Daniel Befu

DEZVĂLUIRI. Cine se ocupă de sistemul SRI de analiză a bazelor de date cu toți românii: oameni care au conexiuni cu foștii securiști ai regimului opresiv comunist

Una dintre companiile care s-a ocupat în 2015 de implementarea Sistemului Informatic Integrat, celebrul SII, prin care SRI poate avea acces la datele personale ale românilor, a fost asociată cu oameni din fosta Securitate care au primit verdict definitiv din partea CNSAS de ”îngrădire a drepturilor și libertăților cetățenești”. Este vorba despre aceeași companie care a participat acum și la licitație organizată de SRI pentru extinderea SII, ce presupune contopirea bazelor de date cu caracter personal, astfel încât ofițerii de informații să afle ”printr-un dublu click” cam tot ce se poate ști despre fiecare cetățean. Mira Telecom SRL participă la licitație alături de o altă companie, Datanet Systems SRL (detalii aici).

România Curată continuă astăzi seria dezvăluirilor despre afacerile familiei lui Dumitru Zamfir, fostul director adjunct al SRI, condamnat penal și aflat în anturajul unui alt personaj controversat și anume Sebastian Ghiță. Firele acestor afaceri ne-au dus la grupul Mira Telecom din care face parte și Logika IT Solutions SRL, firmă unde este asociată și fiica generalului Zamfir.

Povestea pe scurt:

O asociere din care face parte firma Logika IT Solutions SRL, firma unde asociată e fiica generalului SRI Dumitru Zamfir, fost adjunct al SRI în intervalul 1997-2009, a câștigat în 8 iulie 2015 licitația organizată de UM 0929 Bucureşti, din subordinea SRI, pentru implementarea ”pilonului ” 1 al Sistemului Informatic Integrat/ SII- Infrastructură: “furnizare şi instalare de echipamente şi sisteme informatice aferente Centrului de Date şi acces la infrastructura de mare capacitate broadband pentru implementarea Sistemului Informatic Integrat/ SII de interoperabilitate între bazele de date ale principalelor instituţii ale statului”. Valoarea contractului: 12,533 milioane euro. Logika IT Solutions SRL face parte din grupul de firme Mira Telecom, grup care, recent s-a înscris și în licitația organizată de SRI pentru ”pilonul 2”-ce vizează un fel de contopire a bazelor de date cu caracter personal, pentru ca ofițerii de informații să afle ”printr-un dublu click” cam tot ce se poate ști despre fiecare cetățean.

Presa românească a început să își pună în ultimele luni tot mai apăsat problema ”limitelor de acces ale SRI la date personale”, proiect în care o firmă a grupului MIRA Telecom joacă un rol cheie. Ironia sorții a vrut însă ca unul din fondatorii companiei MIRA Telecom SRL să se fi asociat chiar cu fiul unui șef din Securitatea Constanța, care a primit verdict definitiv de ”îngrădire a drepturilor și libertăților cetățenești” înainte de ’89. Ca ironia să fie completă, o firmă pui a MIRA Telecom SRL s-a asociat cu un ofițer al Securității Dolj, care la rându-i a primit verdict definitiv de ”îngrădire a drepturilor și libertăților cetățenești”.

Mai mult, în timp ce grupul MIRA ajută SRI să navigheze prin bazele de date ca să păzească mai bine România de pericole, Ilie Stelian și Dragoș Băsmăluță, doi dintre patronii ”grupului MIRA”, au făcut în 2011 o tranzacție cu un membru al unei grupări de evaziune fiscală pe filieră arabă, cu ramificații spre rețeaua care a introdus ilegal în România 5 imigranți irakieni acuzați de terorism. La 12 luni după tranzacția cu egipteanul implicat în ample operațiuni de evaziune fiscală, Dragoș Băsmăluță s-a asociat cu Iulia Zamfir, fiica generalului SRI Dumitru Zamfir.

Povestea pe larg:

Fire care duc de la MIRA Telecom înspre oameni din serviciile secrete 

În mai 2012, Lucian Băsmăluță, unul din patronii Mira Telecom, s-a asociat în Logika IT cu Iulia Zamfir, fiica generalului Dumitru Zamfir, fost adjunct al Serviciului Român de Informații (1997-2009).

Un alt asociat din Mira Telecom, Ilie Stelian, a fost asociat  în firma Beta Security SRL cu Rodezia Costea (ex-parteneră în Eurostrade cu Gheorghe Cruceru, tovarășul lui Nelu Iordache din Romstrade) și cu colonelul SPP Lucian Marian Comănescu (vezi aici), cel care a făcut parte din aparatul personal de pază al președinților Ion Iliescu și Emil Constantinescu (aici).

În 2015, diligențele de dizolvare a firmei Beta Security SRL au fost efectuate de o oarecare Florica Iordache. Aceeași Iordache fusese împuternicită câteva luni mai devreme să dizolve firma Claims Consulting SRL, deținută de ofițerul SIE Nicolae Neferoiu (aici).

Fiul ofițerului SIE Alexandru Neferoiu, a fost numit de cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, în directoratul Exim Asig România în perioada 2011-2013. În mandatul fiului ofițerului SIE în boardul de conducere al Exim Asig s-au petrecut escapadele amoroase pe banii statului la Monaco, Nisa și Saint Tropez ale lui Radu Frîncu, președintele directoratului (detalii aici).

De asemenea, MIRA Software Technologies SRL (din grupul MIRA Telecom), l-a avut ca asociat în perioada 2015-august 2016 și pe Mihai Liviu Gherman, fiul fostului președinte al Senatului (1992-1996), ulterior numit ambasador la Paris. Gherman Jr. e cunoscut pentru implicarea în compania Intrarom, abonată la contracte bănoase cu statul român, printre care și unul de furnizor exclusiv timp de 10 ani al anumitor dispozitive electronice pentru Loteria Română (aici). În 2002, BBC titra că asociatul grec al lui Gherman Jr. din Intrarom ar fi fost agent STASI (aici și aici).

În 1998, MIRA Telecom l-a avut printre fondatori și pe Florian Robertino Cojan. Acesta, în 2008 apare ca asociat cu Alexandru Ovidiu Bîlbă, în cadrul firmei Axel Telecom& Security SRL. Alexandru Ovidiu Bâlbă este fiul lui Ioan Bâlbă, fostul șef al Secției a II-a a Securității Județului Constanța, care are din partea CNSAS un verdict definitiv de îngrădire a drepturilor și libertăților cetățenești în perioada comunistă, când a dispus măsuri complexe, de la percheziții, la instalarea de dispozitive de ascultare în locuințe etc pentru urmărirea ”elementelor ostile” regimului (detalii aici).

Distanța temporală între prezența lui Cojan în MIRA Telecom (1998) și tovărășia lui Cojan cu fiul unuia din șefii securității constănțene (2008)  este de 10 ani. Acest aspect face ca, la prima vedere, sugerarea unei legături între actuala configurație a patronatului MIRA Telecom și grupul din jurul securistului constănțean să pară artificială.

Însă România Curată a descoperit că, în intervalul 1997-2006, fiul (Ovidiu Bâlbă) șefului din securitatea județului Constanța și cuscrul său (Bebi Saraga) au fost asociați în firma Gulf Technical Services cu britanicul James William McCormick. Același englez îl găsim în patronatul firmei MIRA Technologies Group SRL alături de Ilie Stelian și Dragoș Băsmăluță din 2009 până în mai 2010. Practic intrarea lui McCormick în patronatul MIRA s-a făcut la 5 luni după ce unul din fondatorii MIRA Telecom s-a asociat cu fiul șefului din Securitatea Constanței.

Despre James William McCormick presa română și internațională a relatat pe larg. Acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru escrocherie, după ce a devenit multimilionar din vânzarea către mai multe state și inclusiv către Națiunile Unite, de false detectoare de bombe (aici). Deși McCormick a vândut echipamente și autorităților române, nu știm oficială dacă/câte ”false detectoare” au fost achiziționate de România.

România Curată a mai descoperit că MIRA Telecom SRL s-a asociat și cu un ofițer de Securitate din Craiova, care a primit din partea CNSAS verdictul că a ”îngrădit drepturile și libertățile cetățenești” înainte de 1989 prin metode similare cu cele folosite de Ioan Bâlbă la Constanța. E vorba de firma Mira Telecom Oltenia SRL, ai cărei asociați sunt Ioan Dăbuleanu și MIRA Telecom SRL (ulterior Ilie Stelian). Ioan Dăbuleanu a fost căpitan în Inspectoratul Județean de Poliție Dolj și s-a ocupat de interceptarea telefoanelor ”elementelor dușmănoase” (aici). Mai mult, chiar sediul firmei MIRA Telecom Oltenia SRL se află acasă la fostul securist.

Patronii MIRA Telecom au pasat o firmă către un arab toxic, dar… s-au extras ”la timp”

În 5 mai 2011, Dragoș Băsmăluță și Ilie Stelian și-au cedat părțile sociale ale firmei Integrated Systems Technologies SRL către egipteanul Dahwa Moustafa Moustafa Youssef. Acesta a preluat și administrarea firmei, descărcând de gestiune fosta administrație a societății. Dahwa Youssef nu e cel mai de încredere tovarăș de business pentru niște afaceriști care derulează proiecte în domeniul securității naționale. Asta fiincă DahwaYoussef  este membru într-o rețea de evaziune fiscală specializată în trecerea firmelor de pe numele patronilor lor reali pe numele unor persoane din țări îndepărtate, care nu pot fi găsiți și trași la răspundere de autoritățile fiscale române.

Dragoș Băsmăluță a semnat cu mâna lui cedarea părții sale de firmă către egiptean, iar Ilie Stelian a semnat cesiunea către egiptean prin intermediul fratelui său Sandu Stelian (pus în ultimul an al Guvernării Ponta în CA-ul Telecomunicații CFR SA, unde acționar e Ministerul Transporturilor).

În mod interesant, există o perioadă de ”blackout” de aproape 2 ani în istoricul firmei Integrated Systems Technologies SRL când, fără să existe vreun document care să ateste că Băsmăluță și Stelian au răscumpărat firma de la egiptean, ei apar din nou ca proprietari ai acesteia în 2013. Practic, patronii MIRA nu pot fi acuzați de autorități că au apelat la o filieră evazionistă pentru preluarea SRL-ului lor, deși au lăsat urme de netăgăduit privind tranzacția cu egipteanul evazionist.

În 2016, Dahwa Moustafa Moustafa Youssef a și fost arestat, fiind acuzat de un prejudiciu din evaziune fiscală de 5,7 milioane lei (aici și aici). Egipteanul apare în diverse firme folosind diverse combinații ale numelui său: Dahwa Moustafa Moustafa Youssef, Dahwa Youssef,  Moustafa Youssef și două CNP-uri diferite, unul de rezident și celălalt de cetățean român.

Curios e că autoritățile judiciare l-au acuzat pe egipteanul care a preluat în 2011 firma patronilor MIRA Telecom doar pentru fapte comise în intervalul 2013-2014, deși încă de la finalul anilor 2000 egipteanul preluase și pasase mai departe societăți către o rețea de evaziune fiscală, cu ramificații înspre gruparea AL Dulaimi de trafic de persoane, inclusiv teroriști.

În 2008, Dahwa Youssef a preluat o parte din Exigent Line Construct SRL de la Aktimur Munur Muberra. În aceeași perioadă, Munberra își ceda o altă firmă, UBC Construct Team SRL, către iraniano-suedezul  Kianzad Behrang și către Morad W. Ahmed, unul din membrii rețelei coordonate de Mohamad Al Dulaimi, care a introdus ilegal în țară și cinci membri ai Al Qaeda (aici, aici și aici). În același an, 2008, iranianul și irakianul preluau și una din firmele fanion din perioada de glorie a lui Omar Hayssam, Bucovina Mineral Water SRL. Morad W. Ahmed și Kianzad Behrand au fost acuzați de autoritățile române că au prejudiciat bugetul statului cu 16,7 milioane de euro.

În ACC International Group SRL, o firmă fondată de Dahwa Youssef și din care acesta a ieșit în 2007, au intrat în 2015 ca asociați Mihai Zlate (partener în mai multe afaceri cu Youssef) și Ioana Andreea Roșculeț (Oțel). Aceasta este o colaboratoare a avocatei Nicoleta Marilena Bucur, ambele fiind chestionate de procurori, conform Rise Project, în legătură cu iraniano-suedezul Kianzad Behrang și irakianul Morad W. Ahmed (aici). Oțel și Bucur au fost întrebate și de cea mai puternică rețea de evaziune fiscală din domeniul importurilor de legume-fructe.

Către aceeași rețea evazionistă din domeniul alimentar și-a pasat un SRL și Dahwa Youssef, partenerul de business al patronilor MIRA Telecom. Astfel, Dahwa Youssef a cedat  în septembrie 2010 firma ACC Forward SRL către doi ”egipteni fantomă”, Ahmed El Sayed Mohamed Radi și Mohamed Mahmoud Ahmed El Batrik.

Primul dintre cei doi, Ahmed El Sayed Mohamed Radi, a preluat în august 2010 firma Oil Impex International Intermed SRL de la Corneliu Harasim, acuzat în decembrie 2011 de complicitate la evaziune fiscală în unul din dosarele unui celebru traficant de motorină, Peter Attila Racz (aici). Corneliu Harasim a fost interceptat inclusiv când dialoga cu Stelian Livadariu, unul din membrii rețelei, despre Sorin Blejnar, pe atunci șeful ANAF. Blejnar a fost acuzat la rându-i de DNA, că împreună cu aghiotantul lui Codruț Marta, proteja rețeaua evazionistă a lui Attila Racz (aici și aici). Dă click aici să citești câteva fragmente din stenogramele în care apare Cornel Harasim.

Al doilea, Mohamed Mahmoud Ahmed El Batrik, este cumpărător în 2010 al fimei Camfor SRL de la un sirian pe nume Chhide Bachir, personaj împrumutat cu 40.000 euro de Sevil Shhaideh, ministră a Dezvoltării în Guvernul Ponta (aici și aici).

Acelorași doi ”egipteni fantomă” pe numele cărora a fost trecută firma ACC Forward de către partenerul de business al lui Dragoș Băsmăluță și Ilie Stelian, li s-a pasat în 20 mai 2010 și Piruze Com SRL din Voluntari, cea mai importantă firmă fantomă din domeniul importurilor, cu o cifră de afaceri de 1,35 miliarde lei (320  milioane euro) într-un singur an, 2009, sumă realizată cu zero angajați. Vezi aici ce alte legături evazioniste se ramifică din Piruze Com SRL.

În 23 martie 2011, cu o lună și jumătate înainte de a prelua societatea Integrated Systems Technologies SRL de la Dragoș Băsmăluță și Ilie Stelian (patronii MIRA Telecom), Dahwa Moustafa Moustafa Youssef a vândut o altă firmă, Egystar International SRL, pe care o ”preluase în regim de tranzit” cu puțin timp înainte, către alți doi egipteni, de data aceasta ”oameni falși”. E vorba de Ashraf Abdelsalam Abdel Meguid Soliman și  Medhat Mohamed Abd El Meguid. Cele două nume sunt fictive și în spatele lor se află de fapt Maged Mohamoud Al Ahmed Al Shiekh și Hazz H. Husam. Cei doi s-au folosit de pașapoarte false pe care le-au prezentat la notariat, când se parafa cedarea firmelor dinspre vechii spre noii proprietari. Al Shiekh și Husam au preluat numeroase societăți sub identități false. H.H. Husam a preluat 9 firme, iar Al Shiekh 19 firme (aici).

În februarie 2012, Dahwa Youssef a preluat 96% din firma Zinara Medical Services de la Ionela Cristina Târteață, cea care a fost consiliera senatorului Florin Constantinescu în perioada cât acesta a fost vicepreședinte al Senatului României (aici). În septembrie 2012, Dahwa Youssef și consiliera parlamentară au cedat firma Zinara Medical Services către sirianul Yasser Shehan (implicat în preluarea a 33 de societăți problemă și evaziune fiscală) și către irakiano-bulgarul Said Samer Ahmed (implicat în preluarea a 70 de societăți evazioniste). Rețeaua din care fac parte cei doi care au preluat Zinara Medical Services, a făcut evaziune fiscală evaluată la 9 milioane de euro (aici).

Egipteanul și consiliera parlamentară au făcut echipă și în alte SRL-uri. Astfel, în martie 2013, Dahwa Youssef (98%), împreună cu Ionela Târteață (2%), consiliera parlamentară a vicepreședintelui Senatului României Florin Constantinescu, au preluat Cias Consult Center SRL, prin care a trecut și mama consilierei parlamentare (1%), ca, în final, firma să ajungă 100% pe numele egipteanului. Ulterior, Parchetul General l-a acuzat pe Dahwa Youssef că prin această firmă a primit în 2015 din țara natală un avans de 1.500.000 euro pentru vânzarea unui imobil din București, fără ca să-l evidențieze în declarațiile fiscale și să plătească TVA pentru suma încasată, prejudiciind bugetul statului cu suma de 2.163.170 lei  (aici). Senatorul PSD a declarat că a preluat-o din stafful deja angajat la Senat și că nu știe nimic despre asocierile fostei sale consiliere. Ionela Târteață nu ne-a răspuns la telefon.

Același personaj care a semnat în decembrie 2011 tranzacția de preluare a uneia din firmele patronilor MIRA Telecom, și-a cedat firma Dahwa International Group SRL către tunisienii Benali Alaeddine (care a preluat 59 de societăți, dintre care 10 urmărite de DNA și DIICOT: aici) și Said Mohamed. În actul de trecere a firmei pe numele tunisienilor, a fost rebotezată Gramero Est Performance SRL.

 O firmă parteneră cu MIRA, deținută de o șefă din MFE acuzată de conflict de interese

Recent, unul din partenerii MIRA Telecom SA a intrat în atenția DNA. În 13 septembrie 2016, inspectorii Agenției Naționale de Integritate au sesizat DNA în legătură cu o directoare din Ministerul Fondurilor Europene, Iulia Ioana Baz, director în cadrul Direcției Generale Programe Competitivitate, pe care o acuză de conflict de interese și corupție (aici).

România Curată a descoperit că una din firmele directoarei Iulia Ioana Baz, European Funds Invest SRL, a format o asociere cu Mira Telecom SA pentru semnarea contractului de «implementare a sistemului integrat de informare și monitorizare a deversărilor de apă» în cadrul proiectului «monitorizarea calității factorilor de mediu în zona transfrontalieră Olt-Belene» (nr. 378/25.10.2013), încheiat cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară de Utilități Publice pentru Serviciul de alimentare cu apă și de canalizare «OLTUL».

Cum vede ex-directorul adjunct al SRI, Dumitru Zamfir, asocierea fiicei sale cu grupul MIRA

Generalul SRI Dumitru Zamfir, a cărui fiică, Iulia, deține 10% dintr-o societate a grupului MIRA Telecom, a răspuns întrebărilor adresate de România Curată referitoare la asociații fiicei sale și la succesul în contractele cu instituțiile de forță ale statului, inclusiv SRI:

”În timpul unor vizite în România a fiicei mele și în contextul unor întâlniri cu reprezentanți de firme IT și business, o persoană i-a propus asocierea într-o firmă care la momentul respectiv era în formare ca acționariat și administrare. A acceptat gândindu-se probabil la perspectiva reîntoarcerii în România.  Ea nu știa în acel moment că persoana respectivă avea calitatea de asociat la MIRA Telecom. Vă rog să nu mă înțelegeți greșit, țin foarte mult la fiica mea ca orice părinte. A plecat de 11 ani din România. A absolvit Politehnica, Facultatea de Electronică și Telecomunicații, lucrând în mediul privat de la 18 ani. A făcut M.B.A. în Franța și a fost recrutată pentru a lucra la o firmă din SUA cu sediul la Londra. Este căsătorită cu un cetățean străin. Nu a desfășurat activități în România cu excepția asocierii minoritare în firma Logika IT, unde nu a avut vreun rol în politicile acesteia. Cred că și-a dorit ca la o eventuală întoarce în România, să aibă un punct de referință. Este o personalitate puternică, dar nu cred că îi face bine această insistență pe un subiect în care nu se regăsește”.

Referitor la bonitatea grupului MIRA Telecom, generalul Zamfir ne-a răspuns: ”Nu am cunoscut și nici nu am fost notificat de cineva de vreo toxicitate sau a unor probleme de moralitate și legalitate a patronilor de la MIRA. Eu nu cunosc asociații patronilor de la MIRA, cu atât mai mult a unor detalii despre aceștia. Foarte târziu am aflat din media despre o anume relație de afaceri cu o firmă din UK (n.r. referitor la James McCormick), dar nu am cunoștință despre aspectele pe care dumneavoastră le menționați”.

În legătură cu semnarea de către SRI a mai multor contracte cu firmele grupului MIRA Telecom, inclusiv cel de implementare a ”pilonului I”de interoperabilizare a bazelor de date personale, generalul SRI ne-a declarat: ”Atâta timp cât din punct de vedere juridic și fiscal nu există vreo sentință și nici riscuri de securitate, pe care cred că instituția (n.r. SRI) le-a verificat, nu se puteau impune restricții asupra participării la licitație a oricărei firme, nu numai a celei menționate de dumneavoastră.”.

Patronii MIRA Telecom, Dragoș Băsmăluță și Ilie Stelian, în ciuda demersurilor repetate ale României Curate de obținere a unui punct de vedere referitor la tranzacția cu evazionistul egiptean conectat la o rețea cu ramificații spre gruparea Al Dulaimi, nu au răspuns.

Citește aici și partea 1 a acestor dezvăluiri în care arătăm cine este Dumitru Zamfir și ce conexiuni are cu Sebastian Ghiță. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “DEZVĂLUIRI. Cine se ocupă de sistemul SRI de analiză a bazelor de date cu toți românii: oameni care au conexiuni cu foștii securiști ai regimului opresiv comunist

  • Florina

   Felicitari pentru perseverenta si felul cum prezentati investigatiile.
   Caracatita este ingrozitoare.Nu credeam in asemenea amploare.
   Sa ne ajute Dumnezeu!

   Reply
 1. Catalin Toma

  Halucinant, traim in tara securistilor, criptosecuristilor, ne chinuim sa castigam corect niscaiva bani iar astia ne fac la buzunare in stil mare. Firme, doctorate, functii…. nici nu e de mirare ca se pleaca si se va pleca pe capete din tara. In mod evident, este tara lor, nu a noastra.

  Reply
 2. Dumitru

  Excelenta initiativa, acest articol. E important in Romania sa se creeze asa-zisele „checks and balances”. Si mi se pare normal sa se inceapa cu Ghita (urcand apoi pe fir). Singura mea remarca este legata de timing, care poate parea un pic suspect. Apoi, DNA nu e numai investigatorul SRI, ci are o relatie mult mai ambigua, ce ar trebui investigata separat, pentru a nu crea impresia ca este doar o reglare de conturi intre clanuri din „servicii” (in cazul asta DNA vs SRI).

  Reply
 3. Nicoleta

  bine argumentat articolul si foarte frumos construit, DAR ma intreb si VA intreb: la ce foloseste??? Noi citim si ne crucim iar ei, cu toii, joaca hora nesimtirii sus-to-mai-sus. Pana cand??

  Reply
 4. alinaMP

  Dragii mei, cine ar fi zis acum un an cand facuram plangere la Oprea ca o sa se ajunga sa iasa si cei mai fricosi din casa sa ii sara pe mormant, cum a fost cazul in ultima luna? Pastrati-va increderea, noi suntem cei care deschidem drumul, fiti cu noi, si vor mai cadea si altii,
  Alina MP

  Reply
 5. Pingback: Cronica Giurgiuveana, Ziar Independent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *