dacă vă preocupă real anti-corupția, de ce nu mergeți până la capăt?

***

Cum spuneam, pe strada mea e primăvară. Și sunt optimist. Beunii sunt o minoritate. Anteniștii nu fac decât să irite (repet, toată stima jurnaliștilor care vă desfășurați onest activitatea în aceste grupuri, nu sunteți vizați de acest comentariu). Și amplele proteste din stradă, și audiența de pe România Curată din ultimele săptămâni, arată că în România, încet, dar sigur, se produce o schimbare de mentalități. Discursul cultural dominant până acum trei-patru ani și-a pierdut credibilitatea și dominația. Tinerii de astăzi (și nu doar ei) sunt mult mai sensibili la problemele comunității din care fac parte și de care se simt atașați (cum e cazul diasporei). Înțeleg că o schimbare reală se poate face doar atunci când de efectele ei beneficiază cât mai mulți, și cât mai echitabil. Sunt preocupați de viitor și sunt mai conectați la problemele lumii contemporane decât cei cărora le tremură acum pantalonii că pierzându-și dominația, pierd și accesul privilegiat la resurse. Sunt oameni care câștigă din ce în ce mai multă încredere în forțele proprii și în cei cu care împărtășesc aceleași visuri. Sunt mult mai pro-europeni decât cei care se bat cu pumnul în piept că ar fi, înțelegând că ceea ce s-a obținut bun în civilizația occidentală până acum (deși încă mai e mult de luptă) se datorează tocmai spiritului contestatar din acele societăți, nu conformismului. Cu Roșia Montană în 2013, cu spiritul de sacrificiu de la Pungești, cu mobilizarea pentru dreptul de vot ori acum pentru păduri, societatea autohtonă devine din ce în ce mai europeană și mai atașată valorilor și principiilor pentru care se luptă și în Vest. Iar asta se datorează oamenilor din stradă, nu unor anacronici rătăciți în iarnă, exasperați că-și pierd feuda și accesul la resursele ei.

Că suntem doar la începutul schimbării nu e bai. Priviți cireșul din fața geamului meu (mai jos). După ce l-au curățat de crengi, vecinii au înțeles ce au pierdut, că trebuie acum să stea cu draperiile trase din primăvară până în toamnă (și cu draperia trasă e mai întuneric în camere decât era înainte din cauza copacului – că asta îi deranja) ori să plătească în plus curentul consumat de aerul condiționat. Din fericire însă, cireșul nu s-a uscat, că e esență tare. Până când ramurile și coroana lui vor ajunge la fel cum au fost până acum doi ani, vom avea și alte mentalități în România. Cam atât mai avem de luptat, zic eu. Și sunt convins că a doua oară nu va mai tăia nimeni ramurile cireșului. Vă promit!

ciresul salbatic


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “Fraierilor, n-ați priceput nimic! Cine ”manipulează” protestatarii

 1. Miron

  1. Frumoasa ,,compunere” , s-ar putea intitula ,,Rasu-plansu” Nota 10 ! pe bune…Intamplator aseara vad
  pe un post, nu retin care, tot pe tema asta, mi se pare prin Bacau. Ia reporterul pe primar si-l duce la locul
  ,,faptei ” ,ca in birou nu s-a lasat lamurit ca in acea zona padurea e rasa. Ajunsi acolo , rep. il intreaba unde e padurea. Arata omu cu mana zona din fata pe care nu mai era niciun copac, el sustine ca e.La insistenta rep., primarul arata iar in fata lui niste ,,cloambe” in picioare. ,,Astia-s copaci?”,..tupeu, ..,,Da”
  Avea probabil iluzie optica !!! …Daca n-ar fi fost de ras, sigur de plans….Nu stiu daca era de-al lui Ponta sau Iohannis , ca sa dam vina .
  2. La emisiunea ,,In premiera” de la A3 s-au dat de mult timp aceste teme, s.a inclusiv Rosia Montana, s.a. obiective distruse pt. care au luat ceva premii in America…dar acest post l-a declarat Basescu tabu..ma refer strict la anchete de acest fel.
  P.S. Cand va face ciresul tau fructe, sa le filmezi….

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Miron: îi știu pe câțiva dintre reporterii de la ”În premieră”, știu că, inclusiv la subiectul care a apărut acum se lucrează din vara trecută, când nici nu era încă sigur că Iohannis va candida sau nu (nu dacă va câștiga sau nu), așa că e evident că nu putea fi pro sau contra Iohannis; la ce fac gâdea, badea și ceilalți mă refer;
   altfel, sper că cireșul va face iar fructe chiar înainte de ajunge iar la coroana pe care a avut-o

   Reply
 2. Catalin

  Domnule Gotiu, aveti aici o echipa excelenta. De ce nu scoateti un ziar saptamanal sau lunar care sa fie distribuit macar in marile orase? Ar ajunge informatia si in alte zone, s-ar putea face abonamente care sa asigure resurse pentru cauzele pe care le promovati. Nu e chiar atat de greu un ziar quality pe luna, este loc pe piata la ce presa mizerabila avem in tara.

  Reply
 3. Nicolae Dorobantu

  Cine nu e in gasca mea de hoti inseamna ca-i de la clanul rival, singura filozofie in mecanismele mizerabile ale mafiei politice

  mostra:

  http://craciunvflorin.blogspot.ro/2015/05/guvernul-ponta-organizeaza-si.html

  trebuie sa-i radem si daca nu ne unim sa luam puterea din mainile astora suntem terminati. Protestele trebuie sa curpinda toata gama de hotii si crime la care suntem supusi zilnic de la furtul din factura de curent electric si furtul la ratele bancare pana la mizeria preturilor oligopolului ce controleaza alimentele, astfel sa ajungem la o masa critica de revolta incat toti papuasii astia „politici” sa nu mai poata sufla o vorba si pe urma sa dispara din conducerea tarii.

  Reply
  • Ovidu

   Domnule Gotiu, aceasta trebuie sa fie esenta comportamentului nostru social de acum incolo, adica noi cei care suntem beneficiari al acestui sistem ticalosit (politic, dar nu de la cel ce il afirma cu precadere in timpul mandatului sau, ci chiar imediat dupa anii 90), o sa ne transformam in aparatori si pazitori ai societatii civile. Un posibil slogan „Afara cu politica, cand e vorba de soarta neamului”. Poate ca politica este necesara dar nu in Romania, unde politicienii nostri au compromis-o pt multi ani de acum inainte. Atitudinea maselor impotriva exceselor de putere oricare ar fi acestea este necesara (salvatoare). Cetatenii aparatori ai democratiei care in orice moment sa nu se clatine, in fata actiunilor oneroase ale grupurilor de interese interne si internationale. Cum se vor putea transpune in practica aceste idei, care cred ca sunt unanime, nu stiu, este posibil ca si aici sa fie nevoie de un „manager”. Dumnezeu cu noi.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ Ovidu: să nu confundăm politica cu partidele; ieșind în stradă, și societatea civilă face politică, în sensul încercării de a schimba politicile publice

    Reply
 4. Mariana

  Unii chiar nu pot intelege vointa sincera si dezinteresata a unor oameni treji, pentru care realitatea zilelor noastre in Romania nu are sens si pe care vrem sa o schimbam. Asta ma face sa cred in evolutia diferentiata a speciilor. Unele bipede mai au mii de ani lumina de parcurs…

  Reply
  • Roscaneanu Ilie

   Când minciuna si prostia sunt promovate ca drept virtuti aproape în toate domeniile, este greu s-ai faci pe unii oameni să înteleagă,ce este corect si bine si ce este rău.

   Reply
 5. Dogaru Victor

  Sunt vizitatorul cu nr 2.249.156 din 2014 (LOL calator al timpului)
  Articolul mi-se pare oarecum ridicol deoarece simplu fapt ca cei care spuneau/credeau una in 2012 s-au inselat nu este o dovada ca cei care care spun astazi aceasi chestie se inseala deasemenea. (logica simpla)
  Eu am participat la proteste si atunci si acum, si am avut impresia ca am fost inconjurat de foarte multi „ionahisti” mandri ca „si-au luat tara inapoi” si care au strigat cu nod in gat 2-3 lozinci impotriva lui Iohannis. Chiar acest site a promovat ideea uni „schimbari” subminand ideea care aparuse prin 2013 anume ca „toate partidele aceasi mizerie”.
  Daca protestele sunt sau nu manipulate se va vedea in curand. Se va reveni la ideea ca toti politicieni sunt corupți ? sau se va transforma totul doar intr-o „rebeline” doar anti-Ponta cum doreste tabara „macovista”?
  Vom trai si vom vedea, dar este total gresit sa „concluzionam” ca teoriile conspirationiste de anul acesta sunt gresite doar prin faptul ca cele de acum 2 ani au fost gresite. Nu stiul daca autorul articolului s-a prins de aceasta subtilitate filozofica!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Dogaru Victor: vă asigur că nu, nu s-a prins ;) din simplu motiv că autorul a anticipat (în scris și în interviuri) și protestele din 2012, și pe cele din 2013 cu RM, și mobilizarea din 2014 din diaspora și mobilizarea pt. păduri – și nu s-a întâmplat să le nimerească citind în stele, ci urmărind dinamica și temele de interes ale societății civile;
   altfel, de filosofat poate și are dreptul oricine; de urmărit viața reală din fotoliul de ”analist” tv e mai greu ;)

   Reply
 6. adi

  Noua lege silvica ar trebui sa stipuleze ca verificarea legaliatii lemnului (materiei prime) sa fie facuta de cel care il prelucreaza!Sa tina un registru in acest sens la firma!!!Asa ca austro-ungarii sa nu ne mai amentinte cu procese la Washington sau cu daune de nu stiu cat!Sa-i amentitam noi direct cu inchisoare si inchiderea activitatii !Ar fi foarte usor sa stea un tert si sa verifice nr. tirurilor cu materie prima ce intra pe poarta si frecventa acestora!In cazul in care au folosit lemn ilegal …au pus-o!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ adi: nu e cazul să arătați cu degetul către austro-ungari; datorită inginerilor și topografilor austrieci, Transilvania și Banatul au cadastru și carte funciară de aproape trei sute de ani – chiar dacă nu i-a oprit, asta le-a îngreunat ”munca” hoților de păduri de aici și a limitat într-o anumită măsură efectele și proporțiile dezastrului, spre deosebire de Muntenia, Oltenia, Moldova unde, în ultimii douăzeci de ani, fiecare șmecher și mafiot s-a făcut proprietar de păduri unde a vrut mușchiul lui

   Reply
   • Vasile Scuurtu

    D-le Gotiu,
    Sincer, sunteti unul din putinii ziaristi preferati, pe care ii admir pentru lipsa de partyizanat politic.
    DAR, citind raspunsul dvs dat unui comentator, am ramas uluit de greseala de logica.
    Concluzia dvs privind limitarea taierilor ilegale datorita sistemului cadastral din Transilvania este complet falsa. Am avut activitate in domeniul forestier la Borsa, Maramures si Sadova/Suceava.
    In borsa TOATA padurea e RASA prin furturi ! Aproape la fel si prin Izvoarele Sucevei, Carlibaba si satele din zona Vatra Dornei.
    Acum imi explic de ce un om bine intentionat ajunge la concluzii gresite si formeaza opinii aiurea!
    Totusi, nu inseamna ca na va mai apreciez impartialitatea, asa ca..continuati fara sa fiti servil unei ideologii, cacai ambele maini sunt patate de sange !

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Vasile Scuurtu: am spus că ”a mai diminuat din efectele dezastrului” – mergeți în zonele unde nu a fost cadastru să vedeți diferența; acolo unde au devenit proprietari peste noapte, pe zeci de mii de hectare, unii care n-au avut nicio treabă cu pădurea aia…

     Reply
 7. cetatean din zona folclorica

  Va asteptam si in Zona Koloszvar districtul huedin,padurea Surduca com,Ciucea sa vedeti acolo minunea minunilor cum e rasa padurea din temelie cu ajutorul padurarilor si a unor specimene din M.A.I.

  Reply
  • del

   Nu uita, avizele de taiere dateaza din vremea guvernului Goga, si nu uita, sunt valabile abia acum, cand respectivele paduri au ajuns la varsta optima de recoltare.
   In concluzie, totul este perfect legal din punct de vedere constitutional.
   Guvernul actual si cele ulterioare sunt obligate sa puna in aplicatie prevederile care stau la baza dreptului la proprietate stipulate in Carta Natiunilor Unite , la care Romania a aderat !!

   Reply
 8. Gabriel

  Proteste majore!? de ce ne place noua romanilor sa exageram?! Spre comparatie: am discutat cu un roman plecat in Stutgart-Germania. Ei au avut o problema cu cladirea garii-monument istoric pe care primaria dorea sa o modernizeze. AU IESIT IN STRADA 100.000 DE PERSOANE!!!!!!!!!!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Gabriel: numărul nu este singurul indicator al unui protest, ci și impactul în societate; faptul că un protest reușește să determine reacții politice și o dezbatere națională e indicatorul unui proteste major

   Reply
 9. Meluș Negrescu

  „Din fericire însă, cireșul nu s-a uscat, că e esență tare. Până când ramurile și coroana lui vor ajunge la fel cum au fost până acum doi ani, vom avea și alte mentalități în România…”

  – salutare taică și noroc! Cireșul acela urmează a intra în uscare totală în câțiva ani, pentru că la orice toaletare, maximum-ul permis a fi tăiat este de 1/3 din totalul coroanei.
  La fel și cu mentalitățile…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *