Mihai Goțiu

Domnilor Ponta și Iohannis, trebuie să moară oameni pentru a se lua măsuri? Cine răspunde pentru victimele de pe Râul Alb

Veștile pe care le-am primit duminica din Hunedoara, despre atacul asupra lui Gabriel Păun (de la Agent Green) și a tinerilor ghizi sunt tulburătoare, dar, din păcate ceea ce s-a întâmplat era previzibil. Asta pentru că, atenție, scandalul nu durează doar de câteva zile. Autoritățile publice au fost sesizate în mai multe rânduri despre modul mai mult decât discutabil în care a fost autorizat proiectul microhidrocentralei de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor. Ministerul Mediului a anunțat și un control în zonă. Mai mult, pentru începutul tăierilor de copaci de pe valea Râului Alb există și o plângere penală, așadar, teoretic, acolo ar fi trebuit să fie efectuate cercetări ale poliției și procurorilor! Și asta cu atât mai mult cu cât cazul este unul care a generat reacții la nivelul comunității științifice internaționale, petiția internațională trecând de 100.000 de semnături, iar situația ajungând până în The Guardian.

Dar și mai grav e că agresiunea de astăzi nu este prima! Încă de săptămâna trecută, România Curată a publicat imagini cu copaci tăiați în zonă și cu urmele agresiunii suferite de unul dintre tinerii care au făcut fotografiile respective. Câteva zile mai târziu, o echipă de la TVR Cluj, care a încercat să facă o înregistrare, a fost blocată! Iar acestea nu au fost nici ele primele incidente (vezi aici). Totul sub pretextul (fals) că ar fi vorba de o ”proprietate privată”. Spun fals, pentru că accesul către domeniul public (și atenție, vorbim de un parc natural) nu poate fi îngrădit. Chiar și dacă drumul forestier (singurul drum pe unde se poate ajunge la valea Râului Alb) s-ar afla pe o proprietate privată, ar trebui să existe un drept de uzufruct asupra lui, care să permită accesul la proprietatea publică!

De altfel, chiar în studiul de evaluare adecvată al microhidrocentralei se arată că ”Accesul la prima captare P1 (pentru tronsonul I) se va face din Coroieşti pe un drum auto forestier (DAF Vl. Lazului) construit din balast şi piatră spartă pentru care există Avizul nr. 245/23.01.2012 al Direcţiei Silvice Hunedoara – Ocolul Sivic Pui, apoi pe un drum ce se va construi paralel cu râul.” Așadar, despre ce proprietate privată e vorba?!

Din ce am discutat cu Gabriel Păun, el s-a deplasat în zonă pentru a verifica exact informațiile apărute pe România Curată, legate de microhidrocentrală, de copacii tăiați care apar în imagine și care ar putea proveni fie din Parcul Național Retezat, fie din parcul natural din zonă și de agresiunile pe care le reclamau tinerii. De aceea, a luat legătura cu tinerii care au semnalat cazul. N-au mai apucat să filmeze și să documenteze nimic, pentru că au fost atacați dur de către un grup cu bâte. Păun s-a ales cu mai multe lovituri teribile și a scăpat pentru că agresorii și-au îndreptat atenția și furia către mașina în care se afla Alin A. și o parte din membrii grupului, care încercau să scape. Ce era să facă? Să stea să vadă dacă mașina rezistă atacului? În îmbulzeală, unul dintre agresori a fost lovit de mașină și situația lui e cea mai gravă, fiind transportat de urgență la Deva, iar apoi, cu elicopterul SMURD, la Cluj, la Neurochirugie, cele mai afectate fiind picioarele.

Cine răspunde pentru aceste victime? Grupul de tineri care încercau să verifice ceea ce autoritățile se fac că nu văd de atâta timp, iar apoi au încercat să scape de la fața locului? Oare doamna Georgeta Barabaș, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara nu are nicio responsabilitate pentru afirmațiile făcute în presa locală, în care, după primele dezvăluiri făcute de România Curată, întărâta localnicii vorbind despre cine știe ce ”interese electorale” ale ecologiștilor și cât ar avea sătenii de pierdut dacă proiectul nu se face? Poliția și procurorii nu răspund nici ei cu nimic, deși știau că situația în zonă este una extrem de tensionată și nu au luat nicio măsură (iar acum încearcă să mute vina pe activiști)?

Nu e pentru prima dată când am avut de-a face cu o asemenea situație, când autoritățile și politicieni locali sau chiar la nivel național, și reprezentanți ai companiilor private îi instigau pe localnici împotriva activiștilor civici, cu texte de genul ”din cauza lor nu aveți locuri de muncă” (nu din cauza faptului că ei nu reușeau să facă proiecte care să respecte legile și să nu distrugă potențialul pentru mult mai multe alte locuri de muncă). După o astfel de instigare, la Roșia Montană, s-a ajuns ca un localnic să-i pună cuțitul la gât unei activiste și să o amenințe cu moartea. Personal, în februarie 2012, după o emisiune televizată care susținea aceeași teză, am fost atacat și agresat în piața publică din Roșia Montană. Norocul meu a fost că jandarmii de acolo nu-s din același aluat ca și colegii lor din alte orașe și au făcut scut în jurul meu. Și peste amințări și pumni în coaste au trebuit să treacă și alte persoane implicate în apărarea Roșiei Montane. Să nu uităm nici de cazul din toamna lui 2013, când o mașină de la Prospecțiuni SA (”angajați” supărați că nu erau lăsați să muncească… vezi aci) a intrat într-un grup de activiști, la Moșna (iar respectivii nu au dosar pentru tentativă de omor, însă activiștii sunt cercetați pentru… distrugere și furt calificat!). Oar acestea nu sunt, de altfel, nici primele cazuri la nivel internațional, în care grupuri de localnici, cărora li se promit locuri de muncă și beneficii, ori angajați ai unor firme private sunt întărâtați sub ochii complici ai autorităților, ”să-și facă singuri dreptate” și să se răfuiască cu cei care nu fac altceva decât să încerce să protejeze și să apere… legea.

Nu mai insist, cred că pentru orice persoană de bună-credință este destul de clar cine sunt victimele, înțelege ce înseamnă legitima apărare și faptul că, sub acoperirea complice a autorităților, în zona respectivă s-a dezvoltat un sistem privat de ”justiție”. De asemenea, cred că e destul de clar că persoana accidentată grav este, la rândul ei, o victimă a sistemului care a permis ca tensiunile să ajungă la un asemenea nivel.

Domnilor Ponta, Oprea, Iohannis, oare e nevoie să se ajungă să moară cineva, pentru a se lua măsurile necesare pentru a stopa aceste acțiuni cu iz de Ev Mediu, în care ”dreptatea” se împarte după criteriul celui mai tare la bătaie? Mai există instituții capabile în statul ăsta să rezolve problemele, nu să le agraveze?

***

Citește ce s-a întâmplat duminică, pe Râul Alb:

TEROARE: Gabi Păun, de la Agent Green și mai mulți tineri au fost atacați cu bolovani pe Râul Alb, în Parcul Dinozaurilor. Gabi Păun, dar și un agresor au ajuns la spital

Agresorul accidentat în incidentele de pe Râul Alb a fost trimis, cu elicopterul, la Cluj. Ce spune Poliția și câte incidente, amenințări și agresiuni au avut loc înaintea celei de azi


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Domnilor Ponta și Iohannis, trebuie să moară oameni pentru a se lua măsuri? Cine răspunde pentru victimele de pe Râul Alb

 1. Asociatia Neuer Weg

  NOTA: cei agresati de masina s.c. PROSPECTIUNI S.A., in 16. 11. 2013, nu sint dati in judecata (si sper ca nici nu vor fi vreodata), in schimb exista un dosar penal la politie in care sunt anchetai pentru furt calificat si distrugere.

  Reply
 2. Nimic

  E prea clar ca mafia e controlata de la centru si daca n-ar fi vorba de venituri banesti f. serioase nu s-ar implica atat. Si asa zisa polititie locala e cea mai corupta.
  Ce-o sa faca Ponta si guvernul, o s-o dea din colt in colt si se vor preface ca cica fac ceva. Adica nimic.
  „Binomul SRI, DNA” nu prea citesc The Guardian sa vada cat de murdari sunt politrucii din spatele defrisarilor.

  Reply
 3. Ciucaru

  Dar cit vom mai auzi de Ponta,de guvernul corupt de Iohanis care nu vrea sa faca nimic? chiar cineva trebuie sa convinga Rominii ca ei sunt romini doar pt ca s-au nascut pe teritoriul romaniei si nimic mai mult? chiar nu se poate rasturna acest guvern mizerabil? chiar atita influenta are banul capitalist? sa te bati si sa pradezi propria tara pt a primi resturi? incep sa ma intreb serios daca rominii se vor mai destepta vreodata….cintecul zice a se destepta nu din somn ci din prostie……..

  Reply
 4. barbu

  Una e cainele cu coada ! Daca nu se iau masuri de catre Primul ministru.Ministrul Afacerilor Interne si Ministerul Mediului de a se organiza actiuni complexe personal silvic cu politisti care sa actioneze zi si noapte nu se va realiza nimic.Aceste actiuni au fost executate cativa ani de dupa revolutie,dar dupa aceea au incetat,dar nu sau cunoscut motivele,dar numai acum ne dam seama ca acestea au incetat din cauza unora de sus care aveau interesul ca sa nu fie depistati ca se taie lemne ilegal sau se transporta material lemnos fara forme legale.Sunt ferm convins ca daca se vor reorganiza cu toata seriozitatea aceste actiuni comune politie,personal silvic,jandarmerie si care sa actioneze 24 de ore din 24 de ore sunt ferm convins ca se va face treaba.Daca nu se actioneaza asa vom asista la distrugerea padurilor in totalitate.Un lucru care mai trebuie avut in vedere este faptul ca dupa mai multi ani in care era stimulata si politia din confiscarile care se faceau la un moment dat sa renuntat ca politistii care actionau in teritoriu si confiscau lemne aveau 30 la suta din valoarea lemnului confiscat,lucru la care sa renuntat si nu sa mai facut acest lucru,fapt pentru care sa gresit enorm in acest lucru si nu se cunoastea din ce cauza sa procedat asa.Intreb si eu din ce cauza sa renuntat de a nu mai stimula si politistii din aceste confiscari ? Li sau parut unor sefi ca prea multi bani se pierd cu aceste premii ? Acuma ca se taie atata material lemnos fara documente legale nu se pierd niste bani ?Daca nu se reglementeaza aceste lucruri cat de urgent posibil vom avea de suferit toata tara.

  Reply
 5. Calin

  Am scris si la Iohannis despre ilegalitatile de pe Raul Alb si mi s-a raspuns ca a fost timisa sesizarea mea la Ministerul Mediului, deci fix la institutia care poarta grosul vinei. IIegalitatile de pe Raul Alb au fost sesizate la toate institutiile posibile (incepand de anul trecut): Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, Garda de Mediu Hunedoara, Inspectoratul Regional in Constructii Vest, Consiliul Judetean Hunedoara, Ministerul Mediului, Comitetul de Bazin Mures, Garda Nationala de Mediu, Parchetul Hateg, Universitatea Bucuresti (care administreaza parcul natural si ai carei angajati sustin distrugerea ariei protejate). Reactiile au fost de la pasarea raspunderii pana la sustinerea frenetica a proiectului ilegal (doamna Barabas chiar si-a aranjat o emisiune la Hunedoara TV, in care si-a etalat minciunile). Toti de pe lista sunt vinovati moral pentru agresiunea de ieri. Coruptia duce, mai devreme sau mai tarziu, la mafie si violenta.

  Reply
 6. geo

  ministrul de interne demisia!
  si plangere penala pentru instigare impotriva numitei Barabas !

  Reply
 7. Marian Dragoi

  Din pacare, Ministerul Medilui se ocupa cu comertul de indulgente: vrei sa faci ceva, platesti o taxa si gata. Din cauza asta au us in derizoriu si autorizarea exploatarilor forestiere, și nu numai. Iar cei ce platesc vor sa nu mai fie deranjati, odata ce au platit. E ca la bordel, nu e clar?

  Reply
 8. Doru Panaitescu

  Articolul est einaltator, dar il rog respectuos pe autor sa corecteze: dreptul de uzufruct nu poate fi legat de un drum pentru ca acesta produce nimic. Poate se referea la dreptul de servitute. Adica de acces la un teritoriu public sau la un alt eteren privat car enu are alta cale de accces. In rest, sunt inmarmurit, putea fi orice iubitor al naturii in postura de a primi o bata in cap. Asta nu trebuie sa ramana asa, in sertarul unui procuror usor de manjit. Este un precedent periculos si trebuie pedepsit exemplar, fara nici o toleranta sau intelegere asupra gestului mafiot.

  Reply
 9. marius skolka

  Stai si te intrebi – ce cauta interlopi de Arad prin Hunedoara? Au aflat ca acolo se poate? Si, daca se dau avize de construit te miri ce, oare de ce nu se verifica si CUI se dau? Ca unuia care e implicat drect sau prin acoliti in ilegatlitati e clar la ce ii sta gandul.

  Reply
 10. Doru Zaslo

  Tara fara stapani sau…tara stapanita de unii care ar trebui sa fie dupa gratii nu sa fure aurul verde al unei tari. As dori sa anunt autorul articolului ca Ponta nu mai este prim ministru si ca acum(de ceva vreme)se numeste Dacian Ciolos,asta pentru corecta informare a cititorilor.
  Agresiunea trebuie pedepsita cu ani grei de inchisoare si nu cu „ochii inchisi” sau cu „nu aud…nu vad”!
  Se instraineaza cu o cruzime de nedescris avutia unei tari aflate in degringolada economica avand iresponsabili a aserviti in cele mai multe sectoare.

  Reply
 11. Ioan Kot5

  Trist. Toata lumea cunoaste situatia dar…sunt in joc sume enorme( finantare pt campanii electorale controlate de baroni si marile corporatii capitaliste).problema este ca sunt putini activisti carora le pasa iar prin ex. Incidentului de la paraul Alb….intimidarea celor care lupta se pare ca sa roade- tipic medieval. Ignoranta, frica, evadarea in virtual a noii generatii, calitatea educatiei( din familie si scolara) fac posibile actiunile celor fara scrupule si insetati de capital.
  Trebuie sa actionam pana nu este prea tarziu, sa fim uniti si fara frica :)
  Gabi Paun ar merita un premiu Nobel

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *