Catalin Tolontan

Tolo: Responsabilitatea Iohannis-Orban-SRI în cazul Unifarm: când declari starea de urgență de ce lași un personaj dovedit coruptibil la cârma achizițiilor?!

Autoritățile statului aveau în curtea lor mai multe rapoarte și fapte care arătau că Adrian Ionel, șeful Unifarm, încheiase contracte păgubitoare pentru compania Ministerului Sănătății, favorizase firme private și făcuse să dispară 2.500 de mp ai statului, iar Corpul de Control ceruse revocarea sa din funcție încă din 2017!

„În spatele lui Adrian Ionel este SRI, ei l-au pus și l-au ținut acolo”, au spus specialiști din Ministerul Sănătății, încă din perioada stării de urgență.

Pe baza acestor informații și a datelor din achizițiile suspecte de echipamente medicale făcute în starea de urgență, Libertatea a scris acum două luni de zile despre această legătură a achizițiilor și a lui Ionel cu SRI.

”Firmele care au livrat, direct sau prin intermediari, marfa medicală care a ajuns la Unifarm sunt deținute de partenerele de viață ale unor foști ofițeri, sereistul Alexandru Sas și polițistul Petru Pitcovici. Adrian Ionel are el însuși studii la Academia SRI”, scria o investigație Libertatea, 16 aprilie 2020

Un efort persistent al presei din toată țara a arătat în toată perioada pandemiei cum firmele foștilor ofițeri SRI se nimeresc să aibă legăturile internaționale și cu marfa după care strigau oamenii din spitale.

***

Încă din 20 martie, la doar patru zile de la declararea stării de urgență, publicația locală 7iasi.ro a descoperit că celebrele teste coreene, vă amintiți că României îi lipseau testele PCR pentru detecția COVID-19, au fost aduse de Unifarm, dar nu direct, ci prin intermediul firmei unui fost ofițer de informații angajat la SRI Iași: Cristian Hristodorescu.

***

În afară de faptul că a fost ”Garantat de SRI”, ce i-a determinat pe șefii stării de urgență să țină în fruntea celui mai important for de investiții în sănătate un personaj coruptibil, precum Adrian Ionel?

Spre deosebire de miniștri sănătății, care nu au nici un alibi, Klaus Iohannis și Ludovic Orban se pot apăra spunând că nu au cunoscut cine e Adrian Ionel, încă o dată, din documente oficiale zdrobitoare, nu din zvonuri.

Dar opțiunea lor a fost mai cuprinzătoare și trece dincolo de un om. Ei au delegat către SRI și Armată o putere invizibilă enormă.

Responsabilii politici au desenat un sistem de achiziții publice din care au exclus specialiștii în achiziții publice. De unde știm asta? Pentru că în Unifarm există rudele lui Ionel, nu specialiști în achiziții.

Continuarea pe Libertatea


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Tolo: Responsabilitatea Iohannis-Orban-SRI în cazul Unifarm: când declari starea de urgență de ce lași un personaj dovedit coruptibil la cârma achizițiilor?!

  1. XXL

    Securitatea fură … boring, boring, boring!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Acum că le-ați bătut obrazul, nu publică și ei un drept la replică, o dezmințire ceva, nu vă cheamă la o conferință de presă să vă îndulcească cu un fursec? Dacă nu, înseamnă că lucrurile sunt clare: au și ei un teritoriu de jaf lăsat de stăpânii geopolitici și procedează în consecință. Doar n-or să fure în Rusia, nu? Patria a priori!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *