Începând cu anul universitar 2018-2019, universitățile sunt obligate să includă în planurile lor de învățământ, pentru toate programele de studii universitare din sistemul național de învățământ, cursuri de etică și integritate academică.
Conform ordinului aprobat de Valentin Popa, noul ministru al Educației Naționale, cursurile sunt prevăzute cu o durată minimă de 14 ore, iar dacă pentru ciclurile de master și doctorat ele vor avea caracter obligatoriu, pentru studenții care urmează ciclul de licență vor fi opționale.
Introducerea în planurile de învățământ ale programelor de studii a unor cursuri de etică și scriere academică este una dintre principalele recomandări pe care Societatea Academică din România (SAR) și Alianța Națională a Oganizațiilor Studențești din România (ANOSR) le-au făcut în cadrul Coaliției pentru Universități Curate atât la nivelul sistemului universitar național, cât și la nivel local, prin solicitările adresate unui număr de 14 universități din întreaga țară.
Conform setului nostru de recomandări pentru îmbunătățirea integrității și a bunei guvernări în universități, această măsură poate deveni cu adevărat eficientă dacă va fi dublată de o serie de cursuri pentru formarea consistentă a cadrelor didactice în domeniul scrierii academice, a oportunităților de publicare, de atragere de fonduri în cercetare etc, respectiv de punerea la dispoziția studenților a unor tutoriale/cursuri online de scriere academică.
De asemenea, trebuie clarificate prevederile privind modul în care funcționează și sunt evaluate școlile doctorale, introduse sancțiuni aspre pentru abaterile privind integritatea academică, dezvoltate programe educaționale care să prevină și să depisteze plagiatul și, nu în cele din urmă, realizată o platformă online care să înglobeze informațiile privitoare la școlile doctorale, precum și materiale informaționale cu privire la plagiat, scriere academică, respectiv etică și deontologie profesională în mediul universitar. În același timp susținem nevoia realizării unei baze de date online cu toate tezele de doctorat din România.
Comunicat ANOSR:
Reiterăm faptul că studenții din România au solicitat în repetate rânduri o serie de măsuri energice pe acest subiect, dintre care:
- clarificarea prevederilor privind modul în care funcționează și sunt evaluate școlile doctorale;
- introducerea unor sancțiuni extrem de aspre pentru abaterile privind integritatea academică;
- dezvoltarea unor mecanisme instituționale care să prevină și să depisteze plagiatul prin intermediul unor programe educaționale;
- realizarea unei platforme online care să înglobeze informațiile privitoare la școlile doctorale, precum și materiale informaționale cu privire la plagiat, scriere academică, respectiv etică și deontologie profesională în mediul universitar.
Solicităm, prin urmare, o întâlnire cu noul ministru al educației, în care să expunem solicitările și prioritățile studenților pe care îi reprezentăm, prilej cu care vom putea aprofunda și acest subiect. Avem speranța că aceasta va avea loc în cel mai scurt timp.
asa da, un proiect cu ceva finalitate palpabila chiar daca e vorba de un simplu ordin de ministru!
Ar fi interesanta o baza de date cu doctoratele! Daca reusiti si asta, bravo voua!
Să vedem cine va ține aceste cursuri. Pentru că în astfel de cazuri (cursuri de etică și deontologie) exemplul personal/probitatea profesorului este esențial.
Toate porcariile de materii le bagati. Poate ne aduceti si profesori competenti ca sa ne predea, nu sa vina unu care sa lalaie 2 ore despre nimic si dupa sa aiba 100 de cerinte la examen.