Rusia a crescut semnificativ producția de rachete și obuze de artilerie, în ciuda sancțiunilor occidentale. Industria produce mai multe decât înainte de invazia la scară largă a Ucrainei, a scris The New York Times, citând surse din Statele Unite și din țări europene. Cu toate acestea, creșterea nu e suficientă pentru a acoperi nevoile armatei ruse. Potrivit jurnaliștilor, aceasta a consumat aproximativ 10 milioane de obuze în 2022, cu o producție de două milioane.
După izbucnirea războiului, Occidentul a impus Rusiei mai multe pachete de sancțiuni. Acestea au inclus interzicerea furnizării de bunuri cu dublă utilizare care ar putea fi folosite în producția militară. Acest lucru a funcționat la început – complexul militar-industrial rusesc și-a încetinit semnificativ producția, dar până la sfârșitul anului 2022 a început deja să crească. Rusia a stabilit lanțuri de aprovizionare pentru componentele necesare prin intermediul unor țări terțe, cum ar fi Armenia și Turcia.
„Măsurile noastre au început să aibă efect, dar guvernul rus nu a renunțat”, a declarat Matthew Axelrod, șef adjunct al controlului exporturilor la Departamentul american al Comerțului.
Rusia este acum pregătită să producă de două ori mai multe proiectile decât se estima că ar fi produs agențiile de informații occidentale înainte de februarie 2022. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului estonian al Apărării, Kusti Salma, Rusia produce de șapte ori mai multe proiectile decât SUA și țările europene. Producția de tancuri a fost, de asemenea, majorată semnificativ, de la 100 la 200 de unități pe an. Producția de rachete (rachete de croazieră și balistice) a crescut, de asemenea, în comparație cu nivelurile de dinainte de război.
Unul dintre motive este ieftinirea producției. Potrivit lui Kusti Salma, producerea unui proiectil de artilerie de 155 de milimetri în țările occidentale costă între cinci și șase mii de dolari. În Rusia (calibru 152 de milimetri) – de zece ori mai ieftin, aproximativ 600 de dolari.
Până în prezent, listele de sancțiuni conțin 38 de categorii de bunuri care pot fi folosite în scopuri militare. Autoritățile americane au precizat că prioritară este interzicerea livrărilor de microcipuri pentru producția de rachete, rachete ghidate și drone.
În cazul bunurilor mai mari – sau a celor necesare în cantități mari – este relativ ușor de stabilit controale. De exemplu, Rusia are penurie de combustibil pentru rachete și explozibili. Cu toate acestea, situația este diferită în cazul cipurilor: sute dintre ele pot fi transportate într-un singur rucsac.
În plus, Rusia nu folosește cele mai avansate și mai sofisticate cipuri, care sunt ușor de urmărit, ci versiuni mai simple folosite nu numai în sfera militară. „Acest lucru ne îngreunează munca, deoarece furnizăm în mod legal aceste cipuri către mai multe țări”, a explicat Matthew Axelrod de la Departamentul american al Comerțului.
În timp ce proiectilele de artilerie sunt folosite de armata rusă direct pe linia frontului, rachetele sunt folosite pentru a bombarda instalații energetice și alte infrastructuri civile. Potrivit The New York Times, creșterea producției de rachete de către Rusia ar putea însemna o „iarnă deosebit de întunecată și rece” pentru ucraineni. Statele Unite furnizează Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, dar acestea nu sunt suficiente pentru a proteja țara, spun autoritățile ucrainene.
***
Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.