Alina Mungiu-Pippidi

Ziua și trădarea națională

Dragnea si Codruța Kovesi. O precizare

Aud că Antena 3 a reluat și comentat pe larg un fragment al unui interviu dat de mine RFI pe care il puteți asculta în original aici.

Întrucît a stîrnit mare emoție și s-au cerut consecințe la informația potrivit căreia ”mi-a ajuns la ureche” faptul că dna Kovesi vorbește în medii externe despre apropierea lui Liviu Dragnea de oligarhi ruși, și că românii sunt iuți la făcut comisii parlamentare și dosare de trădare, iată textual și anticipat ce aș spune în fața unei asemenea comisii:

Nu am auzit-o personal pe LCK niciodată în străinătate. Dar cum am fost uneori consultată dacă să fie invitată în anumite împrejurări, ca expert anticorupție care lucrez sau am lucrat pentru ONU, COE, CE, etc am primit în ultima lună și cereri de referințe pe subiectul dacă este de notorietate publică în România că Liviu Dragnea ar fi apropiat de un oligarh rus, întrucît acest lucru ar fi ieșit la iveală în discuțiile de după o prezentare a dnei Kovesi. La care am răspuns că în spațiul public se discută de apropierea lui Liviu Dragnea de ruși, dar că nu am văzut nici o dovadă plauzibilă în acest sens. Dacă procuratura sau SRI au dovezi, să le scoată, că nu vrem să avem un agent rus în fruntea Camerei Deputaților. Asta e tot ce e de spus. Dna Kovesi prezenta acolo activitatea DNA, deci nu aveau de ce vorbi despre apropierea lui Dragnea de oligarhi ruși decît dacă există un dosar în acest sens.

Aș vrea însă să remarc că atmosfera emisiunii, în care se vorbea pe față despre ONG-urile lui Soros care trebuie interzise explică integral de ce ies asemenea zvonuri despre Antena 3 (că înțeleg că și ei sunt acuzați de putinism). Nu e nevoie în fond să existe dovezi că ești finanțat de Putin dacă te porți ca Putin, și primul fenomen de putinism care a atras atenția lumii a fost expluzarea ONG-urilor lui Soros, închiderea ONG-urilor anticorupție în general și interzicerea prin lege a finanțării ONG-urilor dinfară. Interzicerea ONG-urilor Soros a fost practicată doar în Rusia și Uzbekistan din zecile de țări unde există Fundații pentru promovarea societății deschise, și dacă Antena 3 pe față promovează asemenea idei, dar chiar l-au atras și pe Liviu Dragnea să facă declarații anti-Soros acestea pot fi chiar la originea acestor acuze de putinism.

E bine să ceri la adversari să fie civilizați, reținuți și să nu te defăimeze, dar dacă nu facem cu toții asta, nu se va ajunge decît la retragerea celor obiectivi și civilizați, care or să vă lase în legea junglei aici, să cîștige cine e mai tare, nu cine are dreptate.

Ca atare, am impresia că s-a cam greșit de toate părțile și vă propun să ne purtăm mai civilizat de mîine, nu să deschidem alte anchete despre lipsa de civlizație din trecut. Asta e amplu dovedită, pentru toate părțile.

Mulțumesc Antenei 3 dacă reia și această mică notă pe post, cum înțeleg că au reluat fragmente din textele mele pentru a le folosi la campaniile lor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Ziua și trădarea națională

 1. CMC

  Cultul personalitatii la LCK – faza cu angajatii de pe hol aminteste de Coreea de Nord la moartea lui Kim Ir Sen.

  Acuzatia ca a fost data afara in ciuda avizului negativ al CSM-ului arata pana unde merge lipsa de obiectivitate, pentru ca a fost numita procuror general pe un aviz negativ al CSM-ului.

  Cand securistii nu mai au argumente logice incep cu „rusii”. Daca ar fi adevarat, ar trebui sa desfiintam serviciile secrete care nu ar fi in stare sa pazeasca tara.

  Reply
  • Horia

   Puteti verifica daca nu a avut aviz pozitiv la ultima numire pe postul de sef al DNA? Prezentati informatia completa. Asta cu rusii oricum e ciudata la noi, sigur e un conflict intre servicii la cat de multe avem

   Reply
   • Connaisseur

    Avizul negativ a fost facut public atat de CSM cat si de presedinte, asa sa inteleaga nu numai candidata ci si restul lumii candidata ce va trebui sa faca pentru favoarea numirii in functie. Ati uitat cam l-a avertizat public Basescu pe Nitu, „ati uitat ca eu v-am numit Procuror General”, adica nu-i clar ce trebuie sa faci ? Ati uitat trocul intre Basescu si Ponta,CLK-Nitu, divulgat de Udrea. A verificat cineva cat de „democratic” au fost numiti cei doi ?

    Reply
 2. Adrian

  (Off-topic) Nu mai scrieți RFI când e vorba despre RFI România (am mai scris pe-aici că în timp ce RFI anunța lovituri – «frappes» – RFI România anunța „atacuri“ în Siria ale coaliției SUA UK Franța). Lipsa de civilitate pe care-o sesizați cred că este util ilustrată în aceste „nuanțe“. Mergând mai departe, (deci Off-Off-topic) Franța nu se joacă și nici nu ezită a pune în mișcare acțiuni penale pentru terorism și crime împotriva umanității împotriva unei entități-fanion, cu declasificare de documente militare foarte recente (am mai evidențiat pe-aici și această situație absurdă de la noi unde o aceeași entitate cu practici auto-declarate unitare pe tot globul nu a fost întrebată nimic-cel puțin public nu se știe nimic)

  Reply
 3. Ciobanul Bucur

  Trebuie recunosut public de noi toti ca echipa de la A3 e formata din profesionisti desavarsiti ai manipularii, pe care au ridicat-o la nivel de adevarata arta. Aproape toti (exceptie e unul pe care il cheama Ciuvica) au si carisma necesara care ii face simpatici celor care se uita la ei ca la niste dumnezei. Procedeele de maniulare nu sunt altele decat cele clasice: jumatati de adevar urmate imediat de minciuni, scoateri din context, citari deformate, imagini video pe fond muzical bine ales. Aceste proceduri sunt insa atat de rafinate, incat nu pot fi egalati de nimeni.
  Astfel, echipa respectiva a devenit in ultimii ani cea care indica directia in care trebuie sa mearga clasa politica iar politicienii care nu i se supun sunt linsati mediatic fara mila. Chiar aseara, dl. Dragea spunea sefului echipei ca el, Dragnea, gandeste exact ca acel lider si ca adjunctul lui si ca actioneaza in consecinta. Era dovada clara ca insusi cel ma puternic om din Romania se lasa condus de echipa A3 in tot ce face.

  Reply
  • CMC

   Care post nu manipuleaza? E drept ca A3 atinge perfectiunea. Dar spune si multe adevaruri pe care altii le ascund.

   Reply
 4. Victima

  Poate ar trebui intrebati hackerul de etnie rroma, Iacomi Florin Cristian (Anonymous World Legion Council) pentru furnizarea de informatii pe ”usa din dos” sau mai vechea dvs cunostinta ,Daniel Befu , si ”sursa ”sa, Angelica Grigorescu,consultant Oracle.Cam mare implicare din partea SIE, fara a aduce un aport substantial in apararea tarii.

  Reply
 5. mik

  O astfel de informatie ar putea avea sens ( e evidenta disperarea lui Dragnea…nu are legatura cu prima condamnare si nici cu posibila incarcerare 3 ani care cred ca e mizilic pe langa ce stie el ca ar putea sau poate chiar vine din urma) dar ar trebui prezentata mai inteligent si argumentat ca asa arata ca o „stire bomba”. Aruncati stirea si unii o iau de buna pur si simplu ca suna bine. Sunt sigura ca Dragnea are temeri legate de niste infractiuni mult mai grave si graba lui cu legile justitiei are legatura cu ele. Probabil ca odata intrat in inchisoare, la cei 3.6 ani se vor adauga si altii si asta incearca prin orice mijloace sa evite . Acum este ca jucatorul de poker care stie ca pierde si rastoarna masa…in cazul nostru tara.

  Reply
 6. Ieseanu

  Ati putea da publicitatii cateva consultari, la care faceti referire, cerute de oarece organisme/persoane externe privind o convorbire cu LCKiovesi?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *