Bogdan Iancu

Ce e independența justiției? Este ea în pericol în România?

Independența justiției este invocată adesea în dezbaterile politice, cel mai recent cu privire la modificările celor trei legi ale justiției, 303, 304, 317/2004 (privind statutul magistraților, organizarea judiciară și – respectiv – organizarea și funcționarea CSM).

Deși au fost modernizate codurile și justiția este punctul central al Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) auzim mereu că independența ei este în grav pericol și trebuie apărată sau salvgardată. Șefului statului i se cere, adesea imperios, să organizeze un referendum pe tema „justiției”.

În acest capitol din Raportul Anual SAR încercăm să răspundem la întrebarea în ce măsură cele trei legi „ale justiției” – așa cum au fost și cum încă urmează să fie modificate – afectează independența justiției din România. Argumentul principal al acestui capitol este că o totală desprindere a justiției de orice formă de control politic nu e pe fond dezirabilă, deoarece acesta înseamnă implicit control democratic, cu plusurile și minusurile acestuia.

Prudențial vorbind, ce ne facem dacă elemente din justiție nu respectă anumite proceduri și șefii lor ierarhici trec cu vederea această situație (de exemplu, în cazul DNA Ploiești, se pare că înregistrau convorbirile inculpații, nu procurorii, deși acest lucru era explicit cerut prin noile proceduri ale Codului Penal)?

O formă de organizare echilibrată trebuie să încerce a stabili un echilibru între responsabilitate și independență, într-un context dat. Modificările în curs de adoptare, după aducerea lor în acord cu deciziile Curții Constituționale a României, nu sunt de natură să aducă atingeri însemnate formei actuale de funcționare a sistemului judiciar românesc.

Descărcați de aici lucrarea Conf. Univ. dr. Bogdan Iancu: Ce este independența justiției și este ea în pericol în România?

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ce e independența justiției? Este ea în pericol în România?

 1. CMC

  Traditional vorbind suntem o natie de pupincuristi si aranjori de nivel mic.
  Credeti ca veti vedea multi judecatori care sa-si bata cuie-n talpa cand e mai simplu sa dea solutii de mijloc (sau de aprobarea a solicitarii procurorilor) ca sa-si pastreze salariile, pensiile si alte privilegii.
  Credeti ca veti vedea procurori care sa denunte coruptia din procuraturi? Adica, nici un procuror din Ploiesti nu stia ce se intampla acolo si nicunul nu s-a autosesizat dupa ce au aparut dezvaluirile?
  Credeti ca veti vedea procurorii adusi la nivelul avocatilor si eliminati din categoria de magistrati independenti?

  Reply
 2. Dan Plesoianu

  Justitia in Romania anilor postcomunisti nu a fost niciodata independenta, iar la ora actuala aceasta justitie functioneaza execrabil, la ordin, sau dupa bunul plac al judecatorilor. Anchetele procuraturii sint tot la ordin (din punct de vedere al rezultatelor), ilegale, contrafacute. Si spun asta din experienta personala, dovedibila cu acte.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *