Alina Mungiu-Pippidi

Unde ne sunt liderii? Top decizii neluate care ne vor costa scump

Plouă cu non-evenimente, congres PSD, moțiuni, lupte pentru putere care nu pot schimba nimic nici măcar teoretic, vizite inutile și mesaje de lemn. Ca atare, un scurt reflector pe ce contează de fapt.

 1. Se pierde ocazia de a curăța Bucureștiul

DNA, fie el binecuvântat, scoate în sfârșit la iveală mafia transpartinică a administrației și aleșilor Bucureștiului. Atenție. Oprescu deja s-a garat în spitalul lui favorit, Chiliman și-a mai luat înapoi din ce îi reținuse DNA, cât privește pe omul comision Moisescu, acesta e super-tare, dovadă că de zece ani doar eu scriu despre el, de pe vremea Guvernului Tăriceanu, de parcă aș fi cumpărat vreo exclusivitate – e invers – eu nu am fost de cumpărat și de aia i-am tot dat numele, iar el pe o ușă e băgat și pe alta iese. Povestea de la Apa Nova pune degetul pe rană, arătând că bugetul orașului e spoliat pentru că e votat și controlat de o mafie transpartinică a consilierilor, pe care primarii o joacă pe degetele lor pline de aur. Nicușor Dan a cerut să aflăm cum au votat consilierii la scumpirea apei. Nu e destul. Blaga și Gorghiu trebuie să îl scufunde pe Oprescu, nu să îl țină la suprafață, Greu, știu, Blaga l-a mai salvat pe Moisescu, Alina G. văd că îi descoperă calități lui Tăriceanu exact când cheamă pe bucureșteni la demonstrație, uitând că acum un an trebuia să demonstrăm contra lui Tăriceanu, la ordonanța cu traseismul. Fraților, vedeți că ați greșit anul sau persoanele sau orașul. Contra lui Oprescu și pentru demisia lui trebuia sa scoateți lumea, nu pentru a-l despărți pe Ponta de Oprea, că nu vrem să ne băgăm în cuplul lor. Sau, mă rog, poate doar voi vreți. Și dacă vreți să curățați Bucureștiul, imediat toate voturile din Consiliu să fie postate NOMINAL, și cele din trecut, și cele din prezent, și consilierii voștri care ne umflă facturile afară până să vină DNA, că nu aveți ce pierde cu majoritatea, doar dacă mai are careva curaj să ia parandărăt până la locale (să meargă voluntar în Siria cine are asemenea curaj) . Cu acest început poate aveți vreo șansă la alegerile de la anul și începe și curățarea Capitalei, unde răspunderea dreptei e foarte mare.

 1. ANI devine pe față o celulă a serviciilor, și încă una irelevantă

ANI nu că nu are șef, dar nici nu va găsi acea personalitate independentă care să poată conduce agenția bine. De vină e o combinație de intervenție politică nereușită a lui Horia Georgescu, omul pe care propria familie îl acuză că și-a cumpărat poziția de șef la integritate (ce țară), ca după aceea să se dea în leagăn și cu Băsescu, și cu Ponta, și legea foarte slabă de înființare (vina e a cui a scris-o, dăm o lege  taman când România devine membră UE și scriem în ea că e musai să fii român ca să fii șef ANI. Bineînțeles, asta se citește că șefii trebuie să fie cu diplomă de la particulare plus școala de diplome a SRI). Urmarea e că ANI nu are șanse nici teoretice să găsească un șef tare, ca la DNA, și serviciile prezintă candidați și contracandidați și se blochează reciproc pe acolo. Consiliul de integritate nu are la rândul său profilul public, nu mai spun de meritele individuale ale membrilor în domeniul luptei cu corupția, cu reputația aferentă, pentru a rezolva situația sau măcar a atrage atenția asupra ei. Legea e caducă, și dacă președintele sau primul ministru ar cădea de acord să se dea o ordonanță să se anuleze chestia cu român iar postul ar fi scos la concurs internațional poate agenția ar mai avea vreo șansă. Nu, nu e dincolo de atribuțiile președintelui, exact asta trebuie să facă el, și e mare nevoie, trei sferturi din cazurile DNA puteau fi prevenite de ANI. Așa ar trebui de fapt să funcționeze prevenirea corupției, ANI îi depistează, comisiile de disciplină, șefii sau prefectul imediat îi suspendă, și partea penală vine mai târziu. Dar noi facem anticorupție contra voinței politice, de asta nimeni nu e schimbat până nu e condamnat penal și de asta DNA nu are cum răzbi.

 1. Curtea de Conturi putea fi depolitizată

Dacă înțeleg eu bine, ca să nu se plictisească pesedistul Văcăroiu la Curtea de Conturi, i-a fost trimis tovarășul Sârbu, frate ideologic și înainte, și după 1989, după cum scrie Dan Befu pe romaniacurata.ro.  Trecem peste partea personală, că poziţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi de consilier de conturi, care fac parte din structura de management din cadrul Curţii de Conturi, sunt remunerate cu venituri de peste 10.000 de lei net pe lună şi sunt „garantate”, conform legii, pentru o perioadă de nouă ani. Doar nouă ani? Curtea de Conturi e unica agenție de control din Europa politizată pe față. Ce credibilitate să avem la MCV, la fondurile europene mereu cu probleme etc? Înțeleg că PNL va contesta la Curtea Constituțională. Lui Victor Ponta, e limpede, nu îi mai pasă de opinia publică europeană – nu mai are ce pierde, și e o problemă să-l fi adus aici dacă nu se reușește debarcarea lui. Și o greșeală. Și aici, era cazul șeful statului să spună ceva – politizarea agențiilor de control a statului, sau mai degrabă prevenirea ei, ține de atribuțiile prezidențiale, a fost promis în programul președintelui în campanie. Nepotismul e rău și toată lumea pricepe, asta era mesajul intern, nu ăla cu prea multe legi care e etern și șters.Mesajul pro-merit și anti-politizare trebuie să fie promovat zilnic de Iohannis, mai ales că avem legi deja – numai programul PNL, în mod comic, zice că gradul de politizare acceptabil social va fi negociat cu societatea de aici înainte. Mie mi se pare că societatea s-a tot exprimat, la fel UE și programul prezidențial. Și tocmeala, doar-doar o da înapoi legea și ne mai uită lumea promisiunile, e mai degrabă jenantă. O lăsăm și pe asta doar Curții Constituționale? Nu era bine să avem o mare consultare cum depolitizăm organismele de control, că nici la ANAF nu o duc prea bine etc?

 1. Am rămas fără politică externă

Nouă luni de ezitare și bâjbăială ajung la culme săptămâna asta, în uma întâlnirii Obama-Putin de la ONU, în care rușii au dovedit că fără ei nu se poate rezolva nimic și se pot așeza la masa mare chiar după Crimeea. Inadecvarea e largă, a unui MAE depășit, iarăși cu nepotisme, ba chiar și angajați prinși cu șpaga, și care l-a trimis pe prezident la Riga, summit unde se știa că se va constata oficial decesul parteneriatului de est, să spună că noi îl susținem. El însă nu s-a ridicat din morți și iaca așa am rămas noi în aer și acolo suntem, sau mai rău, dacă judec după scrisoarea pe care mi-a trimis-o Bogdan Aurescu sau, mai recent, interviul lui Lazăr Comănescu, unde poziția noastră pe Siria se aliniază cu a lui Putin. Primele patru luni din an, când puteam face ceva pe Schengen – știu ce spun, că am fost parte din două campanii de succes, una de liberalizare a vizelor pentu Balcanii de vest, cu Giuliano Amato campion internațional, alta pentru Moldova și Ucraina, cu Bild și Markovski, nu am făcut nici pasul unu din ce trebuia făcut, că asta se face prin coaliții mult mai largi – deși eu am tras de mânecă pe cine trebuia, la vreme. Pe urmă a venit chestia cu refugiații și am dat cu mâna noastră așa o lovitură spațiului Schengen prin poziția noastră lipsită de solidaritate și minimă înțelegere, că nu știm dacă o să mai existe Schengen, ce să mai vorbim să ne bage cineva în el. Nu e culmea că aducem, prin inaptitudinea politicii noastre europene, exact acea Europă cu două viteze pe care diplomația noastră a avut ca obiectiv principal să o evite, ani de zile? În chestia cu refugiații Klaus a pierdut dintr-un foc tot acel avantaj internațional dat de mica noastră șmecherie de a fi ales un minoritar, teoretic mai natural înclinat să fie un european etc. Oprea, Ponta și cu el au făcut un corp comun remarcabil, că, vorba aceea, structura de sub ei e una, nici prea competentă, nici prea civilă, ca atare nici vorbă de vreo renaștere pe Externe, cum au avut balticii sau polonezii acum 20 de ani deja. Chiar așa, s-a terminat înainte să înceapă, în provincialismul nostru și compania politică a lui Orban și Fico? Și liderii, care ar putea fi contra curentului, ar putea devia curentul, că de aceea sunt lideri? Unde au fost și sunt?

În rest, zgomot de fond. Doar zgomot de fond.

 

(foto main: adevarul.ro)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “Unde ne sunt liderii? Top decizii neluate care ne vor costa scump

 1. Cosma

  Alina Gorghiu a fost cadorisita de sistem si ea cu contracte de asistenta juridica la Turceni. E o intamplare? Tatal ei ar fi director la Electrica, alta intamplare? Cat despre Blaga? Numai DNA-ul stie. Asta este societatea, colcaie de fostii securisti, activisti, urmasii lor, incompetenti, corupti. Toti niste gunoaie, iar cu o floare doua ca Morar sau Koveshi nu se face primavara.

  Reply
  • kosma

   nu stiu unde ai vazut d-ta scris kovesi, asa cum scrii d-ta..mai bine scrie romaneste d-le: covesi si gata!!!! in ce priveste celelalte, probabil d-ta vorbesti din proprie experienta in ceea ce priveste securistii! in general oamenii nu uita unde le-a fost bine!

   Reply
 2. crina

  si toate astea se intimpla din cauza copiilor si neamurilor securistilor de pina mai ieri. macar aia vechi mai erau scolitit cit de cit, limbi straine, facultati pe bune, astia sint la norma la spiru haret…

  Reply
  • mircea

   erau scoliti rau de tot..stiau ceva rusa si romana foarte aproximativ, dar bateau bine..erau meseriasi ce vrei????

   Reply
 3. alex

  Cu siguranta am sa merg la mitingul facut de Predoiu, Gorghiu si Blaga dupa ce o sa revad punctele forte votate si facute de PNL in ultimul an de zile:
  – votul pentru ca primarii sa fie alesi din primul tur
  – votul pentru pensiile speciale ale securistilor si tuturor privilegiatilor acestei tari ce se zbate in saracie si mizerie
  – votul pentru „relaxarea fiscala” din noul COD FISCAL prin marirea taxelor si impozitelor celor care nu au venituri, a micilor intreprinzatori si a majoritatii populatiei la amaratele de cocioabe in care locuiesc
  – votul pentru triplarea lefurilor cercului de privilegiati de la presedintie si guvern
  – si nu in ultimul rand sa aplaud jaful organizat si in forma continuata asupra populatiei la care au participat toti PNL-istii alaturi de fratii lor PSD-isti, UNPR-isti, OTV-isti cum este cazul ApaNova
  – etc.

  Concluzia este foarte clara: Am sa merg la mitingul organizat de PNL pentru propasirea neamului securist-politic dupa ce am sa trec pe la sfantul monopol Hypermarket de unde am sa cumpar un cofrag cu oua aproape expirate la super oferta unui pret marit dupa TVA-ul redus la alimente si a unui kilogram de rosii expirate de care ma voi desparti cu greu in timpul mitingului pentru ca oricum valoreaza mai mult decat viitori lor beneficiarii din timpul mitingului!

  Reply
 4. Kinga

  D-na Alina Mungiu, oamenii veniti in Ungaria nu sunt refugiati.
  Daca sunt intrebati de vor sa fie primiti de Romania, spun ca nu.
  Daca ar fugi de razboi, s-ar bucura si sa fie primiti de noi.

  Ministrul Turciei la Bucuresti spune ca au posibilitate de cazare mai mare decat cati refugiati au, ca doar 20% dintre refugiati stau in corturile construite de statul turc, dar oamenii vor sa mearga in Germania si in statele nordice. Ca sunt migranti economici.

  In Romania sunt 3 milioane de oameni care muncesc pentru salariul minim pe economie. Care e mai putin de 200 de euro pe luna. Asta sa inteleaga europenii. Ca deocamdata suntem saraci si corupt organizati si atat putem.

  Reply
 5. Martina

  Eu cred ca nu mai e nici o speranta de curatire a politicii si a societatii in general. Sunt un om optimist pe care realitatea l-a convins ca mafia traieste si infloreste pe aceste meleaguri „mioritice”. Se fura in stil mare si mic, se fura in permanenta, se face trafic de influenta, se da mita pretutindeni: la spital, la scoala, la casa de pensii, la firme funerare si in piete. Peste tot cineva da sau ia „foloase” necuvenite. Cum sa le mai fie frica cand vad cum cei arestati scapa in cateva zile, sau iau pedepse mici care devin si mai mici, dupa ce „autorul” scrie repede cateva carti in prielnica tmosfera penitenciara? Milioanele de euro sau dolari raman in conturi secrete, in case puse pe numele copiilor, matusilor, nepotilor. Cine cerceteaza daca Ion Ion, nepotelul de doi ani al familii Ion (e un exemplu abstract) are pe numele lui o casa in valoare de doua milioane euro sau un cont intr-o banca americana? Mama lui a plecat intr-o excursie de vreo doua luni si „intamplator” a nascut „speranta” familiei in America, micutul devenind astfel automat cetatean american. De s-ar sti cati dintre fii si fiice de mahari au domiciliu si peste Ocean si nasc acolo copii deja milionari, familia e discreta si banii pleaca pe nestiute si nevazute.
  Nu mai e speranta pentru o viata buna pentru cei putini care au ramas cinstiti, deci saraci. NU mai e.

  Reply
 6. legio

  Doamna liderii fug si stau linistiti prin Germania,Franta, SUA si prin alte locuri de acest fel aplauda cei facut bine in tara si numai critica ce este rau ,adica voi ridicati ca noi strigam ,,hei rup” .

  Reply
 7. dana

  Bucurestil trebuie curatat si la propriu si la figurat! Strazile sunt in cea mai mare parte murdare, nematurate cu anii, santierele sunt interminabile si surse de mizerie pe orice anotimp, spatiul verde este intr-un permanent pericol pentru ca servicii din primarii aproba orice cerere venita de orinde de a taia un arbore sau altul in timp ce arbori evident bolnavi sau uscati nu sunt curatati sau indepartati. Bcurestiul pare un oras lasat de izbeliste si daca am crezut la un moment dat ca nu poate exista o adminstratie mai deficitara decat cea a primarului Videanu din pacate m-am inselat. Singura reusita a fost indepartarea cainilor vagabonzi. Oare se poate face ceva sa schimbam cat de cat aceasta situatie? Se poate face ceva ca sa nu mai fie coruptie de toate felurile? Poate ca ar trebui sa nu mai avem primari ci doar consilii si sefii de consilii si sa se arate cetatenilor cat de important este sa fie un consiliu bine ales, sa nu se mai accepte nume deja compromise si sa nu se mai poata candida doua legislaturi la rand. Primariile sa fie controlate sa nu mai faca contracte pe diverse servicii cu firme din familiile celor alesi si a prietenilor lor.Cred ca ar fi de dorit sa fie si o limita de varsta ( precizez ca eu am 70 de ani deci nu am ceva impotriva celor in varsta ) Mi-ar place sa vina la rand si generatia celor care au acum intre 30 si 45 de ani. Sa fie un suflu nou, sa nu mai se recunoasca metode vechi la timpuri noi. Controlul averilor celor alesi sa se faca la jinceputul, la jumatatea si la sfarsitul mandatului.

  Reply
 8. taunul77

  Criza refugiatilor a fost abordata de toti liderii europeni cu ochii pe sondajele de opinie. Aia vestici s-au pozitionat pro, pentru ca era dominant curentul ce sustinea primirea lor, pe cand cei estici si central-europeni s-au pozitionat contra, ca asa gandeau majoritatea compatriotilor lor. In loc sa prevaleze pragmatismul si realismul au prevalat ipocrizia si dorinta de a obtine capital politic din orice.

  Reply
 9. andreesanu

  Vacaroiu doarme pe el de cand si-a tras locul cald platit cu-n salariu nesimtit .
  Acum RASPOPITUL prin sforile trase de-o viata vrea sa se capatuiasca legal si se vrea ADAPAT la tita Curtii de Conturi.
  Nesimtirea dusa la extrem ,sfidarea dinozaurului mafiot continua .

  Reply
 10. alinamp

  iata ce imi scrie in direct coresp. unui mare ziar european, ine sunt refugiatii de la granita croato-ungara

  ”sa stiti, refugiatii sunt atat de pasnici si rabdatori, e o minune sau poate nu e o minune, acuma din Siria de exemplu vina toata clasa de mijloc si chiar si upper class, cei care au bani si care pana acum s-au mai descurcat, dar acum nu mai pot trai printre ruine si bombardamente sau vor sa scape de tabare din Iordania si Liban. Multora le e rusine sa vina asa, ca ultimii boschetari, si cand vorbesti cu ei, au grija sa tina o anumita distanta pt. ca le e rusine ca nu s-au spalat de zile intregi…”

  pe mine ma suna multi ziaristi care sunt acolo, asa ca stiu cine e acolo, mai oameni, buni, nu mai fiti asa neincrezatori, si stiu si obama si biden = teroristii sunt deja in europa, nu ne vin acuma astea sunt prostii…

  Reply
 11. Lacra

  Pai daca e democratie in UE n-ar trebui sa fie anormal sa ai curaj sa-ti spui punctul de vedere.
  Dincolo de capacitatile limitate ala tarii mai e si opozitia evidenta a populatiei de a primi musulmani.
  Asa ca mister President ne-a reprezentat in mod real. Asta e dorinta noastra. Dincolo de asta, am inteles ca minoritatea se supune majoritatii si asta e, vom primi 6000 si ceva bucati refugiati/imigranti. Daca astia vor vrea sa stea aici, ceea ce nu prea cred.

  Reply
 12. Petru Gheorghiu

  Ma bucur ca ati mentionat- macar si in treacat- evenimentul major care se intampla acum : repozitionarea Rusiei lui Putin , ca actor indispensabil echilibrului din Orientul Mijlociu.Cum ne-au obisnuit de la Petru cel Mare, rusii au constant o politica ofensiv – imperialista.Au suferit – doar temporar, spera ei – un recul dupa caderea sistemului comunist , dar azi au aratat clar ( prin razboiul din Georgia, anexarea Crimeii, razboiul din Ucraina, prezenta militara din Siria ) ca sunt hotarati sa intre in carti.Cum ? Pai simplu, devenind indispensabili. In momentul cand Putin va fi invitat oficial sa participe la coalitia antiISIS, in mod miraculos veti constata ca fluxul invaziei musulmane din Europa se va stabiliza, teroristii vor fi infranti ( precum fiara fascista in WW2 ), iar la conferinta de pace care, in mod logic, va urma – solicitata de Putin de mult, pt. a marca sfarsitul razboiului rece – se vor recunoaste meritele Rusiei prin : accepterea bazelor militare de pe litoralul sirian, astazi garantate doar de Assad( care , in mod natural, va fi sacrificat de rusi si deferit tribunalului international de la Haga, precum Milosevici ), divizarea Ucrainei + neutralitatea sa ( gen Finlanda ), dar mai ales si in mod special, recunoasterea oficiala internationala a anexarii Crimeii ( vechi teritoriu istoric rus, bla, bla, bla) . Dar Europa noastra, cea invadata de refugiati – care nu vor sub nicio forma sa se bata direct pt. eliberarea teritoriului national, cum au facut polonezii, francezii, etc. acum 70 de ani – si care a indraznit sa aplice santiuni economice Rusiei, oare ce va face ? Pun pariu ca isi va face mea culpa, va ingurgita milioanele de musulmani, care vor schimba radical structura demografica a lumii noastre, va plati milioane de euro pt. reconstructie si se va mira de ce a ratat sansa istorica de a deveni a treia putere mondiala, dupa USA & China.

  Reply
 13. Ioan Puscasu

  INTELEPTII Romaniei trebuie sa inteleaga ca este necesar, sa se inarmeze cu mai multa tarie si rabdare pentru a osteni si mai mult in vederea cuagularii energiilor pozitive si creative ale neamului romanesc. Sa se activeze societatea in vederea promovarii, unor adevarate elite veritabile in politica, administratie publica si justitie avand la baza principii de competenta si moralitate . Sa posede, spiritul afacerilor publice mult mai dezvoltat decat cel al afacerilor private (fraudiste).
  A face politica, administratie publica si justitie inseamna angajament si responsabilitate. Aceste functii si atribute publice nu au nimic comun cu incompetenta sau imoralitatea, cu amatorismul, submediocritatea ori snobismul dovedit si promovat de “societatea politica postcomunista” ce trebuie declarata “FALIMENTARA”. Acest proces este inevitabil si ireversibil si nu poate fi realizat cu reusita de 100% decat de catre SOCIETATEA CIVILA.
  Numai valorile umane superioare, adevarate, inzestrate cu talent, inteligenta, mestesug competitional, harnicie si moralitate, omenie, sentimente de compasiune, impreuna cu procesul complex de instruire superioara a membrilor societatii pot constituii resursele si caile pasnice sigure si garantate ce pot aduce Romaniei progres si modernitate, caracteristici mult dorite in economie, industrie, agricultura, turism, educatie, sistem de sanatate publica, administratie centrala si locala, justitie etc.
  Romania în toate timpurile sale istorice a avut nevoie de OAMENI de STAT cu vocatie, talent si daruire pentru interesul general. Acum mai mult ca oricand trebuie sa fie depuse eforturi concertate, atat din partea OAMENILOR POLITICI care pot dovedi CLAR VIZIUNE, CAPABILITATE si BUNA CREDINTA cat si din partea celor mai iluminati romani apolitici ai SOCIETATII CIVILE, dar si straini (vezi modelul – Raed Arafat) pentru a concentra energiile pozitive la nivel national si a pune în operă gandirile si proiectele lor valoroase in vederea REDRESARII ROMANIEI care de 25 de ani datorita, SUBMEDIOCRITATII si IMATURITATII din SISTEMUL POLITIC, se află într-o continuă prăbuşire ABISALA.
  Cand vom intelege ca fraiele puterii politice si economice sunt in mana unor persoane fara constiinta si fara scrupule, care nu poseda capacitatea de a-i intelege pe ceilalti, vom privi realitatea intr-o lumina noua fiind vorba de o plaga a raului care se intinde fara dificultati. Pentru a ajunge sa conduca, un psihopat nu are nevoie de adeziunea majoritatii ci este de ajuns sa fie sprijinit de un grup de interese (MAFIE) care poate prin mijloace meschine neortodoxe sa gadile instinctele primare ale disperatilor, sa “orienteze” si sa conduca “populatia fara orizont” ca pe o turma de animale.
  In Ro EXISTA un mare RISC. Dupa modelul celor aflati la putere toata societatea poate fi contaminata cu sceleratii morali si nu numai!

  Reply
 14. joenegut

  Doamnă Mungiu,
  Klaus Iohannis dacă ar fi susţinut aberaţiile UE şi ale doamnei Merkel privind refugiaţii ar fi pierdut instatntaneu încrederea publică. Aşa subiectul ăsta penibil cu refugiaţii care ne ocolesc va rămîne doar subiect pentru comentatori. Legat de asta este clar că Polonia şi-a nuanţat opiniile datorită faptului că Tusk este preşedintele UE! Ei negociază pe alte coordonate.
  În momentul de faţă în Europa, nu numai în România lipsesc lideri cu viziuni europene.
  Declaraţiiele doamnei Merkel privind această problemă au fost nechibzuite, Germania şi-a completat nevoile de persoane actibe cu turci şi cu iugoslavi, bine integraţi. Nu este clar cum se vor integra acum musulmani care pot cădea rapid sub influenţe fundamentaliste.
  Europa este fundamental iudeo creştină, iar islamismul nu a fost integrist, dar acum se observă că fii celor acre au venit pentru libertate în Marea Britanie şi Franţa.

  Reply
 15. Costel

  Parca a mai fost un concurs international, la nustiu ce societate, si a fost ales cetateanul australian….Ciurel, care tocmai fusese dat afara de la aceeasi societate. Nici asa nu merge. Propun sa se traga la sorti dintr-un grup de cetateni 90% onesti (ca 100% nu vad cum).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *