Romania Curată

Vacanțele șefilor din SRI alături de politicieni cu probleme penale, confirmate în Parlament

Comisia de control a SRI a confirmat prezența foștilor șefi – dirctorul civil George Maior și cel militar, generalul Florian Coldea, precum și a fostului vicepremier Vasile Dâncu, în vacanțe alături de fostul parlamentar Sebastian Ghiță, în prezent fugar și urmărit general. De asemenea, și generalul Elena Istode și-a petrecut vacanțele cu familia fostului deputat Cristian Rizea, cercetat și trimis în judecată de DNA. Reprezentanții SRI spun că ancheta internă nu a constatat încălcări ale legii, dar ancheta este încă în curs. Despre șefa DNA însă, Codruța Kovesi, concluziile anchetei au arătat că s-a întâlnit cu Ghiță la evenimente publice.

Preşedintele comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu (PSD), a declarat că diretcorul SRI, Eduard Hellvig, le-a prezentat parlamentarilor două rapoarte – unul despre Florian Coldea şi unul despre generalul de brigadă Elena Istode, precizând că „ancheta internă nu este închisă”, potrivit Mediafax. Audierea lui Hellvig a durat mai mult de şapte ore.

Elena Istode spune că a fost colegă cu soția lui Rizea

„Ancheta internă nu este închisă”, a subliniat Ţuţuianu, adăugând că şi membrii Comisiei de control au decis să nu închidă discuţia. Despre fotografiile apărute în presă, cu generalul de brigadă Elena Istode în vacanţe de lux cu familia politicianului PSD Cristian Rizea, Ţuţuianu a explicat că ancheta internă a SRI a arătat că soţia fostului deputat a fost colegă de facultate cu Istode, că generalul SRI a achitat o parte importantă a costurilor şi că a informat conducerea serviciului despre aceste „activităţi”.

„Din datele puse la dispoziţie, rezultă că a fost prezentă împreună cu familia Rizea în Monaco şi la Nissa, că o parte importantă a cheltuielilor a fost suportată de doamna general şi că aceste relaţii au la bază calitatea de foste colege de facultate a doamnei general cu doamna Rizea şi că aceste concedii au fost raportate conducerii SRI în conformitate cu procedurile interne de lucru”, a spus preşedintele Comisiei SRI, menționând că cele două rapoarte au concluzionat că legea nu a fost încălcată.

„Cu privire la ambele rapoarte, din punctul meu de vedere, chiar dacă nu avem o încălcare a legii – asta e concluzia celor două raporte – asta e cel puţin o problemă de raportare deontologică din partea ofiţerilor de infromaţii atunci când sunt prezentţi în excursii sauactivităţi de tipul acesta cu parlamentari sau oameni de afaceri”.

Vacanțele de lux cu Ghiță, confirmate

Ţuţuianu a mai spus că ancheta interna a confirmat ca Florian Coldea a fost în vacanţe cu Sebastian Ghiţă în insulele Seychelles şi în Italia, dar şi-a plătit cheltuieile. Șeful comisiei a spus că nu a putut stabili dacă facturile sunt reale și a adăugat că seful SRI, Eduard Hellvig, a anunţat că a dispus elaborarea unui cod deontologic, care va fi public, care să clarifice conduita unui ofiter SRI în relaţie cu terţe persoane.

Despre trecerea lui Coldea în rezervă, Ţuţuianu a spus: „Am să vă spun exact concluzia domnnului director al SRI: repunerea în funcţie este consecinţa constatărilor comisiei de control, deci dacă nu sunt încălcări ale legii este normal să fie repus în funcţie. Cunoaşteţi din spaţiul public că s-a făcut o solicitare de trecere în rezervă după această repunere în funcţie”. „Trecerea în rezervă a fost apreciată ca oportună pe de o parte de domnul general Coldea şi apreciată ca fiind utilă din perspectiva protejării instituţiei de către conducerea SRI pentru că este evident pentru toată lumea că s-a adus prin aceste lucruri un prejudiciu cel puţin de imagine, dar şi un prejudiciu de credibilitate SRI”, a adăugat preşedintele Comisiei SRI.

El a spus că raportul intern a confirmat vacanţele lui Sebastian Ghiţă cu Florian Coldea, cum ar fi în insulele Seychelles, precum şi în Italia, la Toscana. „Este confirmată prezenţa doamnei Coldea împreună cu doamna Ghiţă la Paris, la Disneyland”, a adăugat Ţuţuianu. „Din informaţiile date de comisia de anchetă rezultă că familia Coldea, domnul general şi doamna colonel Coldea, au prezentat documente justificative cu privire la suportarea de către dânşii a cheltuielilor ocazionate de aceste deplasări, respectiv s-au prezentat facturi şi chitanţe”, a afirmat preşedintele Comisiei SRI.

Ţuţuianu a precizat că nu sunt indicii că documentele prezentate de familia Coldea ar fi false, spunând că doar organele de anchetă penală au instrumentele de a le investiga. „Doamna Coldea a fost verificată, şi domnul Coldea, au dat relaţii, au prezentat documente, au fost mai multe audieri, a menţionat Ţuţuianu. El a arătat că şi în cazul soţiei lui Coldea concluzia comisiei de anchetă este aceeaşi – respectiv că nu au fost încălcate prevederile legale şi normele interne.

Întrebat dacă familia Maior – fostul director civil al SRI – a fost cu Coldea şi Ghiţă într-una din excursiile din străinătate, Ţuţuianu a răspuns: „Domnul George Maior a dat comisiei de control intern anumite explicaţii. Nu au fost împreună, de exemplu, în Insulele Seychelles. Nu există această informaţie”. Întrebat dacă în Toscana au fost, Ţuţuianu a răspuns: „În Toscana, da”. Întrebat, totodată, dacă Vasile Dâncu a fost audiat de către comisia de anchetă internă, Ţuţuianu a răspuns negativ. „Nu, nu a fost audiat domnul Dâncu. Cunoaşteţi, din ce s-a spus în spaţiul public, că a fost prezent în excursia din Toscana”, a adăugat preşedintele Comisiei SRI.

Kovesi s-a văzut cu Ghiță la „activităţi în principal cu caracter public”

Preşedintele Comisiei SRI, a mai spus, referitor la relaţia dintre Florian Coldea şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că aceasta din urmă a participat la „activităţi în principal cu caracter public”, potrivit comisiei de control intern din cadrul SRI.

„Comisia de control intern ne-a comunicat că dna Kovesi a fost prezentă la activităţi ale ServiciuluI Român de Informaţii , activităţi în principal cu caracter public sau care au ţinut de colaborarea instituţională dintre cele două instituţii menţionate”, a spus Ţuţuianu, întrebat dacă la audieri s-a discutat despre relaţia dintre Florian Coldea şi şefa DNA. El a subliniat că membrii comisiei de control intern sunt pe deplin responsabili de constatările pe care le-au făcut.

„Sunt documente, informaţii la care n-am avut acces şi nici putem avea acces. Ca urmare îşi asumă şi o răspundere şi după cum ştiţi şi discuţiile şi tot ceea ce s-a întâmplat astăzi în această sală a fost înregistrat şi poate fi consultat de organe cu atribuţii pe cercetare penală şi mai târziu când vor fi desecretizate vor fi istorice”, a adăugat el.

Despre miting și buget

Întrebat, după audierea conducerii SRI de către Comisiea parlamentară, dacă a fost implicat SRI implicat în proteste, Ţuţuianu a răspuns: „Am discutat despre cadrul legal incident şi am stabilit că există preocupări ale SRI legat de eventuale grupuri care au atitudini extremiste cu ocazia manifestărilor şi că există o obligaţie legală a serviciului de a comunica către jandarmerie sau Inspectoratul General de Poliţie anumite date şi informaţii pe care le au cu privire la manifestaţii publice organizate cu aprobările legale sau să spunem manifestaţii aşa zis spontane”.

„Am cerut aceste informaţii pornind de la ceea ce s-a afirmat în spaţiul public”, a explicat preşedintele Comisiei SRI. El a accentuat că directorul SRI, Eduard Hellvig, a dat asigurări certe că serviciul nu s-a implicat şi nu se va implica în asemenea activităţi.

„Eu cred că un buget trebuie să răspundă la două cerinţe: pe de o parte să asigure resursele necesare pentru funcţionarea instituţiei. În al doilea rând, un buget trebuie să ţină cont şi de resursele pe care le are la un moment dat o ţară, pentru că, sigur, nevoile, sunt multe. Cifra pe care o avem azi, comunicată de ministerul de Finanţe, a fost revizuită zilele acestea, bugetul SRI va fi undeva cu 9,4% – 10% mai mic decât bugetul în execuţie al anului precedent”, a spus Ţuţuianu.

El a precizat că, deşi solicitările SRI au fost mai mari, fiind solicitate fonduri pentru activităţi operative, pensii şi salarii, s-a convenit că acest buget acoperă minimul necesar de funcţionare. La rândul său, directorul SRI, Eduard Helllvig, a precizat că a explicat comisiei modul de fundamentare a bugetului solicitat de Serviciu.

„Ştiu, sunt conştient că există în dezbaterea publică o percepţie cu privire la bugetul SRI. Sunt, la fel ca şi dumneavoastră, atent la orice lucru cu privire la ceea ce înseamnă banul public. Am pus accent pe următoarele coordonate: amplificarea ameninţărilor ce ţin de terorism, contraspionaj, crimă organizată şi agresiuni cibernetice. Toate aceste lucruri au generat o solicitare sau, mai exact, o suprasolicitare a Serviciului, cu impact direct asupra bugetului instituţiei”, a subliniat directorul SRI.

Potrivit acestuia, calitatea de membru NATO din care facem parte ne obligă să participăm la asigurarea securităţii colective şi consumă o sumă semnificativă a bugetului SRI. „SRI, împreună cu celelalte instituţii de intelligence din România – SIE şi Direcţia de Informaţii Militare – este al doilea contributor pe segmentul de analiză la NATO, după Statele Unite. Este un efort pe care-l facem zi de zi, astfel încât decidenţii NATO să ia deciziile în cunoştinţă de cauză şi în cunoştinţă de interesele strategice ale statului român”, a adăugat Hellvig.

El a spus că o mare parte din bugetul SRI merge la pensii şi salarii. „Trebuie să vă spun: ca să suplinim ce fac alte servicii cu tehnologie avansată şi extrem de costisitoare, SRI o face cu angajaţi. asta presupune costuri şi asta, din păcate pentru securitatea naţională, presupune un efort bugetar adecvat”, a menţionat Hellvig.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Vacanțele șefilor din SRI alături de politicieni cu probleme penale, confirmate în Parlament

 1. AlinaP

  Pierdere de vreme, praf aruncat in ochiii oamenilor, asta este acest raport. Fiecare e liber sa-si petreaca vacanta cu cine vrea, unde vrea daca si-o plateste. Nu poti sti apriori preocuparile cinstte sau nu ale „prietenilor” cu care te asociezi la un moment dat in viata. Energia ar trebui consumata eficient in a descoperi ilegalitatile faptuite.

  Reply
 2. NICOLAE ION

  Se vede ca asa-zisa corupere a SRI a fost facuta in special de fosti membrii ai PSD. Pe acesti membrii ai PSD nu-i intreaba nimeni ce interese aveau de cautau cu tot dinadinsul sa se afle in preajma acestor ofiteri;ori doreau sa-i compromita ori sa fie ajutati de catre acestia ?. Ce a facut domn prim-ministru Ponta cu Ghita in Dubai nu va intereseaza ?.
  Cred ca PSD ori se faulteaza singuri,ori o sa lase treaba in coada de peste pentru a nu se vedea cine erau adevaratii corupatori.

  Reply
  • marius

   Mai mult ma intereseaza de Toscana cu george maior, coldea, ghita si vasile dincu sa vad daca nu cumva contractele sri de achizitii publice nu sunt cumva un furt total din bugetul statului adica direct din buzunarul nostru!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *