Moise Guran

Voi ce ziceţi, cine are mai mult de pierdut?

Următoarea înşiruire de evenimente este pur cronologică. Ele pot avea, sau nu, o legătură de cauzalitate între ele. Decideţi dumneavoastră asta, la fel cum eu însumi am decis pentru mine.

Ştiţi povestea conflictului din Ucraina? N-o mai repet. Acest conflict a dus la o serie de sancţiuni decise de ţările UE împotriva Moscovei. Nici Moscova n-a rămas cu braţele încrucişate, asta e clar. De aici nu se poate trage, însă, automat concluzia că la prima adiere de toamnă Gazprom a redus furnizarea de gaze către ţările din estul europei din cauza sancţiunilor, nu?

Nu, nu se poate, dar suspiciunea e puternică. În România, prima reducere de presiune a intervenit vineri, 19 septembrie, deci acum două săptămâni. Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, s-a străduit din răsputeri să vorbească cu cineva de la Moscova despre asta. Nu l-a băgat nimeni în seamă că, na! nu l-a băgat nimeni în seamă… dar, de aici, putem oare trage automat concluzia că Moscova desconsideră un biet ministru dintr-o biată ţară din est? Putem, dar ar fi speculativ. Oricum, Moscova desconsideră pe oricine n-are rachete nucleare.

În fine, marţi, 29 septembrie, ministrul reuşeşte să se întâlnească, în sfârşit, cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, după zece zile în care n-a avut drept interlocutor decât un dispecer Gazprom de la Sofia. După întâlnire, ministerul Energiei a dat un comunicat aproape amuzant, dar în sensul negru al umorului, în care se spune că, în urma discuţiei, n-a reieşit că întreruperile de gaze ruseşti nu se vor repeta.

Acum, poate cineva trage concluzia că, din cauza acestor discuţii, două  zile mai târziu, la rafinăria Lukoil de la Ploieşti, a descins un amplu control al autorităţilor române, în urma căruia au fost sigilate depozitele rafinăriei deţinute de ruşi? Nu! Ar fi speculativ să credem că de aia. În fond, acuzaţiile sunt de evaziune fiscală.

Dar ce, de aici rezultă neapărat că închiderea voluntară a rafinăriei de către ruşi şi, deci, perspectiva concedierii a patru mii de oameni, care acum lucrează la Lukoil, ar fi un şantaj făcut de ruşi asupra autorităţilor române? Nooo! Nici vorbă! Ruşii nu fac aşa ceva, ei sunt oameni inimoşi, nu apelează la şantaj economic sau social.

Desigur, ruşii pot închide legal tot ce deţin în România, când vor ei…dar ar fi speculativ să credem că firma rusească Lukoil s-ar putea juca cu soarta a patru mii de oameni, nu? Da! Aşa este, dar acum hai să o luăm şi altfel…

Dacă eu vă spun acum că n-am alimentat niciodată cu benzină şi motorină la benzinăriile Lukoil şi Gazprom din România, dumneavoastră o să înţelegeţi că vă îndemn să boicotăm cu toţii aceste benzinării? Da de ce să înţelegeţi asta, că fiecare decide pentru el… nu v-am spus de la început?

Eu nu vă îndemn să boicotaţi benzinăriile ruseşti, dar nici nu vă pot opri să o faceţi…

 

sursa: biziday.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Voi ce ziceţi, cine are mai mult de pierdut?

  1. Emil Stoica

    Cateva comentarii:
    1. Lukoil a anuntat in urma cu cateva luni ca “simte” ca trebuie sa se retraga din Europa in urma confruntarii Rusiei cu lumea civilizata. A si vandut cateva active in Europa de Est.
    2. Rafinaria Petrotel a avut pierderi imense, doar anul trecut peste 200 de milioane de euro… si nu din cauza salariilor a 3.000 de muncitori.
    3. Romania nu este (sau nu ar trebui sa fie) Rusia, unde autoritatile decid sa atace o firma sau alte pe criteria politice sau geo-politice. Autoritatile romane trebuie sa se asigure doar ca legile romanesti sunt respectate, indiferent de cine e proprietar. Asta daca vrem sa avem investiti. Da, daca Lukoil s-ar afla pe lista de sanctiuni, este o alta discutie, insa Lukoil nu este pe acea lista de sanctiuni.

    Eu cred ca nu este comanda politica, ci pur si simplu niste functionary publici isi fac datoria. Ar fi foarte grav daca nu ar fi asa. Trebuie insa sa urmarim indeaproape.

    Reply
  2. NEAMTUL

    E clar ca in toata afacerea este de fapt PONTIFICARE si VRAJEALA pt aburirea muritorilor de rand. MAFIA POLITICA stie ce face isi umfla conturile din strainatate………….

    Reply
  3. Puiu

    Petrotel, Mecel, Lukoil si vor urma si celelalte redute rusesti….
    E greu, in acest moment, dar e sprebinele economiei, pe termen mediu si lung!

    Reply
  4. Paul Mogosanu

    In raporturile dintre Romania si Lukiol exista niste clauze care trebuie respectate neconditionat.Niste functionari incapabili, ai statului, nu si-au facut datoria,acestia trebuind trasi la raspundere.Interventia lui V.Ponta a fost neinspirata si pe langa fondul problemei.De fapt ma intreb de ce a trebuit sa vindem aceasta rafinarie?De ce nu a mai putut fi administrata de romani,beneficiul ramanand in tara? Vinovate sunt necinstea si lipsa de profesionalism,in politica si administratie inghesuindu-se tot felul de pramatii,care intamplator mai ajung pe mana Justitiei,ea insasi fiind penetrata de indivizi cu instincte primare,infractorii primind pedepse modice,potrivit unei legislatii paternale.Si ne mai intrebam,de ce…?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *