Romania Curată

Aveți întrebări sau nelămuriri legate de votul prin corespondență? Ministrul pentru Românii de Pretutindeni și AEP vă răspund pe România Curată

De ce nu s-au înscris mai mulți români din străinătate în Registrul Electoral pentru a putea vota prin corespondență la alegerile parlamentare din toamnă? Având în vedere că termenul limită până la care se mai pot înregistra este în jurul datei de 1 septembrie, România Curată îi invită pe românii din Diaspora să ne scrie și să ne spună dacă s-au înregistrat în Registrul Electoral și, dacă nu au făcut-o până acum, care sunt motivele care i-au împiedicat să o facă. De asemenea, îi invităm să ne trimită întrebările și nelămuririle pe care le au legate de votul prin corespondență, dar și cele referitoare la celelalte modalități de a vota la alegerile parlamentare din toamnă, potrivit noii legislații electorale.

La toate aceste întrebări vor răspunde ministrul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, și un reprezentant al Autorității Electorale Permanente, care vor participa joi, 11 august, începând cu ora 11, la webinarul organizat de România Curată pe tema votului prin corespondență.

Veți putea adresa întrebările direct celor doi oficiali, iar ei vor răspunde pe parcursul webinarului, sau le puteți trimite înainte, pe email la adresa  contact@romaniacurata.ro sau la secțiunea de comentarii a acestui articol. Noi vom posta toate răspunsurile la întrebări pe site-ul României Curate.
Citește și Cum votezi prin corespondență? Citește aici instrucțiunile AEP pentru cetățenii din Diaspora care vor să participe la alegerile din 2016


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Aveți întrebări sau nelămuriri legate de votul prin corespondență? Ministrul pentru Românii de Pretutindeni și AEP vă răspund pe România Curată

 1. schiopu niculae

  Aceasta lege a votului prin corespondenta ar trebui declarata neconstitutionala intrcit:

  calitatea de cetatean roman se dovedeste cu actul de identitate
  alegatori su nt toti cei inscrisi in listele de alegatori emise de primarii, indifferent unde au resedinta, permaneneta sau provizorie
  guvernul are obligatia de a asigura logistica nevcesara exprimarii votului si nu a impune masuri restrictive in exercitarea votului
  aceasta conditionalitate de a redeclara domicciliul este o masura restrictive
  o persoana poate avea legal ai multe adrese de contact

  ca atare aceasta lege a votului prin corespondenta are darul de a frina/elimina cetatenii romani din afara granitelor de as- exercita dreptul de vot, decit a incuraja participarea la vot

  sunt sigur ca un expert in legislatie ar putea incadra aceste principia intr-o forma legala si se poate initia un demers la ccr pentru declararea neconstitutionalitatii legii

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ schiopu niculae: care e propunerea d-voastră prin care Ministerul de Externe să afle unde e nevoie/necesar să organizeze secții de vot în diaspora? chiar și așa, tot nu va putea organiza secții de votare peste tot în lume – cum să se organizeze votul prin corespondență?

   Reply
 2. dragos serbu

  bună ziua,

  după părerea mea, găsesc acest demers (deşi salutar) încă o treaptă adaugată pe scara birocraţiei. în condiţiile în care guvernul a înfiinţat o comisie care să taie hîrtii, ni se cer hîrtii! personal, cred că asta alungă oamenii, iar rezultatele se văd.

  primul meu imbold, la citirea site-ului registrului electoral, a fost să renunţ, ceea ce am şi făcut pe moment. de ce? mi s-a parut o atitudine tipic românească, pur birocratică – ia dumneata formularul ăsta, tipăreşte-l şi completează-l, deci fă o cerere, dar nu uita să adaugi şi copia cutărui act, ia un dosar cu şină (în cazul de faţă un plic), du-te la poştă, timbrează plicul şi trimite cererea la noi şi mai vorbim după aia. vi se pare un process scurt şi adaptat erei digitale?

  ulterior mi-am reconsiderat poziţia şi am trimis către consulat cererea mea. însoţită de copia actului de identitate românesc. deci încă o hîrtie!

  în altă ordine de idei, unei cereri, teoretic (şi şi practic) i se poate da un răspuns negativ. cum facem aici?

  cred că trebuie înţeles şi adaptat la realitatea virtuală curentă, hai să o numim aşa. aici, în ţara în care trăiesc, nu interacţionez cu autorităţile locale dincolo de un ecran. demersurile care se fac încep şi se termină pe un site anume, în funcţie de problematică. nu trebuie să trimt copia actului cu care m-am identificat deja. actul acela are o serie oarecare sau un număr oarecare. e de ajuns. sînt identificabil undeva. eu, ca orice alt cetăţean, am un numar de asigurare socială. daca şi unde este necesar indic acest număr. ajunge. din nou sînt indentificabil.

  orice cetăţean român are un cod numeric personal. trebuie să fie de ajuns. accesînd bazele de date ale evidenţei populaţiei se vede imediat despre cine este vorba. oricine devine astfel identificabil.

  “cerere de înscriere în registrul electoral pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare” are cîmpuri pentru indicarea codului numeric personal. acelaşi cod apare şi pe paşaportul meu românesc. este redundant. autorităţile aceluiaşi stat, cel român, fie comunică prost între ele, fie nu comunică deloc.

  cred că dacă interfaţa era una singură, o pagină pe care să se indice datele personale, plus cîteva particulare evenimentului în cauză, respectiv votul, iar în josul paginii era o singură opţiune, “trimite”, atunci un clic ar fi simplificat viaţa noastră, iar registrul electoral ar fi fost inundat de cererile românilor domiciliaţi în străinătate, sătui să-şi mai piardă vremea la cozile din faţa ambasadelor sau consulatelor.

  cu mulţumiri,

  dragoş şerbu

  Reply
  • Melinda Popescu

   Si eu m-am inscris pentru votul prin corespondenta dar nu pot decat sa fiu total de accord cu Dragos Serbu in privinta modului birocratic si hartogar de a face inscrierea.

   Reply
 3. Marcel Alexandru

  Vor putea vota romanii aflati in strainatate (in afara de cei care sunt inregistrati legal cu domiciliul in strainatate) la sectiile de votare deschise la reprezentantele Romaniei, fara a fi inregistrati in prealabil in registrul electoral?
  Daca da, vor putea vota doar daca dovedesc ca au drept de rezidenta in strainatate?

  Asa cum arata lucrurile in acest moment, inclusiv in urma declaratiilor dvs. de intentii, impresia mea este ca se trece de la impiedicarea fizica a romanilor din strainatate de a vota, asa cum s-a intamplat in 2014, la impiedicarea lor prin lege prin conditionarea inregistrarii prealabile in registrul electoral.

  Se va aplica procedura de verificare si inregistrare electronica a identitatii in cadrul sectiilor de votare asa cum s-a procedat la alegerile locale din acest an? Daca da, se va proceda asa si la sectiile din strainatate?

  Nu credeti ca ar trebui sa clarificati odata pentru totdeauna pentru ce fel de sistem electoral optam, respectiv daca exercitarea dreptului de vot se face pe baza de voluntara prin inscriere in registrul electoral, adica voteaza doar cei care vor sa se inscrie, sau listele electorale ii cuprind pe toti cei cu drept de vot? In acest din urma caz paralelismul dintre inregistrarile de la evidenta populatiei si registrul electoral este absurd. Registrul electoral ar avea sens doar daca exercitarea dreptului de vot se poate realiza doar de catre cei care doresc si care se inregistreaza in prealabil. Altfel este doar un simplu transfer de date de la ministerul de interne. Impresia mea este ca avem de-a face cu o confuzie prin amestecarea in legile actuale de institutii din sisteme electorale diferite.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *