Mihaela Parghel

Amendă record pentru protestatarii de la Braşov: 5.000 de lei pentru că ar fi mărşăluit în afara traseului

Peste 700 de persoane (conform declaraţiei oficiale a Jandarmeriei) au participat la protestul de la Braşov împotriva despăduririlor abuzive. Dacă la ora 16.00, la locul din faţa Prefecturii se adunaseră aproximativ 150-200 de oameni, până la final, în jurul orei 18.00, numărul acestora a crescut progresiv. Protestul de la Braşov a avut toate ingredientele: persoane de toate vârstele, de la bebeluşi în cărucioare la bunici, pancarde cu mesaje pentru guvernanţi, scandări cu rime ingenioase, trubaduri cu chitare şi tobe, doamne în costume populare şi biciclişti. Iar la final, şi o amendă record, de 5.000 de lei.

„Unde va pleca ariciul nostru?

La ora 16.00, în faţa Prefecturii din Braşov s-au adunat în jur de 150 – 200 de protestatari, bine dotaţi cu pancarde şi bannere împotriva despăduririlor abuzive. Pe materialele de protest se puteau citi mesajele “Codrule, codruţule, te salvăm drăguţule“,  “Când injustiţia devine lege, rezistenţa devine obligatorie“, “Stop despăduririlor abuzive“, “Opriţi masacrul pădurilor“ sau “Guvernantule, am ieşit în stradă pentru (stră)nepoţii tăi! Vor şi ei pădure!“. Una dintre pancardele care a facut deliciul trecătorilor a fost cea cu mesajul „Unde va pleca ariciul nostru?” aflat pe spatele unul bebeluș purtat în braţe de tatăl său.

Grupul de protestatari şi-a petrecut aproape 20 de minute în zona Prefecturii. Unul dintre momentele primite cu aplauze a fost cel în care organizatorii acţiunii, reprezentanţii Grupului de Intervenţie Civică, le-au transmis participanţilor că “protestul de faţă nu are nicio culoare politică”.

Aşa arată pentru pseudo-presa aservită politic din Braşov o adunare de 150 oameni :)). Priviţi atent, coloana se întinde…

Posted by Grupul de Intervenție Civică – GIC Brașov on 9 Mai 2015

Selfie de la terasă, cu protestul

După acest moment, protestatarii au plecat în marş pe strada Republicii, spre Piaţa Sfatului. Grupul de oameni a mers pe o parte şi alta a teraselor de pe pietonal şi din Piaţă, protestul devenind şi temă de selfie pentru cei ieşiţi la plimbare într-o zi caldă de sîmbătă. În acest timp numărul participanţilor la marş s-a dublat. Grupul a urmat traseul Prefectură – str. Republicii – Piaţa Sfatului – Mureşenilor – Bd. Eroilor – Bd. 15 Noiembrie – str. Castanilor – str. Iuliu Maniu – str. Nicolae Iorga – Casa Armatei – Mureşenilor – Piaţa Sfatului – Republicii şi înapoi la Prefectură. Pe tot traseul, grupul s-a mărit progresiv, alăturându-se din ce în ce mai multe persoane, inclusiv biciclişti câteva zeci de biciclişti.

“Veniţi cu toţii şi strigaţi tare, că România nu e de vânzare”, “Secetă şi inundaţii, dacă ne tăiaţi copacii”, “Nu vrem să fim sclavii nimănui”, “Nu corporaţia face legislaţia”,

„Copacii tăiați, țepe pentru deputați!”, „Cine te taie codrule, austriecii domnule!”, „Uniți salvăm pădurea românească”, „Avem o bucurie, hoții în pușcărie!” (Brașovul are un număr record de parlamentari și alți politicieni cu probleme penale – n.r.), sunt câteva dintre scandările care s-au auzit pe parcursul marşului pe traseul din Centrul Vechi.

Pe parcursul protestelor s-au auzit şi scandări împotriva companiei Kronospan, de la Sebeş (producător de formaldehidă), care are o fabrică şi la Braşov.

Amendă record pentru protestatari, pentru abaterea de la traseul aprobat

Protestul de la Braşov s-a desfăşurat în mod paşnic, fără niciun incident. Cu toate astea, organizatorii s-au ales cu o amendă record de 5.000 de lei, pentru că nu au respectat traseul aprobat de Comisia de circulaţie din cadrul Primăriei. Mai precis, protestatarii au mărşăluit şi pe strada Republicii şi în Piaţa Sfatului, acolo unde în acest week-end este în desfăşurare Festivalul Regiunilor Europene şi Zilele Multiculturalităţii la Braşov. Cele două zone nu erau incluse în traseul aprobat, aşa cum a precizat purtătorul de cuvânt al Brigadei Mobile de Jandarmi, Adrian Stoian.

Amenda va fi contestată, după cum au spus organizatorii protestului, având în vedere că în declaraţia prealabilă, aceste zone au fost incluse. De altfel, Tiberiu Duluman, cel care a depus notificarea la Primărie a semnalat că membrii Comisiei de Circulaţie au modificat fără aprobarea sa acest traseu şi consideră că excluderea zonei Republicii – Piaţa Sfatului (ambele pietonale şi cele mai intens circulate din Centrul Vechi), nu se justifică.

plangere_primarie


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Amendă record pentru protestatarii de la Braşov: 5.000 de lei pentru că ar fi mărşăluit în afara traseului

 1. rares

  In caz ca nu se va solutiona in mod pozitiv contestatia amenzii exista un cont bancar in care sa se poata dona pentru o eventuala plata a acesteia, cu siguranta e mult mai usor daca doneaza fiecare cat poate.

  Reply
 2. Nicolae Dorobantu

  Trebuie de urgenta militat pentru schimbarea legilor in privinta protestelor si interzicerea jandarmeriei sa mai dea amenzi la proteste.
  Sefii jandarmeriei din Brasov trebuie demisi si anchetati pentru abuz in serviciu, intimidare si santaj impotriva oamenilor care doresc sa participe la proteste impotriva jefuirii tarii de catre mafioti.
  La Bucuresti s-a schimbat radical situatia iar incrancenarea jandarmeriei impotriva protestatarilor din 2012 s-a diminuat pana la disparitia totala la protestul de ieri unde aproape ca nu s-au simtit ba chiar au contribuit tacut la desfasurarea fara nici un incident la protest. Sper si la protestele viitoare sa ramana tot asa.

  Reply
 3. Ercuta Ion

  Politia ne amendeaza, jandarmii ne amendeaza, ANAF-ul ne amendeaza, Banicioiu vrea si el sa ne amendeze…mai sunt si altii… Romania chiar functioneaza cu amenzi si cu taxe-letale? Toate aceste scarbe care ne amendeaza nu-si dau seama ca nu noi traim din banii lor ci invers…Sper sa soseasca ziua in care se vor ascunde precum militienii in’89 si’90.

  Reply
 4. Sârbu Tanase

  CĂTRE OFICIALII BRAȘOVULUI
  Rușine, rușine, rușine pentru amenzi, pentru minciunile continui, pentru hoțiile și defrișările țării!

  Reply
 5. R2D2

  Oare ce facturi elibereaza Schweighofer Holz Industry pentru lemnul taiat ilegal care intra pe poarta fabricilor sale! ANAF nu se sesizeaza? In acele facturi exista numele tuturor celor care-l vand. Asta e dovada. Daca nu au acte de provenienta cei care le vand inseamna ca sunt in culpa. Cred ca ANAF poate face lumina in acest sens…

  Reply
 6. tomescu teofan emilian

  Nu ai nevoie de aprobare pentru protest! Să le intre bine în cap acestor trădători și vânzători de sclavi din puterea centrală și locală.Indignarea îi generală,noi toți oamenii poruncim să să oprească masacrarea pădurii .Acești bandiți care să pretind investitori trăbă să știe că natura ne aparține tuturor și că ne servește pă gratis.România ar fi trebuit să aibă aproximativ 60% pădure nu 24% sau cât are acuma.Avem 31% munte din care abia 51,9 acoperit de pădure,36% deal cu 37,2% acoperit de pădureși câmpie 33% cu 10,9% acoperită de pădure. Noi,toți cetățenii României trăbă să restabilim echilibru natural măcar in zonele unde pădurea trebuia să domnească în mod normal adică la deal și munte și apoi să reîmpădurim luncile râurilor așa cum or fost acum 300 de ani. La noi să taie oriunde mai ales în parcurile naționale pentru că acolo natura o avut grijă și o produs păduri de calitate superioară.Trăbă interzisă tăierea la ras oriunde iar parcurile naționale să fie ocrotite de la tăiatul de orice fel chiar și de la scoaterea pomilor doborâți de furtună.Uscăturile îs hrana pomilor sănatoși,gândacii nu atacă pomii sănătoși,ei doar grăbesc reciclarea pomilor bolnavi deci au un rol ecologic, lăsând locul vlăstarilor să crească nestingheriți.Să taie în parcul național Domogled valea Cernei de parcă n-ar fi parc național,pe oriunde treci te afunzi în noroiul scurs de pe versanții dezgoliți iar pe marginea drumurilor forestiere îs depozitate trunchiurile fagilor falnici.Nu mai pomenesc de pășunatu excesiv din parc care parcă ar face parte din program.Îmi pun întrebarea firească : De cine îs protejate parcurile naționale dacă de tăieri nu ,de pășunat nu,de picnicari nesimțiți nu ? Probabil că pă cei de la prăpăd silva îi deranjează natura pură că numa ea n-are voie să trăiască nemăcelărită.

  Reply
 7. Smecheru'

  Nu degeaba arata Brasovul f.bine!! Ca banii aia nu vin din taxe!! Puneti mana domnilor si scrieti proiecte de finantare, cred si eu ca va e mai usor sa invartiti spagile!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *