Marius Diaconescu

Cine este James Pettit, ambasadorul american la Chișinău care a îngropat Unirea Basarabiei cu România în 28 August 2016?

James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău, cu ocazia aniversării declarării independenței Republicii Moldova, a declarat pentru un post de televiziune din Moldova că:

“Moldova nu este România”

“Moldova îşi are propria ei istorie”

“Alăturarea de România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova”

“Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte”!

Consecințele acestei declarații ale ambasadorului american sunt apocaliptice:

 1. Este îngropat proiectul Unirii Basarabiei cu România, deoarece aceste declarații vor fi percepute ca decizie fermă a SUA împotriva Unirii Republicii Moldova cu România!
 2. Politicienii români, oricum lași în privința Unirii, vor avea un argument puternic împotriva unioniștilor: americanii nu acceptă Unirea, deci ea nu se poate face!
 3. Moldovenii antiunioniști vor susține că SUA nu acceptă Unirea și sunt de acord ca Moldova să fie în sfera de influență a Rusiei!
 4. Moldova va fi tratată ca un stat tampon între NATO și Rusia!
 5. Se va declanșa o propagandă antiamericană în România din cauza acestei declarații iresponsabile!

Cine este James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău?

În 1978 a absolvit Universitatea de Stat din Iowa, cu specializare în Studii internaționale și în limba rusă.

Între 1983 și 1986 a fost funcționar la ambasada SUA de la Moscova, unde a ocupat poziția de ”general services officer” și ”political officer”.

Între 19912 și 1994 a revenit la ambasada SUA din Moscova pe poziția de consul general adjunct.

Între 1995 și 1997 a fost directorul Centrului din Washington al Programului pentru refugiații sovietici.

Între 2003 și 2007 a revenit la Moscova, în calitate de consul general al ambasadei SUA.

Între 2007 și 2019 a fost adjunctul misiunii americane în Ucraina, la Kiev.

În 22 Mai 2014 a fost numit ambasador al SUA în Republica Moldova de către președintele american, prezentându-și scrisorile de acreditare la Președintele Republicii Moldova în 30 Inauarie 2015.

Deci James Pettit este diplomat cu experiență în Rusia încă din perioda sovietică, cu relații puternice în mediul politic și de afaceri rus.

În Raportul pentru Senatul american, care l-a validat în misiunea din Moldova, este apreciată experiența sa în Rusia încă din perioada sovietică, cunoașterea problemelor din regiune și aptitudinile sale de limbă rusă: ”With three previous tours in Moscow, and as Deputy Chief of Mission in Kyiv, Mr. Pettit has served a third of his career in the former Soviet Union, gaining high respect for his depth of regional knowledge, experience and outstanding Russian language skills. Known as a superior leader and expert manager with a strong background in the interagency process, he will bring key skills to the task of furthering bilateral relations with the Government of Moldova, a key U.S. partner in Eastern Europe.”

Într-adevăr, Moldova este un partener important al SUA în Europe de Est, după cum a dovedit acest diplomat al rușilor de la ambasada SUA la Chișinău: pentru SUA, conform declarațiilor acestui ambasador, Moldova nu are dreptul să se unească cu România, Moldova are altă istorie decât cea a României, moldovenii sunt alt popor decât poporul român, limba moldovenească este altceva decât limba română etc.

Ambasadorul SUA la Chișinău servește interesele Rusiei și lovește în interesul național al României, aliat strategic al SUA.

Declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău pun la îndoială sinceritatea și eficiența Parteneriatului strategic dintre SUA și România.

James Pettit, diplomat american care servește la Chișinău interesele Rusiei în dauna României, tocmai a lansat propaganda antiamericană în România.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

44 thoughts on “Cine este James Pettit, ambasadorul american la Chișinău care a îngropat Unirea Basarabiei cu România în 28 August 2016?

 1. om suparat

  Cred ca nu ar fi lipsit de temei sa luam in considerare urmatoarele intrebari.
  Nu cumva chiar e interesul SUA, ca Moldova sa stea deoparte intr-un stat independent ?
  Cum ar putea ingropa un abmasador un proiect care nu a fost, din ce stiu eu, elaborat ? S-a stabilit undeva un calendar al unirii, s-au facut referendumuri, acorduri intre cele doua administratii etc ?
  Campania antiamericana se desfasoara neintrerupt de ani de zile. Face cineva ceva serios pentru a o contracara ? As spune ca nici macar nu intereseaza pe cineva.

  Reply
 2. Catalin Toma

  Poate ca ambasadorul american ne-a facut un serviciu: ne forteaza sa ne privim putin in oglinda si sa raspundem la cateva intrebari mai dificile.

  1. Care sunt beneficiile acordarii cetateniei romane, altele decat depopularea masiva a Moldovei de resurse umane valoroase?
  2. Este Romania pregatita sa administreze si sa dezvolte Moldova? Analizati parametrii regiunii Nord Est daca nu aveti raspuns.
  3. Este Romania pregatita sa gestioneze o minoritate rusofona semnificativa?

  Nu sunt un adversar al unirii dar cred ca trebuie sa incercam sa fim realisti si sa solicitam celor care ne conduc(vizibil si invizibil) mai putine discursuri patriotarde si mai multe fapte. Unirea reprezinta o reparatie istorica dar ea se va produce doar in momentul in care vom dovedi ca putem integra Moldova in beneficiul cetatenilor ei si nu al unor conducatori de doua parale asa cum sunt cei de dupa 89, mult sub nivelul misiunii istorice pe care au ratat-o cu brio(un gand bun aici pentru tovarasii Iliescu si Nastase, ale caror oale sparte le pltim si acum).

  Reply
  • Alex One

   Oare ? Ce au ratat tovarasii Iliescu si Nastase, desi cred ca te-ai referit la Roman ? Sau mai crede cineva cat de cat ancorat in realitate ca unirea a doua state mai putea fi savarsita prin procedeul „politica faptului implinit” ca pe vremea lui Cuza ? S-a uitat cate piedici si obstacole a intampinat Germania pentru reunificare ? O Unire nu se face declarativ, trebuie recunoscuta de „Inaltele Porti” iar asta se obtine, daca se obtine, contra unor uriase concesii politice si economice daca nu si unor cedari (compensatii) teritoriale, asa prin vestul tarii. Politic nu mai aveam ce da ca oricum dupa ’89 suntem un stat guvernat de altii iar economic nici atat, am cedat toate resursele inca dinainte si mai ales la primirea in UE. Asa ca despre ce vorbim? Hai sa ne aflam in treaba si sa plimbam povestea inventata de ignoranti, aia cu tovarasii care n-au vrut Unirea ! Sigur Unirea ramane un ideal iar o reactie adecvata din partea conducerii tarii fata de declaratiile ambasadorului SUA era necesara si obligatorie mai ales ca a exitat si un prilej foarte potrivit, cel al intalnirii cu diplomatii romani. N-a fost sa fie……

   Reply
   • Catalin Toma

    A existat atunci o fereastra de oportunitate ratata de catre cei doi: probabil ca si atunci Unirea ar fi fost dificil de realizat dar se puteau face pasi mai hotarati in directia unei integrari. Tovarasii mentionati sunt semnatarii ultimului acord incheiat de catre URSS cu o tara. Poate si „Petre esti cel mai bun” figureaza la semnatari, verific.

    Reply
 3. Cris

  Nu numai ca a ingropat-o,dar a deschis un subiect despre o altfel de unire care de fapt este reinventarea Moldovei vechi.Sa speram ca vom fi si noi consultati despre asta.

  Reply
  • Catalin Toma

   Proiectul „Moldova lui Stefan” este din perioada pre 89(aka perestroika), un produs din distileria KGB care era servit de delegatii venite in vizita prin Romania in acele vremuri.

   Reply
 4. George P

  Straniu ca un ambasador se propnunta public asupra unei chestiuni care priveste doar tara respectiva atita vreme cit problema pe care o comenteaza nu prezinta o incalcare international.

  Reply
 5. Alex Pavel

  __Din păcate pentru noi, NU este nici pe departe o gafă…ambasadorii americani nu se trezesc vorbind, ca boblea, aiurea-n tramvai, când fac astfel de afirmatii…Ei sunt fără doar și poate, purtătorii de mesaje ai strategiilor de politică externă ale guvernului…Care, din păcate s-au dovedit a fi un Catastrofal FIASCO de la Bush-jr incoace (interventiile militare in Afganistan si Irak!) care au generat Haosul, teroarea de nedescris și conflictele armate sectariene interminabile din Or. Mijlociu, ISIS, AL-Qaeda, dezintegrarea unor state din zonă, altădată stabile, relativ prospere, exodul masiv de populatii afro-musulmane spre Turcia și Europa continentală…Ori, totul pare a fi parte a unui plan premeditat,pregătit in laboratoare numai de Dumnezeu știute…Ca să o parafrazez pe celebra actriță Suzan Sarandon…Dacă Hillary Clinton (unul dintre artizanii „strategiilor” de politic[ externă americane din ultimul deceniu!), devine presedinte al USA, a doua zi va trece la invadarea Iranului!…Fără doar și poate, va fi război, unul care ne va afecta puternic și in care, cu conducătorii nostri de astăzi ai Romaniei, pentru aliații de peste ocean, probabil că nu vom valora ca țară, nici cât o ceapă degerată…Și ca de obicei, vom fi,așa cum ni s-a mai intâmplat de atâtea ori, perdanții de serviciu ai Locurilor altora…Din păcate!…

  Reply
 6. Visan

  Acest ambasador pare foarte competent pentru misiunea pe care o are acum. A fi expert in Rusia este esential pentru a intelege situatia politica a Moldovei (foarte complicata, de altfel).
  Nu a ingropat nimic, pentru ca unirea cu Basarabia nu e o varianta valida, in niciun caz „vie”.
  Singurul politician care incearca sa o portreteze vie este Basescu (il consider pe Ponta defunct).

  Reply
 7. Marcel Soviani

  Intru totul de acord cu dl Marius Diaconescu. Felicitari pentru pozita dvoastra neechivoca. Un astfel de ambasador, precum d-voastra, ne-ar trebui si noua romanilor la Washington DC.

  Reply
 8. Camelian Propinatiu

  Amuzant ca multa autoelită îşi aminteşte abia aum de Podul de Flori, iar când basarabenii înmormântau pe poetul naţional Grogore Vieru, teveurile din dreapta Prutului transmitau instalarea lui Obama la Casa Albă!

  Reply
 9. mihai

  Dupa episodul Pungesti Chevron doar tradatorii si neghiobii au crezut in „parteneriatul strategic”. Romania nu este o colonie strategica ci doar o marfa eftina.

  Reply
 10. vlad tepes

  Pai de ce va mirati? Daca ne-am facut „parteneri strategici” cu Satana?! Afirmatia facuta in bataie de joc la adresa statului roman, de catre reprezentantul Stapanilor americani , arata clar faptul ca ei se adreseaza NU unui stat independent, nici unei colonii in adevaratul sens al cuvantului, nici macar populatiei unui stat componet al SUA , ci pur si simplu, unei populatii de MAIMUTE, caci de fapt asta suntem pt ei. Probabil ca americanii ne considera demult, „maimutele lor strategice”.

  Reply
 11. Moldoveanul

  Desigur ca puterile mari isi au interesul lor si isi fac jocul reesind din acest interes, insa nimeni nu ne indeparteaza mai mult ca insasi romanii…
  Daca voi visati mergind pe drum cum sa puneti miina pe acest pamint, atunci da, aveti motivul sa va suparati pe americani, ei va incurca oleaca itele. Dar daca lasam la oparte americanii si rusii atunci care Basarabie??? Care ” proiectul Unirii Basarabiei cu România” ??? Basarabia astazi este in Ukraina, vorba este de R Moldova, iar noi nu dorim sa intram in componenta voastra (haideti sa nu o facem pe prostul, prin „unire” nimeni nu subintelege unirea a doua state si aparitia unui oarecare al treilea) nu din cauza ca romanii sunt rai, sau ca asa ne invata rusii (de rusi noi mai degraba sau mai tirziu vom scapa) ci din cauza ca noi nu suntem romani, nu am luat parte la formarea statului roman, dorim sa formam statul nostru si ii privim ca ocupant pe toti cei ce vin sa ne impuna legile lor.
  Astazi ocupanti sunt rusii, mine ve-ti putea fi voi daca ve-ti veni nepoftiti. Acesta este adevarul, n-are rost sa scuipi oglinda chiar daca nu-ti place ce vezi in ea.

  Reply
  • Magdalena Valetina Feru

   @Moldoveanu.Bineinteles ca ati luat parte la formarea statului roman in 1918.Ati fost rupti din granitele tarii intre 1812 si 1918. Insa granitele nu definesc natiunea ci natiunea creeaza granitele.
   Ai dreptul sa te consideri si extraterestru dar esti roman,de la limba,folclor, cultura,istorie,literatura,etc.
   Ai dreptul de asemenea sa nu vrei reunirea insa nu esti nici primul si nici ultimul roman si reunirea e o obligatie istorica a tuturor generatiilor de romani ,suntem aici de peste 2000 de ani si vom fi in continuare.
   Adica,mai simplu spus,ce doresti dumneata si ce te consideri dumneata e complet irelevant la scara istoriei.
   Ca sa te citez: „ Acesta este adevarul, n-are rost sa scuipi oglinda chiar daca nu-ti place ce vezi in ea.”

   Reply
 12. George Tepes

  Un articol scris emotional.
  Faptul ca esti impotriv unirii, nu te face automat reprezentant al intereselor rusiei.
  Intre un oficial care stie limba rusa si unul care stie limba portugheza pe care l-ai trimite intr-o zona cu influente rusesti?

  Reply
 13. Chiriac Ion- Constantin

  Din momentul acesta,sunt antiamerican,James Pettit,habar nu are habar pe ce lume traieste,afirmatiile sale,sunt asemanatoare cu pactul Ribentrop-Molotov,acum s-au schimbat actorii,americanii lasa Moldova in sfera rusilor.
  Ambasadorul,american nu stie,ca in 1940 peste 1,5 milioane de basarabeni si-au lasat casele si au fugitdin calea rusilor,printre care si parintii mei,de aceea pentru vorbele spuse il blestem,nu vreau sa mai aud de americani,parintii mei se intorc in mormant!

  Reply
  • Paul

   Ii doare in penis pe Americani de partea cui esti cu atat mai mult cu cat esti un simplu taran moldovean care nu face o ceapa degerata.

   Reply
 14. Spânu

  La asa presedinte, asa ambasador! Obama a fost catastrofal, mai catastrofal decat Bush jr. de care face cineva vorbire; ala a avut o scuza, 11 sept, pt ca da cu bombe si unde trebuia si unde nu, cel de acum nu are niciuna, e un presedinte-n ismene, castigator al Nobelului pt pace (?) abia instalat la Casa Alba, tocmai pt a-l incuraja ca-n nemernicia lui, sa retraga americanii de oriunde pt a cugeta. Din nou se dovedeste ca nicio extrema nu e buna.
  Cat despre declaratiile desteptului astuia, da, e si vina noastra ca nu maraim deloc, ceva-mi spune ca niciun ambasador nu si-ar permite sa dea lectii de istorie si strategie vreunei tari baltice, Slovaciei, sa nu mai spun Ungariei sau Poloniei, dar nici Georgiei sau Armeniei…

  Reply
  • Spânu

   Daca ar exista umor in diplomatie, s-ar cuveni ca ambasadorul nostru in SUA (parca unul Maior, nu?) sa-si dea cu parerea pe cine ar trebui sa aleaga americanii…dintre doua rele. Si, dupa reactia ultragiata a tururor, sa ii calmeze: fratilor, dar inca nu v-am zis ca nu e bine sa va uniti cu Canada, sau Mexicul, sau China!?

   Reply
 15. augusta.tigra

  De acord cu punctul trei al ambasadorului; politicienii ar face di Moldova un Vaslui mai nare!

  Reply
 16. schiopu niculae

  an other idiot who does not know what means his job as ambassador. if we are to take his words then the re-unification of Germany is a mistake ?? the us government is responsible for the appointment of such low quality official as a diplomat in a key role, hence the state department should take corrective action, i.e. to send this person home to play ambassador role in the back yard of his house.
  it is a great same this person brings upon the people of the u.s.a.

  Reply
 17. Grig

  “Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte”! Acest ambasador nu are stiinta- asa natiune nu este recunoscuta . De ce face asa afirmatie. Si inca ceva – nu cunoaste cum a fost constituit si teritoriul principatului Moldova. Daca a fost in Rusia trebuia sa stie de Dmitrie Cantemir si Descrierea Moldovei. Ce interes are sa vorbeasca despre Moldova , fara sa mentioneze de ocupatia ruseasca?

  Reply
 18. Adelin2

  Articolul e bun dar va rog corectati anii.
  Se pare ca puneti cite o cifra de 1 in plus. :)
  19912
  2019

  Reply
 19. andreesanu

  M-am lamurit de cat de EXPERT este acest Pettit !!.Daca toti expertii americani canta ca tiganii dupa ureche!!! este clar ce inseamna expert pentru americani.
  Nici ca se putea un discurs mai idiot mai filorus decat al acestui PETTIT !!.
  Se pare ca istoria Romaniei ,istoria principatelor romanesti se citeste pe sarite sau din surse antiromanesti !!.
  De altfel aceasta STUPIDA interventie a ambasadorului american este o recunoastere a tratatului Ribentrop -Molotov la 77 ani de la semnarea lui !!,ce sunt atunci americanii pentru ROMANIA ??,asta-i alianta ? asa suna prietenia romano -americana ??.
  Astept o reactie de raspuns a celor care oficial reprezinta Romania la asememenea aberatie emisa de ambasadorul american .
  O rechemare a acestuia la Wasington este normala dupa o asa GAFA !!

  Reply
 20. Emil Stoica

  Nu dl ambasador sau SUA au „ingropat” unirea. Ultima data cand m-am uitat pe harta, SUA nu are baza militara la Tiraspol.

  Problema nu este cumva mai degraba la Moscova? Sau chiar la Chisinau? Si, de ce nu ne-am uita si la Bucuresti?

  Reply
 21. ??????

  Totusi exprimarile nu sunt oare prea exagerate ? Sa ne mai amintim totusi si de alte confuzii si pozitii cel putin „oscilante” ale Departamentului de Stat al SUA in ceea ce priveste unele orientari si pozitii adoptate, exprimate prin intermediul ambasadorilor americani, unele dintre ele urmate si de „dezmintiri” sau „corecturi” ulterioare ? Considerati ca este totusi de observat la domnul ambasador deschiderea cu care a vorbit si daca putem zice asa, detasarea cu care spunea lucruri despre care dumnealui are o opinie ?
  Considerati ca ar putea fi si o „cutuma” ca procedura de verificare la nivelul administratiei americane in astfel de abordari, care le permite sa isi creeze si o opinie asupra unor evolutii viitoare in zonele in care fac astfel de observatii ?

  Reply
 22. ??????

  Remarcati totusi ca la americani politica pare ceva mai putin complicata netinand cont chiar de toate amanuntele acolo unde interesele lor nu sunt unele „deosebite” ?
  De fapt ,nu considerati ca politicienii americani asteapta de fapt sprijinul politic al rusilor pentru candidatul democrat , pentru ca americanii sa isi poata „consolida” prezenta in zona ?

  Reply
 23. alexandra

  Nu-mi dau seama încă de ce a spus așa acest ambasador. Poate ar fi mai corect întâi să vedem despre ce e vorba, apoi să chibzuim bine dacă suntem în stare să ne unim cu Moldova. Dacă suntem în stare să gestionăm relațiile inter-umane, nu cele politice, dintre cei care trăiesc în România și cei care trăiesc în Moldova. Acum, trebuie să cumpănim bine ce vrem și ce putem. Timpul și oamenii își vor spune cuvântul Dacă oamenii vor dori cu adevărat, se va întâmpla și acest lucru. Să avem mare grijă ce ne dorim !

  Reply
 24. Dumitru Drinceanu

  Totul este o previzibila pozitie geostrategica a SUA, care se confrunta nu numai cu o Rusie puternic motivata sa isi refaca influenta de pol zonal, dar si cu dualismul si permisivitatea unor state vesteuropene cu ,,voce” in UE. Cu contributie egala este insa si lipsa de stratagema diplomatica a Romaniei care, se pare, nu a pledat in UE si nici in tratativele diverse cu SUA pentru unirea Moldovei cu tara, ca restauratie istorica: intentia declarata oficial de europarlamentarii si diplomatia romaneasca a fost unisens ca sprijin al Moldovei pentru aderare, Atat si punct. Lipsa unei strategii si a unei viziuni ca proiect major de tara se razbuna: vina, deci, nu este atat a diplomatiei americane, cat a politicianismului gaunos autohton, preocupat exagerat si exclusiv de jocuri de putere, afaceri si consolidararea pozitiilor personale in sistemul relational… Astept sa fiu contrazis la fel de punctual, de catre oricine! Ce se mai poate face? Dupa balbaiala si obedienta decemrista si postdecembrista, ca si dupa aceea, cand de fapt trebuia lucrat consecvent la sadirea si cresterea din interiorul R. Moldova a puseului unionist, acum va trece o alta etapa istorica nedeterminata, in aceeasi nebuloasa si incertitudine ca in in vremea RSR si a URSS.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *