Călin Dejeu

Tanczos Barna, cel mai sfidător ministrul la adresa justiției

Pe Crișul Alb firma SOCOT S.A., cu bani de la instituția ilegală (conform Parlamentului European) Apele Române (adică bani publici furați de la noi toți), a terminat (sau susține că a terminat) un baraj ceaușist, fără autorizație de construire și fără acord de mediu (autorizația de muzeu evident că nu se pune). Ca o paranteză, trebuie spus că este foarte grav și pentru mediu, pentru că specialiștii în conservarea râurilor tot atrag atenția că un baraj nu distruge doar sectorul de râu pe care îl rade de pe fața Pământului (prin baraj și lacul de acumulare), ci degradeză întreg cursul râului agresat.

SOCOT S.A. este o firmă abonată la banii publici de la Apele Române. Este firma care a mutilat Tisa.

Este firma care a distrus Jiul de Est.

Și exemplele pot continua.

Dar pentru justiție este chiar mai grav decât pentru mediu. Am scris despre decizia judecătorească executorie favorabilă Crișului Alb

Dar apoi, la 9 zile după ce Tribunalul Cluj a suspendat lucrările ilegale, a venit la fața locului Tanczos Barna, cu mândrie proletaro-penală, și a inaugurat barajul construit ilegal! Nu văd cum ar putea un ministru să sfideze justiția mai ostentativ!

Să sperăm că procurorii își vor face datoria, în urma denunțului penal depus de Declic.

TanczosCasca

sursa: Tanczos Barna

 

Și nu este Mihaileni un caz singular pe palierul ”Tanczos Barna anti-justiție”. Avem cazul microhidrocentralei construite ilegal pe râul Taia, în care Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara încalcă sentința judecătorească rămasă definitivă (în procesul deschis de Bankwatch), făcând demersuri pentru emiterea unei noi autorizații de mediu. Deși instanța a clarificat că:

 ”Mai mult decât atât, față de localizarea proiectului și față de dispozițiile legale incidente cauzei sus prezentate nici nu era posibilă efectuarea de investiții sub forma construirii de microhidrocentrale”.

Iar Ministerul Justiției a lămurit la rândul său că ceva ce nu are voie să existe evident că nu are voie nici să funcționeze.

”Pentru cunoscători” este clar că, dacă și WWF a ieșit pubic cu acest caz, este ceva foarte grav.

Este a doua serie pentru încălcarea sentinței judecătorești în cazul Taia, după cea din 2019.

 

Am scris o petiție, prin care îi solicitam lui Tanczos Barna să aibă decența minimă de a-i cere subalternei (directoarea pe viață de la APM Hunedoara) să respecte sentința Tribunalului Hunedoara, sentință întărită de respingerea recursurilor de către Curtea de Apel Alba-Iulia.

 

Petiția a fost postată în 21 martie, iar în 25 martie a fost trimisă la Ministerul Mediului. Și iată că merge în 31 martie Tanczos Barna la Deva și, în loc să ”o tragă de urechi” pe directoarea pe viață de la APM Hunedoara, doamna Georgeta Barabaș, se ocupă cu întâlniri sterile!

Da, putem să ne închipuim că nu a ajuns petiția la Tanczos, că nu cunoaște cazul, chiar dacă este unul notoriu, unic, simbolic (singurul râu scăpat din țeavă din istoria României). Atunci ar trebui să iasă la înaintare public și să spună că și-a dat afară consilierii, care nu i-au spus, înainte de vizita în jud. Hundoara, care este cea mai arzătoare problemă în acel județ.

Dar cum se face atunci că, la faza opusă de la Caraș-Severin, când un funcționar de la mediu a îndrăznit să-și facă treaba, Tanczos Barna a aflat imediat și l-a dat afară?

Una peste alta, celor care nu ne-am născut ieri ne este clar că Tanczos Barna susține ostentativ încălcarea deciziilor judecătorești.

Cum de își permite? Omul nu este la primul dosar penal, și sigur nociva imunitate parlamentară îi dă aripi.

Poate să ne spună chiar și președintele parlamentului norvegian (nu președintele Norvegiei, cum visa Elena Udrea) că imunitatea parlamentară este generatoare de coruție, că noi tot nu avem cum să scăpăm de ea

Am văzut la votul pentru legea anti-natură a lui Zamfir că, din păcate, corupții au o ”majoritate confortabilă” în Parlament. Dar să nu relativizăm prin această constatare. Tot Tanczos Barna rămâne cel mai tupeist, cel mai ostentativ anti-justiție.

Păcat că doar 15 mii de români și-au făcut timp să semneze pentru demiterea sa.

Nu că ar avea voie Ciucă să-l dea afară …

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Tanczos Barna, cel mai sfidător ministrul la adresa justiției

 1. ionas

  UDMR-ul are o inclinare deosebita pentru mediu si afacerile conexe cu acesta fiind poate cea mai specializata organizatie politica in „gestionarea ” lui.

  Reply
  • Codruta

   Pai nu degeaba s-au bagat in barloage confortabile (si SUPER bine platite din bani publici), despre care lumea nu prea stie, cum ar fi „eternul” indragostit de „mediu” Borbely, la Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din subordinea directa a Guvernului :P

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *