Romania Curată

Bode a pierdut procesul cu UBB, legat de plagiatul din lucrarea lui de doctorat. Dar nu se lasă

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a pierdut, la Tribunalul Sălaj, procesul cu Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB), Cluj-Napoca, prin care a încercat să blocheze Comisia de Etică a instituției să se pronunțe asupra originalității lucrării sale de doctorat.

Respinge ca nefondată cererea de supendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul U.B.-B. formulată de reclamantul B. L. N. în contradictoriu cu pârâta U. B.-B.. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Sălaj.”, se arată în hotărârea Tribunalului Sălaj, din 17 ianuarie 2023.

 

Săptămâna trecută, Comisia de etică a UBB Cluj-Napoca a confirmat, oficial, dezvăluirile făcute de jurnalista Emilia Șercan, legate de faptul că o parte importantă a lucrării sale de doctorat, elaborată sub coordonarea actualului rector al Academiei SRI, Adrian Ivan, este plagiată.

”Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, se arată în comunicatul UBB, transmis presei, miercuri, 11 ianuarie 2023 (vezi aici).

Lucian Bode a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că va apela, din nou, la Justiție, pentru a desființa verdictul Comisiei de Etică a UBB”

”Lupta pentru adevăr continuă! Procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una FIREASCĂ în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict. Este FIRESC ca instanța să nu mai poată admite solicitarea inițială din moment ce această comisie a emis deja un act, Hotărârea nr. 1 de anul acesta, ignorând dosarul aflat pe rolul tribunalului, care urma să se pronunțe”, pretinde ministrul Internelor din Guvernul Ciucă.

”Este evident că altfel ar fi arătat decizia tribunalului dacă Comisia de Etică nu ar fi cedat presiunilor de a fi “parțiali și subiectivi”, de a da “un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată”, de “a-l arde pe Bode pe rug, în piața publică”, așa cum președintele Comisiei a recunoscut public.

Dar, pentru că s-au grăbit să dea un astfel de verdict, este LOGIC ca instanța să respingă solicitarea inițială, care reclama ca fiind netemeinică și abuzivă decizia Comisiei de Etică transpusă în Hotărârea nr 10/2022. Așa cum alții au ales să mă discrediteze și eu am dreptul să îmi apăr demnitatea. Lupta mea pentru adevăr nu se oprește aici, ea abia acum începe.

Ca atare, am formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statuate în această decizie. În continuare, consider această decizie netemeinică, ilegală și abuzivă”, a mai scris Lucian Bode.

Citește și: Alina Mungiu-Pippidi: Pe îndrumătorii tezelor lui Bode, Ponta, Ciucă îi deranjează cineva?

”Trimite DGPI peste ei! Rupe-i cu dosare, dom’ doctor!”. Reacții savuroase, chiar pe pagina lui Bode, la anunțul ministrului că ”lupta pentru adevăr continuă”, după ce a pierdut procesul cu UBB


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Bode a pierdut procesul cu UBB, legat de plagiatul din lucrarea lui de doctorat. Dar nu se lasă

 1. Try

  Pe site-ul pnl.ro nu e nicio știre despre cruciada dusă de umilul (întru limba română și știință) ministru Bode !
  Cum se poate așa ceva? Poate trimisul cu mazilirea să se fi înfundat într-o baltă cu țuică de Sălaj? Să fi uitat în ce buzunar a pus șnurul de mătase? Să fie gâtul de redneck al dottorelui mai rezistent decât s-a crezut?
  Iar El, care-a pohtit partidul Lui, guvernul Lui, ca trusele lui de golf lucitoare, nu bate gongul pentru o conferință de presă?

  Reply
 2. Observer

  Argumentele lui Bode (adică ale avocaților lui) sunt jalnice:
  1) „Comisia de Etică nu are competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități.” Nici măcar nu scrie „…iar eu nu MAI sunt parte a acestei comunități.” Ca și cum n-ar fi fost doctorand (pe hârtie, e-adevărat) și implicit membru al comunității academice a UBB. Pe lângă asta, a te prezenta ca doctor în științe al UBB este o mândrie. Alma Mater nu există pentru Bode. El există „procedural”, nu în linia unei tradiții sau a unei școli de cercetare.
  2) „Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, …” Nu știu cu ce medie au terminat facultatea avocații / avocatul lui Bode, dar cred că sunt cam în afară de știința legilor. După mintea lor, comisia de etică putea fi „autosesizată” din afara ei!!! Pe lângă asta, Comisia de Etică nu este o instanță de judecată stricto sensu. Comisia formulează recomandări, nu dă verdicte. Senatul UBB aprobă în ultimă instanță decizii și le comunică celor în cauză. Bode n-a auzit că etica recomandă, morala comandă, iar dreptul decide. Activitatea unei comisii de etică nu se suprapune cu cea a instanței, așa că nu poate exista antepronunțare. Ba chiar e bine că există o hotărâre a comisiei prealabil judecății în instanță, ca să ofere un argument judecătorului, care nu-i de specialitate!!!
  3) „Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent și care nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Școala Doctorală”. Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești! Argumentul ăsta (futil în esență) vine din faptul că UBB a încercat s-o dreagă cu Bode într-o primă fază, să pună batista pe țambal. Așa le trebuie – acum să se descurce! De parcă forma citărilor (acolo unde acestea există!) este singura problemă cu teza lui! Când te bagi în troacă, te mănâncă porcii.

  Reply
 3. Franz

  Gata s-a rezolvat, dughinpesurse.ro a descoperit caracatița:
  https://www.stiripesurse.ro/caracatita-formata-pentru-a-l-scoate-vinovat-pe-bode-interesele-cui-le-serveste-rectorul-ubb-daniel-david_2750570.html
  :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Numele autoarei (Iuliana Knospe) pare a fi un pseudonim. Logica articolului e halucinantă, parcă de comisar al poporului din anii 1950.
  Întrebarea care se pune e asta: un înalt personaj al Partidului Național Liberal a ajuns să fie apărat de site-ul de știri cel mai rusofil? În plin război, într-o țară la hotarul NATO?
  SRI, dormi? UE, dormi?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *