Daniel Befu

Agresorul accidentat în incidentele de pe Râul Alb a fost trimis, cu elicopterul, la Cluj. Ce spune Poliția și câte incidente, amenințări și agresiuni au avut loc înaintea celei de azi

Bărbatul care a fost lovit de o mașină în timpul incidentelor de astăzi (vezi aici), de pe Râul Alb, a fost transportat, cu elicopterul, la neuro-chirurgie, la Cluj. Conform declarațiilor martorilor contactați de România Curată, bărbatul a fost lovit de mașină în timp ce ocupanții acesteia încercau să scape de atacul cu bolovani la care au fost supuși când au ajuns acolo. Mărturiile martorilor vin în contradicție cu comunicatul oficial al Poliției Hunedoara, care vorbește de un ”conflict spontan”. Comunicatul este contrazis, de asemenea, și de alte incidente violente petrecute în ultima perioadă în zonă.

“În data de 24.05.2015, în jurul orei 13:10, Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată cu privire la faptul că, pe raza satului Coroeşti, comuna Sălașu de Sus, a avut loc un conflict spontan între mai multe persoane. Echipa operativă care s-a deplasat la fața locului a stabilit faptul că, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Hațeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane (reprezentanţi ai unui O.N.G. de mediu) pe raza satului Coroeşti, cu intenția de a se documenta cu privire la construirea unei micro-hidrocentrale. Între grupul din care făceau parte reprezentanţii O.N.G.-ului și alt bărbat, în vârstă de 48 de ani, reprezentantul societății comerciale din Deva care intenționează să construiască micro-hidrocentrala (care, la rândul său, era însoţit de mai multe persoane) a avut loc un conflict, în urma căruia bărbatul în vârstă de 48 de ani cât şi un activist de mediu au suferit vătămări corporale, fiind transportați la Spitalul Orășenesc Hațeg, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Echipa operativă, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a întocmit  dosar penal și continuă cercetările,  în vederea stabilirii circumstanțelor în care s-a produs incidentul și a luării măsurilor legale”. – comunicatul Poliției

Ca dovadă că incidentele grave de astăzi nu au fost deloc ”spontane”, sunt și alte incidente petrecute în ultimele săptămâni, în care tineri, și chiar o echipă a televiziunii publice, de la Studioul Teritorial Cluj, au fost amenințați, agresați sau blocați să ajungă pe Râul Alb.

România Curată a vorbit cu biologul Călin Dejeu, cel care a însoțit echipa de investigații a TVR Cluj zilele trecute, în încercarea de documentare a ilegalităților din jurul micro-hidrocentralei din Parcul Dinozaurilor. Călin Dejeu ne-a descris zona ca fiind una cu risc maxim pentru siguranța celor care se încumetă să se apropie: “Eu am fost ultima oară cu echipa TVR-ului și ne-a oprit patronul firmei și ne-a spus că nu avem voie să călcăm pe proprietatea lor. De-aia nu ne-a agresat, că reporterul era cu două camere ațintite pe el. Dar e clar că nu mai plecam de-acolo dacă nu erau camerele pornite. Deși ăla e drum forestier cadastrat, vechi de pe vremea lui Ceaușescu, textul ce l-au inventat e că e proprietate privată. Politica lor de intimidare. Ca biolog cum să mergi să faci un studiu de biodiversitate, să stai aplecat să cauți raci în izvor, când te poți trezi cu un topor în cap? Oricine ar merge trebuie să aibă ochi și la spate. E păzită valea în stil mafiot și ce e mai grav e că la Sălașu de Sus sentimentul meu e că polițiștii au fost instruiți de mult ce să zică.

coroiesti lovitProblemele astea au pornit în prima duminică de după Paști, când un grup de la un ONG din Deva și cu un proprietar de pensiune au fost opriți tot pe drum de un grup de indivizi cu bâte și cu câine, printre care și un consilier local Nelu Coman, care e și angajat la firma ABI AUTOMOTION, care construiește microhidrocentrala. Era și un psiholog cu ei, care a știut cum să vorbească cu grupul  de vlăjgani și au scăpat întregi. Ong-istului din Deva i-au spus să nu mai vină pe-acolo cu cineva să vadă ce se-ntâmplă, că le rup picioarele. La fel și duminica trecută, când un cunoscut de-al meu și cu o fată au fost opriți de același Nelu Coman, care era cu încă doi indivizi plus fiul lui. Erau patru în total și fiul consilierului local a plesnit-o pe fată și pe băiat l-au strâns de gât (vezi foto). Au fost la poliție și poliția în loc să asigure liniștea publică, le-a spus că au încălcat proprietatea privată. În felul ăsta polițiștii au ajutat mafioții să încalce dreptul la liberă circulație”.

Biologul Călin Dejeu, implicat în stoparea proiectului microhidrocentralei, a făcut apel la solidaritatea românilor, pentru a atrage atenția asupra ilegalităților din dosarul proiectului hidro, care amenință un ecosistem virgin. El crede însă că orice demers e de prisos, deoarece dezvoltatorii proiectului au spate puternic: „Au putere foarte mare care ajunge până la ministrul Mediului, din moment ce eu am depus o petiție cu 108.000 de semnături care s-a eschivat, dând-o mai departe la Corpul de control, care s-a fofilat și el și a pasat-o mai departe la protecția mediului Hunedoara, adică cei care anul trecut mi-au dat un răspuns de batjocură, în doi peri. Acum ministerul refuză pur și simplu să-mi răspundă. Ce, sunt proști cei de la minister să spună că e legal acel proiect al microhidrocentralei, care e un cumul de ilegalități? Iar directoarea de la protecția mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș, e fosta consilieră a Rovanei Plumb”.

***

Citește aici, ce s-a întâmplat pe Râul Alb:

TEROARE: Gabi Păun, de la Agent Green și mai mulți tineri au fost atacați cu bolovani pe Râul Alb, în Parcul Dinozaurilor. Gabi Păun, dar și un agresor au ajuns la spital

Domnilor Ponta și Iohannis, trebuie să moară oameni pentru a se lua măsuri? Cine răspunde pentru victimele de pe Râul Alb

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Agresorul accidentat în incidentele de pe Râul Alb a fost trimis, cu elicopterul, la Cluj. Ce spune Poliția și câte incidente, amenințări și agresiuni au avut loc înaintea celei de azi

 1. Radu BM

  Ne poti sugera niste adrese de mail – sa zicem ale politiei locale, procuraturii din zona, etc pe care sa le putem reaminti ca ii priveste o tara intreaga, nu doar ministrii lor? Aici sau in articolul urmator.

  Reply
  • Bogdi

   Si eu cred ca ne-am putea strange o tara mai multi ca ei. Sa vedem atunci cine pe cine intimideaza..

   Reply
  • claudiu

   Asta ma gandeam si eu. Daca se strang bani, cu o drona se poate filma linistit de la distanta, numai sa aibe FPV (first person view).

   In general bateria nu tine decat 15-20 minute, dar ar trebui sa fie suficient, filmat in mai multe ture.

   Reply
 2. Asociatia Neuer Weg

  un eveniment foarte similar, cu roluri inversate (activist acrosat pe masina firmei s.c. PROSPECTIUNI s.a.) a avut loc la MOSNA, in 16. 11. 2013. persoana agresata a fost ERWIN ALBU. pana la ora actuala, politia mosna NU a intreprins nimic pentru a investiga acel caz. in schimb a fost citata victima agresiunii in calitate de suspect pentru „furt calificat și distrugere”… vezi video…
  https://www.youtube.com/watch?v=EUPP_w6nBMc

  Reply
 3. Radu Marius-Octav

  Politia este bratul inarmat al statului mafiot ! Cum credeti ca politia romana, profund corupta va sprijini oamenii cinstiti ? Ea traiesste de pe urma infractorilor, asa ca trebuie inceput cu politia inaintea infractorilor !

  Reply
 4. storm

  Speram ca dupa acest nefericit incident institutiile statului la nivel central sau sesizat si vor lua masuri impotriva celor vinovati pentru fapta comisa si controale la sange in padurile din zona pentru tragerea la raspundere penala a celor vinovati.

  Reply
 5. criss

  Am mai spus asta si repet . Politia este si in acest caz aliatul de nadejde al mafiotilor, al infractorilor, al gunoaielor umane. Pai cum vreti sa va respectam cand sunteti in atatea cazuri mai hoti decat hotii si mai criminali decat criminalii?

  Reply
 6. MMA

  Nu aveti niste imagini si nume!!! Va rog frumos! De ce credeti ca trebuie facuta galagie?

  Reply
 7. Mihai Zburlea

  daţi-ne adresa site-ului pe care se află petiţia împotriva construirii hidrocentralelor de pe Râul Alb

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *