Harald Koht

Dezvoltarea capacităţii de Watchdog în România

România, asemenea altor ţări foste comuniste, încă se zbate pentru a avea instituţii locale şi naţionale fără corupţie şi bine conduse. În perioada 2009-2016, guvernul norvegian, în colaborare cu Islanda şi Liechtenstein, aloca 305.95 milioane de euro pentru finanţarea unor ample programe de reformă în România. O zonă cheie de sprijin este „consolidarea societăţii civile pentru a promova justiţia socială, demoocraţia şi dezvoltarea durabilă”.

Deja funcţionează un website unde cetăţenii pot trimite întrebări autorităţilor locale şi naţionale. Un alt program, început în 2014, pregăteşte voluntari şi jurnalişti să monitorizeze cheltuielile publice şi integritatea funcţionarilor pulici. Ambele programe au ca scop promovarea guvernării deschise şi combaterea corupţiei.

Promotorul proiectului este Societatea Academică din România (SAR) în alianţă cu alte organizaţii preocupate în special de conservarea patrimoniului cultural al României şi al capitalei sale, Bucureşti. Înfiinţată în 1995, SAR este prezidată de Alina Mungiu-Pippidi, un activist binecunoscut. Astăzi este profesor în studii democratice la Hertie School of Governance în Berlin. Dr. Pippidi a scris un număr mare de lucrări academice pe cultură democratică şi problemele corupţiei.

SAR şi partenerii săi naţionali şi internaţionali au primit 200.870 euro, echivalentul a $216.902, pentru activităţi de informare şi pregătire pe o perioadă de doi ani. Agenţia donatoare este programul EEA Grants al Norvegiei, Islandei şi statului Liechtenstein. Printre parteneri este Federaţia Cartierelor Norvegiene (VFO) ai cărei membri sunt asociaţii locale de voluntari cu legături strânse cu municipalitatea.

O cale de a promova guvernarea deschisă este de a înlesni felul prin care oamenii pot adresa întrebări şi plângeri. Una dintre iniţiativele SAR este un website prin care cetăţenii pot adresa cereri agenţiilor locale şi naţionale. Serviciile portalului sunt formatarea corespunzătoare a cererilor şi monitorizarea răspunsurilor. Rata iniţială de răspuns a fost dezamăgitoare. Numai 15% dintre cereri au primit răspunsuri, arătând că administraţia publică din România încă are cale lungă până la a adresa în mod corespunzător solicitările cetăţenilor.

Pentru voluntari şi jurnalişti, proiectul oferă şi ghiduri de bună guvernare şi oportunităţi de monitorizare a activităţilor guvernului. Mulţi dintre voluntari au absolvit recent facultatea şi sunt adesea implicaţi direct în subiecte de mediu sau umanitare cum ar fi ajutorarea refugiaţilor sirieni ajunşi în România.

La un seminar de instruire care a avut loc de curând în afara Bucureştiului, participanţii au avut mai ales în vedere subiectul achiziţiilor publice, adesea afectat de proastă gestionare şi corupţie. Deşi sunt mai puţine cazuri acum de licitaţii cu un singur ofertant, mai dificil de identificat sunt situaţiile în care competitorii se înţeleg între ei pentru a submina licitaţia. Sunt, de asemenea, comune conflictele de interes între funcţia publică şi interesul de afaceri.

Deşi acest program pare mic, trebuie văzut în contextul recentei înţelegeri dintre România şi Uniunea Europeană de a se angaja în reforme administrative. Un grup de lucru a fost format, cu un membru din partea SAR. Bruxelles în că are putere asupra unor stimulente importante pentru reformă cum ar fi intrarea în spaţiul Schengen şi zona euro.

Despre autor: Harald Koht, membru ASPA, are 40 de experienţă de lucru pentru guvernul Norvegiei. A predat administraţie publică şi politică la Universitatea Letoniei timp de peste 10 ani şi a fost invitat ca lector la universităţi din Germania, Lituania şi Statele Unite. Harald şi-a luat doctoratul în administraţie publică la Universitatea Americană şi a publicat mult pe tema serviciilor destinate copiilor şi bătrânilor, pe tema guvernanţei locale şi a comisiilor guvernamentale de investigare. Poate fi contactat la harald.koht@hioa.no.

Harald Koht s-a aflat în vara acestui an în ţara noastră, la invitaţia Societăţii Academice din România. El a publicat un articol despre România pe patimes.org.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *