Liviu Antonesei

Un caz de genocid?

Observatorii atenți spun că România, cu tot cu sistemul sanitar, se află în pragul dezastrului. Ei suferă de un exces de optimism, situația este deja dezastruoasă și tocmai devine terifiantă. Avem toate semnele, de la cifrele explozive ale molimei – infectați, morți, ritmul vaccinării – pînă la căderea economiei, criza politică, prăbușirea nivelului de trai și toate celelalte care alcătuiesc un ansamblu funebru. De mai bine de un an, mă tot întreb ce păcate vom fi avut de a trebuit să facem față celei mai mari și complexe crize din întreaga noastră istorie cu cea mai habarnamistă, cleptocrată și lipsită de rămășițe de empatie din aceeași încercată istorie. Din păcate, privind la bravele noastre opoziții, că avem mai multe – una ambiguă, cîtă vreme se socotește membră a coaliției de guvernare, alta oportunistă și alta extremistă -, nu se întrevede vreo rază de speranță. Un singur lucru au reușit să facă, un lucru foarte bun de altfel, au dărîmat guvernul Supermanului, care reușise să ne trezească dorul față de cel al celebrei Vasilica. Sigur, după guvernul Zîtutui, este greu să-ți imaginezi unul mai prost, dar privind iarăși la clasa politică, putere, opoziție și putere-opoziție laolaltă, e și mai greu să-ți imaginezi un guvern care să treacă de genunchiul broaștei.

Nu voi face o trecere în revistă a tuturor declarațiilor și faptelor de guvernare, inclusiv ale președintelui, ca lider real autoimpus al executivului, iresponsabile care seamănă moarte. Mă voi opri la cele din ultimele luni, anume la cele care au zădărnicit lupta cu pandemia și au inițiat asasinatul în masă în curs, în termeni mai direcți genocidul. Da, România intră deja în scenariul lombard de la primul val, poate într-unul mai înspăimîntător, fără scuza luării pe nepregătite, a surprizei cosmice. Se știa din primăvară că valul 4 vine și va fi mai dur decît cele anterioare. Ar fi fost vreme să ne pregătim pentru sosirea lui, doar că bravii noștri lideri politici, administrativi și medicali par să fi spus și făcut totul ca să intrăm complet nepregătiți în luptă și să ieșim din război cu pierderi, nu doar umane, incalculabile. Reamintesc că vinovați de pierderea unui război sînt comandanții, nu ostașii și civilii. O scurtă recapituare.

În iunie, Vizigotul și Zîtul, pe două voci de baritoni fără voce, ne-au anunțat că au învins pandemia. Minciună în fals. Se știa deja că valul 4 e la linia de start. Motivul? Cîteva nenorocite de partide internaționale de fotbal, libertate totală pentru crîșme, malluri, săli de joc și alte activități fără de care viața nu ar fi posibilă, dar care toate, în condițiile date, lovesc chiar viața. Rezultatul a fost o scădere dramatică a procesului de vaccinare. Dacă pandemia a fost învinsă de acești eroi mitologici, de ce să te mai deranjezi la vaccinare? În această privință, rezultatele corifeilor luptei cu molima sînt net superioare celor obținute de toți negaționiștii și antivacciniștii militanți laolaltă. Am spus militanți, sînt ultimul care ar putea lovi în libertatea de opinie. Ei bine, acele declarații iresponsabile sînt perfect incadrabile în noul delict numit zădărnicirea luptei cu pandemia și cei doi ar trebui supuși unei necesare anchete. Că a fost punctul de plecare al genocidului ar putea să cadă în sarcina altei anchete…

În fața exploziei de cazuri din aceată lună, spitalele deja au cedat. Pacienții sînt tratați pe paturi așezate dirct pe podea sau pe scaune, cu masca de oxigen – care prinde așa ceva – în sălile de așteptare ale urgențelor, un pat ATI se eliberează prin moartea ocupantului, medicația esențială pentru tratarea bolii lipsește cu desăvîrșire – anticorpi monoclonali, tocilizumab, Favipiravir, Arbidol -, așa că medicii luptă pentru viața pacienților fără armele potrivite. Aspirina, Paracetamolul,vitaminele sînt paleative. Avem 1500 de paturi ATI și o lipsă uriașă de concentratoare de oxigen. La spartul tîrgului, Zîtul cere noi paturi, de parcă acestea se fac peste noapte, și anunță achiziționarea a 500 de noi aparate. Din masochism probabil, reamintesc că la declanșarea pandemiei, Germania avea 27 de mii de paturi ATI și a mai creat urgent 3 mii, să fie cifră rotundă. Sigur, nu sîntem Germania, dar în jumătate de an de circ politic, bravii cîrmaci nu puteau crea o mie, două de paturi? Noroc că generoasa Europă a sărit în ajutor cu o mie de cutii de Favipiravir și 250 de concentratoare folosite. Ar fi de rîs dacă nu ar fi de plîns. România în loc să ceară activarea mecanismului pentru dezastre umanitare, ține coada sus și își asasinează cetățenii.

Pe fondul dezatrului deja început, mamelucul de la Educație, în complicitate cu tot guvernul, dispune începerea anului școlar „în fizic” pentru că școala noastră nu ar fi pregătită pentru online. Serios? Școala, așa lipsită de orice ajutor, s-a descurat în perioadele de online. Și apoi ce-au făcut toate anisiile și toți cîmpenii ca să fie mai bine pregătită? În fine, eu cred că dreptul la viață este măcar la fel de important ca dreptul la bună educație. Nu și guvernanții nostri care au anulat pragul de 6 la mie, a cărui reintroducere este cerură acum cu disperare de elevi, părinți și profesori. În loc de asta, deși școlile se închid pe rînd, elevii, profesorii și părinții se îmbolnăvesc, mamelucul cu pricina declară că nu e nici o nenorocire dacă se îmbolnăvesc copiii! Nu e nici o nenorocire cînd s-a văzut că varianta delta nu face discriminări de vîrstă nici la contaminare, nici la asasinare? Nu e nenorocire cînd școala a devenit unul din cei mai importanți vectori de transmitere către adulți? Un exemplu din proximitatea mea – familie cu cinci membri, părinții, doi copii, unul de zece luni, o bunică. Școlarul s-a contaminat la școală și i-a contaminat pe toți ceilalți din casă. Finalul pînă la urmă fericit ține de un miracol și de devotamentul unui bătrîn doctor care le-a acordat asistență, acasă, pe durata bolii.

Cînd este vorba despre morți, creșterea numărului acestora, biserica strămoșească nu putea lipsi. Odată cu explozia cifrelor, a declanșat „moașteniada”, festivalul pelerinajelor de toamnă la români. În deplină obiectivitate, trebuie să recunosc că față de Untold-ul bocciului, organizarea pelerinajului de la Iași poate fi socotită un model de asigurare a unei anumite securități sanitare. Asta nu înseamnă că vor lipsi efectele medicale neplăcute, dar putem spera că vor fi mai mici decît ar putea să fie…

Apreciez faptul că de la declanșarea pandemiei, o mulțimme de oameni cu pregătire juridică, de la Avocatul Poporului la militanți civici și avocați, au sărit competent în apărarea drepturilor și libertăților grav atacate de autorități. Aș fi bucuros dacă măcar unii dintre ei ar socoti că dreptul la viață este la fel de important ca toate celelalte, Aș fi fericit să clarifice cît este zădărnicirea luptei cu pandemia, cît asasinat în masă din culpă, cît tentativă de genocid și de cîți morți avem nevoie ca să fie un genocid împlinit. Și apoi să acționeze ca atare!

Aici radiografia medicului Lucian Duță, fost președinte ale CNAS, despre dezastrul sanitar. Cutremurătoare…


Articol preluat de pe blogul autorului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Un caz de genocid?

 1. Dumitru

  „Ce pacate vom fi avut ?” E simplu : lacomia, lenea și fudulia. Lacomia i-a făcut ușor de cumpărat, și la preț mic. Lenea intelectuală de a gândi, de a-și pune întrebarea „cui prodest” a fiece incercare de manipulare. Și fudulia care i-a făcut sa nu recunoască faptul ca au greșit când era evident ca au făcut-o.

  Reply
 2. Make

  Un sceptic al vaccinurilor anti-covid va transmite: igiena, masca, distantare (citat din sefa INSP). Cine are cel putin 3 comorbiditati, poate incerca vaccinarea dar cu mare vigilenta dupa 3-4 luni. Ar fi bine sa aveti doza de anticorpi monoclonali la dispozitie pentru ca nu se mai garanteaza multe lucruri daca va intalniti cu virusul la acea stare de sanatate.

  Reply
 3. Catalin

  Este o confuzie foarte mare, probabil special intretinuta pentru mai multa spectaculozitate.

  Intre un pat ATI si un pat obisnuit de spital cu o priza de oxigen este o mare diferenta. Oxigenoterapia(chiar si cea la presiune inalta) NU are nevoie de paturi ATI, se poate administra si in saloane obisnuite de spital.

  Responsabili de intretinerea confuziei si de managementul dezastruos al crizei sanitare nu sunt nici KWJ si nici FVC.

  Reply
  • Liviu Antonesei

   Nu ma indoiesc ca sint si alti vinovati, incluzic de confuzia semnalata, dar cind se pierd bataliile, cum spuneam, principalii vinovati sint comandantii, apoi vin ofiterii, ostașii, civilii…

   Reply
   • Catalin

    Domnule Antonesei, am indoieli ca cele doua persoane (KWJ si FVC) sunt comandanti. Din cate stiu, „Comandantul actiunii” este RA, mai degraba in zona domniei sale ar trebui cautata responsabilitatea (sau iresponsabilitatea).

    E posibil sa ma insel dar cred ca merita analizat si rolul pionilor gen RA in aceasta criza. Sah mat se poate da si cu un pion, nu numai cu nebunul sau cu turnul :)

    Reply
 4. Lucian Nicolescu

  Domnule Antonesei, Mă descopăr și mă înclin în fața dumneavoastră. Articol impecabil, cu verb și plin de adevăruri care dor. Curajul dumneavoastră merită mai multă atenție din partea Societății Civile, amorțită și deznădăjduită de ororile politice, sanitare și economice. Președintele minte cu nerușinare găsind țapi ispășitori iar micuța marionetă demisă își imită jupânul sfidând un popor exagerat de blând, dar nu prost.
  Articolul dumneavoastră ar trebui să ne fie o alertă semnificativă.
  Vă mulțumesc și vă rog să primiți cele mai respectoase gânduri,
  L. Nicolescu

  Reply
  • Liviu Antonesei

   Mulțumesc și eu foarte mult. Din păcate de vreo zece ani, societatea civilă a fost înlocuită de societatea in civil, care reacționeaza la ordin de zi pe unitate. Trebuie reinventată de la firul ierbii, dinspre cetățenii preocupați de soarta lor. Merci encore.

   Reply
 5. Jean

  Nu pot să nu mă întreb ce dracu’ am fi făcut în cazul unei calamități naturale sau a unui război… Înainte de 1990 exista mitul spitalelor militare și al armatei care intervine. Acum, canci, nici asta. Armata e compusă din ceva ofițeri + niște plutoane de fomiști-semi-analfabeți care visează să meargă în „teatre de operațiuni” să câștige ceva bani. Parcă suntem prin secolul al XVIII-lea, când principatelor nu le era permis de la Poartă să aibă armată, doar cete de arnăuți.
  Epidemiologii care știu ceva despre Covid sunt prezentați pe la televiziuni ca niște ciudați, cu modelele lor matematice care, culmea, sunt validate de realitate, în timp ce Zâtu-Superman și Tiger Woods De Lemn-Tănase parcă au luat-o pe arătură. Nici măcar nu-s în stare să declare doliu național sau să pornească o ofensivă diplomatică pentru a cere un ajutor consistent la Bruxelles celor care scot anual din România mai mult decât mega-programul lor de ajutorare pe 5 ani, și ăla cu umilințe și condiții.
  Am ajuns la cel mai de jos punct din ultimii 30 de ani, când disprețul și ticăloșia celor de sus omoară în masă. Fără alternative (curvele Ciolacu și Dâncu se piaptănă pentru alegerile din primăvară-vară), cu o iarnă în față, divizați, ne grăbim să atingem pragul de 7 milioane locuitori din 2100 fixat nouă de experți. Cu siguranță, însă, le vom întrece așteptările!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *