Romania Curată

VERDICT al Justiției: Lucian Bode rămâne cu decizia de plagiat! Care e ultima ”șansă” pentru fostul ministru PNL să anuleze decizia UBB Cluj

”Plagiatorul Lucian Bode a pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces prin care a încercat să scape de decizia de plagiat dată de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) în ianuarie 2023”, arată jurnalista Emilia Șercan, cea care a prezentat, prima dată, public, dovezile de plagiat din lucrarea de doctorat a fostului ministru.

În urma acestor dezvăluiri, Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat și, la începutul anului 2023, a dat o decizie care confirmă acuzațiile de plagiat prezentate de jurnalistă. UBB nu i-a putut retrage, însă, titlul de doctor, instituția clujeană sesizând CNATDCU, chiar dacă, printr-o decizie a CCR din 2022, nici această instituție nu mai poate retrage titlul de doctor.

Chiar dacă, oficial, a rămas cu titlul de doctor, Lucian Bode a deschis o serie de acțiuni în Justiție, menite să suspende, respectiv să anuleze analiza UBB, prin care se constată plagiatul masiv.

Istoricul, pe scurt, al acestor procese, făcut de Emilia Șercan:

  • Anul trecut, dr. Bode a dat în judecată UBB și a cerut anularea Hotărârii nr. 10 din 13.12.2022 a Comisiei de etică.
  • Prin Hotărârea nr. 10 din 13.12.2022 a Comisiei de etică, aceasta s-a autosesizat – după ce am publicat în premieră, în noiembrie 2022, probe care arătau că dr. Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat -, și prin care au fost cooptați în Comisia de analiză a tezei prof. Corneliu Bjola, de la Universitatea din Oxford, și prof. Alin Fumurescu, de la Universitatea din Houston.
  • Astăzi (ieri – n.r.), Curtea de Apel Cluj i-a respins recursul lui dr. Bode, după ce acesta a pierdut și fondul procesului la Tribunalul Sălaj.
  • Dr. Bode a încercat mai întâi, printr-un alt proces, să suspende Hotărârea nr. 10 din 13.12.2022 de autosesizare și de cooptarea în Comisia de analiză a profesorilor Bjola și Fumurescu, însă și în acest proces a pierdut pe linie, atât la Tribunalul Sălaj, pe fond, cât și la Curtea de Apel Cluj, în recurs.
  • Dr. Bode a mai deschis un proces anul trecut și la Tribunalul București, în care de această dată a cerut anularea deciziei de plagiat emisă de Comisia de etică a UBB. Acest proces a fost suspendat în mai 2024 în așteptarea deciziei de astăzi.

Practic, într-o primă fază, Lucian Bode a încercat să blocheze decizia Comisiei de Etică a UBB, solicitând suspendarea activității acesteia, până la judecarea solicitării de anulare a hotărârii prin care UBB s-a auto-sesizat. După ce a pierdut suspendarea, Lucian Bode a pierdut, ieri, definitiv și anularea hotărârii UBB de auto-sesizare. În ultima fază, Bode încearcă să anuleze decizia Comisiei de Etică a UBB, prin care s-a dat verdictul de plagiat.

Chiar dacă a mai fost menținut în funcție după decizia UBB, Lucian Bode a părăsit, în cele din urmă Guvernul, la rotația prim-miniștrilor. Bode continuă, însă, să fie secretarul general al PNL, partidul condus de Nicolae Ciucă, care se confruntă, la rândul lui, cu acuzații grave de plagiat a căror analiză oficială, spre deosebire de Bode, a reușit să le blocheze prin intermediul Justiției, într-un mod care a generat, la rândul lui, iritare publică și acuzații de părtinire.

Decizia Curții de Apel Cluj l-a prins, ieri, pe Lucian Bode, în tribunele stadionului din Munchen pe care s-a jucat meciul România – Ucraina/ Sursa foto: pagina de Facebook a secretarului general al PNL

Citește pe România Curată:

Cu buldoexcavatorul prin bujorii de munte din ariile protejate ale Făgărașului. Ce se fac că fac autoritățileCu buldoexcavatorul prin bujorii de munte din ariile protejate ale Făgărașului. Ce se fac că fac autoritățile

”România nu mai importă plastic reciclat!” O mare victorie anunțată de Ministerul Mediului sau mascarea unui eșec?

Inovații în măsurarea corupției, cu implicare românească, la Conferința Internațională Anticorupție, de la Vilnius

MOBILIZARE: Peste 30.000 de semnături pentru petiția prin care se solicită revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *