Romania Curată

Unul a luat șpăgi de la patru firme, celălalt de la două. Doi manageri de spitale au fost trimiși în judecată de DNA

Doi foști directori de spitale au fost trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită în formă continuată. Este vorba despre Bogdan Păltineanu, fost manager la Institutul de Geriatrie și Gerontologie ”Ana Aslan”, în prezent manager suspendat la Spitalului Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni”, și Dan Nicolae Straja, manager suspendat la Institutul Oncologic ”Alexandru Trestioreanu”. Cei doi au primit mită de la reprezentanții unor firme pentru a încheia contracte cu spitalele pe care le conduceau.

DNA precizează, într-un comunicat transmis miercuri Agerpres, că, în perioada mai — august 2015, Bogdan Păltineanu, în exercitarea atribuțiilor de manager la Institutul ”Ana Aslan” în ceea ce privește încheierea contractelor de achiziții, derularea acestora, angajarea unității în operațiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a patru firme suma totală de 73.450 euro și 18.600 lei (în zilele de 12 mai — 26.400 euro, 19 mai — 19.500 euro, 16 iunie — 18.600 lei, 13 iulie — 5.000 euro, 21 august — 22.500 euro).

„Banii primiți de inculpat, într-un imobil ce-i aparținea, în autoturismul personal și în cel al reprezentantului firmelor furnizoare, reprezentau comisionul stabilit (5 — 10%) pentru derularea în bune condiții (emitere comenzi, plată facturi) a contractelor de reactivi, mobilier medical și dispozitive medicale pe care Institutul de Geriatrie le încheiase cu firmele respective”, susțin procurorii.

Potrivit DNA, în mai 2015, Dan Straja, în exercitarea atribuțiilor de manager la Institutul ‘Alexandru Trestioreanu’ în ceea ce privește încheierea contractelor de achiziții, derularea acestora și angajarea unității în operațiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a două firme suma totală de 95.750 euro (la 1 mai — 55.000 euro și la 8 mai — 45.750 euro).

„Sumele de bani, primite de inculpat atât în biroul său din cadrul instituției pe care o conducea, cât și în autoturismul personal, pe o stradă necirculată, indicată anterior de inculpat, reprezentau comisionul stabilit (5%) pentru derularea în bune condiții a contractelor de furnizare de dispozitive medicale (emitere comenzi, plată facturi) pe care Institutul Oncologic le încheiase cu cele doua firme”, se mai spune în comunicat.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurile mobile și imobile aflate în proprietatea celor doi, respectiv Dan Straja până la concurența sumei de peste 95.000 euro și Bogdan Păltineanu până la concurența sumei de peste 73.000 euro și 18.600 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *