Romania Curată

UPDATE – Cei circa 20.000 de protestatarii au pichetat sediul PSD. Reacția lui Dragnea

UPDATE 6 – Președintele PSD Liviu Dragnea a scris, pe Facebook, despre protestele contra amnistiei și grațierii, că ar fi vorba despre o lovitură de stat: „M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care sta la baza statului de drept. Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date.

E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituții fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese. Am spus în campanie că vreau ca românii să trăiască liberi în țara lor, fără teamă că sunt ascultați, urmăriți, hăituiți, șantajați și nedreptățiți. Nu-mi iau cuvintele înapoi. Susțin acțiunile împotriva corupției, dar împotriva adevăratei corupții.

Eu consider că PSD n-are motive să fie apărat. PSD e apărat de ideile lui politice, de programul de guvernare și de suportul popular. Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență. Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate. Dincolo de jocul politic egoist al președintelui Iohannis, viața românilor are nevoie de bunăstare și siguranță”.

UPDATE 5 – Manifestanții se îndreaptă către sediul ALDE. La Iași au protestat peste 1.500 de oameni, la Brașov circa 800, la Constanța peste 1.000, la Alba Iulia câteva zeci, la Timișoara câteva mii, la Târgu Mureș doar câteva zeci de oameni, la Suceava 100, la Piatra Neamț 200, la Galați câteva sute, la Ploiești circa 200, la Baia Mare aproximativ 400, Pitești – 100, Sibiu, circa 3.000, Cluj, peste 2.000 – potrivit Agerpres.

UPDATE 4 – Protestatari contra amnistiei și grațierii, circa 20.000 după estimările News.ro, 15.000 după Mediafax, au plecat din Piața Victoriei și au ajuns la sediul PSD de pe bulevardul Kiseleff, după ce au mărșăluit de la Universitate la sediul Guvernului.

UPDATE 3 – Agențiile de știri scriu că numărul protestatarilor contra amnistiei și grațierii a ajuns la circa 15.000 doar în Capitală, la care se adaugă alte mii în țară. La Cluj sunt peste 5.000 de demonstranți, la Sibiu aproximativ 2.000, peste 2.000 la Timișoara, la Brașov peste 1.000, la Galați circa 300, peste 600 la Iași, 200 la Arad și peste o sută la Craiova. Proteste au fost și la Buzău, Bacău, Piatra Neamț și Constanța, dar și în mai multe orașe din străinătate.

UPDATE 2 – Protestatarii, al căror număr a ajuns la 10.000, potrivit News.ro, se îndreaptă spre sediul Guvernului, din Piața Victoriei.

UPDATE 1 – Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Piața Universității, unde circa 5.000 de persoane s-au adunat pentru a protesta față de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificările codurilor penal și de procedură penală. Manifestanții au blocat bulevardul Magheru.

La sosire, preşedintele a fost aplaudat şi i-a fost scandat numele. „Avem preşedinte”, „Iohannis e cu noi”, „România cere: fără graţiere” au scandat protestatarii. „O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”, a spus Iohannis, în Piața Universității, unde a stat circa un sfert de oră printre demonstranți.

La Cluj, circa 5.000 de persoane participă la proteste, în Piața Unirii. La Iași, circa 600 de persoane protestează în Piața Unirii.

***

Un nou protest faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările la codurile penal și de procedură, promovate de Ministerul Justiţiei, a început în Piaţa Universităţii la ora 17. În prima jumătate de oră se adunaseră circa 500 de persoane, potrivit News.ro, dar lumea continuă să se strângă pentru a manifesta.

Oamenii scandează „PSD, ciuma roşie”, „Jos Guvernul”, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie” şi „DNA, nu uita, noi suntem de partea ta”. Protestatarii au steaguri şi pancarte cu mesaje precum „Ministru’ cu plagiat trebuie remaniat”, „Referendum pentru toţi, să ştim dacă suntem hoţi”.

„Nu sunt de acord cu ordonanţa care promovează graţierea şi amnistia. Nu îşi are rostul, favorizează unii infractori deja cunoscuţi, care sunt un pericol pentru economia ţării şi pentru siguranţa ţării. E o ordonanţă strict politică şi este cu dedicaţie foarte clară. Sunt câteva persoane care vor avea sigur de câştigat de pe urma ei”, a spus un bărbat venit la protest. „Nu face decât să dea înapoi ani întregi în care s-au făcut nişte progrese în justiţie şi să ne arunce înapoi în anii ’90, în care un băiat din fruntea partidului psd-pdsr, cum era pe vremea aia, conducea ţara la discreţie. Şi pentru că votul, atât de prost, care s-a întâmplat de curând le-a dat pe mâna toată puterea vor să completeze chestia asta şi să conducă arbitrar şi discreţionar. Este foarte clar că Liviu Dragnea vrea să devină premier şi nu ştie cum să ne păcălească”, a afirmat un alt manifestant.

Organizatorii mitingului au anunţat că din Piata Universităţii vor merge în marş până la Guvern. Proteste similare sunt anunţate pentru duminică seară şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi la Copenhaga, Paris, Londra, Haugesund (Norvegia). Proteste faţă de cele două proiecte anunţate de Guvern au avut loc şi miercuri seară, când aproximativ trei mii de oameni au ajuns în marş, din Piaţa Universităţii, în faţa sediului Guvernului.

O serie de personalități au lansat, în spațul virtual, chemări la protest. Filosoful Mihai Șora scria, sâmbătă, pe Facebook: „Să revenim la elefanții noștri. În clipa de față, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democrație românească decât asaltul asupra Justiției, prin ordonanțe de urgență „cu dedicație“ pentru oligarhi. Ei pot strecura un elefant sub preș ori după ușă, în pivniță sau în pod, întotdeauna va rămâne ceva pe dinafară: trompa. Și – câtă vreme există oameni care văd trompa elefantului, oameni cărora le pasă de țara lor, de viitorul copiilor lor – nu este totul pierdut. Mâine după-amiază voi fi în Piața Universității”. Iar ziua și-o încheia cu optimism astfel: „Dragii mei, nu mor caii când vor elefanții. Pe mâine”.

Cătălin Scânteie și soția sa Sanda, victime ale incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, a ieşit în stradă şi miercuri seară și a anunțat că va protesta și duminică. „Am ieşit în stradă pentru că ne-am săturat de hoţie şi corupţie. Mai grav este când aceşti corupţi sunt la putere şi ne conduc. Toţi nelegiuiţii vor fi scăpaţi prin aceste legi, inclusiv cei vinovaţi de tragedia Colectiv. Se va ieşi şi duminică în stradă, vom fi acolo, plătind încă o dată preţul că trăim în România, cerând din nou ca cei vinovaţi să plătească. Iertarea vine de la Dumnezeu, legea trebuie să-şi facă treaba”, a spus Cătălin Scânteie.

O altă victimă din Colectiv, Tedy Ursuleanu, anunța că va ieşi duminică în Piaţa Universităţii: „Nu putem să mai închidem ochii. Tot ce a încercat Vlad Voiculescu să facă lunile astea s-a dus pe apa sâmbetei într-o săptămână. E deja bătaie de joc. Nu pot decât să sper că se va ajunge la un alt noiembrie 2015, cert este că se cere aşa ceva, altfel nu văd să se schimbe ceva, nu văd ca noii guvernanţi să sprijine mai departe populaţia. Totul e pentru ei şi atât. Dacă nu vor să înţeleagă de bună voie, s-ar putea să se ajungă şi acolo. E puterea oamenilor, glasul şi nevoile lor nu mai sunt demult ascultaţi”.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului retragerea celor două ordonanţe. „Proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie, o spun cele mai autorizate voci din Justiţie”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook. Şeful statului a precizat că Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupţie, abuz în serviciu şi integritate, ”în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă”.viewscnt


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “UPDATE – Cei circa 20.000 de protestatarii au pichetat sediul PSD. Reacția lui Dragnea

 1. MIMI

  In perioada 2000-2005 societatea SPANIOLA a fost intr-o framantare politico-economico-sociala aproape de nestapanit ceva de genul a ceea ce se regaseste acum in Ro.
  In acea perioada societatea civila de nivel republican (sindicate, ONG, etc) din SPANIA s-a impus in actul de guvernare OBTINAND DREPTUL ca sa desemneze ministri la TREI ministere, al JUSTITIEI, al FINANTELOR PUBLICE si al Ministerului de Interne , astfel s-a instalat increderea si normalitatea in societate spaniola.

  Reply
 2. Alexandru

  presedentia reprezinta statul deci o lovitura de stat nu priveste un miting impotriva coruptiei guvernamentale !

  Reply
  • Dumitru

   Orice incercare de modificare a balantei constitutionale de forte prin mijloace extra-constitutionale este tehnic o lovitura de stat. De exemplu, „lovitura de stat parlamentara” din 2012 era cu mult mai putin o lovitura de stat decat ce se intampla acum. Acum, avem un presedinte, caruia i se cere constitutional impartialitate, si care manifesta impotriva guvernului.

   Reply
  • Barbu Brailoiu

   crezi că ei nu știu asta? dar au preluat chemarea la luptă a la Erdogan, pregătindu-se cam de același lucru. dacă stăm cu mâinile în sân, vor urma cenzurarea presei și a opiniilor libere, controlul internetului, epurările…

   Reply
 3. Alex

  Rezultatele istorice obtinute de PSD sub conducerea iresponsabilului Dragnea in baza carora fac ce vreau ei in Romania nu sunt decat un mare bluf. Tot PSD-ul a luat in 2016 cu 2 milioane de voturi mai putin decat a obtinut Ponta singur in 2014 si cam jumatate din voturile obtinute atunci de Iohannis. Poporul a dat PSD-ului dreptul de a guverna responsabil si cinstit tara nu de a-si bate joc de ea si de ei !

  Reply
 4. Andrei

  Pentru Mimi. Este corect ce ai afirmat numai ca acest lucru se intampla in SPANIA. La noi, cei pe care i-ai enumerat tu , sunt intotdeauna cu puterea, asa ca………..nu pot face asa ceva ca deranjeaza. Spre exemplificare iti spun o parte din acesti ideri de sindicat care au fraternizat cu puterea obtinand functii inalte. Aici amintesc doar pe Mitrea, Ciorbea, Croitoru, Liviu Pop…….si lista poate continua. Deci, la noi cine sa faca acest lucru ? Societatea civila? Unde este ca n-am prea vazut-o ? De acesti oameni nu ne poate scapa decat STRADA.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *