Romania Curată

Inovații în măsurarea corupției, cu implicare românească, la Conferința Internațională Anticorupție, de la Vilnius

Inovațiile în măsurarea corupției vor fi prezentate marți, 18 iunie, în cadrul unui atelier al Conferinței Internaționale Anticorupție (IACC), care se desfășoară, în acest an, la Vilnius.

Indicatorii bazați pe reputație, cum ar fi Indicele de Percepție a Corupției, au fost cruciali pentru a împinge guvernele să acționeze și pentru a menține corupția pe radarul politicii globale. Dar, cu noile tehnologii și instrumente digitale, putem acum să aprofundăm mai mult, oferind perspective mai clare și măsuri mai precise, se arată în prezentarea atelierului.

În cadrul grupului de lucru vor fi investigate obstacolele cu care se confruntă organizațiile internaționale precum UNODC și Banca Mondială, alături de ONG-uri precum Transparency International, pentru a se îndrepta către indicatori mai acționabili ai corupției. Grupul va prezenta, de asemenea, proiecte precum BRIDGEGAP (coordonat de politologul român Alina Mungiu-Pippidi), care vor aborda măsuri inovatoare în lupta împotriva corupției.

Alinei Mungiu-Pippidi i se vor alătura Francesca Recanatini, specialist principal în sectorul public la Banca Mondială, David Rausis, statistician UNODC, Roberto Martinez B. Kukutschka, expert în cercetare privind măsurarea corupției la Transparency Internațional, precum și alți colegi ai acesteia.

Conferința Internațională Anticorupție (IACC) este cel mai important forum global din lume care abordează provocările tot mai sofisticate generate de corupție, care reunește șefi de stat, reprezentanți guvernamentali, ai societății civile și ai sectorului privat. Înființată în 1983, IACC are loc de obicei la fiecare doi ani într-o regiune diferită a lumii și găzduiește între 800 și 2000 de participanți din peste 135 de țări din întreaga lume. Printre vorbitorii invitați la ediția din acest an se mai află și Tatiana Molcean (Republica Moldova), secretar executiv, Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite, și Paul Radu, co-fondator și șef al proiectului de inovare, raportare a crimei organizate și a corupției (OCCRP).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *