Vlad Slăvoiu

Superstarul domn Popescu

Prezentă la o emisiune tv, dna Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a făcut greşeala de a-i numi „autişti” pe unii adversari politici. Înţelegând că a greşit, ea a declarat că îi pare rău pentru ce a spus. Dl Cristian Tudor Popescu, ziarist, a simţit nevoia să scrie un text în care să susţină – ironic, desigur (în ultima vreme, dl Popescu pare că se simte responsabil cu umorul) – că dna Dăncilă nu a greşit, că nu a comis nicio discriminare şi că, aşadar, nu este sancţionabilă de CNCD.

Zâmbetul dlui Popescu din textul său scurt (dar nu mai puţin plictisitor pentru asta) este unul evident amar, căci scopul pentru care ziaristul se exprimă este să bată încă o dată obrazul CNCD-ului, care, în ianuarie, l-a sancţionat pe el: „Încep să cred că eu și pavianul meu, cu mantie, rămâne că suntem cei mai mari discriminali din România.”

Pentru cine nu ştie – deşi eu unul nu cred să existe în România persoane care consumă presă şi care să nu fie la curent cu viaţa profesională şi opiniile dlui Popescu –, marele bărbat a găsit că-i o idee bună să declare, la o emisiune tv, că dna Dăncilă are o coafură care „îmi aminteşte de pavianul cu mantie (babuin, numit şi cap de câine)”, fapt pentru care CNCD l-a obligat la plata frumoasei sume de 1000 de lei, cu titlul de amendă administrativă. Dl Popescu are posibilitatea să se adreseze instanţei, care va decide dacă CNCD a procedat corect sau nu.

Între timp, un lucru e limpede: contravenţie sau nu, dl Cristian Tudor Popescu a greşit spunând ce a spus. Nu e o greşeală gravă, nu e nimic dramatic şi cu siguranţă că nu e genul de greşeală care să descalifice un om ori care să-i anuleze meritele. E o greşeală mică. Şi de aceea e cu atât mai trist că ziaristul ţine atât de mult la ea.

În noiembrie 2017, în preajma zilei în care se împlineau 28 de ani de la moartea lui Ion Popescu-Gopo, la cinemateca Eforie a fost proiectat unul din filmele regizate de el, „Faust XX”, din 1966, avându-i în distribuţie pe Emil Botta, Iurie Darie, Voicu Jorj, Stela Popescu, Puiu Călinescu. Interesantă povestea, şi totuşi plictisitor filmul; aş zice datat, dar mă întreb dacă e un film care să fi plăcut vreodată cu adevărat, deşi, văzându-l, am înţeles de ce atâta lume mi-a tot spus că Iurie Darie a fost un foarte bun actor, mi-am întărit ipoteza că Stela Popescu merita mai mult de la viaţa profesională, iar Puiu Călinescu ne-a făcut pe toţi să izbucnim în râs.

Înainte de vizionare, a fost invitat să vorbească dl Cristian Tudor Popescu. În faţa noastră s-a prezentat un domn hotărât, interesant, cu farmec. Ne-a vorbit despre importanţa lui Gopo în cinematografia românească, despre locul filmului pe care urma să-l vedem în opera lui Gopo, ne-a vorbit despre actori (a calificat jocul lui Emil Botta drept „expresionist”) şi, în general, ne-a oferit informaţii utile. A fost instructiv. A ştiut să fie şi autoironic: de la un punct, a renunţat la microfonul care scoatea nişte sunete deranjante, asigurându-ne că e capabil să se facă auzit şi fără el deoarece „sunt obişnuit să zbier de la televizor”. Nu ştiu cât de originale au fost observaţiile dlui Popescu (comparaţia cu Disney, de exemplu, mie mi-a sugerat un pic de wikipedia, sau poate că vorbitorul însuşi a făcut aluzie la enciclopedia virtuală…nu mai ştiu), dar, auzindu-l cum vorbeste, am înţeles de ce are atâta succes şi că succesul acesta e meritat. Pe scurt, mi-a plăcut.

Astfel că sunt enervat să constat că dl Popescu bate câmpii şi că insistă să se victimizeze în chestiunea pavianului său, cu mantie. (Îmi place cum a inventat apoziţia, e singurul lucru bun din tot textul.) Mie mi se pare o aiureală şi o psihologie de vedetă: a greşit, ar trebui să fie în stare să accepte asta. Cred că ar fi putut foarte uşor să rezolve situaţia printr-un cinstit „îmi pare rău”, dar pot crede şi că, uneori nu fără motive, un om poate ajunge la concluzia că societatea în care trăieşte nu-i merită regretele. Într-o asemenea situaţie însă omul acela tace, evită să facă pe deşteptul, refuză să se transforme în superstarul văicărici.

Conduita aceasta a dlui Popescu, care e mai veche şi care nu-i totuna cu stilul incisiv care l-a făcut celebru, face rău publicului său, care învaţă astfel că e bine să fii Prinţul Miorlau. Dar noi ştim din poezie că de-atâta miorlăială se-mbolnăveşte casa. Pe lângă acest efect de subminare psihologică a propriului public, care s-a-nvăţat să plângă-n pumnişori până se-nvineţeşte pentru a obţine ce-şi închipuie el că vrea, e şi un prost model de comportament: toţi oamenii cu vizibilitate îşi aruncă unii altora tot felul de drăgălăşenii, după care tot ei trag semnale de alarmă (Sexy locuţiunea asta, nu găsiţi? A trage un semnal de alarmă… Fascinant.) fiind sincer miraţi şi îngrijoraţi de „radicalizarea discursului public” şi de faptul că am ajuns să ne-njurăm unii pe alţii cu o ură demnă de-o tragedie mai antică.

Mi-ar plăcea ca dl Popescu să aibă curajul de a se lăsa educat de sancţiunea pe care a primit-o, mi-ar plăcea ca noi toţi să fim ceva mai atenţi atunci când deschidem gura şi mi-ar plăcea ca noi toţi să avem puterea, atunci când e cazul, să spunem simplu: „Am greşit. Îmi pare rău.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Superstarul domn Popescu

 1. taunul77

  Cum sa nu, a gresit. Si are ungurul de la Politia Vorbirii (pardon CNCD) dreptate. Ala care e platit gras sa „educe” toata Romanica cu amenzi. Daca nu vorbeste corect politic.

  Reply
 2. laur22

  Politzia vorbirii

  Mai nou:

  • Sa-i zici orbului chior e discriminare
  • sa-i zici schiopului schiop e discriminare
  • sa- zici negrului negru e discriminare
  • sa-i zici diformului slut e discriminare
  • dar mai ales sa te freasca dumnezeu sa-i zici prostului prost ori mincinosului mincinos asta e char culmea discriminarii

  Oricum daca atz-i asistat la orice dezbatere TV cu politicieni ori jurnalisti de tabele opuse eticheta de autisti e cea mai blanda care va vine in a-i caracteriza pe respectivii.

  Totzi vorbesc nimeni nu asculta.

  Iar daca in cazul autistilor veritabili asta e din cauze fiziologice de incapacitate de procesare normala a stimulilor externi in cazul politicienilor shi a jurnalsitilor acest autism e selectiv shi CU GREU DOBANDIT PRIN LUNGI ANTRENAMENETE albul e negru shi mai ales “what we say, stays”

  Dar la definitzie shi mod de manifestare e la fel de autism ca si autismul celor care sufere in mod fiziologic de el. E incapaciate de a procesa o informatzie atunci cand acest nu ii convine respectivului. Cand acesta nu se inscrie in scriptul cu care a fost programat respectivul cand a venit la emisiune.

  Noi cu toztii vedem acest autism live la TOATE televiziunile atunci cand acestea indraznesc sa puna partzile advrese fatza in fatza shi noi cu totzii ne lasam terorizati de acsta comisie e terorii in a spune ca asha ceva nu exista.

  Nu dragilor, politcienii la fel ca shi asa zisii nostri jurnalisti nostri sufera in cele mai multe cazuri care pot fi observate mai ales la TV ori pe internet de un autism selectiv antrenat, cultivat ,exersat shi monoitorizat zi de zi shi ceas de ceas.

  Asta ca sa il difrenetziem cat de cat de autismul fiziologic shi neselectiv a celor ce sufera de el din motive ce nu au de a face cu politica.

  Da acuma sa-i spui politicianului prost ca e prost ori jurnalistului dement ca e dement desigur ca e o „discriminare” la adresa celor care s-au nascut cu un IQ limitat ori au capatat pe parcursul vietzii o afectziune psihica mai mult ori mai putzin tratabila.

  Nu asa ?!?
  Orwel 1984 cu a sa politzie a limbajului ar fi mandru de voi.

  Reply
 3. ??????

  Considerați că afirmația unui reprezentant al statului precum parlamentarul Pleșoianu despre „statul nazist”, este cel puțin la fel de sancționabilă precum cea a lui C.T, Popescu, despre „pavianul cu mantie” ?

  Reply
 4. T. Bucur

  La 11.02.218 am trimis la DNCD urmatoarea sesizare:
  Stimate Doamne, stimati domni de la CNCD!
  Va rog sa cautati pe http://www.cristoiublog.ro articolul „Gandul de duminica 11 februarie 2018”, unde la comentarii cel care semneaza Nick Cernat o face pe D-na Vasilica Dancila, prima noastra ministra, „Proasta de la Videle” iar dl. Ion Cristoiu lasa acest comentariu sa fie citit de oricine si nu-l sterge, cu atat mai mult cu cat o astfel de afirmatie nu isi avea locul la un articol despre batalia de la Stalingrad.
  Consider ca a spune despre prima noastra ministra ca e „Proasta de la Videle” e o mare insulta la adresa poporului roman iar d-l Ion Cristoiu trebuie sanctionat exemplar de Dvs.
  Va rog sa-mi comunicati daca va autosesizati in urma acestei sesizari pe care v-o adresez..
  Cu respectul pe care il meritati pentru felul in care aveti grija ca in spatiul public sa nu apara jigniri la adresa inaltilor nostri demnitari,

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *