Romania Curată

”Trimite DGPI peste ei! Rupe-i cu dosare, dom’ doctor!”. Reacții savuroase, chiar pe pagina lui Bode, la anunțul ministrului că ”lupta pentru adevăr continuă”, după ce a pierdut procesul cu UBB

”Lupta pentru adevăr continuă!”, a postat, astăzi, pe propria pagină de Facebook, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la scurt timp după ce Tribunalul Sălaj a anunțat că i-a respins cererea prin care a încercat să blocheze decizia Comisiei de Etică a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB), Cluj-Napoca, privitoare la confirmarea plagiatului masiv din lucrarea sa de doctorat (detalii aici). Ministrul a mai anunțat că se va adresa, iar, instanțelor de judecată pentru a desființa decizia Comisiei de Etică a UBB.

Reacțiilor oamenilor nu au întârziat, în prima oră de la postare, sute dintre ei reacționând cu ”ha-ha”, de câteva ori mai mulți decât cei care ”apreciau” demersul lui Lucian Bode. Asta chiar dacă, teoretic, pe propria pagină de Facebook ar trebui să fie majoritari susținătorii acestuia.

Comentariile de la postare s-au menținut în aceeași notă. Unul dintre cele mai apreciate aparține lui Robert Popa, care, potrivit propriului profil de Facebook, este polițist rutier, așadar, subordonat al lui Lucian Bode. ”Cu alte cuvinte spuneți că “nu credeți în justiție și că judecătorii nu au fost imparțiali” ?”, întreabă, retoric, Robert Popa, într-un comentariu care a stârnit, la rândul lui, o conversație cu alți utilizatori:

Predi Andrei: Robert Popa, nici nu ai idee cât mă bucură comentariul unui tânăr ca tine! Mai există speranța se pare, că poate cândva MAI va fi integru și va taxa derapajele și epoleții impostori!

Dani Cek: Robert Popa, nu ți-e teamă de pensie la o vârstă așa fragedă?

Robert Popa: Dani Cek, mă tem doar de Dumnezeu.

Printre cei care au reacționat se află și Ciprian Mihali, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB (facultate în cadrul căreia funcționează și școala doctorală la care și-a obținut titlul de doctor Lucian Bode – n.a.). ”Domnule Bode, sunteți liber să formulați oricâte plângeri, verdictul de plagiat și de mediocritate nu-l mai poate înlătura nimeni. Iar acesta o să vă urmărească în fiecare zi în care veți mai rămâne în politică. Ce vină avem noi, profesorii și studenții cinstiți, că dumneavoastră ați ales să vă mânjiți și să mânjiți universitatea? Pentru Dumnezeu, aveți un ultim dram de onoare și nu târâți după dumneavoastră în dezonoare și batjocură o universitate care v-a primit cu bună credință și, odată cu ea, întreg mediul universitar românesc. Din cauza unui asemenea comportament, suferă mii de doctoranzi români pe care toată lumea îi consideră ca pe dumneavoastră: plagiatori, mediocri și lipsiți de demnitate. Dacă vreți cu adevărat să faceți o faptă bună pentru țara asta, dați-vă demisia și luptați-vă pe urmă pe persoană fizică în toate tribunalele din lume. Fiți om de onoare, fiți curajos, dar nu legat cu lanțuri de scaune ministeriale! Oricum veți pleca în scurt timp din toate posturile politice, depinde de dumneavoastră dacă vreți să plecați cu un ultim dram de verticalitate sau înlăturat cu toată rușinea din lume, a scris Ciprian Mihali.

Zeci de reacții de apreciere a primit și comentariul lui Theodor Paleologu ”Așa e, domnule ministru, aveți dreptate: lupta pentru adevăr continuă și până la urmă vă veți da demisia sau veți fi demis.”.

Cătălin Glăvan l-a provocat pe Lucian Bode să arate și o fotografie cu el lângă o carte. ”Dottore, ne arăți și nouă o poză cu tine lângă o carte? Dar nu făcută acum, eventual de pe vremea când studiai pentru doctorat”. Răspunsul a venit de la un alt utilizator, care a postat un gif cu un… copiator.

De altfel, majoritatea comentariilor sunt într-o notă în care ”lupta pentru adevăr” a lui Lucian Bode e luată în derâdere și/sau i se solicită demisia.

Adrian Albu: Lipsesc niște ghilimele de prin text. De unde e copiat?

Diana Cocarlea: Adrian Albu si nu are nici notele de subsol :)))

Augustin Chira Vasile: Lupta continuă! Ducem PNL de la 4% la 1%!

Mihai Popa: Trimite DGPI peste ei, electriciene! Rupe-i cu dosare, dom’ doctor!

Dan Daniel: Am intrat doar pentru atmosferă! Vă faceți, dle încă ministru, de tot râsul. Așa că am râs alături de ceilalți 180 de cetățeni din 280 câți au reacționat până acuma la această jalnică postare. Demisie grabnică vă sugerez! Spre binele dvs. mental.

Paul Tom: Care „consilier” de-al d-voastră s-a activat? Gramatica „este grea”!!!

Florin Padurean: ”Ei, ars pe rug! La ce prețuri sunt la pompă, cine ar arunca benzina pe dumneavoastră? Ne mulțumim cu demisia.”

Vasile Suciu: Felicitări Tribunalului Sălaj pentru că nu s-a lăsat tras în mocirla hoților, a plagiatorilor.

Alexandru Nicolae: Adevărul care să primeze este că ai plagiat și că nu aveam nevoie ca o comisie de etică să constate ceva ce poate constata cineva minimal alfabetizat: că ai copiat de la altcineva.

Citește și: Alina Mungiu-Pippidi: Pe îndrumătorii tezelor lui Bode, Ponta, Ciucă îi deranjează cineva?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “”Trimite DGPI peste ei! Rupe-i cu dosare, dom’ doctor!”. Reacții savuroase, chiar pe pagina lui Bode, la anunțul ministrului că ”lupta pentru adevăr continuă”, după ce a pierdut procesul cu UBB

  1. Radu Dan Radacina

    Am o solutie mai viabila; sa se instituie titlul de „doctorat compilat” sau „doctorat sinteza” si astfel sa fie legiferat plagiatul in mod elegant, crestin-ortodox si daco-getic.

    Reply
  2. Justitiabilul

    Principalele cauze de sistem care afecteaza independenta, integritatea si competenta profesionala
    a lucratorilor din structurile M. A. I

    INDEPENDENTA profesiei – implica independenta de spirit (de drept) si independenta în aparenta (de fapt).
    Independenta de spirit – reprezinta starea de spirit care permite lucratorilor sa emita judecati fara a fi afectati de influente si sa actioneze cu integritate, pentru a-si exercita cu obiectivitate competentele profesionale.
    Independenta in aparenta – se realizeaza prin evitarea situatiilor in care o terta persoana informata si rezonabila ar cunoaste toate informatiile relevante, inclusiv masurile de protectie aplicate in munca specifica, iar pe aceasta baza ar putea concluziona ca, integritatea, obiectivitatea sau competenta profesionala a lucratorilor sunt compromise.
    INTEGRITATEA – presupune ca lucratorul sa fie drept si onest in realizarea competentelor profesionale si in relatiile interpersonale.
    COMPETENTA profesionala – lucratorii din M.A.I trebuie sa aiba si sa-si mentina cunostintele si aptitudinile profesionale la un nivel necesar si corespunzator pentru a asigura membrii societatii ca primesc de la acestia servicii in conformitate cu standardele aplicate sau cunoscute in domeniile in cauza.
    INDEPENDENTA, INTEGRITATEA si COMPETENTA lucratorilor sunt printre altele afectate de urmatoarele cauze principale de sistem;
    1. EXISTA GRAVE „DEFICIENTE” IN PROCESUL DE SELECTARE a personalului la incadrare sau admitere, pentru scolarizare ori formare in sistemul propriu de instruire sau invatamint. Selectia intr-un mod neunitar a personalului inclusiv pentru completarea nevoilor de resurse umane din sistem se efectueaza descentralizat potrivit viziunilor mai putin stiintifice si obiective, ale echipelor manageriale (in cele mai multe cazuri neperformante) ce conduc structurile din componenta ministerului. Astfel de proceduri, statuate pe principii partizane au condus, in perioada de dupa 1990, la situatia ca majoritatea posturilor vacante (multe create fara just temei) sa fie ocupate de rudele ori acolitii unor factori cu putere de decizie sau de influenta din sistem ori din afara acestuia si nu permit manifestarea independentei si integritatii profesionale.
    Asemenea deficienta a permis patrunderea in sitem a unor persoane fara abilitatile profesionale necesare sau care manifesta interese ostile pentru obiectivele tinta ale institutiei.
    2. FORMAREA SI SPECIALIZAREA PERSONALULUI se efectuează intr-un cadru organizational, cu personal didactic si pe baza unor programe de invatamint care nu corespund intocmai necesitatilor obiective ale unui sistem de ordine publica si judiciar modern si eficient.
    Majoritatea activitatilor din acest domeniu (total diferite de sistemul european) au ca obiective tinta realizarea unor interese de grup (spre ex. acordarea ilegala de masterate, doctorate ori de titluri didactice sau universitare, etc.) si nu formarea specialistilor sau profesionistilor care sa manifeste si sa dovedeasca independenta si integritate in actiunile lor de combatere a faptelor antisociale intr-un stat democratic.
    Scoala de politie trebuie transformata intr-o adevarata Academie de Politie, lucru care pina acum nu putea avea loc deoarece nu au existat coordonatele necesare de progres.
    Politia trebuie sa fie emblema unui popor, dar faptul ca procesul de invatamant este neadecvat, iar formatorii acestei institutii sunt preponderent proveniti din cadre nepotivite, agenti sau subofiteri de instructie sau din domeniul administrativ al trupelor, ori din alte categorii de personal care au discernamintul afectat nu-i de vina natiunea.
    Acesti domni (profesori visatori) cu titluri universitare, castigate prin metode originale, trebuie inlocuiti cu politisti profesionisti pasionati (tip diamant) care sa aiba si un minim de instruire pedagogica si sa indeplineasca o serie de criterii care ofera peformanta in domeniul politienesc, sa aiba o vechime in operativ de cel putin 10 ani, sa fi ocupat cel putin functia de sef de inspectorat, sa se bucure de o buna reputatie si moralitate in sistem, etc. si caruia sa i se acorde pentru motivare un spor la salarizare.
    Durata de mentinere la catedra a unui formator sa nu fie mai mare de 5 ani, dupa care sa se intoarca in operativ pe functia celui care-l inlocuieste ca dascal. Aceasta liftare intre operativ si invatamint si invers va forma un angrenaj benefic sistemului de ordine publica, pentru ca ar permite o improspatare continua cu cele necesare a celor doua domenii.
    In aceste conditii candidatii Academiei de Politie vor trebui sa provina din absolventi de studii superioare ai unor institutii civile care au implinita virsta cind pot decide de ce vor sa devina politisti. Scolarizarea sa echivaleze cu un ciclu de masterat de 1,6 ani, iar stagiatura sa fie de 6 luni de zile.
    Societatea romaneasca are nevoie de o politie formata dupa un asemenea model pentru a prmite echilibrarea balantei ordini si dreptatii sociale precum si imbunatatirea gradului de incredere in institutia emblematica a politiei.Trebuie perfectionat continutul programei scolare privind materiile si cunostintele predate si anume marirea numarului de ore pentru dezvoltarea gindirii logice si a rationalitatii, de comunicare si de gestionare a situatiilor de criza. Asemenea deficienta a permis……….
    3. PROMOVAREA IN FUNCTIE SI AVANSAREA IN GRAD. Promovarea in functii precum si infiintarea posturilor, pe principii clientelare si nepotisme mai ales pentru cei dovediti ca fiind incompetenti si imorali precum si avansarea in grade superiore a celor care desfasoara activitati sau servicii colaterale ori care trebuiau externalizate (conform angajamentelor facute de autorităţile romine fata de cele europene) din sistem, pe baza unor proceduri statuate de bunul plac al unor factori cu putere de decizie sau de influenta din minister ori din afara acestuia (citeodata la ordinul sau din dispozitia acestora), constituie de asemenea cai principale prin care au fost afectate independenta si integritatea, dezvoltindu-se intens dependenta lucratorilor de factori nocivi bunului mers al sistemelor de ordine publica si judiciar. Aceste proceduri contribuie substantial la mentinerea submediocritatii si realizarea contraperformantei ca rezultate caracteristice ori specifice ministerului. Asemenea deficienta a permis…….
    4. STRUCTURA DE PERSONAL LA NIVELUL SISTEMULUI SI IN CADRUL COMPONENTELOR acestuia nu este rezultatul unor dimensionari stiintifice (realiste) si nu reflecta nevoile obiective pentru asigurarea, functionarii acestora si a nevoilor sociale. Multe posturi sunt ocupate de oameni care nu au abilitatile si pregatirea cuvenita. Exista situatii daunatoare sistemului in care functionari cu statut special execută atributii de serviciu prevazute pentru domeniile specifice administratiei publice, iar prin abuzurile si imoralitatile pe care acestia le comit, sunt afectate grav imaginea politiei judiciare si statutul politistului. Reincadrarea unor pensionari care au parasit sistemul pe “usa rusinii” sau care n-au valoare de specialist impiedica emanciparea sistemului. Asemenea deficienta a permis…..
    5. STRUCTURA ORGANIZATORICA A SISTEMULUI, ATAT LA NIVEL CENTRAL cat si operativ contine paralelisme si configuratii care genereaza ineficienta, risipa de resurse si confuzie generala sau favorizeaza, aparitia unor conflicte de competenta si de interese, precum si aplicarea cenzurii in executarea actului politienesc sau de justitie. Multe din structuri au fost infiintate abuziv ori sunt supradimensionate, toate pentru rezolvarea unor interese de grup si nu a nevoilor obiective impuse de realizarea performantelor în cele doua domenii, ordine publica si judiciar. Asemenea deficienta a permis………
    6. ORGANIZAREA MUNCII LA NIVEL CENTRAL SI IN CADRUL STRUCTURILOR din componenta sistemului nu stimuleaza moralitatea sau competenta, nu ofera lucratorilor, posibilitatea dezvoltarii si manifestarii spiritului creativ, inovativ sau inventiv si nici libertatea de a da dovada de obiectivitate ori de a actiona cu discernamint, responsabilitate si angajament in baza normelor si conform propriei convingeri. In sistem se practica stilurile de munca cazone, herupiste si supersecretizate in mod nejustificat, care favorizeaza, starea de confuzie, nasterea conflictelor de interese precum si mentinerea submediocritatii in obtinerea rezultatelor.
    Munca fiecărui politist si jandarm nu se evidentiaza si nici nu se arhiveaza in mod oficial asa cum ar fi normal si firesc pentru a mari responsabilizarea actului politienesc sau de justitie prin individualizare sau personalizare. In acest context trebuie mentionat ca situatia existenta permite cadrelor active si din rezervă sa intre in tot felul de combinatii nelegitime din zona criminalitatii care compromit mai ales actul politienesc sau de justitie si statutul politistului. Asemenea deficienta a permis……..
    7. SISTEMUL DEFECTUOS, PRIVIND INREGISTRAREA, evidentierea si circuitul documentelor intre si in interiorul structurilor ministerului precum (unde domneste o birocratie de nedescris) si in procesul de solutionare a sesizarilor, permite unor factori cu atitudini imorale sa-si manifeste bunul plac sau interesele nelegitime in infăptuirea actului de dreptate, ceea ce aduce atingeri grave independentei si integritatii tuturor lucratorilor ministerului. Asemenea deficienta a permis…………
    8. DATORITA INCOMPETENTEI SI NEIMPLICARII FACTORILOR SI ORGANISMELOR RESPONSABILE ale statului precum si pentru satisfacerea unor interese nelegitime de grup, reglementarile care vizeaza activitatea sistemului de ordine publica si a structurilor sale nu sunt elaborate cu oportunitate sau in baza unor fundamentari corespunzatoare cerintelor impuse de nevoile reale ale societatii romanesti ori cu avizul parchetului sau justitiei. Reglementarile existente in domeniu judiciar si al ordinii publice sunt (ca tot sistemul national de reglementari) nesistematizate, in multe cazuri contradictorii si incoerente sau insuficiente. Asemenea deficienta a permis……………
    9. SISTEMUL DE SALARIZARE SI RECOMPENSARE SUPERCONFIDENSIALIZAT IN MOD NEJUSTIFICAT, aplicat fara respectarea principiilor de rationalitate si echitate precum si dispretul dovedit fara nici o jena de factori responsabili fata de folosirea abuziva a bunurilor publice din dotare, precum si cheltuirea discretionara a fondurilor bugetare in cazul achizitiilor publice si a protocolaleor, constituie alte cai principale care afecteaza grav integritatea si independenta lucratorilor din minister si provoaca uneori nemultumiri scandaloase. Asemenea deficienta a permis………………
    10. REPUTATIA SI DEMNITATEA LUCRATORILOR din minister, implicit independenta, integritatea si competenta sunt grav afectate de existenta unor categorii de personal care nu recunosc si nu pretuiesc valorile democratiei, deoarece au o instruire perimata, retrograda neconforma cu noile cerinte ale modernitatii in domeniul ordinii publice si judiciare. Persistenta acestor situatii se datoreaza, mostenirii vechiului sistem si a rezistentei opuse reformei precum si nepunerii in aplicare a masurilor ferme sau programelor adecvate progresului in cele două domenii. Asemenea deficienta a permis……………….
    11. PRESIUNEA EXERCITATA ASUPRA SISTEMELOR DE ORDINE PUBLICA SI JUDICIAR, prin practicarea traficului de influenta, santajului si amenintarilor din partea elitelor societati, inclusiv ale celei politice, pentru rezolvarea unor interese nelegitime a condus la degradarea independentei si integritatii profesionale ale personalului din structurile acestora. Asemenea deficienta a permis…………
    12. LIPSA DE REACTIE, pentru exercitarea dreptului la replica sau dezmintire ori neluarea unor masuri, din partea factorilor responsabili ai ministerului sau a celor vizati, fata de unele semnalari de stari negative ale presei prin care sunt denigrate activitati ori cadre cu functii de executie sau de comanda din sistem mai ales atunci cind sunt prezentate probe in afirmatii, a condus la stirbirea si erodarea prestigiului si reputatiei sistemului si implicit a independentei si integritatii lucratorilor. Asemenea deficienta a permis………..
    13. INCURAJAREA IN MOD TACIT, de catre cei ce ar trebui sa combata neregulile interne existente in sistem, a situatiilor in care anumite cadre, acorda protectie contra unor favoruri, oamenilor cu afaceri necurate sau care gestioneaza resurse publice cu incalcarea legii, pentru a nu fi sanctionati de autoritatile statului, ori care ameninta administratorii unor firme pentru obtinerea diverselor avantaje lezează grav independenta si integritatea tuturor lucratorilor. Asemenea deficienta a permis………………
    14. LIPSA DIN SISTEM A MODELELOR care sa ilustreze exemplificarea independentei, integritatii si competentei profesionale si existenta in schimb a unor mari profitori si incompatibilitati in exercitarea functiei publice, ingreuneaza formarea comportamentelor morale si a spiritului profesional bazat pe competitivitate si implicit a celor mai insemnate valori necesare innobilarii sistemului. Asemenea deficienta a permis……………………..
    15. Existenta DGIPI in SUBORDINEA FACTORULUI POLITICULUI este fara precedent si corespondent in tarile din UE sau cu democratie reala, aceasta situatie duce la imposibilitatea aplicarii principiului separatiilor puterilor in stat, cea judiciara de cea executiva (informatia judiciara nu trebuie si nu poate fi supusa judecatii sau deciziei unei persoane cu functie politica) si impiedica infaptuirea cu celeritate si obiectivitate a actului de justitie. Asemenea deficienta a permis…………………….
    16. In legatura cu aceste aspecte, REFERITOR LA POLITIA JUDICIARA, se mai poate adauga faptul ca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 364/2004 privind organizarea si functonarea POLITIEI JUDICIARE, aceasta este organizata si functioneaza in cadrul structurilor specializate ale MIRA fiind constituita din ofiteri si agenti de politie specializati in efectuarea activitatilor, de stringere a datelor si informatiilor in vederea inceperii urmaririi penale si a desfasurarii procesului de cercetare penala .
    Ofiterii si agentii de politie au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare daca sunt desemnati de ministru sau sefii politiilor cu avizul favorabil al Procurorului General al Parchetului de pe linga I C C J sub autoritatea caruia isi desfasoara activitatea sau sunt desemnati si functioneaza in alt mod potrivit unor legi speciale. Sefii ierarhici (dozati din cauza celor mentionate mai sus cu mult subiectivism) pot da politistilor care fac parte din politia judiciara dispozitii si indrumari in efectuarea activitatilor de constatare a infractiunilor si de stringere a datelor in vederea identificarii autorilor infractiunilor si inceperii urmaririi penale
    Organele ierarhic superioare ale politistilor care fac parte din politia judiciara nu pot sa dea indrumari sau dispozitii( dar pot cunoaste date si informatii) privind cercetarea penala, procurorul fiind singurul competent in acest sens.
    Toate cauzele mentionate au un impact negativ foarte grav asupra bunului mers al activitatii, de administratie, ordine si siguranta publica precum si a celei judiciare.
    Eliminarea si prevenirea CAUZELOR mentionate se poate realiza numai prin; infiintarea in cadrul M.A.I a DEPARTAMENTULUI (de gestionare a personalului) pentru selectarea, formarea, perfectionarea si promovarea cadrelor cu statut militar si special. STRUCTURA INDEPENDENTA CU ATRIBUTII IN GESTIONAREA RESURSELOR UMANE, care sa se ocupe in mod supercalificat de SELECTAREA, FORMAREA, PROMOVAREA SI SPECIALIZAREA CADRELOR. Modul si procedurile actuale interne sunt anarhice, nu pot conduce la o armonizare sau optimizare corespunzatoare a gestionarii resurselor umane (situatia genereaza “perpetuum-mobile” coruptie, noncompetenta si nonperformanta). Problema gestionarii si valorificarii la maximum a resurselor umane este mai importatnta decat cea a resurselor financiare.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *