Adrian Popescu

„Sunt nevinovat”, spune procurorul Onea după ce a tras de timp trei luni cu demisia

Cu trei luni întârziere, procurorul Lucian Onea de la DNA Ploiești, șeful lui Mircea Negulescu, a demisionat din funcție, abia după ce împotriva lui a început urmărirea penală.

„Domnul Lucian Onea ar fi trebuit să se autosuspende sau să fie suspendat de azi, la nivelul CSM sau de Laura Codruța Kovesi, nu să aștepta în funcție. Totdeauna am cerut ca o persoană asupra căreia planează suspiciuni să se retragă, nu pentru că îl considerăm vinovat ci pentru că există inclusiv posibilitatea să intervină în ancheta care îl vizează”, spunea Alina Mungiu-Pippidi la B1 TV încă din data de 12 februarie, când scandalul declanșat de dezvăluirile familiei Cosma abia începuse.

Şeful DNA Ploieşti a fost pus sub urmărire penală într-un dosar privind falsificarea unor liste cu martori în cadrul unei anchete. În aceeaşi cauză este vizat şi Mircea Negulescu. „Mi-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile. Urmează să administrăm probe în vederea aflării adevărului. Fiecare o să răspundă pentru faptele pe care le-a făcut. Nu vreau să discut detalii din dosar, urmărirea penală este secretă. Nu mi-e teamă, nu sunt vinovat de nimic”, a declarat Lucian Onea.

Reacția DNA: „Procurorul șef al Serviciului teritorial Ploiești, Lucian Onea, a transmis conducerii instituției o cerere de eliberare din funcția de conducere pe care o deține, având în vedere situația ivită ca urmare a anchetei demarate împotriva sa, pentru a nu afecta credibilitatea și prestigiul instituției și pentru a nu crea o vulnerabilitate la nivelul Serviciului Teritorial Ploiești. În cererea menționată, acesta apreciază că acuzația care îi este adusă, de participație improprie la complicitate la infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare în dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție «este total nefondată și nu are corespondent în realitate»”, scrie Direcția Națională Anticorupție într-un comunicat.

În acest timp, ministrul Justiției Tudorel Toader ar fi cerut protecție, pentru Elena Iordache, procurorul de la PICCJ care a început urmărirea penală pentru fostul șef al DNA Ploiești Lucian Onea. ”Spuneam că justiția scârțâie din toate încheieturile și trebuie resetată. Privind în urmă vedem că respectiva afirmație a devenit și mai actuală și mai evidentă. Ne aflăm într-un moment în care adevărul începe să iasă la suprafață, justiția în sine începe să se normalizeze. Dețin multe informații cu privire la modul în care se desfășoară ancheta de către procurorul Elena Iordache, informațiile au apărut și în spațiul public și e foarte bine, ca românii să știe care e fața justiției. În acest context, am solicitat CSM să procedeze la sesizarea Inspecției Judiciare în vederea verificării unor eventuale fapte de natură să încalce independența procurorului Elena Iordache” a spus Tudorel Toader la Antena 3.

Procuroarea Elena Iordache spune într-un comunicat trimis prin biroul de presă al Parchetului General că șeful său nu a exercitat presiuni asupra ei. „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, nu a exercitat vreo presiune sau amenințare, nu a avut atitudini contrare Codului Deontologic al Magistraților față de persoana mea, în referire la cauza mediatizată în presă”, a transmis Iordache.

Pe de altă parte, ziarista Floriana Jucan de la Q Magazin anunță, citând surse anonime, că Mircea Negulescu a devenit martor sub acoperire, colaborează cu procurorul de caz și a scris deja 50 de pagini în care o denunță pe Laura Codruța Kovesi. Negulescu a dezmințit informația. „Referitor la știrea conform căreia aș fi martor sub acoperire într-un dosar deschis împotriva d-nei Kovesi, menționez că această știre este falsă în totalitate, rolul acesteia fiind de a dezinforma și de a alimenta un curent de opinie negativ la adresa reprezentanților actuali și fosti DNA. Această știre induce în eroare in mod intenționat, încercând sa creeze aparențe de tipul celor speculate deja și să creeze ipoteze de cercetare penală absolut imaginare, lipsite de orice bază reală și autentică realității la care face referire. Accentuez faptul că nu cunosc și nu dețin informații compromițătoare la adresa vreunei persoane din conducerea DNA”, a spus Negulescu.

La scurt timp, ministrul Justiției Tudorel Toader a infirmat infirmarea: „Dacă nu cu mult timp în urmă procurorul șef al DNA mergea la CSM să-i apere onoarea procurorului Negulescu, acum, procurorul Negulescu a fost exclus din magistratură, este urmărit penal pentru represiune nedreaptă și face chiar plângeri împotriva procurorului șef al DNA. Au început procurorii să-și arate, ei însiși, problemele din Sistem”, a spus Toader.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *