Daniel Befu

Diaspora, dormi liniștită. Se pregătește primenirea Corpului Diplomatic cu beizadele și rude ale politicienilor

Corpul Diplomatic al României e pe cale să se primenească. “Cel mai vertical membru” al pleiadei e Tudy, urmat de fiul lui Pogea, junioara lui Niță, soți și soții de oameni din MAE și de la Cotroceni, fiica fostului șef penal al Loteriei, dar și personaje cu legături dubioase. 

 Lumea diplomației e una mică, am putea spune o castă, în care pătrunzi greu. În schimb, odată intrat în ea, îți permite să vezi lumea largă și să ai șansa unei lefi mai mult decât decente, în monedă străină. Pentru noi, cetățenii de rând, importanța rolului MAE am simțit-o la alegerile prezidențiale, când unei părți însemnate a românilor, i s-a interzis dreptul de a vota, fundamental într-o democrație, pe motive de procedură legală (când ni s-a transmis mesajul că legea trebuie zeificată, chiar dacă e proastă, nicidecum modificată pentru a sluji scopului primordial pentru care s-au născut legile pe planeta asta, de a sluji binelui oamenilor). Partea bună e că după ce în piața publică s-au rostogolit capetele lui Corlățean și Meleșcanu (primul, cu o ștampilă care-i va urmări cariera politică multă vreme, știind cât și-a dorit jobul de ministru de externe, al doilea, personaj care în mod cert a avut o misiune de îndeplinit prin participarea sa la prezidențiale, că altfel nici un om normal nu și-ar fi dat foc la căciulă precum domnia sa, ajuns la vârsta părului alb și cunoscut ca personaj cumpătat), MAE își completează garnitura de diplomați cu prospături. Iar candidații au fost 649 la număr, concurența fiind acerbă.

Procesul de recrutare din 2014 a fost și este gestionat de către cei trei miniștri de externe care s-au perindat la conducerea MAE (Titus Corlățean, Teodor Meleșcanu și, din 24 noiembrie, Bogdan Aurescu), ei fiind responsabilii morali ai profesionalismului selecției și corectitudinii examenului, chiar dacă în fapt atribuțiile sunt delegate unor subalterni.

România Curată a verificat lista scurtă de candidați la concursul de admitere în Corpul Diplomatic și Consular al României – 2014, și a identificat între numele dornice să intre în diplomație și care au reușit să treacă cu brio de primele două etape de selecție ale concursului și personaje conectate politico-economic la diverse centre de putere, dar și nume de-a dreptul bizare, plus nepotism în floare. Le enumerăm, fără a avea pretenția că le-am epuizat pe toate. Subliniem că nu dorim să atragem “anatema” asupra celor mai jos menționați, ci doar a pedigree-ului lor (care în trecut, într-o societate nedreaptă s-a dovedit a fi un avantaj competitiv), MAE urmând să fie bunul cumpănitor al calităților personale și aptitudinilor acestor candidați:

1. Benga Mihai Cristian. Candidatul la un post în diplomație, a fost asociat în ENERGOSIG CONSULTING – S.R.L. cu Benga Dumitru, personaj reținut în dosarul fraudelor bancare de 84 de milioane de euro, alături de Ioan și Vasile Creștin, de Marius Locic și Vrânceanu Jenica Barbu (http://www.mediafax.ro/social/dosarul-fraudelor-bancare-doi-directori-de-la-brd-si-vasile-crestin-liderii-grupului-infractional-10393660 ). Vrânceanu e reprezentanta fraților Creștin inclusiv în afaceri cu sora lui Dorin Cocoș și NIRO. De asemenea, Vrânceanu a fost asociată în Rom Tehno Invent SA și cu Ana Livia Mihăilescu (fiica lui Șerban Mihăilescu, alias Micky Șpagă), și a fost administrator al OIL SERVICE INTERNATIONAL — S.R.L., deținută de Dumitru Creștin și Irinel Cristu (ex-vicepreședintă PDL și fost secretar de stat în MEC în mandatul de ministru al lui Adrian Videanu. Florin Cristu, soțul Irinelei Cristu, a fost asociat și cu Cocoș și cu Gabi Oprea în SC Trei Cocoşi – Complex Internaţional SRL).

Benga Dumitru s-a asociat în Tehnoecologic SRL și cu Hustiu Alin. Cel din urmă a fost implicat într-un scandal, după ce s-a descoperit că ocupa funcția de consilier la Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului și totodată era cofondator al firmei Total Business Group, care tipărea revista ANPM-ului, firmă care avea ca angajați mai mulți oficiali din ANPM. (http://www.gandul.info/stiri/agentia-nationala-pentru-protectia-mediului-praduieste-lunar-peste-un-miliard-pe-o-revista-clandestina-255256).

În ANRO ART SRL, Benga Dumitru a fost coasociat alături de Jugănaru Andrei Florin. Numele firmei ANRO ART apare în referatele DNA ca fiind implicată  în dosare de fraudă (http://www.mediafax.ro/social/dosarul-fraudelor-bancare-diicot-directorii-brd-unirea-si-dorobanti-au-coordonat-intreaga-activitate-infractionala-10394354). Numele lui Jugănaru Florin apare în unul din dosarele de evaziune fiscală prin neplata accizei la motorină, alături de Codruț Marta, Viorel Comăniță și Sorin Blejnar  ( http://www.revista22.ro/complicii-lui-marta-acuzat-de-evaziune-fiscala-de-73-milioane-euro-arestati-in-sua-39547.html ).

2. Grigore Buda este fratele lui Daniel Buda (europarlamentar, ex-deputat, lider PDL din Cluj). Grigore Buda este și cumnatul lui Florin Magyar, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj (http://pcacluj.mpublic.ro/conducere.htm ), fiind căsătorit cu sora sa, Mariana (http://www.stiridecluj.ro/social/dezvaluire-de-senzatie-procurorul-clujean-care-se-vrea-procuror-general-al-romaniei-a-ramas-repetent-la-drept-penal ). Grigore Buda a fost asociat în firma AGROSOURCE BB – S.R.L., cu Bica Andra Laura, fiica lui Radu Bica, ex vicepreședinte al CJ Cluj, arestat și condamnat pentru luare de mită (http://www.stiridecluj.ro/social/radu-bica-fostul-pdl-ist-vicepresedinte-al-cj-cluj-arestat-cu-spaga-va-fi-eliberat).

3. Ionescu Tudor Tim, alias Tudy, a fost stagiar la Parlamentul European http://ro.viadeo.com/fr/profile/tudor-tim.ionescu la cabinetul lui Cristian Buşoi (2009-2010) și Luis Yanez Branuevo Garcia. Tudy a fost absolvent (conform CV-urilor care circulă pe net) de ştiinţe politice (http://admitere.snspa.ro/uploads/images/harti/Programare%20RI.pdf şi al Institutului de Studii Europene, având și un master la Bruxelles. Nașul său, conform articolelor de presă, ar fi Călin Popescu Tăriceanu, care ar fi fost coleg de facultate cu tatăl său. În 2008, a devenit “membru PNL” și a trimis cv-ul său tuturor europarlamentarilor liberali, provocându-i pe facebook să-i testeze valoarea: „Vreau sa riscati! Riscati pentru ca nu aveti nimic de pierdut. Puteti doar castiga. Mizati pe mine, riscati impreuna cu mine si veti vedea ce inseamna un tanar educat european si optimist”, a scris Tudy pe Facebook. Norica Nicolai este europarlamentara care a apreciat calitățile lui Tudy: „Este un tip care a impresionat pe toata lumea, a locuit mult timp singur aici la Bruxelles. Si a invatat, a facut liceul, facultatea, acum facea un master. Era foarte motivat sa faca o carieră politică”. Tudy a făcut parte dintr-o trupă de stand-up comedy, a făcut modelling și a fost membru al juriului la Festivalului Anual de Teatru „Les Caprices” din Bruxelles, el petrecând destul de mult timp în Capitala Belgiei pentru că tatăl său deține mai multe imobile acolo, pe care le închiriază (http://stirileprotv.ro/show-buzz/entertainment/tudy-amantul-oanei-se-recomanda-un-tip-cultivat-cu-studii-la-bruxelles.html ). Tudy se pare că a ajuns la un moment dat un personaj suficient de important, din moment ce EBA, primul europarlamentar român independent care a reușit să pătrundă în forul european, a dat presei declarații despre el (http://www.libertatea.ro/detalii/articol/elena-basescu-tudor-tudy-tim-ionescu-stagiar-nu-asistent-330473.html).

tudyPrecizăm, ca amănunt, că Tudy a ajuns un personaj în mod evident mult mai public decât numeroși diplomați de carieră și decât mulți demnitari români, nefiind doar unul din miile de navetiști cu avionul ai statului român. El s-a făcut cunoscut grație unui clip viral pe net și în presă, în care s-a masturbat pe wc în timp ce se filma și vorbea (http://www.click.ro/comunitate/romanesti/oana-zavoranu-confirmat-faptul-ca-pepe-vrut-sa-i-aplice-o-corectie-lui-tudy ), prin obiectivul camerei video cu iubita lui. Însă masturbarea sa a reprezentat doar un act shakespearian de iubire, un fel de răvaș de amor contemporan dedicat Oanei Zăvoranu, de care omului îi era dor la acel moment, cei doi fiind la distanță unul de altul în momentul desfășurării respectivei acțiuni filmate. Pentru cei care deplâng iubirea la distanță a celor doi, precizăm că până la urmă s-au întâlnit și face to face (http://www.ziare.com/oana-zavoranu/bucuresti/oana-zavoranu-a-marturisit-sunt-insarcinata-cu-tudy-2093892 ). Însă ca toate poveștile lirice ale umanității, intriga a conținut pe la începutul story-ului și un păcat originar (http://www.realitatea.net/pepe-baga-divort-inselat-de-zavoranu-cu-finul-lui-tariceanu_811244.html), venit la pachet cu un răspuns crâncen din partea destinului implacabil (http://www.enational.ro/old/1301939557-oana-z-voranu-a-f-cut-avort-spontan-26046.html/ ).

Dacă Tudy n-ar lua examenul de intrare în diplomație organizat de MAE, respingerea sa ar putea fi interpretată  drept discriminare pe motive de videoclip, sau de preferințe sexuale J.

4. Mănoiu Alina este soția lui Bogdan Mănoiu (http://declaratii.integritate.eu/UserFiles/PDFfiles/RP529_49914-C57-I780_2-ANI-L082-00001[023773]ready//DA_2012-02-02_BOGDAN%20MANOIU_612894.pdf ), consilierul lui Traian Băsescu, recent avansat la grad diplomatic de ambasador, de către Președinție (http://www.antena3.ro/politica/ministrul-de-externe-si-consilierul-prezidential-bogdan-manoiu-au-primit-grad-diplomatic-de-275571.html). O asemenea avansare are, logic, o foarte probabilă numire ca ambasador, caz în care, consoarta îl urmează. O investigație de presă din 2010 (http://adevarul.ro/news/politica/familiile-ambasadele-romaniei-1_50ac9f7c7c42d5a663870819/index.html), a scos la iveală o cutumă a MAE, justificată ca având rațiuni financiare, de a angaja consoartele/consorții membrilor corpului diplomatic, pe funcții în ambasadele unde servesc soții lor. Dacă Mănoiu Alina ia examenele, va putea să plece cu soțul ei peste hotare (în cazul în care va fi trimis în misiune externă de lungă durată), beneficiind nu doar de statutul de soție de diplomat, ci și de salariu și diurnă în monedă străină de la MAE. Precizăm că Alina Mănoiu, conform paginii personale de pe o rețea de socializare, s-a ocupat de business development la firma Event Link 360.

5. Niță Luiza Ramona. Un nume similar găsim și în cadrul MAE în perioada 2008-2009 (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/DADI/2008/2009.6_DADI_Nita_Luiza_Ramona.pdf, http://www.cdep.ro/declaratii/deputati/2008/avere/205a.pdf ), când a lucrat ca Secretar III la Reprezentanța Permanentă a României de pe lângă UE de la Bruxelles. Angajata MAE din 2008-2009 este fiica lui Constantin Niță, Ministrul Economiei în Guvernul Ponta (http://gov.ro/ro/guvernul/cabinetul-de-ministri/ministrul-economiei , http://www.mediafax.ro/economic/constantin-nita-are-doua-locuinte-12-terenuri-si-participatii-la-5-firme-3702008 ).

6. Dumitrache Cotu Liviu Cristian este soțul secretarei II la MAE, din cadrul Unității de Politică Externă și de Securitate Comună (PESC) Dumitrache Cotu Alina Maria (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/DADI/2011/2011_dumitrache_cotu_alina_maria.pdf ). Dumitrache Liviu are un background de angajat în mediul financiar-bancar.

7. Pogea Ioan Alexandru. După nume, e ușor de intuit că e vorba de Pogea Jr. Pogea Sr, ex- ministru de stat pentru coordonarea activităților din domeniul economic (cu rang de vicepremier) înGuvernul Tăriceanu (2005-2006) și pe cea de ministru al finanțelor publice în Guvernul Boc 1. Gheorghe Pogea e cunoscut însă ca salariatul lui Adriean Videanu, ocupând de-a lungul vremii funcția de Director General al Marmosim și apoi de Administrator al Titan Mar. Marmosim/Titan Mar e compania fanion a lui Adrian Videanu, iar Pogea, omul său de încredere. Numele fiului lui Pogea, Ioan Alexandru, a apărut public în mod accidental în 2010, urmare a unei investigații despre cariera țâșnitoare a altui protejat al lui Videanu, Bogdan Ionescu Syda, ginerele actual al lui Traian Băsescu, care, după ce a ocupat postul de expert asistent la Direcţia Generală Relaţii Externe din cadrul Ministerului Economiei (condus de Videanu), a câștigat, prin concurs la MAE, un post la Ambasada României de la Paris. La acel moment (2010), Pogea Jr era ataşat pe energie la Reprezentanţa Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană (http://jurnalul.ro/stiri/observator/syda-nu-pogea-jr-da-540360.html ). Cei de la realitatea.net, voit sau accidental, au afirmat în 2010 că de fapt Pogea jr, în loc să fie “atașat pentru domeniul energiei”, a fost “ataşat pe domeniul energiei la Bruxelles” (http://www.cna.ro/IMG/pdf/Realitatea_TV_aprilie_080610.pdf ).

Nu știm dacă activitatea lui Pogea Jr e independentă de a părintelui său, însă în mod limpede, activitatea în demnități publice a lui Pogea Sr e dependentă strict de Adriean Videanu și PDL. Și mai știm și că atât Videanu cât și Pogea Jr s-au preocupat activ de domeniul energiei, în același timp, în cadrul aceleiași guvernări. Nu știm ce a făcut Pogea Jr la Bruxelles, însă știm că Videanu cât a fost Ministrul Economiei, a reprezentat interesele în domeniul energiei ale lui Ioan Nicolae, cel mai bogat român, motiv pentru care acum are dosar penal pentru subminarea economiei naționale. Totodată Videanu s-a ocupat (prin închiderea ochilor) și de reînnoirea contractelor Hidroelectrica cu băieții deștepți.

În 2014, tânărul Pogea și-a dat examenele pentru un nou post în diplomație, ca să ne reprezinte încă o dată interesele (nouă, poporului român), în lumea largă.

8. Vișoiu Ion a fost consilierul personal al Ministrului de Externe Titus Corlățean, adică pe românește sfetnicul ministrului PSD care a organizat alegerile în diaspora (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/DADI/2013/2014.06.12_vi%C5%9Foiu_ion.pdf ). Se pare că familia Vișoiu este una de maximă încredere politică, dacă ne gândim că nevasta lui Vișoiu, Silvia Ileana, a ocupat în Guvernul Ponta atât funcția de secretar general al Ministerului Justiției (http://www.juridice.ro/201036/alte-numiri-la-ministerul-justitiei.html ), cât și pe cea de Secretar General al Ministerului Economiei (http://www.focus-energetic.ro/sergiu-norut-stanisteanu-numit-secretar-general-la-economie-13749.html ).

9. Pleșa Dana Gabriela, care a acumulat în trecut un background de expertă în MAE, a fost căsătorită cu egipteanulAhmed Mohamed Mahmoud Selim Negm, zis „Doctorul”, implicat într-o țeapă dată BCR (http://www.newspad.ro/Socrul-afaceristului-Bucsaru-a-furat-BCR,221843.html și http://www.cancan.ro/actualitate/intern/unul-dintre-arabii-care-furat-socrul-bucsaru-isi-acuza-fosta-sotie-consilier-aep-rasism-vrea-sa-i-puna-nume-romanesti-fiului-sau-237908.html ). După divorț, “scheleții din șifonierul trecutului” o urmăresc. Aceasta a fost recent executată silit, fiindu-i scoasă la licitație o locuință, urmare a unei datorii pe care o are către un anume Dima Florin, cetățean elvețian cu domiciliul în Geneva (http://cejbuc.ro/2014/02/27/licitatie-ds-nr-892011-b-e-j-a-dumitrache-si-dumitrache/ ). Personajul Dima Florin apare în mai multe afaceri ale unor grupări de foști ofițeri DIE, cu conexiuni în rețeaua care a lucrat cu Carlos Șacalul pentru atentatele de la Europa Liberă (http://www.evz.ro/de-la-carlos-sacalul-la-top-300-1516.html ), dar și partener de afaceri cu devalizatorii Rafo Onești.

Florin Dima, cel care a executat-o silit pe candidata la un post în diplomație, Pleșa Dana Gabriela, pentru o datorie către el, a fost partener și cu Ion Maticiuc, fost angajat în MCE, reciclat într-un controversat multimilionar postdecembrist, conectat la oamenii vechilor structuri ale securității și la puternicii zilei din politică. Ion Maticiuc este tatăl lui Codin Maticiuc, scriitorul român contemporan cu Mircea Cărtărescu. Codin Maticiuc, alias Poponeț, a scris cartea Consumatorul de Suflete din care puteți remarca câteva pasaje elocvente aici: http://www.click.ro/vedete/romanesti/codin-maticiuc-am-scris-o-carte-plina-de-droguri-si-fut și aici http://www.cancan.ro/showbiz/showbiz-intern/codin-maticiuc-socheaza-la-lansare-o-lingea-contiincioasa-in-timp-ce-o-tineam-de-par-cu-narile-aproape-de-locul-penetrarii.html).Florin Dima și Ion Maticiuc au derulat afaceri în energie și cu fiul proaspăt arestatului din Dosarul Microsoft,  Nicolae Ștefan, alias Pinalti (http://m.jurnalul.ro/special/poponet-fiul-lui-pinalti-si-conturile-din-panama-605734.html).

10. Benea Alexandra Laura este fiica fostului șef al Loteriei Române, http://www.romaniacurata.ro/primenirea-corpului-diplomatic-national-si-conflictul-de-interese/). La doar 26 de ani, Alexandra a fost numită în mandatul lui Teodor Baconski la MAE, director al direcției de formare a Institutului Diplomatic Român (IDR) (http://www.idr.ro/Brosura_IDR.pdf ). Fiica șefului Loteriei de la acel moment, Gheorghe Benea, Alexandra, nu s-a mulțumit doar cu funcția retribuită cu o leafă indecent de mare (http://www.romaniacurata.ro/exclusivitate-romania-curatace-salariu-lunar-ia-beizadeaua-benea-din-sinecura-de-la-idr/ ), ci, în 2011, s-a și înscris la un concurs pentru un loc ca studentă la cursurile organizate și supervizate de ea însăși. Surpriză, fiica șefului Loteriei a câștigat concursul organizat de ea și a devenit cursantă a IDR. România Curată a sesizat aberația și în urma unui scandal public în care nepotismul flagrant al lui Baconski a fost scos la iveală, iar juna Alexandra a fost scoasă din lumina reflectoarelor (http://www.romaniacurata.ro/romania-curata-a-avut-dreptate-ani-amendeaza-directorii-idr-si-incepe-verificarea-averii-lui-benea-diaconu-si-carp/ ). Însă dragostea ei pentru MAE și IDR nu s-a stins de-a lungul anilor, apărând ca “panel moderator” la o conferință co-organizată de IDR și FSUB (http://www.idr.ro/Conference%20program.pdf ). Ulterior s-a dovedit că și tatăl Alexandrei, Gheorghe Benea, a făcut o mulțime de matrapazlâcuri penale de multe milioane de euro la Loterie, cu contracte atribuite unor personaje de casă și unor firme fictive (https://ziaruldeinvestigatii.ro/blog/posts/schemele-hotiilor-de-la-loteria-nationala și http://www.cotidianul.ro/fraudele-uriase-de-la-loteria-romana-pe-masa-procurorilor-dna-203318/ ). Între timp, Alexandra Laura Benea a încercat să ocupe un post la ICR, dar n-a trecut examenele (http://www.icr.ro/bucuresti/anunturi/posturi-scoase-la-concurs-rezultate-finale-concurs.html ), așa că și-a încercat norocul și pentru un post de bibliotecară la CCR, unde a trecut cu brio cel puțin de proba de dosare (http://www.ccr.ro/uploads/PosturiVacante/110_%20lista%20selectie%20dosare%201.pdf ), conform datelor publice disponibile. Recent și-a focusat din nou atenția pe MAE, iar acum vrea un post în diplomație.

11. Radu Cătălin Mardare. Acesta este Consul al României la Sevilia (consulii și ambasadorii pot să fie și numiți politic. Nu e obligatoriu să aibă background în diplomație, cum e cazul lui Andrei Zaharescu, care a primit exoticul post de Consul în Africa de Sud de la Ponta, ca un contraserviciu pentru lucrurile cu care l-a servit cât a fost purtător de cuvânt) și e pe listele de candidați. Mardare a fost prefect de Bacău în Guvernul Năstase (adică perioada în care Bacăul era un hot-point al hoțiilor în stil mafiot, de la RAFO Onești, Rafinăria Dărmănești, până la giumbușlucurile lui Iacobov la SIF Moldova) și mai apoi Senator timp de două mandate din partea PSD (http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=0a9de08e-9bdd-4283-90de-78026d870d18, http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=70&cam=1&leg=2008&pag=0&idl=1&prn=0&par= ). La finalul mandatului de prefect, cel care a anunțat viitorul lui Mardare a fost regele Bacăului din ultimul sfert de veac, Viorel Hrebenciuc (http://www.amosnews.ro/arhiva/prefectul-bacaului-radu-catalin-mardare-propus-pentru-un-post-ambasador-05-10-2003 ).

De-abia în martie 2014 Guvernul Ponta, prin ministrul Titus Corlățean, decidea că pentru postul de Consul la Sevilia se potrivește mănușă omul lui Hrebenciuc (http://www.ziare.com/bacau/stiri-actualitate/fostul-prefect-radu-catalin-mardare-numit-consul-al-romaniei-la-sevilla-4611888).

Așa se face că politicianul (cu două mandate ca ales al neamului) a prins gustul diplomației într-o regiune însorită a Europei și s-a prezentat la concurs, luptându-se pentru un post  în diplomație, cot la cot cu restul candidaților.

 

Pe lista de candidați sunt numeroși profesioniști în relații internaționale, științe politice, drept din mediul privat și din instituțiile statului. România Curată nu face proces de intenție participanților la concursul pentru intrarea în diplomație, acesta fiind dreptul fiecărui cetățean al României. Remarcăm însă că pe lista restrânsă de candidați – 190 rămași din 649 – (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/pdf/2014-07-07-anexa_1p.pdf și  http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2014.09_18_lista_admisi_dupa_test_grila.pdf ) care au trecut cu brio de proba dosarelor și de testul grilă, se regăsesc și personajele sus menționate. Curând se vor afișa rezultatele examenului scris pentru lotul 2014 de intrări în diplomație. Suntem deja la fel de curioși ca și dumneavoastră, cititorii noștri, care vor fi rezultatele acestui concurs public.

 

UPDATE:

Alina Mănoiu, unul dintre candidații la concursul pentru intrarea în diplomație, ne-a comunicat că s-a retras din concurs, urmare a managementului deficitar al procedurilor competiției. România Curată nu cunoștea acest aspect, neexistând date publice despre candidații care s-au retras între probele de concurs.
Precizăm că România Curată nu i-a făcut Alinei Mănoiu proces de intenție doar fiindcă a fost candidată la un concurs, ci a decis să o includă pe această listă a favoriților pentru post (neștiind că doamna Mănoiu s-a retras), deoarece soțul său, prin natura poziției pe care o ocupă, a ultimei avansări în rang făcută de Președintele Traian Băsescu (cu aceeași ocazie a fost avansat și Bogdan Aurescu, ministrul de externe care ar trebui să anunțe rezultatele concursului) și a conexiunilor profesionale apărute și consolidate în toți acești ani de activitate la Cotroceni pe politică externă, fac din candidatura soției sale una sensibilă, însă nu interzisă (vă rugăm citiți antetul și finalul textului). Pentru cititorii capitolului dedicat Alinei Mănoiu și finalului articolului, veți constata că dl Bogdan Mănoiu nu a fost acuzat că ar fi intenționat să „pună pile” soției sale, ci doar am atras atenția organizatorilor concursului să cântărească cu dreaptă măsură toate lucrările de examen, indiferent de autorii lor, dat fiind că în trecut s-a dovedit că inclusiv în MAE există promovări pe pile și aici nu facem referiri generale, ci chiar la o parte dintre candidații prezentați de noi în articol. Iată declarația dnei Alina Mănoiu:
—————–
„In ceea ce priveste participarea mea la Concursul pentru admiterea in Corpul Diplomatic si Consular al României organizat de MAE doresc sa fac următoarele precizăriL
Este al doilea concurs MAE la care am participat, acesta din 2014 fiind primul organizat in ultimii 6 ani!!! (Am mai participat si in 2008). Si atunci in 2008 eram logodita cu soțul meu, Bogdan Manoiu. Va dau acesta informație pentru a va satisface pofta de presupuse „afaceri in familie” inexistente de altfel in ceea ce priveste familia mea.
Daca m-ați fi intrebat ce ma califica pentru a participa la acel concurs v-as fi raspuns:
Sunt economist (învățământ universitar de 4 ani) ca prima formare profesională. Apoi am absolvit un master in Relații internaționale-UB, am absolvit Cursuri postuniversitare de limba, cultura si Civilizație arabe la Universitatea Iordaniana din Amman (inainte de a-l cunoaste pe soțul meu -sic!) sunt masteranda in contabilitatea si auditul entităților economice, studenta la Drept.
In „câmpul” muncii menționarea a șase ani (nu cai frumosi) petrecuți ca angajat al unei misiuni diplomatice străine la București (traducător, analiza economică si consilier economic) cred ca pot sugera ca „stiu cu ce se mănâncă” activitatea pentru care m-am înscris la Concursul in discuție.
Cunosc pe langa limba maternă si limbile Araba, Engleză si Italiana. Nu stiu daca sunt atu-uri sau nu. Dvs va pricepeți mai bine la evaluare! Mai precizez faptul ca NU am lucrat niciodata in sistemul public românesc.
Am participat la Concurs pentru ca dincolo de cariera de mama si soție (chiar si a sotului meu !) este normal sa incerc sa fac mai mult pentru mine dpdv profesional si financiar! Si pentru ca din cand in cand, simt nevoia astfel sa imi evaluez si împrospătez capacitățile profesionale dobândite prin munca si studiu. Si da, daca in continuare priviți peiorativ asta, considerați ca asta este hobby-ul meu.
Scuze nu pot sa imi cer pentru ca sunt o femeie fericita si norocoasa fiind soția sotului meu! Este numai meritul său pentru tot ce a realizat profesional si totul prin multă muncă si multe sacrificii de ordin personal (pe care le-am împărțit, ce-i drept, in ultimii 7 ani si jumătate)! Si bogăția noastra sunt copiii pe care ii avem! Bogăție pe care nu o veti intâlni in declarațiile de avere pentru ca nu poate fi evaluată.
Nu stiu daca in urma comentariului meu ma veti considera îndreptățită sa particip la astfel de Concursuri… dar pot sa va mărturisesc ca anticipând o astfel de mizerie si personal fiind nemulțumita de modul in care s-a organizat ultima proba (respectiv anunțul stabilirii acesteia a fost dat tarziu, in jur de 12 Noiembrie si ante-datat cu 29 Octombrie – ca data a publicării pe site-ul MAE si, la data celei de a treia probe, aflate in discuție, respectiv 23 Noiembrie a.c. NU exista un ministru de externe, nici macar interimar – situație cu totul neobișnuita in conditiile in care Concursul si tot ce implica acesta este organizat prin ordinul ministrului de externe);
NU am participat la proba respectiva!
Ceea ce m-a mai deranjat a fost insinuarea ca soțul meu, proaspăt ridicat in rangul de ambasador, ar fi ajuns la acest nivel pentru ca este/a fost consilier prezidențial. Da, este si consilier prezidențial, dar in primul rând este diplomat de 19 ani. Ani in care a parcurs toate etapele legii corpului diplomatic, ca vechime, experiența si pregătire pentru a atinge treapta asta. Si a fost „sărit” ani la rând de la acordarea fireasca a gradelor diplomatice, tocmai de acei miniștri care presupuneți ca ar fi facut „blat” cu soțul meu sa ajung „prin concurs” in minister.
Cu adevarat „dureroasa” a fost asocierea mea cu celelalte personaje participante la concurs.
Si sa știți ca in etapa a 2-a au participat aproximativ 800 de candidați.
Cu putina rabdare poate ați fi aflat acest lucru inainte sa încercați sa induceți in eroare publicul Dvs. Vă multumesc că mi-ați oferit ocazia sa lămuresc aceasta situație pentru ca mi se pare profund incorect ca soțul meu sa fie târât nejustificat in „acest scenariu” încercat de Dvs in cele scrise despre familia noastra.
Gânduri bune si mult succes in activitate!
Alina Mănoiu”

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

37 thoughts on “Diaspora, dormi liniștită. Se pregătește primenirea Corpului Diplomatic cu beizadele și rude ale politicienilor

 1. viorel bujor

  Domnule Befu,diaspora nu doarme, dar nu romanii din diaspora nominalizeaza noua nomenclatura a MAE, ci toti cei din actuala si viitoarea conducere a Romaniei, diaspora cu ajutorul conationalilor din tara au ales prin votul majoritar un presedinte si de restul se ocupa coruptii. Estul Europei, Romania, Bulgaria, Ungaria, Ukraina, Moldova este si va fi pe vecii vecilor un tarim numai pentru corupti, inselatori etc, etc

  Reply
  • Petrache

   Bine-ati plecat atunci. Nu dorim sa va maculam cu prezenta noastra „corupta”. E mai usor sa dai cu piatra si sa fugi, decat sa ramai aici si sa lupti.

   Reply
 2. Sarapo

  Este suficient sa aruncam o privire pe situl Ambasadei Romaniei la Atena si vom vedea ca Excelenta sa Lucian Fatu, si-a adus sotia Lucia FĂTU, Consul, coordonatorul Secției Consulare si fiica Ioana Fatu care lucreaza tot la sectia consulara. Oare nu s-ar fi gasit romani care au studii superioase si pot fi capabil sa lucrez in cadrul Consulatului la Atena? Oare cand vom scapa de „nepotism” in MAE? Chiar nimeni nu i-a nicio masura?

  Reply
  • Ion Chiujdea

   Doamna Fatu este fost consul general la Montreal si fosta sefa a Corpului de Control al Ministrului in MAE…. No comment….

   Reply
 3. Sarapo

  Legea privind Statutul corpului diplomatic prevede că membrii Corpului diplomatic, cu excepţia ambasadorilor şi a consulilor generali, sunt trimişi în misiune permanentă în străinătate prin concurs. Membrii corpului diplomatic beneficiază de un spor la salariu în valută, pe perioada misiunii pentru soţul sau soţia şi copii minori care îl însoţesc.

  Reply
 4. geo

  Sa nu uitam procurorii care au invadat MAE (apropo de separarea puterilor in stat)!
  Astept si eu de la CSM, pe site-ul lor, o situatie exacta cu procurorii care iau lefuri de magistrati dar lucreaza oriunde la stat-in executiv, numai la Minisiterul Public nu! Ca tot se pling ca sunt putini. Vom avea o surpriza!

  Reply
 5. geo 2

  La Corlatan nu poate fi vorba de o simpla stampila pe viitoare cariera. Dl. Geaoana a aratat la mânie faptul că lui Ponta (şi Dragnea -simbiotul) i s-au cerut de către mai mulţi suplimentarea sectiilor. Legea e clara: Ordinul a fost emis de Corlăţean. El scapă mai uşor doar în cazul în care dovedeşte că Ponta, şeful Guvernului, i-a cerut expres sa menţină numărul de secţii ca în 2009.
  Nu poate fi vorba de „politic”, de „răspundere politică” ori de „eroare” în aplicarea legii ci doar de „răspundere”, penală sau contravenţională!

  Reply
 6. elena

  „Informativ” articolul, dar neprofesionist prin inexactitatile pe care le cuprinde si prin lacunele in cercetare (asumate intr-adevar cand spuneti „nu stim care e activitatea lui x”, „nu stim ce a facut…”). Daca doriti sa criticati sistemul, incercati un pic de obiectivism, faceti-va temele pana la capat si cercetati care e activitatea unora din persoanele pe care le numiti, inainte sa le criticati doar pentru ca sunt fiii sau fiicele unor personaje publice. Cred ca este legitim ca acestia sa aiba dreptul la o cariera, si faptul ca dau examen pentru asta este normal si binevenit.
  Inainte de a imprastia cu otrava, va rog sa va informati de asemenea care este procedura de plecare la post din MAE, de diferenta intre personalul MAE plecat la post si cel care vine din partea altor ministere (ca ministerul economiei spre exemplu), de diferenta intre un concurs de intrare in corpul diplomatic si un concurs intern al MAE de plecat la post. Aceste mici dar relevante diferentieri sunt din pacate inexistente in articolul dumneavoastra, si inseamna de fapt jurnalism solid si fundamentat. Va rog de asemenea sa va informati inainte de a afirma inexactitati/ neadevaruri precum acela ca doamna odata intrata la MAE poate pleca la post cu „statutul de soție de diplomat” . Orice sotie de diplomat care isi insoteste sotul la post are „statutul de soție de diplomat”, nu trebuie sa fie membru al corpului diplomatic. Iar faptul ca personalul MAE include soti si sotii nu inseamna automat nepotism, nu trebuie blamat ex-officio. Cine renunta la propriul job pentru a-si insoti partenerul diplomat la post, in repetate randuri de-alungul carierei? Dumneavoastra ati face-o? Sau ati incerca sa luati concursul la MAE pentru a va putea insoti partenerul avand un venit propriu, contributii la pensie si o viata normala de familie?
  Si o ultima idee, rolul MAE nu trebuie limitat la experienta trista a alegerilor (si acolo ar trebui o informare cuprinzatoare si obiectiva) pentru ca nu asta e misiunea acestui minister. Faptul ca Romania este membru UE si NATO,sau castigarea procesului de la Haga/ Insula Serpilor spre exemplu, si faptul ca Romania isi face vocea auzita in plan extern se datoreaza muncii oneste a multor diplomati. Multe alte succese ale diplomatiei nu se vad in viata noastra de zi cu zi, si nici nu trebuie. Circul e pentru politicieni si jurnalism, asa cum este practicat din pacate in acest articol. Se poate, si va invit, sa faceti mai bine.

  Reply
  • Ion Chiujdea

   Aveti perfecta dreptate. dar, in ultimii opt ani de zile, de cand nu s-u mai organizat concursuri pentru angajarea in MAE, ministerul a fost impanzit de tot felul de oameni adusi pe criterii politice, prin detasare. Si acestia fac acum politica de personal a MAE sau pleaca la post in strainatate…. Concluziile sunt clare. Munca profesionistilor din MAE este murdarita de incompetenta celor adusi pe usa din dos, ba mai mult, sunt dati la o parte de acestia. Cazuri sunt multe de tot….

   Reply
 7. serban

  stiam de nr 4 din lista enumerata mai sus. Si pagina de fb a ei e foarte interesanta, comentarii politice partinitoare, imagine proasta dpdv al postarilor…
  Ce mai, tot tacamul unui candidat apolitic ;-)

  Reply
  • Manoiu Alina

   Domnule Șerban, ma bucur ca ați găsit necesar sa „periați” pagina mea de Facebook. Dupa cum ați observat „empatizez maxim” cu sistemul…
   Din aceasta cauza probabil considerați ca nu am dreptul sa particip la un concurs de admitere in administrația publica?!
   Dar dvs de ce aveti libertatea sa va exprimați?! Ce aveti in +/- fata de mine?! Eu de ce nu as avea totusi dreptul la opinii politice?
   Afirmați in comentariul Dvs „ca Știați de mine”…nu va întreb de unde si de ce atât interes pentru o persoana atat de neinteresanta si neimportanta ca mine, dar pagina mea de Facebook ori este „interesantă” ori „are o imagine proasta din cauza postărilor”?! Hotărați-va! Si mi-ar plăcea sa cunosc numele Dvs real :) asa ar fi corect. Eu daca ma apuc sa critic ceva sau pe cineva o fac asumându-mi responsabilitatea ;) identității mele. O zi cu bine va doresc!

   Reply
   • A B

    Nu a existat nicio iregularitate privind anuntul probei scrise, nu s-a antedatat nimic. Anuntul a fost postat pe pagina de internet a MAE pe 29 octombrie (am urmarit zilnic pagina), deci cu un pic mai putin de o luna pana la data sustinerii probei. :)

    Reply
 8. keke

  Lista este foarte, … foarte scurta. Spre exemplu tov. Toni Grebla de la Curtea Constitutionala si-a plasat fiul la ambasada din Paris. Exista numeroase articole in presa pe acest subiect.

  Reply
 9. Ion Chiujdea

  Va uitati dupa plevusca ….

  Numele de Radu Catalin Mardare, nu va spune nimic ? Fost senator PSD de Bacau, protejat al lui V. Hrebenciuc si actualmente consul general al Romaniei la Sevilla…. Mai sapati….

  Reply
 10. danielbefu

  Mulțumim pentru remarcile pozitive, ne-am însușit eroarea în cazul Alinei Mănoiu în cazul remarcii negative. Despre ea pomenea și comentatoarea cu numele Elena și fiindcă la România Curată scopul e să scoatem la iveală năzdrăvăniile aleșilor neamului ăsta păcătos, nicidecum să ne creem un scenariu pe care să-l urmăm cu orice preț, chiar dacă ne-am îndepărta de la faptele reale, am acceptat imediat de Alina Mănoiu ne-a contactat, să facem respectivele modificări, cu remarcile sale pertinente.

  De asemenea, Ion Chiujdea a comentat la articol, menționându-l pe protejatul dlui Hrebe. L-am găsit și noi și fără să vrem, dat fiind volumul mare de nume pe care le-am luat la puricat (190), am uitat de el până la final. Dar promitem cât de repede să inserăm și numele său.

  Promit să fac o verificare și legată de alte nume menționate în comentarii.

  Ba mai mult, vă rog să studiați lista de nume a MAE și să îmi atrageți atenția dacă găsiți nume de beizadele sau de protejați politic, sau de rubedenii diverse, cu pedigree dâmbovițean și dacă indiciile dvs se dovedesc adevărate, le vom insera și pe ele în articol.

  Mulțumesc,

  Daniel Befu

  Reply
  • N.

   poz. 61. in tabel, o ruda (probabil fiu) a lui Cicerone Cursaru, director adj. la Directia Cancelarie din MAE; 99. Liciu Ana-Raluca, a se verifica o posibila rudenie cu Doru Liciu, consul la Toronto; 127. Nistor Silviu Dumitru, a se verifica o posibila rudenie cu Vlad Nistor, directorul I.D.R.; 169. Serbanescu Radu Mihai, fiu de fost diplomat in MAE; 184. Valcu Ionut Marian, a se verifica o posibila rudenie cu ambasadorul Gh. Valcu.
   Nu de alta, dar in MAE coincidentele de nume nu prea exista.

   Reply
 11. Gigel

  Dar despre fosilele uitate in MAE, trimise ca sefi de misiuni impreuna cu neveste analafabete angajate ca „referenti” desi ele n-au ncii liceul de 12 clase, nu spunetinimic? Tinerii n-au loc, dar pe posturi si bani grei stau persoane care au indeplinit varstade pensie de multi ani.
  Luati lista angajatilro MAE si verificatiCv , sa vedeti ce descoperiti

  Reply
 12. boby

  Habar nu au romanii ce se ascunde in MAE! Cosa Nostra e un biet pitic! Dar poate nu stiti ca Statutul corpului diplomatic este o lege adoptata de parlament si promulgata de presedintele tarii! Exact ca in SUA, Franta, Germania – dar nu astea de pe Terra ci cele de pe Marte! Ce scrie in Statut nu mai conteaza!

  Reply
 13. costin

  Fata lui Nita si baiatul lui Pogea sunt in continuarea la Bruxelles la Reprezentanta Romaniei pe langa UE. Este suficient sa va uitati pe site-ul acestei misuni si ii veti gasi.
  Daca ati verificat lista candidatilor care au trecut de primele doua probe, nu v-a atras atentia faptul ca multi dintre ei lucreaza in prezent in MAE la diferite misiuni diplomatice ?!! Va pierdeti in tot felul de detalii fara nicio relevanta pentru cazul de fata (gen fostul iubit al lui Zavoranu), dar nu spuneti nimic despre acest element absolut esential. Daca ii cautati pe lista declaratilor de avere de pe site-ul MAE sau chiar cu un simplu search cu Google ii gasiti foarte usor. Si sunt foarte multi la sectiunea cu grade superioare, Nita si Pogea fiind doar doua exemple. Toti au intrat in ultimii ani in MAE prin „detasari”, iar acum incearca sa se legitimeze prin acest simulacru de concurs. Regimul detasarilor la MAE este pe deplin justificat, pentru ca exista situatii cand trebuie trimisi in exterior oameni veniti din alte institutii. Numai ca in ultimii 6 ani, de cand angajarile in minister au fost blocate, acest mecanism a fost folosit excesiv.
  Pe de alta parte, impartirea candidatilor in grade de atasat sau grade superioare incalca Statutul corpului diplomatic, ce prevede clar ca cei admisi in MAE trebuie sa primeasca automat la angajare gradul diplomatic corespunzator vechimii in munca in domenii apropiate de activitatea acestui minister. De altfel niciodata cand au mai fost organizate concursuri la MAE nu s-a facut o astfel de separatie.

  Reply
  • Manuela

   Privitor la concursul MAE, dupa prima etapa, ca urmare a examinării dosarelor, au rămas 649 persoane. Problema este ca printre ele se regăsesc persoane care nu îndeplinesc criteriile cerute.
   S-au cerut studii de lunga durata adica 4-5 ani sau 3 ani Bologna plus masterat finalizat, nicidecum 3 ani Bologna si masterat in curs de desfășurare.
   Pe baza celor deja menționate unele persoane care urmează cursurile de masterat au fost acceptate, altele nu.
   Nu știu dacă s-a luat in calcul anul de curs, cei de anul I fiind dezavantajati fata de cei de anul II, dar nu este corect. Pe baza criteriilor enunțate in cadrul Regulamentului de desfășurare a concursului nu ar fi trebuit sa se accepte nicio situație. Criteriile sunt criterii, aceleași pentru toți, unanim acceptate in sensul acestora, nelăsând loc de interpretări.
   ,

   Reply
 14. NoHope

  Majoritatea comentariilor sunt îndreptățite. Problema pare să se rezume la angajații detașați. Din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple. Detașații aduși în MAE prin relații au primit deja gradul de diplomat (prin diferite artificii ale legii), astfel încât problema MAE rămâne în continuare slaba calitate a corpul diplomatic.

  Pe o notă mai pozitivă, vă pot asigura că, deși puțini la număr, există în MAE și detașați muncitori, care au fost aduși pentru a compensa lenea, indisciplina și lipsa de viziune a multora dintre diplomații români. Acești câțiva detașați, unii chiar școliți pe băncile unor facultăți străine de renume, nu își doresc să acceadă în corpul diplomatic românesc așa cum se prezintă el în acest moment.

  Acești detașați se află în MAE pentru că au înțeles că această diplomație pasivă, lipsită de viziune, obiective și strategii poate fi făcută și în alt mod. Pentru că, în final, apartenența la UE nu se limitează la un copy/paste al spuselor Bruxelles-ului, iar parteneriatele strategice nu înseamnă relații de servitute.

  Acești detașați pledează zilnic pentru un rol mai dinamic al României pe scena internațională; încearcă să-și convingă superiorii că țara noastră poate și trebuie să își asume rol de inițiator în diverse domenii, pe diverse teme; știu să creeze și să mențină contacte cu diplomați străini; pledează pentru o muncă riguroasă și susținută; își folosesc creativitatea pentru a propune idei, obiective noi, strategii. Acești detașați, pe care îî poți număra pe degete, se zbat zilnic în credința lor naivă că pot schimba ceva, cât de mic, în diplomația românească.

  Iar în curând, unul câte unul, sleiți și scârbiți, vor pleca din MAE, recunoscându-se învinși de sistem. Și, bineînțeles, pentru a face loc celor abia intrați, cu grad de diplomat, care vor perpetua această diplomație suferindă.

  Reply
 15. Florin

  Nu mi se pare normal ca acesti candidati sa fie blamati doar ca presupunem noi ca ar putea fi ceva la mijloc. De ce noi romanii avem tendinta sa ne canibalizam? Sa dam cu parerea? Sa distrugem? Imi vine in minte o anectoda: un cioban avea la stana o vaca care ii dadea lapte in fiecare zi si un ciobanesc mioritic pentru a pazi. Intr-o noapte cainele nu se mai oprea din latrat vaca si ciobanul nu putea dormi. S-a trezit a pus mana pe pusca si a impuscat vaca. Morala va las pe dvs sa o deduceti. Mi se parea mult mai potrivit sa apara acest articol DUPA afisarea rezultatelor. Atunci isi avea rostul. Ce incercam sa demnostram? Nimic pentru ca nu avem dovezi.Doar banuim, dintr-o aprehensiune ce depaseste taramul logicii. Haideti sa le dam o sansa, poate printre ei sunt si tineri cu potential care acum vor purta un blam nemeritat. Chiar credeti ca la un concurs de acest gen se prezinta toti neispravitii? Pe doamna Manoiu am facut-o albie de porci, mai aveam putin si o condamnam sa aiba soarta Mariei Antoaneta doar ca este sotie de diplomat. Asta inseamna cumva ca a dat mita sau ca e proasta? Haideti sa depunem minimul efort de a gandi logic macar. Asta nu e Romania mea Curata in care o banuiala de a mea poate afecta cariera unor tineri la inceput de drum si a unor oameni care s-au straduit sa faca ceva. Cred ca este un articol ce nu reflecta calitatea jurnalistica pe care o promovat. Va multumesc!

  Reply
 16. Ion

  Domnule Daniel Befu sunteti jurnalist de investigatii de 7 ani si sincer ne asteptam la mai mult de la dumneavoastra. Ce dovezi aveti sa faceti aceste relatari in presa despre persoanele mai sus mentionate? Pe ce se bazeaza investigagtia dumneavoastra? Spuneti ca au fost 649 de candidati la concurs? total gresit, mai verificati odata, au fost mult peste. Ati verificat C.V –ul persoanelor(12) mai sus mentionate? Sunt sigur ca habar n-aveti ce ’’background’’au aceste personane. Este un concurs pubic la care se poate inscrie oricine, indiferent de culoare politica, sau ca este ruda cu X sau Y. Sunt sigur ca persoanele mentionate au facut eforturi si au invatat din greu pentru a se prezenta la proba respectiva. Va rugam sa nu incercati sa duceti in eroare pubicul cu diferite lucruri pe care le insinuati dumneavoastra(avem asteptarea asta, noi cititorii dvs fideli, riscati sa ne pierdeti, cu asemenea relatari). Daca tot incercati sa denigrati diferite persoane, incercati sa aveti ceva solid la baza inainte de a o face. Un articol total neprofesionist. Dumneasvoastra ati da acest concurs in conditiile in care ati avea in spate ’’o avere de zeci de milioane de euro’’?

  Reply
 17. CP

  Aplaud interventia dnei. Manoiu ca raspuns la publicarea acestui articol!
  Asa e, ne-am saturat cu totii de nepotism, favoritisme, functii ocupate pe alte criterii decat capacitate si performante. Insa ce ne indreptateste de fiecare data sa credem, fara a cunoaste in detaliu, ca niciunul dintre cei etichetati, si in acest articol si in general, ca fiind „sotia lui.., fiica lui.., fiul lui..”, nu detine calitatile necesare pentru a-si construi o cariera? Cred ca e absolut incorect sa pornim de la premisa ca oamenii acestia nu valoreaza nimic pe cont propriu. Cu atat mai mult cu cat, in aceasta prima faza, ce ne propuneti sa condamnam?! participarea la un concurs a carui rezultate inca nu s-au afisat, din ce inteleg?! asa cum spunea si un alt cititor, participare de altfel fireasca si binevenita atata timp cat este prin examen.
  … o asociere obositoare de nume si nimic concret legat de ce i-ar putea descalifica pe acesti oameni, inca o data, tinand cont de capacitatea si performantele lor (neprezentate!), sa aspire la un post.

  Reply
 18. Edel WEISS

  Concurs de ochii lumii. Au intrat cei care trebuiau să intre. Din vasta bibliografie nu s-au dat decât doua mini subiecte, care vizau strict „toceala” , o scrisoare diplomatica și un mini text de tradus, special pentru ca cei aleși să nu aibă prea mult de învățat. Nu se pune accent pe un subiect amplu care să exprime o viziune de ansamblu prin sinteza, analiza critică a tuturor articolelor, cărților menționate în bibliografie ci reproducerea „mot a mot” a unor funcții dintr-o lege și menționarea unui articol cu tot cu alineate din TFUE.
  RUȘINE MAE!
  Aveți oamenii pe care îi meritați. Vreți oameni roboți, oameni care nu trebuie să gândească ci doar să execute. Fii si nepoți, soții și cumnați, frați și surori de diplomati, prieteni de o viață care trebuie promovați și susținuți înaintea celor competenți, celor care vor sa schimbe ceva în această țara nenorocită de soartă.
  Trebuie „legitimați” cei care merită, conform dorinței MAE.
  Aș propune ca de acum încolo etapele desfășurării concursului să fie eventual observate, supravegheate de alt minister față de cel care scoate posturile la concurs dar cu nemernicia asta transministerială, specifică slujbașilor publici, nu te pui.
  Sănătate.

  Reply
  • Me

   pai sa vedem
   1. subiectele de teorie/bibliografie cum spui au fost f usoare – nici macar nu era nevoie de toceala doar de citirea cu atentie a bibliografiei o singura data – cel putin la al doilea unde la ambele examene (atasati si grade superioare) aveai doar un singur paragraf din tratate de amintitsi – si daca nu stii sa explici ce inseamna competenta exclusiva/partajata sau chiar si functiile institutiei la care vrei as te angajezi ce mai cauti la examen? si nu eu nu am scris mot a mot pentru ca nu am memoria asa buna – dar totusi am explicat si am trecut

   2. as fi fost de acord cu tine dar apoi mi-am adus aminte ca a existat un subiect de sinteza – subiectul 3 (chiar tot pt ca se presupune ca e un pic mai dificil sa elaborezi o argumentatie intr-o limba straina). dar si subiectele de genul asta nu cred ca sutn ok – pana la urma o lucrare de analiza critica este subiectiva si nu poate fi decat judecata subiectiv.

   Reply
   • Edel Weiss

    Dragă Me,

    Felicitări pentru că ai trecut de acest examen complex (corect organizat), pe forțe proprii.
    Eu nu am studiat în țară și nu sunt obișnuită cu asemenea subiecte. Din o vasta bibliografie să se dea doar 1-2 elemente fixe. Culmea ironiei este că la subiectul 3, în limba în care am studiat mare parte din viața mea (și în care mai profesez), am prezentat argumentele expuse în barem dar probabil că elemente de limbă, vocabular, nu au fost pe placul examinatorilor. Subiectiv, într-adevăr. Elemente cheie de Diplomație mi-au lipsit, nu-i așa? Doar susțineam examen pentru experți în ale diplomației și nu pentru învățăcei.
    In condițiile in care o funcție enunțată era punctată cu 0,33 eu am fost notată cu 1,61. Nu știu cum am reușit.
    Subiectul 2 1,20, subiectul 3 2,92 subiectul4 0,98.
    Sunt sigură că faci parte dintre acei „trimiși speciali” la foruri europene, internaționale și de aceea îți permiți aere de superioritate.
    Oricum nu mi-e dor de România. Cred în continuare că au intrat cei care trebuiau să intre. Cred că majoritatea admisă a avut subiectele și rezolvările cu mult înainte de desfășurarea examenului.
    De ce trebuie să fac o solicitare pentru a ști cum am fost punctată? Le este mai ușor să justifice calificativele „admis” sau „respins” decât note asemănătoare.
    Cei cu experiență în domeniu e clar că au intrat datorită puținelor elemente din examen și datorită scrisorii diplomatice.
    M-am așteptat la mai multe subiecte care îmbracă mai multe forme și cuprind mai multe elemente din bibliografie.
    E clar că diplomația e doar pentru persoane alese. De cine? De cine vrea Dumnezeu.

    Reply
    • Me

     nu fac parte dintre acei oameni de care spui tu – in sensul ca nu am nicio legatura cu func publici – din ministerul asta sau din oricare altul ca tot vorbim. doar ca nu suport ca atunci cand oamenii pica examene sa dea vina pe cei care au organizat sau pe pile sau pe orice altceva.

     daca e cum spui tu probabil nu o sa iau interviul din moment ce nu am pile sau relatii sau rude in minister dar o sa iau asta ca un semn ca nu sunt eu suficient de bun, nu ca e din cauza ca au intrat altii cu PR – asta in general nu ar tb sa o iei personal :). ca sa dau un exemplu, in seara dinaintea examenului eu citeam de la marea unire la al doilea razboi mondial pentru ca asa imi spuneau niste notite luate in 2006 in timpul unui seminar despre examen cu un fost ambasador.

     in cazul tau totusi daca ai incredere in evaluarea ta si ti se pare ca a existat o problema ai putea sa ii dai in judecata – nu neaparat pt tine dar si pentru a da un exemplu.

     ultimul lucru – sunt de acord cu tine cu privire la ideea proasta de a publica calificative (admis respins) si nu punctaje si sper ca nu ai crezut ca am vrut sa te jignesc initial, desi tot nu sunt de acord cu tine :).

     Reply
 19. Lad

  Domnule Befu,

  Vă rog să faceți o investigație amplă privind criteriile care au condus la o lista finală de admiși de NUMAI 4 persoane, toate din MAE, pentru 15 posturi care trebuiau ocupate pentru grade superioare.

  Nu pot să îmi explic această listă finală decât printr-o masivă fraudare a acestei ultime probe, cu atât mai mult cu cât ea nu poate fi contestată, potrivit regulamentului de concurs. Cu alte cuvinte, dintre cei 40 de candidati care ar fi trebuit sa participe la proba de interviu, SINGURII care au fost considerati competeti au fost tot cei care lucreaza deja in MAE. De altfel, chiar si subiectele care fost concepute pentru proba interviului au pus in valoare angajatii MAE in raport cu cei din exterior (fapt constatat personal, in timpul interviului). Ce se poate intelege din faptul ca niciun candidat care nu a facut parte din MAE nu a fost admis? Nimeni nu este pe masura criteriilor MAE de evaluare si selectare a personalului? Probele anterioare au fost asa de prost concepute incat pentru proba interviului au ramas incompetent? Sau au fost concepute in asa fel incat sa treaca cat mai multe persoane agreate, iar in proba interviului sa fie admise persoanele agreate? Nu inteleg, asadar, care au fost motivele pentru care a fost organizat acest concurs daca au fost admise NUMAI 4 persoane, toate din MAE, pentru 15 posturi scoase la concurs.
  Ceea ce se intampla acum, in MAE, legat de organizarea acestui concurs, arata grave deficiente de definire a unor subiecte de concurs in baza unei bibliografii anuntate, de evaluare si selectare de personal in baza unor criterii in concordanta cu cele doua categorii mari de candidati – din MAE si din afara MAE (asa cum am spus mai sus au fost concepute subiecte de interviu care au favorizat in mod evident candidatii din MAE aspect, de altfel evident daca verificam lista cu admisi). Sau si mai grav, o fraudare masiva a intregului concurs, daca dupa doua probe scrise – testul de cultura generala si proba scrisa – candidati din afara MAE nu au fost considerati competeti sa faca parte din corpul diplomatic.
  Va sugerez ca acest subiect sa fie mediatizat la nivel national, pe posturi de televiziune de notorietate, pentru a determina o analizare riguroasa a modului in care se organizeaza concursuri in institutii publice esentiale ale statului roman, unde lipsa de transparenta si favorizarea unor candidati sunt practicate sistematic.
  Este nevoie de o lege a concursurilor in institutiile publice care sa elimine posibilitatile multiple de fraudare, sub acoperirea cadrului legal deficiar (de exemplu, imposibilitatea contestarii interviului, lipsa unei programe stabile de concurs/a unei tematici, care sa elimine arbitrariul in evaluare si sa fie anuntata in timp util pentru ca orice candidat sa se poata pregati, lipsa obligatiei de a stabili un calendar al concursului bine incadrat samd).
  Este important ca dumneavoastra care v-ati ocupat de acest subiect, impreuna cu alti colegi de breasla interesati in acest subiect, sa faceti vizibile aceste tare ale sistemului public de ocupare a posturilor, in special in institutii precum MAE unde interesele tarii, ale romanilor trebuie sa fie mai presus de orice clientela politica sau de clan.

  Cu stima,

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *